God, are you there? [Part II]

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri May 27, 2011 4:36 am

Не, за правилата за облеклото е ясно, аз конкретно за твоето кръстене от кумова срама имах предвид, че не го изискват в правилника - за тва недей си давай толкова зор. :) Все едно по принцип да не пушиш, да идеш в някакъв бар, дето няма място за непушачи, и само щото всички наоколо пушат, да вземеш и ти да запалиш. Демек - давам ти правилна аналогия на твоя конформизъм с църквите. :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri May 27, 2011 5:00 am

Еми за мен това е някаква вежливост, като това да кажеш "Добър ден" влизайки в някоя светска институция. Не ме е натоварило особено да ти кажа. Кръстенето отдавна е излязло от дълбоката църковна ритуалност и без това, че даже го ползваме често на майтап. Баба ми примерно, която остана върла комунистка-атеистка дори на смъртния си одър, имаше навика да се прекръсти като види нещо супер скандално (извършено най-често от едната ми братовчедка и брат ми, които бяха диванетата на къщата).

Бтв, започвам силно да се притеснявам за здравето ти. Ти спиш ли някога изобщо? :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 27, 2011 8:56 am

Silver wrote: Моридин, сори обаче... млъквам, за да не се стига до вмирисване на тона. :) Приеми, че риташ срещу базови неща в психологията. Ако искаш де.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
лолнеснес. най-добре да млъкнеш наистина :)

Хриси, priceless е това в Бачковския :mrgreen:
пак там, с един приятел японец и доста смирен познат българин (абе обратното на вас ;Р) седяхме и слушахме една сутрешна литургия. Принципно не харесвам много Бачковския - ужасно е маломерен и спънат за "втория най-велик манастир в България нали", да не говорим, че веригата сергийки с бяло сладко, китайски розови раници и сапунена вода за балончета отпред дори на Рилския я няма като комерс, а като кич е достоен съперник на Несебър в наши дни. При все това литургията беше доста впечатлителна най-вече защото игуменът и прилежащите му монаси се бяха облекли в някакви наистина яко внушителни златни дрехи, той имаше една корона дето и Максим би й завидял, и с цялата миризма на тамян наоколо и сумрака на църквата беше много сюреалистична гледка. Седяхме около 15 минути и подозирам че още на 3-тата всички искахме да си тръгнем, но японецът сигур беше твърде учтив за да си поиска, а ние не бяхме сигурно иска ли, или не иска :mrgreen:
This is it. Ground zero.

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Fri May 27, 2011 9:39 am

Trip wrote:Силвъре, не знам дали имаш нужда да поддържаш култури (в мн.ч., понеже не схващам какво значи "да поддържам културата"), но ти си в тях, независимо дали искаш, или не :)

Повечето умни и отракани хора обкрачват няколко култури, но така или иначе извън нея/тях човек няма как да излезе. Теб самата ти принадлежност към общността на учените те вкарва вече в един социален дискурс с определени практики, поведение, език и т.н. Което е "култура".

Сега, хубаво е човек да го осъзнава тоя факт (щото иначе ще започне да мисли в категории като "мойто = добро, твойто = лошо") и да се научи добре да борави с него - сиреч, с инструментариума, дето определената му среда/среди притежава(т). От това основно зависи съществуването ни в света. Но човек не може да "излезе" от културата като цяло и да я гледа "отстрани". Според мен.

Всъщност, не смятам, че е възможно дори човек сам да прецени излязъл ли е от "родната" си култура, защото тя има страшно много проявления, а на ниво индивид някои от тях са много фини, за да бъдат засечени лесно.
+ 1

Въобще да се схваща "културата" като някаква статична, зададена и отделна съвкупност е някакво особено странно позитивистко разбиране на културата, или по-точно е да се каже - неразбиране на това що е то култура.
:)

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri May 27, 2011 4:00 pm

И кой го смята това? Another straw man.

Амелия, ами не е "добър ден", щото "добър ден" е отражение на правилото - прави на хората само това, което искаш те да правят на теб. "Добър ден" е проява на уважение и внимание към човека отсреща, каквото би искала съответно да получиш. Кръстенето, както и да го въртиш, си остава християнски ритуал с точно определено значение, което няма нищо общо с уважението към човека отсреща. И ако понякога влагаш ирония в него, то кръстенето от вежливост в църквите пък става още по-озадачаващо. Остана само да кажеш, че от време на време е приятно да се поразкършиш кръстейки се. :)

Уважението към попа в църквата ще го покажа като му кажа "добър ден", щото е човешко същество. Уважение към погрешните му разбирания обаче нямам намерение да проявявам по друг начин, освен с непоказване на никакво отношение към тях, докато не съм провокиран да направя това. Не виждам никаква причина да се преструвам, че съм от неговия отбор - това не е честно нито спрямо него, нито спрямо мен.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri May 27, 2011 4:20 pm

Еми тук явно нещата си зависят от това кой какво влага във въпросното кръстене. Аз лично не го ползвам за бъзик - примерът ми целеше да покаже, че действието на прекръстване отдавна вече не е само акт на много дълбока вяра. За мен е, както казах, като Добър ден, когато влизам в християнски храм. Ние с попа бтв СМЕ от един отбор по разни показатели - имаме някакво общо културно минало и настояще и аз уважавам И това с прекръстването на влизане и излизане от храма. Щото православието е религията на моята народност и е в някаква степен внедрено в мен, макар и по доста косвен начин. Освен това не виждам защо да не уважа погрешните му разбирания - човекът е отдал живота си на тях. Ако не е буйстващ луд, вреден за себе си и околните, заслужава уважение като всеки професионалист.

