God, are you there?

Мръсните страсти – на сапун
thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Mar 05, 2009 4:12 pm

Браво Трип, супер мнение. Малко дълго обаче :)
dellusion wrote: Не съм чел Библята като книжно издание, но поне в бг онлайн варианта и, съм попадал на цитати от рода на - ако срещнеш неверник, пребий го с камъни и изнасили жена му. Толква.
Пусни го този цитат да го видим де?
dellusion wrote:Така не се води спор, не и ако целиш да излезе нещо от него.
Послушай собствения си съвет.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Mar 05, 2009 4:16 pm

Никой, абсолютно никой няма нужда да ти доказва, че Бог съществува, или че който и да е бог съществува. Концепциите "Бог" и "бог" просто не се движат на тая плоскост.
Значи по тази логика аз мога да гледам на повечето вярващи като на сляпо-вярващи. Всяко твърдение следва да се докаже/обори.
Май че не ми следиш логиката. Ти доказваш/оборваш ли с научни/наукоподобни аргументи истината/правилността, която виждаш в току що прочетен стих, току що прочетен разказ, който те е накарал да преосмислиш някакви важни за теб неща? Това искам да кажа.
Всеки един източник на коя да е представа за "Бог" и "бог" в своята същност и в почти всеки един свой аспект е митопоезия. В една голяма степен тези източници са културни артефакти, но преди всичко са литературни артефакти.
Литературата и в частност поезията и в конкретност митопоезията, която Библията, Корана, Бхагават гита, легендите за Буда и т.н. представляват, не работи с доказателства от научен тип.
Разбира се! Но ако се занимаваш с наука и искаш да се убедиш (разубедиш) в съществуването на Бог, то трябва да подлежи на научно доказване/научно оборване. Теоретично то трябва да подлежи - християните казват, че Бог се намесва в живота на човека - върши чудеса, прави това-онова. На практика обаче никой не е предоставил някакво сериозно доказателство за това!
Ако се занимаваш с наука, това е просто нещо, с което се занимаваш. Това, че го правиш, не те задължава да доказваш с научни аргументи съществуването на Бог. Може да си учен и да вярваш "Бог" или "бог", използвайки художествената "истинност" на кое да е религиозно писания, както и защото полуосъзнатата или осъзната вяра в нещо различно от доказуемите с Метода неща помага и обогатява човешкия живот. Ако си готов да приемеш буквалната "намеса" на Бог в човешкия живот и чудесата му като аргумент, ок. Но това не е моят аргумент. Кои точно християни казват нещата, които мислиш, че християните казват? И защо започнахме да говорим изведнъж за Християнство и вярващи християни, след като поначало говорехме за нещо различно, а именно за гореспоменатото "нещо различно от доказуемите с Метода неща"?

Мисля, че всякакво обсъждане на Бог и религия без да се имат предвид източниците, откъдето си взимаме тези понятия, е мятане на камъни в тъмното в опити да нацелим някое всемъдро древно чело или да свалим някоя глорифицирана маймуна от клона, на който простите, елементарни древни хора (а подобна концепция колко е погрешна няма въобще да се впускам в обяснения) са я качили.
Хм... Айде да се абстрахираме от следните източници - Коран, Библия прочие... щото както ти каза, не си служат с доказателства от научен тип. Предлагам следното - да разгледаме в научната литература да видим какво се пише по въпроса. Доколкото съм запознат, провеждали са се изследвания за това дали молитвата помага, например.
Абсурд. Цялата идея на поста ми е, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗГЛЕЖДАШ Т.НАР. "БОГ" и "СЪЩЕСТВУВАНЕТО" МУ ОТДЕЛНО ОТ "СЛЕДНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ". С това започнах, мисля, достатъчно ясно. А да очакваш да пише нещо за бог в НАУЧНАТА литература е.... странно. Искам малко повече информация за изследванията върху молитвите. Смея да предположа, че става въпрос за въздействието на молитвата върху психиката на молещия се или нещо такова. Което е на светлинни години от търсенето на Бог....
Понеже и прословутата и безкрайно плитка концепция "защо ми е да вярвам в Бог или бог(ове) след като мога да вярвам в Доброто у себе си ™ или в Любовта към близките си ™ или в Принципите си ™" всъщност се корени в концепции, които ние западняците сме получили, ако не директно от някоя Библейска притча, то от някоя книга/книги, чийто смислов заряд може да бъде директно проследен, с научни методи, до Библията.

