Ше гласувате ли?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ще гласувате ли?

Да
31
54%
Да, но само за европарламент
0
No votes
Да, но само за парламент
6
11%
Не, нямам право/възможност
8
14%
Няма да гласувам
12
21%

Total votes: 57

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Jun 08, 2009 12:05 pm

Itilon wrote:
Повечето хора на под 30 години, благодарение на ред причини, са лумпени. Същото се отнася за повечето хора на възраст между 30 и 50 и щеше да се отнася за по-възрастните, ако все още можеха да се проявяват.
Itilon wrote:
Пасър Бай конкретно написа "каквато държавата, такива и гражданите", което ми се струва обидно на мен лично.
Странна последователност от разсъждения.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 08, 2009 12:08 pm

И между другото Итилон не е прочел добре цитираната от мен мисъл на Платон. Тя гласеше "Държавата ни е такава, защото гражданите й са такива".

А не "каквато държавата, такива и гражданите". Има разлика.

Итилон, ако не реагираш на отговора ми на поста ти, за който настояваше - какво съм правел като гражданин - преставам да общувам с теб.
Ето го пак.
passer-by wrote:Спазвам законите, плащам си данъците, гласувам, протестирам.

Ти може би правиш три от тези четири неща. Щом не гласуваш обаче, недоволството ти е излишно. Защото всеки състав на управляваща коалиция се формира в немалка степен и от негласувалите, както ти обяснихме по-горе няколко души. Да стоиш настрана точно когато се решава съставът на парламента и съответно на управляващата коалиция, а после да казваш "ми тоя състав не ми харесва" е след дъжд качулка.

И би ли ми казал кое точно в постовете ми те е обидило? Те впрочем са към всички, не специално към теб. Предложението тези, които не виждат никаква разлика между изредените от мен имена на политици да си пробват късмета в друга държава ли? Това не е обида, а сериозно предложение. Много хора вече го направиха.
Last edited by passer-by on Mon Jun 08, 2009 12:12 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Jun 08, 2009 12:11 pm

Ми не гласувах :(

Последните два месеца работихме без почивни дни (та чак до миналата седмица), и аз след като два пъти с притичване ходих до слатинската община да си подам заявление да гласувам в София, а ме отсвириха щото било обедна почивка... и така, не стана с гласуването.

Иначе и моят глас щеше да е "против", в момента и един няма дето да си струва разхождането до секцията...

А бтв, откак четох "Звездни рейнджъри" на Хайнлайн, си мечтая да си въведем такава система тука. Жалко че управляващите не четат фантастика :(

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jun 08, 2009 12:15 pm

Мдам. Току виж проработило това на Хайнлайн.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 12:16 pm

А бтв, откак четох "Звездни рейнджъри" на Хайнлайн, си мечтая да си въведем такава система тука. Жалко че управляващите не четат фантастика
Система според която гласуват само миналите казармата ? Повярвай ми - не искаш - защото тогава ДПС щеше да има 80% а Атака 19%.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jun 08, 2009 12:25 pm

Веднага отговарям. В контекста на този разговор, това ми изглежда насочено лично. И обидно:
passer-by wrote:Мога само да напомня една мисъл на Платон, която цитирах в друга тема - "Държавата ни е такава, защото гражданите й са такива".
Иначе аз лично правя и четирите неща, които ти посочи. Трябва ли да моля да се четем внимателно! Не гласувах конкретно на тези избори, конкретно с тази причина, която съм дал - не на изборите изобщо.

Това първо - второ, защо приемаш презумпативно, че съставът на парламента няма да ми хареса или няма да хареса на теб? Между другото не разбирам защо не ви е ясно едно нещо - всеки човек, който плаща данъци, от които се формират заплатите на членовете на администрацията и на депутатите, има основания да поставя изисквания към тях - както във всяка нормално действаща общност, този, който плаща, е прав. Това няма общо с гласуването. Областните управители не са избрани директно от никого - означава ли това, че нямаме право на претенции към работата им?

Понеже обичам да се хваля, да си кажа. Освен че си плащам данъците, аз: преди няколко години (добре де - повече от три) създадох един първия екологичен клуб в СУ. Впоследствие той промени името и целите си (този път само с мое участие) - съществува и до днес под името ЮНЕКО. Всеки запознат, знае какво е направил клуба за екологичната идея в последните няколко години. Бтв, голяма част от хората в него в момента се опитват да работят (а не да градят кариера - поне доколкото имам наблюдения) в ПП Зелените.

Миналата година взех участие в първия неправителствен проект за деинституционализация в България. В момента продължавам да сътруднича на част от организациите, подпомогнали проекта (ТБАКТ и Фронтлайн в частност) за различни мероприятия, предимно свързани с Могилино. Последното от тях обаче е да се намери работа на първия випуск OTs в България (продукт на Университета в Русе).

Наскоро създадох сайта www.e-comedia.com. По време на кампанията той се посвети на това да показва добри примери за случващото се в дясното пространство - за съжаление голяма част от разочарованието ми идва именно покрай работата за него. Само в рамките на кампанията нашият сайт е регистриал 10 000 + уникални посещения - и при все че сме много десни единственото, за което винаги сме апелирали е хората да гласуват образовано, а не (потретвам се) водени от сантимент, както всъщност стана.

