Moderator: Moridin
Silver wrote: Моридин, сори обаче... млъквам, за да не се стига до вмирисване на тона.Приеми, че риташ срещу базови неща в психологията. Ако искаш де.
+ 1Trip wrote:Силвъре, не знам дали имаш нужда да поддържаш култури (в мн.ч., понеже не схващам какво значи "да поддържам културата"), но ти си в тях, независимо дали искаш, или не
Повечето умни и отракани хора обкрачват няколко култури, но така или иначе извън нея/тях човек няма как да излезе. Теб самата ти принадлежност към общността на учените те вкарва вече в един социален дискурс с определени практики, поведение, език и т.н. Което е "култура".
Сега, хубаво е човек да го осъзнава тоя факт (щото иначе ще започне да мисли в категории като "мойто = добро, твойто = лошо") и да се научи добре да борави с него - сиреч, с инструментариума, дето определената му среда/среди притежава(т). От това основно зависи съществуването ни в света. Но човек не може да "излезе" от културата като цяло и да я гледа "отстрани". Според мен.
Всъщност, не смятам, че е възможно дори човек сам да прецени излязъл ли е от "родната" си култура, защото тя има страшно много проявления, а на ниво индивид някои от тях са много фини, за да бъдат засечени лесно.
Аз, честно казано, не останах с впечатлението, че смяташ това - но пък останах с впечатлението, че разните ти твърдения, включващи "култура", не бяха особено добре формулираниSilver wrote:И кой го смята това? Another straw man.
Доколкото символизмът, който описвам, беше обяснен на входа на един манастир и го прочетох преди два дни... Но така или иначе, не ми беше това основата на твърдениетоRRSunknown wrote:Заредено е със символизъм но не този който си мислиш- Челото символизира небесата, стомаха земята, а напречния жест символизира това че светия дух обхваща всичко открай докрай.
При католиците символа е друг - лявата страна символизира ада а дясната символизира възкресението и заставането му от дясната страна на отця а жеста от челото към стомаха е смивол за слизането на Христос от небето на земята.
Users browsing this forum: No registered users and 5 guests