... или до някакво cherry-pick-ване от нея. Библията като цяло съдържа много хубави послания. Но в същото време тя е пълна с насилие и с някои доста парадоксални абсурди. Да не говорим колко пъти е променяна в исторически аспект. Включително и на езиково равнище. Това е установено с помощта на научния метод.
Не е cherry-pick-ване. Не всички разбират "хубави послания" както ги разбираш ти. Библията е далеч от перфектно писание, но е поставила началото на всички наративи в културата ни. Под "наратив" имам предвид "истории, които хората си разказват за самите себе си, с които се идентифицират". Включително и историите за насилие и жестокост. Хората са И това. И начинът, по който хората мислят понятия като насилие и жестокост, са продиктувани от тяхното съгласие/несъгласие/преосмисляне на истории, които поначало ги има в Библията, пък ако ще и в по-маскиран вариант да ги има във всички произведения на изкуството от Библията насам.

И дори мислещият, водещ се по собствения си жизнен опит "атеист" живее в среда, напоена с Бог и производните му, в постоянен диалог, борба, сътрудничество с Бог и производните му. От тая гледна точка - о, да, Бог има!
Ако текстът в Библията, Коранът, етк... != константа и посланията са !=константа, значи аз се съмнявам, че има какъвто и да е ИСТИНСКИ досег с Бог.
Аз пък ти казвам, че концепцията ни за Бог я имаме само от тия текстове и от другите текстове и мислене, които тия първи текстове са породили. Които вторични текстове и което мислене пък ни карат да си обясняваме неща с понятия, които на тоя етап не са доказуеми с Метода, защото, както казах, той е бавен и води до разнопосочни резултати. Но такова мислене дава фокус и въобще ни дава склонност към това да развиваме въображението си, без което Метода не върши никаква работа.

И Бог има най-вече тогава, защото изкуството, което религиозните текстове най-вече представляват, ще повторя, дава истина не по силата на логическа аргументационна верига, а по силата на посланието в него. И не, послание не значи 10-те Божи заповеди, а начинът, по който историите конкретно в Библията са написани и подредени, всичките неща, за които се разправя в тях, и така нататък, и така нататък.
Що за послание? За историята, когато предполагаемо Бог пратил един куп язви на Египет ( и в същото време закоравявал сърцето на фараона - егати безсмисления парадокс ), при което, ако си спомням добре, умират жени и деца?!?
По този начин историите са написани.
Такова послание: Стил; Релевантност към живота на четящия; Тематика. Метафорично послание, сиреч. Митопоезия, както споменах в началото на поста си.

Библията и религията, за всеки един интелигентен или поне готов да помисли човек, не се отнасят до Бог или бог, а до хората.
Като се има предвид какви сцени на насилие има в Библията и на какво ни учи религията, съмнявам се, че те се отнасят до хората...
Религията ни учи на това, което сме готови да научим от нея. Религията и митопоетичното мислене са едни от най-сложните механизми, които човечеството е създало, и е срамно хора с "научно" мислене да не съзнават това и даже да не го допускат...
Само че не съм сигурен какъв е смисълът да говоря всички тия неща на някои хора, които гледайки отвън на религията и вярата, демонстрират също толкова елементарно мислене, колкото и тия, които гледайки отвътре следят опулени от страх небето и се ослушват за гневно мърморещия Бог всеки път, когато го втъкнат на коза.
Тези хора се ослушват опулени от страх заради реалните истории горе, които цитирах. Заради НАСИЛИЕТО, които е и донякъде плод на нескопосаните преводи и харизматичните църковни лидери.
Говорех за буквализъм, с думи прости. И елементарно мислене.
А колкото до това дали наистина съществува, ама наистина наистина съществува Бог ще е прерогатив на науката в едно много, много далечно бъдеще, на учени, които притежават не само Метода, да се Свети Името Му, но и поетическо въображение.
Ако свети Метода не върши работа, за какво ми е поетическо въображение???
За какво ти е наистина? Не е реторичен въпрос.