Прекарах две години в "Господари на ефира", където се занимавахме с един куп измами на по-дребно ниво.

Освен това участвам в почиствания, изхвърлям си боклука разделно, пестя електроенергия, посещавам дискусии, помагам в домове за хора с увреждания от време на време, подкрепям една млада организация, която (доста безрасъдно) се бори за развитие на гражданското общество в страната (тях предимно чрез критика като се замисля), работя в медия и от време на време пиша за други медии.

А преди няколко месеца участвах в превода и популяризирането на един интересен материал, посветен на образователните програми в ЕС (и по-специално на Учене през целия живот - Еразъм, Да Винчи, Коменски и прочие).

И да - смятам, че нещата, които правя, имат по-голяма стойност за обществото от един анонимен глас.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jun 08, 2009 12:28 pm

RR- явно не си разбрал какво иска Хайнлайн. Идеята е че правото да учавстваш в управлението трябва да се заслужи, а не да се дава наготово.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Jun 08, 2009 12:30 pm

Айде тогава, викам, да стигаме до съгласие, и на 5 юли всички пред урните негативно/позитивно, каквото там, да разкарваме тази корумпирана сган от властта :wink:

после и следващата, щом се наложи ;)

Между другото, Юри (Итилон), въпеки че понякога не съм съгласен поне отчасти със заявени негови позиции, е будно момче и прави хубави неща. Аз май ще трябва да напиша една статия за e-comedia защо трябва да се гласува като петата колона в сайта ;)
Last edited by Super M on Mon Jun 08, 2009 12:35 pm, edited 1 time in total.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 08, 2009 12:34 pm

Итилон, това, което правиш като гражданин е похвално. Значи ли това, че смяташ да продължиш да гласуваш на национални избори (както си правил досега)? Ако не е тайна, де.
Защото Роланд правилно отбеляза, че целта на държавата е да създава условия за добър живот, а не просто да не ти пречи. Тоест би трябвало да те вълнува поне малко какъв ще е съставът на парламента, а оттам и на правителството. Понеже негласуването се отразява на този състав, както стана дума по-назад.
The Best of Mozart

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jun 08, 2009 12:53 pm

много пишете.. исках да пиша ама как да смогна
This is it. Ground zero.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jun 08, 2009 12:59 pm

Не е тайна! Смятам да гласувам, както възнамерявах и на тези избори, но само ако видя позитивна кампания, която да се обръща към интелекта ми (ни) и да ми (ни) предложи нещо, което ми импонира. Иначе ще направя същото - като реакция на това, че от определени партии продължават да правят хората на идиоти и да се възползват от страстите им, вместо да се опитват да достигнат до ума.

Бтв, не ми се иска спорът да продължава до безкрай, но това е безкрайно неразбираемо за мен:
Айде тогава, викам, да стигаме до съгласие, и на 5 юли всички пред урните негативно/позитивно, каквото там, да разкарваме тази корумпирана сган от властта Wink

после и следващата, щом се наложи Wink
Не схващам какъв е смисъла да гласуваш за някого, който вече наричаш корумпирана сган. По тази логика не е ли по-добре да се заложи на познатото зло?

Когато някой ми каже за това, че целта на държавата е да помага, винаги се сещам за един аксиоматичен пример, цитиран от Милтън Фридман. Та, въпросният човек изследва размера на частната благотворителност в САЩ в периода от 60-те до 80-те години и стига до простичкия извод (повторен на десетки места по света), че колкото повече нарастват държавните социални програми, толкова повече намаляват средствата, отпускани за нуждаещите се от държавата и от частни лица взети заедно - при това, въпреки инфлацията.

Всъщност, като се изключат две-три предимно силови области, държавата не може да направи нищо по-добре от гражданите. Това, до което води държавната "грижа", обикновено е стагниране на гражданската инициативност. С други думи: бизнесът и НПО-тата могат да направят по-бързо, по-евтино, по-добре и по-рационално това, което държавата прави за нас :mrgreen:.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 1:00 pm

The Dragon wrote:RR- явно не си разбрал какво иска Хайнлайн. Идеята е че правото да учавстваш в управлението трябва да се заслужи, а не да се дава наготово.
Много добре съм разбрал. Въпроса е как точно се задава заслужването на правото на гласуваш.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Mon Jun 08, 2009 1:27 pm

Първо да си кажа, че и аз съм твърдо за това, че трябва да се гласува, задължително. И не задължително в аспекта задължително по закон, а в смисъла на вземам активна гражданска позиция, дори когато избирам между несъвършени опции. Itilon, не си гласувал на тези избори поради определени причини. А на следващите ще гласуваш ли? И ако и тогава не гласуваш, какво излиза, че ти си създаваш една нова позиция на негласуващ, на човек, чийто управници са избрани от друг и който няма право по никакъв начин да коментира или критикува управлението, след като не е изказал мнението си когато то е било определяно. Нямаш право дори да го хвалиш или да се гордееш с или срамуваш от него, защото то не е твоето управление, то е управлениетото, което по случайност ръководи държавата, в която живееш.