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 27, 2011 4:22 pm

Демонстративното фалшиво кръстене е същото като да влезеш в джамията и се кланяш на молитвата само защото другите така правят. Хем се подиграваш с религията на хората хем показваш показно ритуалничене в което не вярваш.
Единствената логика е да си прихванал навика от роднини и за теб да е просто жест свързан със съвсем друго значение.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri May 27, 2011 4:37 pm

Подигравка е ако си подигравателен. Аз отдавна вече не се подигравам на желанието на човеците да вярват по някакъв начин. Иначе на молитви и литургии в храмове, чиято религия не познавам, не ходя изобщо, щото хептен нямам място там. Тук приятели са ме канили да ходя на католическа меса и на няква литургия в протестантската pentecostal church (ненам как се превежда това), но им отказах, понеже не съм запозната с етикета в техните църкви (щото нямам културен бекграунд от техните религии) и ще съм като в небрано лозе там. Иначе би ми било интересно да видя какво правят, както би ми било интересно да наблюдавам слънчевите ритуали на индианците примерно. Та няма опасност да седна да се кланям в джамията.

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 27, 2011 4:59 pm

Нищо фалшиво, демонстративно и респективно обидно няма в цялата работа, освен ако сами не си го вложите :)
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 27, 2011 5:08 pm

Silver wrote:И кой го смята това? Another straw man.
Аз, честно казано, не останах с впечатлението, че смяташ това - но пък останах с впечатлението, че разните ти твърдения, включващи "култура", не бяха особено добре формулирани ;) Just a footnote. Също така - не всички изказвания тук са част от някакъв вербален боксов мач, та да намесваш сламени човечета и да си постоянно с вдигнат гард :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 27, 2011 5:32 pm

И окей, нека и по настоящата тема да се изкажа - смятам, че кръстенето е много силно зареден със символизъм жест и не бих го сравнил с всякакви прояви на "учтивост".

Човек рисува три пъти кръст на тялото си и изобразява с него Светата троица (главата е Бог-отец, коремът е Синът, дясното рамо е Светият дух, а лявото рамо е също нещо, ма не помня какво). Рисува го на тялото си. Понеже на мен символизмът на разните неща ми е важен - така съм склонЕн, - го смятам за поне стъпка над тихото говорене и прочие. Същото важи и за паленето на свещ. Така че човек, който влиза в църква, за да я разгледа, но съзнателно, обмислено и настойчиво се дистанцира от Християнството (или религията като цяло) за мен НЕ бива да извършва тия неща. (Аз ги извършвам, щото на мен много неща ми действат силно на въображението в мига, когато се позамисля за тях, камо ли като съм в някаква форма на по-пряк досег, но както казах тва си е страничен ефект of being me).

Щото наистина се омаловажава иначе жестът, ако не е вдъхновен от нещо. Но да речем, че излизането на заден ход на мен ми се струва приемливо да го правят всички, щото не ми се струва толкова ритуално, а проста проява на уважение наистина.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 27, 2011 5:49 pm

Заредено е със символизъм но не този който си мислиш- Челото символизира небесата, стомаха земята, а напречния жест символизира това че светия дух обхваща всичко открай докрай.
При католиците символа е друг - лявата страна символизира ада а дясната символизира възкресението и заставането му от дясната страна на отця а жеста от челото към стомаха е смивол за слизането на Христос от небето на земята.

Това има толкова голямо значение че няма да се учудя ако ви изгонят или ви направят забележка ако го направите наобратно демонстрирайки "съпричастност" защото "всички така правят".

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 27, 2011 5:51 pm

RRSunknown wrote:Заредено е със символизъм но не този който си мислиш- Челото символизира небесата, стомаха земята, а напречния жест символизира това че светия дух обхваща всичко открай докрай.
При католиците символа е друг - лявата страна символизира ада а дясната символизира възкресението и заставането му от дясната страна на отця а жеста от челото към стомаха е смивол за слизането на Христос от небето на земята.
Доколкото символизмът, който описвам, беше обяснен на входа на един манастир и го прочетох преди два дни... Но така или иначе, не ми беше това основата на твърдението ;)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 27, 2011 5:55 pm

Едно ми е ясно - има хиляда варианта (защото това което го написах е официалното според светия синод) и всичките са различни но се гледа с лошо око да им подражаваш без да влагаш смисъл. Защото едно е да се чукаш с яйца на великден, друго е да вземаш причастие и да целуваш ръка на свещеника защото си видял че другите така правят.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 27, 2011 6:23 pm

Щом казваш...

иначе Емо е по-близко до тълкуването, което аз знам. Причината за това да са наобратно католическото и православното кръстене е в това, кое е дясно и кое е ляво. При едните се счита че Бог е В теб, при другите, че е пред/над теб.
This is it. Ground zero.