Понеже и двете са нужни за обединението на всички тия сфери на съществуванието и осмислянето на цялата тая многолика и леко съмнителна сложност на живота и неживота (на която натъртиха и Роумър, и Амелия, и Марфа, неколкократно, но май не им се обърна особено внимание), които евентуално може да доведат до дефиниция на нещо, което може да се нарече Бог или бог. Или да отвори очите ни за Великите Древни и да призове Шуб Нигурат от отвъд космичните бездни в дълбините на атома. Което пак си е някакъв вид отговор на Големия въпрос...
Ключовата дума в този цитат е ЕВЕНТУАЛНО...
[/quote]

Защо тя е ключовата дума? Ако човешкият ум и въображение стигнат достатъчно далеч някой ден, Бог или нещо толкова невероятно и всеобхватно и единно, че да може да бъде наречено така, ЩЕ БЪДЕ намерено. Проблемът не е крайната дестинация, а дали и как ще стигнем до нея.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 05, 2009 4:18 pm

ОМГ....

Кажете ми, че докато съм спала НЕ сте правили фактологически разбор с проекция върху съвремието на една книга, започната като учебник по хигиена и морал за слагане на дивите козарски еврейски племена в ред и осакатявана ен на брой пъти от църквата, за да й пасне на алчните мирогледи и методи. Не го правите, нали?

Първа част на Библията е типична митология, съобразена с тогавашното мисловно ниво на хората, към които е била насочена. За мен баш яката част е Новия завет, щото той си е вече философия и освен това е пълен с доста новаторски (за онова време) и хубави от съвременна точка идеи. Но и там трябва да се чете небуквално. Да, може да е тръгнало от реални исторически факти, но за 2000 години историята се е романтизирала и се е превърнала в приказка. В мит. В напаснат за нечии зловредни цели мит.

Има ли значение дали Христос наистина е възкръснал и къв е медицинският механизъм, по който го е направил? Това, че примерно си е умрял порядъчно и на някого много му се е искало да продължи магията, затова е разказал нещо, което през годините е въртяно и изкривявано по всякакви начини, убива ли идеите? Обезсмисля ли саможертвата? Разваля ли урока, което това нещо ни дава? Библията Е КНИГА. Тя НЕ е начина ни за досег с бога. Или поне не е целия и единствен начин. Ако искате досег с бога - живейте и мислете, да му еба майката! Не е нужно да прочетете някъде какъв е бил и какво иска - имате глави на раменете, ползвайте ги.

Да се оспорва написаното в Библията от научна гледна точка има толкова смисъл, колкото и да оспорваш, примерно норската митология. Мисля, че сме ги надраснали тия неща и не виждам що хората си губят времето с това. Честно, това ли ви е атеизмът бе? :shock:
Last edited by Amelia on Thu Mar 05, 2009 4:30 pm, edited 2 times in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Mar 05, 2009 4:20 pm

Някой wrote:15 и Моисей им рече: Оставихте ли живи всичките жени?
16 Ето, те, по съвета на Валаама, накараха израилтяните да беззаконствуват против Господа в делото на Фегора, тъй че язвата се яви всред Господното общество.
17 За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него.
18 А всичките момичета, които не са познали мъж, които не са лежали с такъв, оставете живи за себе си.
До Амелия:
Не ми е това атеизмът МА. Просто бях помолен да направя коментар по даден пост и го направих, колкото и да не ми се искаше. А в поста просто едно от по-конкретните неща включваше библията. Доволна?
Last edited by dellusion on Thu Mar 05, 2009 4:29 pm, edited 2 times in total.
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Mar 05, 2009 4:23 pm

ами аз се сещам за Савел- римлянина , върл преследвач на християни който ей така от нищо станал най- големия християнин, захвърлил всичко и тръгнал да проповядва.
Той не е описал нищо. Говорим за хора оставили писмени източници, а не за "казват, че той е казвал".
Савел, Петър говорят ли ти нещо?
не виждам никава лична изгода да проповядваш въздържание и да се оставиш да те разпънат на кръст.
А в това да си апостол, за който всеки отваря вратите си? Не изкривявай думите ми, моля.

Нека пак. Говорим за очевидци, при това на които имаш причина да вярваш.

