Mad Bull имало и ова и е точно толкова безобразна колкото мангата

Moderator: Moridin
Сигурно съм го казвал и преди - хвърли едно око на Salaryman Kintarou и се научи да уважаваш и да се боиш от думата seinen.поради щото" Seinen
Seinen не е жанр, но точно в таргетирането се корени проблемът.Мани го жанра
Псолютно си е заслужено.но според мен това е силно незаслужено
Ето виждаш ли, в какво се корени драмата. Говорим за невъзможна ситуация от типа "Какво би станало ако?".неопитни съвременни тийнейджъри в средновековно меле
Не че са уплашени е проблемът, а колко са тъпи и неориентирани, пък живеят вече месеци в тези условия.Всички са постоянно уплашени.
Щото ти имаш много реалистична идея как да се държиш в донякъде средновековен свят, който очевидно е твърде различен от нашето средновековие?Именно едни съвременни младежи, ако по някакви странни причини попаднат в средновековна касапница, ще имат достатъчно акъл и информация да не се държат толкова тъпо и самоубийствено, колкото протагонистите.
Поне както аз го схващам, идеята е че възможността да се занимават с нещо друго освен с меле не им се предлага - подозирам цялата схема е, че местните си докарват/им докарват евтино пушечно месо. Не е описано директно в анимето, но това е моят прочит между редовете. Ако изборът е да трепеш гадини или да мреш от глад, нямаш много опции. Щеше да е добре наистина да го бяха казали някъде в прав текст, но аз лично избирам да предположа някаква минимална интелигентност откъм сценаристите - в противен случай цялото нещо наистина се разпада.Още твърденията за реализъм тотално се разбиват от икономиката на този свят, която функционира подобно на RPG игра, вместо мрачно средновековие...в което нашичките щяха да са най-безправни крепостни и да ги скъсват от черен труд, без право на levelup.
Тук няма възможност да прогресираш по друг начин освен, като боец - не може да станеш селскостопански работник, пастир, строителен работник, чирак в някакъв занаят и пр.
С кое точно са тъпи и неориентирани? Ако приемем че единствената им възможност да оцелеят е да се бият с гадини, подхождат адски прагматично - избират максимално безопасни битки, гледат винаги предимството в броя да е на тяхна страна, бягат когато стане напечено. Ако приемем че да са доброволци е единственото нещо, които им е позволено да правят, как биха се справили по-добре?Не че са уплашени е проблемът, а колко са тъпи и неориентирани, пък живеят вече месеци в тези условия.
Не съм гледал/чел нито едно от изброенитеИма множество такива анимета, които нямат никаква друга цел освен сапунджийска мелодрама. Примерно заглавията писани от Мари Окада са особено характерни и сигнатурни за течението - Kiznaiver, M3: Sono Kuroki Hagane, Mayoiga, Mobile Suit Gundam: Iron-Blooded Orphans, Zetsuen no Tempest...Ano Hana.
(Виж, когато работи по адаптация, се справя добре, примерно Toradora.)
Hai to Gensou no Grimgar няма нищо общо с нея, но бях изненадан, колко ключови моменти са абсолютно същите, като в изброените по-горе анимета (без Toradora естествено, там тийн драмата си е добре). С други думи си е деривативно клише. Ако има някакъв плюс това е красивият арт...който обаче според мен не резонира с тематиката.
Ооо, персонални нападки?Щото ти имаш много реалистична идея как да се държиш в донякъде средновековен свят, който очевидно е твърде различен от нашето средновековие?
Дъъъ.Поне както аз го схващам, идеята е че възможността да се занимават с нещо друго освен с меле не им се предлага
Всъщност точно това не го правеха...в множество рейд докъдето бях стигнал (явна им отнема сезон или нещо такова). А се предполага да са живели известно време и дори опитът им от RPG игри да им подсказва правилните тактики, въпреки че нямат физически опит.Ако приемем че единствената им възможност да оцелеят е да се бият с гадини, подхождат адски прагматично - избират максимално безопасни битки, гледат винаги предимството в броя да е на тяхна страна, бягат когато стане напечено.
Според мен ползват подобни механизми, нищо че сюжетите са доста различни или поне изпитвам силно дежа вю.Не съм гледал/чел нито едно от изброените
Излезе по-грубо, отколкото исках да го кажа. Ако искаш замени "ти" с "произволен чиляк от съответното поколение".Ооо, персонални нападки?Щото ти имаш много реалистична идея как да се държиш в донякъде средновековен свят, който очевидно е твърде различен от нашето средновековие?![]()
Аз все още не виждам кое им е неадекватното държане при така зададената рамка, честно. Дай някой конкретен пример, за да мога да разбера какво имаш предвид - от моя гледна точка си се държат доста адекватно.Всеки тъпак с поне две мозъчни клетки и на произволна възраст над 8 години би се държал по-адекватно от тези дебилчета.
Като цяло, съгласен. За мен това обаче не е минус в случая - нямам проблем подходът и сюжетът да са опростени, стига историята да ми е достатъчно интересна. Ако ставаше въпрос за 25+ серии без промяна на подхода, сигурно щеше и мен да ме дразни. За 12 ми е ОК.Дори да обяснят на какво се дължи това, пак е мързели метод от страна на автора да вкарва героите си в teenxploitation ситуации. Аз си мисля, че можеше да поставя протагонистите си на постоянни изпитания и без RPG механиката. Очевиден и скучен plote device, а и донякъде му спестява world building усилията
Мии не знам до къде си гледал. В началото гледаха да нападат само по един гоблин, после по 2-ма. Никога не са нападали по-многочислена група от тях самите, а когато нещата се сбозиха първият път, обърнаха го на бяг много бързо.Всъщност точно това не го правеха...в множество рейд докъдето бях стигнал (явна им отнема сезон или нещо такова). А се предполага да са живели известно време и дори опитът им от RPG игри да им подсказва правилните тактики, въпреки че нямат физически опит.
Именно, че са от друг свят ги прави genre savvy.
Относително отдавна беше, а и понеже не ми хареса се е изтрило от спомените ми.Дай някой конкретен пример
Ми не, те дори не се опитваха в началото.На практика, ако нямаш сериозни тренировки и реален опит с насилието, тактиката която се получава обикновено е да се панираш
Виж това съм го забравил, явно авторът се е сетил за този недостатък и го закърпил с амнезия.Освен това те не помнят почти нищо от предишния си свят.
Тук битката с първия гоблин ли визираш? Точно тя ме зариби по анимето, именно с това колко реалистично некомпетентни бяха всички.Ми не, те дори не се опитваха в началото.На практика, ако нямаш сериозни тренировки и реален опит с насилието, тактиката която се получава обикновено е да се панираш
Да де знам, все съм бил тинейджър, все съм участвал в групови дейности с други такива (ученическа бригада) и да тъпизмът е голям, но някак по различен начин.Точно тя ме зариби по анимето, именно с това колко реалистично некомпетентни бяха всички.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest