Билярд

За най-важните акценти в кърлинга и турнирите по спортно оригване!

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Nov 16, 2007 2:42 pm

zhivik wrote:Масата за снукър се познава по това, че е по-голяма от останалите.
Да, именно затова реших, че и покритата е за снукър :)

Добавено: Ааааа, Живик... аз пък чак сега осъзнах, че ти жувееш нейде наблизо и може да си наминавал през тоя клуб от време на време, да :) Ми... мое да измислим нещо някой ден... макар че при мен обикновено това с решаването "сега ще ходим на билярд" е едно такова импулсивно :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Nov 16, 2007 2:47 pm

Moridin wrote:А според мен това, което вие играете, изначално си е баш Снукър, а билярд е нещо съвсем друго, в което трябва да редиш разни комбинации от топки и има май само червени топки и една черна, и няма джобове изобщо.
Обратното е. :)
Едит:
В смисъл в снукъра трябжа да вкараш топките в определен ред и имаш много червени. Иначе си има джобове. :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 16, 2007 2:50 pm

Е не е така! + тва по Евроспорт на световното по билярд няма джобове.
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Nov 16, 2007 2:54 pm

Мор, май доста неща са омесени в цялата работа :) Начи... това с многото топки и вкарването на цветните в определен ред е снукър - можеш и сам да си провериш с малко търсене из Интернет, ако не и с просто гледане на Евроспорт или какво ли не още :) Масите за снукър са доста по-големи и има още купчина други разлики.

Иначе на "стандартните" маси за билярд има купчина различни игри с купчина различни правила - именно затова някой попита преди две-три страници "бе вие всъщност какво играете, eight-ball ли?". Това, за което ти мислиш - без джобовете - е едно от по-разпространените, в България на повечето места е известно като "карамбол", макар че и там си има вариации.

Но повечето хора, като чуят "билярд", си представят именно eight-ball - на малките (така де, "стандартните") маси, с многото цветни топки, без червени, и така :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Nov 16, 2007 2:57 pm

Еми ще трябва да питаме уикипедиата:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cue_sports

Значи има истина и в двете.
Билярд е събирателно на всичко играещо се със стик, топки и маса.
Нататък има няколко вида билярд:
Carom billiards, referring to games played on tables without pockets, including among others balkline and straight rail, cushion caroms, three-cushion billiards and artistic billiards
Pocket billiards (or "pool") generally played on a table with six pockets, including among others eight-ball (the world's most widely played cue sport), nine-ball, straight pool, one-pocket and bank pool
Snooker, which while technically a pocket billiards game, is generally classified separately based on its historic divergence from other games, as well as a separate culture and terminology that characterize its play. More obscurely, there are games that make use of obstacles and targets, and table-top games played with disks instead of balls.
Ти говориш за първия вид, дето аз и си нямах идея, че съществува, аз за втория. Беш ли го, сигурно си няма термин на български за първия билярд и затова така се е получило...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 16, 2007 2:59 pm

Ясно, то Пенчев е прав, май карамбол наистина се казва това на бг :)
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Nov 16, 2007 2:59 pm

Всъщност покритата маса май беше точно за карамбол...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Nov 16, 2007 3:22 pm

Браво, Пенчев! Съвсем точно. А името на карамбол-а, произхожда от екс-латинските езици. На испански hacer una carambola e когато удариш една топка, вместо със стика, с друга топка.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Nov 16, 2007 3:25 pm

Така е, това без джобове се нарича карамбол у нас, и е най-трудната игра от всичките с топки и щека. Доколкото си спомням, турнирните правила по карамбол изискват твоята топка да е ударила поне три понта, преди да удари другата, за да се брои точка (играе се до точки, ако не се лъжа 15, макар че правилата може и да се различават).

Колкото до снукър, за да съм съвсем точен, тъй като следя тази игра от доста години вече, тя е следващата по сложност, и съдържа много тактика. Накратко, играе се с 15 червени и 7 цветни топки, като вкарването на всяка червена топка носи 1 точка, жълта - 2 точки, зелена - 3 точки, кафява - 4 точки, синя - 5 точки, розова - 6 точки, и черна - 7 точки. При започването на реда си, всеки играч трябва първо да вкара червена топка (която не се връща на масата), след което топка от друг цвят (която се връща на масата, ако има останали червени топки), и т.н. докато не останат цветни топки, които се вкарват в изброения ред. Ако играч не успее да вкара топка, губи реда си. Ако първо удари топка, която не би трябвало да удари (пр. червена при целене на друга цветна или обратното), има наказание от 4 точки. Който има повече точки накрая, печели играта.

Необходимостта да се редуват червени топки и такива от друг цвят усложняват играта, което често води до тактическо надхитряне. Положение, в което бялата топка е поставена така, че следващият играч не може лесно да удари червена топка, се нарича snooker, откъдето и името на играта. По тази причина, за разлика от различните вариации на билярда, при снукъра силното разбиване на топките в началото води до много лоша позиция, защото тогава следващият играч ще има много повече възможности да комбинира. Обикновено резултат от около 80 точки обикновено е достатъчен за победа, а отбелязването на 100 точки на един път (т.нар. century break) - за много добро постижение.
This signature is not yet rated

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat Nov 17, 2007 11:12 pm

Живик някво про ще излезе.... :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Nov 17, 2007 11:26 pm

Не е задължително, аз не съм хващал щека от поне 5 години и винаги съм бил ужасно некадърен на билярд, обаче знам адски много за снукъра защото често го гледам по Евроспорт. 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Nov 20, 2007 5:00 pm

Аре стига теория. 8-)

Некой за двечера?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Nov 20, 2007 5:17 pm

За седмицата м/у Коледа и Нова Година и аз съм на линия! :mrgreen: (Ако успея да си намеря билет, който да не ми съдере кожата, кредитната карта и догодишния бюджет изобщо. :? )
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Nov 20, 2007 5:23 pm

Предполагам, че не ми върши работа за довечера, но като дойдеш, ше те чакам. :twisted:

Нали не си некъв бегинър обаче? :?

Коруин, имам ти връщам и тренирам много здраво м/увременно. Искам реванш в удобно за теб време.

Валериус, знам, че няма да си вдигнеш телефона, затва тук. :)

Тъндър?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Tue Nov 20, 2007 5:57 pm

Не мога днес - имам работа довечера.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...