въпроса тук е - ти ще повярваш ли ако някой разгласи че му се е случило чудо или ще го сметнеш за луд ? Или просто ще му докажеш че статистиката винаги има предимство.
Ще му повярвам, ако го покаже. Ще му повярвам и ако се е случвало няколко пъти преди. Хората разгласяват какви ли не глупости - тази усещала земетресения с тяло, онзи общувал с Елвис... обаче, когато станат очевидци на чудо, няма да го разгласят в никакъв случай. Нещо логиката бяга. Да не говорим, че много от чудесата са обявявани за публични.
тоест преди него Е имало и има Бог само че това което Бог е казал не значи че са го написали 1 към 1.
Защо тогава е оставено? И защо Бог не само, че не се е разгневил, че изкривяват словото Му, а и го е оставил така?
защото религията им е твърде елементарна . За пръв път в християнството се развива идеята за алтруизъм.
Или просто не си запознат с източните религии, все пак.
Last edited by Morwen on Thu Mar 05, 2009 4:25 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Mar 05, 2009 4:24 pm

Trip wrote:Никой, абсолютно никой няма нужда да ти доказва, че Бог съществува, или че който и да е бог съществува. Концепциите "Бог" и "бог" просто не се движат на тая плоскост.
A по коя плоскост се движат? По тая на невидимите розови еднорози ли?
По плоскостта на поезията и философията. Нито едно от които не е наука. Проблем с това мнение?
Trip wrote: Литературата и в частност поезията и в конкретност митопоезията, която Библията, Корана, Бхагават гита, легендите за Буда и т.н. представляват, не работи с доказателства от научен тип.
А с доказателства от какъв тип работи? Какви ше да са тия ненаучни доказателства.
Доказателство за мен не е равно на научно доказателство. Но ако щеш, ще ги нарека "показателства". Как да ти докажа, че "Ода за славея" и "Ода за една гръцка урна" съдържат повече истини за живота и смъртта, и такива, които за мен и хиляди хора са повече истина от всички обяснения за смъртта на клетките и мозъчната химия взети накуп? Макар че дори и в тях виждам поезия. На такова ниво действа Библията, нещо, което май че не си в състояние да осмислиш или дори да допуснеш.
Trip wrote: И Бог има най-вече тогава, защото изкуството, което религиозните текстове най-вече представляват, ще повторя, дава истина не по силата на логическа аргументационна верига, а по силата на посланието в него. И не, послание не значи 10-те Божи заповеди, а начинът, по който историите конкретно в Библията са написани и подредени, всичките неща, за които се разправя в тях, и така нататък, и така нататък.
Не съм чел Библята като книжно издание, но поне в бг онлайн варианта и, съм попадал на цитати от рода на - ако срещнеш неверник, пребий го с камъни и изнасили жена му. Толква.
Ами не си прав.
Така както аз виждам нещата - ти говориш много абстракно. Поставяш някакви си твои дефиниции и на тяхна база почваш да разтягаш локуми. Така не се води спор, не и ако целиш да излезе нещо от него.
Давам дефиниции на всяко нещо, което казвам, защото така човекът срещу мен знае по-добре за какво говоря. Това е Метода в действие, в едно от по-полезните му проявления. Тъжно е, че не го виждаш...

А ти конкретно ли говориш?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 05, 2009 4:26 pm

Амели, право виждаш. В момента спорът е съсредоточен върху разбора на Библията, а после се очаква да премине и в разсъждения върху древногръцката митология, в изданието на Н. Кун, което е познато у нас.
Last edited by Marfa on Thu Mar 05, 2009 4:27 pm, edited 1 time in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 4:26 pm

Първа част на Библията е типична митология, съобразена с тогавашното мисловно ниво на хората, към които е била насочена. За мен баш яката част е Новия завет, щото той си е вече философия и освен това е пълен с доста новаторски (за онова време) и хубави от съвременна точка идеи. Но и там трябва да се чете небуквално. Да, може да е тръгнало от реални исторически факти, но за 2000 години историята се е романтизирала и се е превърнала в приказка. В мит. В напаснат за нечии зловредни цели мит.
хубаво че има поне още един който мисли като мене :)

Делюжъне чудя се дали изобщо четеш нещо от постовете и кога ше схванеш разликата между Нов и Стар завет ?

не наистина не мога да разбера как двадесет пъти съм писал точно за това и ти продължаваш упорито да вкарваш някакви цитати баш оттам откъдето казахме че не трябва да се гледа?

Защо тогава е оставено? И защо Бог не само, че не се е разгневил, че изкривяват словото Му, а и го е оставил така?
защото Бог е дал свободна воля на човека и целта му очевидно не е да пасе хората.

изсточни религии - дай ми пример за източна религия съпоставима по идея с християнството.
Last edited by RRSunknown on Thu Mar 05, 2009 4:29 pm, edited 1 time in total.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Mar 05, 2009 4:26 pm

земи този стар завет :)

има голяма разлика между стария и новия, ама кой ли чете...