В споилъра е нещо тотално несвързано с изборите, просто ме удря по слебо място и не издържах. Не отваряйте, ако не сте готови да видите мнение по-крайно от това на Итилон.
Spoiler: show
Itilon wrote:В момента продължавам да сътруднича на част от организациите, подпомогнали проекта (ТБАКТ и Фронтлайн в частност) за различни мероприятия, предимно свързани с Могилино.
И съжалявам, но това за мен не е особено съществено. Странно как не се обръща внимание на множество хора, които могат да допринесат БВП в тая държава, ако се заделят пари за тях, а се прави такова събитие от няколко (признавам недобре обгрижвани) олигофрена. В нормалните държави се инвестира в превенция на раждането на олигофрени, а ние какво - инвестираме в отглеждането и пропагандата на колко сме човечни. Ми това не е моята акция.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 08, 2009 1:43 pm

Итилон, отново - не сме казали, че държавата трябва да ти върши работата вместо теб. Казах ясно, че държавата трябва да създава условия за добър живот. А кой как ще се възползва от така предоставените му условия си е въпрос на личен избор.

Макар че да не ти пречат властите на личното и професионално развитие (при съблюдаване на законите) вече би било добро начало.
The Best of Mozart

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Jun 08, 2009 1:45 pm

Itilon wrote:
Не схващам какъв е смисъла да гласуваш за някого, който вече наричаш корумпирана сган. По тази логика не е ли по-добре да се заложи на познатото зло?
Super M wrote:
да разкарваме тази корумпирана сган
Следващите ще покажат какво могат. Много държа да са други. Ако не се справят няма да има прошка. Не мога да си представя по-прагматично гласуване от това да избереш контрапункта на очевидно провалили се политици. Тук няма сантимент, няма фанатизъм. Приемам изборите като конкурсен изпит. Когато резултатът от изпита е двойка, преминавам към възможната алтернатива. Винаги има по-добри и по-лоши варианти. Винаги има избор. Винаги има алтернативи.

Съмнявам се, че позитивизмът на които и да е от вас, дето не могат да открият себе си в предлаганите възможности за избор, стига до там, че да предположите възможността скоро в България да се появи съвсем нова, необременена и високо морална политическа сила, която да има шанс. Разберете - това е една криминализирана страна с полу-функциониращ държавно-административен апарат, с повсеместно разпространена корупция, некомпетентност и безхаберие по всички възмножни етажи на властта и държавните структури, с изкуствено създадена от бившите партийни функционери "пазарна" икономика по време на дирижиран, планиран и безкръвен преход, който просто трансформира властта на червената върхушка от политическа и силова в икономическа, политическа и силова. Политиката винаги е била и ще си остане мръсна и черна работа. Няма идеалисти и честни хора с толкова много пари и възможности, които да наченат пълна и всеобхватна промяна или които да разполагат със средствата, възможностите за организация и опита да го постигнат. Има единици такива хора и те или бягат като дявол от тамян от властта или се оказват заплетени в мрежите на безскруполни политически партньори, функционери и кърлежи кръвопийци, жадни за привилегии, власт и благосъстояние. Системата, обкръжението, репресивните структури, простотията, апатията смазват всяко добро и морално начинание още в зародиш. Това са не 45, 65 години гнет, в които половината ми приятели избягаха от родината си.

Да - държавата ми се пречка, защото не ми дава сигурност, защото нямам доверие в нея, защото без да е имало война се саморазруши, самоизяде и потъна в руини (оглеждате ли се когато пътувате с влак, например) и защото прогони бликите ми, прокуди ги, изпъди ги, превърна ги в емигранти. Някои геноциди са били с по-леки последствия намаляването и прираста на населението. Пречка ми се държавата с хората, които я представляват и още как.

И все пак. Докато си част от тази държава. Докато живееш като гражданин, който работи, плаща данъци, пише статии, разкази или стихчета, обича, мечтае, мисли за семейство, деца, развитие, бъдеще, не можеш да си позволиш лукса да си апатичен. Не може да си позволиш възгласа "все ми едно" / "всички са еднакви". Със сигурност не всички са еднакви, макар и със сигурност не всички да са перфектни. Няма абсолютен избор, защото не живеем в черно-белия свят на приказките. Но има по-неопетнени, по-необременени, по-заслужили, по-мислещи, по-способни, по-непровалили се. Истинската промяна ще дойде много бавно. Може дори да не я дочакаме. Но никой не иска да хващате револвера и да давате живота си за неизвестна кауза. И всички вие, които сте, да, млади, да интелигентни и да, информирани и не сте лумпени, защото аз виждам, че не сте, можете да си позволите мисловното упражнение да направите избор и физическото да отидете до урните. Това е право, но и отговорност защото е срамно, грозно, противоестествено и обидно да оставите 10 лв и 5 кебапчета да направят избра вместо вас.