Равни права и функции на половете [SPLIT]

Мръсните страсти – на сапун
Locked
Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 2:12 pm

Да, виждам. Още нещо?

Ние бтв цяла тема говорим за мързеливи кифли с MBA. Умно от твоя страна да засечеш за кво си говорим наистина.

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Fri Aug 24, 2012 2:29 pm

Trip wrote:Да, виждам. Още нещо?

Ние бтв цяла тема говорим за мързеливи кифли с MBA. Умно от твоя страна да засечеш за кво си говорим наистина.
О, а за какво си говорим? Че във финансовия сектор кифлата с МBA взема 200 бона годишно, пък кифълът с MBA 250? Мързел не съм споменавал, бтв.

Само че преди страница - две с Амелия почнахте много ларж да го раздавате и да правите сметки на работодателите, пък едва ли ви се е случвало 50-те човека във фирмата на първо число от месеца да ви гледа в очите за заплати, райт? Ма давайте, правете компании, печелете милиони, ако щете само бременни си взимайте на работа. То много е лесно да даваш 5 бона за всяка бременна, 20 за тиймбилдинг, 50 за допълнително здравно и т.н. и т.н., то работникът винаги ще иска още. Да, прав си, 3-4 бременни едва ли ще преобърнат каруцата на някоя компания. Обаче като седне борда, тегли чертата и се окаже, че в Индия тая работа ще я свършат за 5 пъти по-малко пари, аре, чао, затваряме кепенците. А пък там за да бъде 5 пъти по-евтино, хората издъхват за стотинки.

Има безброй фактори в икономиката, производството и т.н., които химик, лингвист и две АйТи-та трудно ги решават. И както ви е толкоз лесно да махнете с ръка "ехее, то това пари ли са?!", така и не отчитате един тон последици нататък.

То нали, лесно е, да "метаме емпатийки", когато first world problem-а ни е дали 4х4-то на Субаруто или Маздата е по-готино.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Aug 24, 2012 2:39 pm

Мейт - точно работата на ИТ-тата е да решаваме всекакви проблеми. Всъщност работата ни е да направим всички други безработни - напоследък тенденцията е да се вкарват все повече роботи и производството на запад пак се възражда.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 2:45 pm

Ordo Malleus wrote:
Trip wrote:Да, виждам. Още нещо?

О, а за какво си говорим? Че във финансовия сектор кифлата с МBA взема 200 бона годишно, пък кифълът с MBA 250? Мързел не съм споменавал, бтв.

Само че преди страница - две с Амелия почнахте много ларж да го раздавате и да правите сметки на работодателите, пък едва ли ви се е случвало 50-те човека във фирмата на първо число от месеца да ви гледа в очите за заплати, райт? Ма давайте, правете компании, печелете милиони, ако щете само бременни си взимайте на работа. То много е лесно да даваш 5 бона за всяка бременна, 20 за тиймбилдинг, 50 за допълнително здравно и т.н. и т.н., то работникът винаги ще иска още. Да, прав си, 3-4 бременни едва ли ще преобърнат каруцата на някоя компания. Обаче като седне борда, тегли чертата и се окаже, че в Индия тая работа ще я свършат за 5 пъти по-малко пари, аре, чао, затваряме кепенците. А пък там за да бъде 5 пъти по-евтино, хората издъхват за стотинки.

Има безброй фактори в икономиката, производството и т.н., които химик, лингвист и две АйТи-та трудно ги решават. И както ви е толкоз лесно да махнете с ръка "ехее, то това пари ли са?!", така и не отчитате един тон последици нататък.

То нали, лесно е, да "метаме емпатийки", когато first world problem-а ни е дали 4х4-то на Субаруто или Маздата е по-готино.
Приключи ли?
Сметката ти я поисках от любопитство. Ти държиш ли да простачееш?

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Fri Aug 24, 2012 2:52 pm

Trip wrote:Приключи ли?
Сметката ти я поисках от любопитство. Ти държиш ли да простачееш?
Ок, извинявай, понякога забравям къде се намирам. Ха.

Сметката няма нищо общо, бтв, пита ме, направих мега груба преценка. Нямам мнение дали сумата е голяма или малка.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 2:53 pm

Къде се намираш?

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Fri Aug 24, 2012 3:00 pm

Trip wrote:Къде се намираш?
В този прекрасен форум :oops:

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Aug 24, 2012 3:10 pm

Каа...де се намираш ти, бре! А, маха :mrgreen:
Трип, ти Ордо може и да го упУашиш, но с това твоята и на Амелия логика няма да стане по-убедителна. Нито мож го накара да изпълни всички социални квоти - за бременни майки, хора с умствени и физически увреждания, малцинствени групи и какви ли не още нуждаещи се от повече права. Най-много да го принудиш да тръшне кепенците наистина, което е страшно ефективно за решаването на проблемите, няма що.
Имам още да кажа, обаче като се върна от плажа.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 3:13 pm

Първо трябва да схванеш какво казвам аз. Направи го, покажи, че ми разбираш тезата и тогава ще ти чета "още"-то. Перифразирай ми думите със следващия си пост най-добре, пък после може и да има смисъл да говорим.
Last edited by Trip on Fri Aug 24, 2012 3:28 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 24, 2012 3:15 pm

Значи, нямам сили в тоя слънчев ден, в който мисля да ходя да събирам витамин Д по естествен начин да чета цялата тема, ще ме извините ако повторя нещо или не съм по темата.

От една страна, да, децата, особено ако искаш да ги отгледаш като хората, са си трудна работа. Аз едва си представям как въобще се справят работещите майки. Защото всичките тези детски градини и детегледачки първо не винаги са достъпни и второ, стигат колкото да занимават детето, докато си на работа (училището и не през цялото време дори), а и не винаги са много добро прекарване на времето. Както и да е, щом майката свърши работа, тя няма свободно време, не може да иде на кино, на пазар или на спорт, ако не е взела и детето. И това не е като "ми както преди е имала време за мъжа си, сега ще има време и за детето". А, какво, на мъжа си да не отделя ли? Или дали може да каже на детето както на мъжа "Я ти изпий една бира, докато ние двете с Ленчето напазаруваме и поклюкарстваме"?
От друга страна пазаруването и клюкарстването с Ленчето всякак си струват жертвата пред генералната идея за някой който да има най-доброто (е, и и някой от по-чаровните недостатъци) от теб и от човека, който обожаваш най-много на света. И вероятно ще обожаваш, поради биологически, психологически и какви ли не други причини и това дете. Не казвам, че е гарантирано, но най-вероятно. Наблюдението ми от колежки с пораснали вече деца е, че те всякак смятат, че това е било едно от най-правилните им решения, но всичките признават, че им е коствало много.

За работодателите - ми да, съгласна съм, че общо взето няма как жена едновременно активно да отглежда детето си и да е топ служител на годината. Тя няма да се ангажира с допълнителна работа, ще отсъства повече и какво ли още не. Обаче всъщност всички мъже ли го правят? В смисъл, това може да е много важно, ако ще изстрелваш космически робот на НАСА, но ще ли е толкова важно ако вършиш нещо по-тривиално? Може би и ако във фирмата са четирима човека, но иначе? (Бтв, виждала съм и доста добре справящи се фирми с три жени служителки, яно някак става). И тук се стига до някакво доста плиткоумно преосигуряване на някои работодатели - въпреки, че и мнозинството мъже работят от 9 до 5 и боледуват, те много се страхуват, че новопостъпилата жена няма да може да работи денонощно поради обективни причини. Още по-плиткоумна е политиката "ми класирате се за работата, но това не е работа за жени", която са обяснявали директно на една колежка на Пенчев. Аз все пак много се надявам това да е по-скоро изключение.

Бтв, погледнато чисто икономически жената служител струва по-скъпо (обаче на социалното осигуряване, не на работодателя) - майчинство, болнични за деца, по-ранно пенсиониране... Само дето тази цена е необходима, за да може да човечеството да продължава, нали.

И някакви такива неща, а аз имам нов жълт бански, който ми се моли да види слънце...:lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Aug 24, 2012 3:36 pm

This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Aug 24, 2012 3:42 pm

Супер, решихме проблема с работодателите, дето са милиардери и тровят дроуновете си жени с неглижарство.

А какво стана с многократно повечето работодатели, съществуването на чийто бизнес изобщо зависи от ефективността на тримата служители, които могат да си позволят? И те ли от хуманност и солидарност да наемат бременни?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 24, 2012 3:51 pm

Понеже те всички жени са бременни, викаш? Или понеже няма такова нещо като "заместване на бременна", което да е уредено в законодателството? Или може би защото работодателите лично им плащат бебешката храна и сутиените с капачета?
Last edited by Morwen on Fri Aug 24, 2012 3:52 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 3:52 pm

Жоро, мисля, че споменах поне два пъти, че превръщате страничен проблем в основен и обратно. Проблемът не е в наемането на бременни или не, макар че отделните случаи на дискриминация за мен са пълна свинщина.

Проблемът е в параноята и страха от ПОТЕНЦИАЛНО забременяващи жени, която очевидно се шири поне в UK. Да, тук няма как да знаем доколко е разпространена. Ти как смяташ?

Какъв процент са работодателите с по трима-петима служители? На какво основаваш преценката си, че са многократно повече? Да поставим един арбитрарен процент, в който служител с намалена работоспособност наистина е проблем за работодателя си? Какъв процент от служителите на една фирма трябва да са такива? Средно? Аз слагам 20%

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 24, 2012 3:55 pm

Жоро, ако работодател откаже да наеме Мели, защото е в детеродна възраст или защото вече има дете, ще й кажеш ли как той е бил съвсем прав?
I don't wanna die