и ми е интересно това във ВСЯКА библия ли го пише? Щото аз потърсих малко, обаче намерих само 1 линк към този текст, странна работа :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Mar 05, 2009 4:29 pm

dellusion wrote:
Някой wrote:15 и Моисей им рече: Оставихте ли живи всичките жени?
16 Ето, те, по съвета на Валаама, накараха израилтяните да беззаконствуват против Господа в делото на Фегора, тъй че язвата се яви всред Господното общество.
17 За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него.
18 А всичките момичета, които не са познали мъж, които не са лежали с такъв, оставете живи за себе си.
Дай ми контекста на цялата история.
Много е красноречиво, че упорито отказваш да четеш това като наратив, а го четеш като заповед, като от "автора" на Библията към четящия Библията.

Думите всъщност са на Мойсей и са насочени към израилтяните. Дали наистина ги е казал и истински ли е бил Мойсей е от второстепенно значение. Как ще бъдат прочетени е от първостепенно значение.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 05, 2009 4:30 pm

Емо, не съм много съгласна с теб. Бог отдавна е излязъл от "съответните източници". Горе долу откакто хората се образоваха и освободиха достатъчно, че да го търсят и сами, а не само в книжките. Освен това, продължавам да поддържам тезата, че е възможо той да се окаже доказуем - ако науката порасне дотам, че да обясни редица неща, които засега не обяснява. Това се е случвало и преди с други системи от вярвания. Примерно, когато хората не са знаели какво е светкавицата, са я приписвали на някакво божество. Сега знаем какво е светкавицата и като следствие никой не бръсне Зевс за сливата.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Mar 05, 2009 4:31 pm

Емо, не съм много съгласна с теб. Бог отдавна е излязъл от "съответните източници". Горе долу откакто хората се образоваха и освободиха достатъчно, че да го търсят и сами, а не само в книжките. Освен това, продължавам да поддържам тезата, че е възможо той да се окаже доказуем - ако науката порасне дотам, че да обясни редица неща, които засега не обяснява. Това се е случвало и преди с други системи от вярвания. Примерно, когато хората не са знаели какво е светкавицата, са я приписвали на някакво божество. Сега знаем какво е светкавицата и като следствие никой не бръсне Зевс за сливата.
Не съм казал, че не е. Но всички вторични източници - както казах, не само текстове, а и типове мислене - могат да се проследят до там, дали като спор с първичните източници, усъвременяваме, съгласие и т.н.
Казал съм, че е и възможно да бъде доказан. Но не от слепи последователи на Метода.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Mar 05, 2009 4:33 pm

Библията Е КНИГА. Тя НЕ е начина ни за досег с бога. Или поне не е целия и единствен начин. Ако искате досег с бога - живейте и мислете, да му еба майката! Не е нужно да прочетете някъде какъв е бил и какво иска - имате глави на раменете, ползвайте ги.
Доста добро обобщение бтв :D

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Mar 05, 2009 5:04 pm

Marfa wrote:Пасъре, за не помня кой път ще кажа, че винаги съм казвала, че вяра и религия са различни неща. След това, както винаги съм казвала, липсата на вяра в даден обект означава вяра, че обектът не съществува. Следователно атеизъм=вид вяра. Следователно атеизъм и религия са различни неща.
Marfa wrote:Бих допълнила Амели досежно атеизма с нещо, което наистина твърде често повтарям. Атеизмът е религия.
Марфе, имах предвид този твой пост. Ако не помниш какво си писала, проверявай. Тук казваш, че атеизмът бил религия, след това - не бе, вид вяра е. И двете са неверни според мен и вече казах защо мисля така. Не ми се повтаря.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Mar 05, 2009 5:09 pm

Нямам време да поствам сериозно, освен за да кажа, че съм твърдо съгласен с Трип, че интерлигентната вяра и религиозност е много повече духовно и художествено изживяване, отколкото логическо и аналитично мислене. И така е редно. Моралът трябва да е резултат колкото от здрав разум, толкова и от естетически и емоционални разбирания.

Искам само да отговоря на последния пост - атеизмът не е религия или вяра, макар че пре спокойно може да бъде набеден и за едното, и за другото. Атеизмът е фанатизъм. Дървенофилософски, само че, и с претенции за дълбочина. А всеки фанатизъм е форма на глупост.
And you can't dance with a devil on your back...