Ясно е, също, че болшинството от тези актьори изобщо не съответстват на описанията в книгите. Разистко е да се каже "Защо са ги кастнали тея маймуни, не искам да ги гледам!", което се пише доста по разни форуми. И това не е ок изобщо. Но не е расистко да се каже "Не ми харесва, че не съответстват на описанията, иска ми се кастът да е по-верен на книгите." Щото ако бяха кастнали някакви 50 годишни за Ранд, Мат и Егвийн, хората пак щяха да недоволстват и това нямаше да е ейджизъм, а пак щеше да си е критика с обективни аргументи.
Ясно е защо се прави това - free publicity. Може в цялото нещо да има някъде някой режисьор или продуцент, който си мисли, че така е човеколюбив и помага на равноправието по Земята, но реалната причина си е просто да се вдигне шум, да стане тренд в туитър, да се говори колко прогресивен е кастът, как е "на правилната страна на историята" (най-безумния израз евър) и т.н., да се ангажират всички sjw-та с гледането му, това да стане must-see, ако си прогресивен, подобно на Black Panther и Wonder Woman. Но тънкият момент е, че докато Т'чала, крал на Уаканда, и Дайана, принцеса на Темискира, във филмовите версии са верни на първоизточниците - cъответно хем феновете да са доволни, хем да се яхне прогресивната вълна, то кастът на "Колелото на времето" не съответства на първоизточника. За момента са малко феновете, които директно казват "няма да го гледам", но повечето са доста скептични и казват "абе айде ще го пробвам, ама не знам"... И сериалът трябва да е доста добър, за да преодолее това. Дано е доста добър. Амазон наскоро пуснаха Carnival Row, който в момента гледам, заснет е безумно добре, декори, костюми, свят, всичко е желязно. Така че Амазон разполагат с хората, които да го направят. Но да не забравяме, че в скорошната история имаше една голяма фентъзи сага, която получи екранизация с променена раса на главния герой и тя беше пълен провал - "Тъмната кула". Не можем да кажем, че "Тъмната кула" се провали, защото Роланд беше чернокож, но можем да кажем, че "Тъмната кула" се провали, защото бяха взети множество лоши решения, включително такива за промяна на книгите; защото имаше множество несъответствия, защото наистина филмът не се придържаше изобщо към първоизточника. И кастът на Роланд беше първото отклонение от оригинала, за което феновете научиха. И то не даде добър сигнал. Не че е "лошо" само по себе си, но просто загатва за типът интерпретация, която можем да очакваме, а доста от зрителите не искат такъв тип интрепретация.
Какво е решението, според мен, за да имат шансове всички актьори да бъдат звезди и да имат главни роли? Original content. Може да няма как да се направят нови опери на Пучини и нови пиеси на Шекспир, затова в съвременните сценични версии се кастват всякакви актьори. Но при филмите не е така не гледаме само филми по Шекспир, нито само сериали по Юго. Всяка година се правят множество сериали с оригинални идеи и герои - няма никакъв проблем тези герои да са с всевъзможни цветове и форми. Споменах горе Carnival Row - неговият каст е многоцветен и никой няма против това, просто защото това си е нов сериал с оригинални герои, могат да са всякакви. За Westworld важи същото - никой не казва "Защо Мийв е чернокожа?" или "Защо Долорес е по-главна от Теди?" - просто това си е произведението, това са героите. Изчел съм МНОГО мнения за Agents of S.H.I.E.L.D. , включително тотални хейтове - никой не пише "Защо Мей е азиатка?" или "Защо Мак е чернокож?", понеже това са нови герои, оригинални, могат да са ВСИЧКО. Обаче когато си некадърен сценарист, който хем не може да измисли свой свят и да го насели с каквито си иска герои, хем не уважава изборите на друг автор достатъчно, че да направи вярна адаптация, а вместо това се опитва да наложи своите идеи върху визията и света на друг творец, тогава се получават провали като "Тъмната кула".
Ще видим сериала, аз все пак имам желание да разбера какво са направили, интересно ми как са реализирали нещата. Ранд ми допада, Лан ми дапода, дори Нинив ми допада общо взето. Само Егвийн хич не ми отива... Но ще видим. И все пак се радвам, че екранните версии на някой от най-любимите ми художествени персонажи - Черната вдовица, Алената вещица, Деърдевил, Санса и др - бяха кастнати преди повече от 5 години, когато новите регулации още не бяха влезли в сила.