Това е само ако са взели fixed interest ипотека. Малко са толкова интелигентните купувачи на апртаменти. Цените на кредитите скачат страхотно при ресцесия и депресия. А и всички ипотеки са лихва + ОЛП. Когато ОЛП скочи - its up your ...Morwen wrote:И обезценените вноски по ипотеката.Морви - това което каза - дължат пари, но имат имущество - просто не е вярно - те нямат имущество. А точно тези които са на ипотечния топ са Иванчо и Марийка с обезценените заплати.
Добрите новини :)
Moderator: Moridin
- The Dragon
- Elder God
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
И двамата (Милена и Даниел) сте прави частично. Ако кредитът е класически анюитетен, т.е. с фиксирани вноски за целия период, това означава, че лихвеният процент е постоянен, дори и в началото да е определен на базата на някаква изменяща се база (основен лихвен процент, LIBOR, EURIBOR, и т.н.)
Обаче, теоретично съществува възможност в договора за кредит да е предвидена промяна на лихвения процент при определени условия (по-висока инфлация, по-висока база за лихвения процент и т.н.) В такъв случай се извършва преизчисляване на вноската, така че формално погледнато тя не е фиксирана за целия период. Това не е незаконно, и затова е желателно договорите за заем да се четат много внимателно.
По мои наблюдения, поне допреди няколко години най-популярни бяха класическите анюитетни заеми, с фиксиран лихвен процент. Напоследък обаче все повече се появяват допълнителни лихвени клаузи, както и други видове кредит.
Специално за ипотечните заеми, сравнително популярна напоследък схема е погашение с равни вноски по главницата. По този начин, всеки месец се плаща пропорционална част от главницата, и съответната лихва (на база на оставащата главница). Така вноските прогресивно намаляват до изплащане на заема. В интерес на истината, точно тази схема е по-евтина (т.е. плаща се по-малка сума като цяло) отколкото анюитетния заем. Недостатъкът е, е при подобна схема обикновено лихвения процент е плаващ, така че в случай на растящи лихвени проценти, вноските се увеличават, което и се случва в САЩ.
Обаче, теоретично съществува възможност в договора за кредит да е предвидена промяна на лихвения процент при определени условия (по-висока инфлация, по-висока база за лихвения процент и т.н.) В такъв случай се извършва преизчисляване на вноската, така че формално погледнато тя не е фиксирана за целия период. Това не е незаконно, и затова е желателно договорите за заем да се четат много внимателно.
По мои наблюдения, поне допреди няколко години най-популярни бяха класическите анюитетни заеми, с фиксиран лихвен процент. Напоследък обаче все повече се появяват допълнителни лихвени клаузи, както и други видове кредит.
Специално за ипотечните заеми, сравнително популярна напоследък схема е погашение с равни вноски по главницата. По този начин, всеки месец се плаща пропорционална част от главницата, и съответната лихва (на база на оставащата главница). Така вноските прогресивно намаляват до изплащане на заема. В интерес на истината, точно тази схема е по-евтина (т.е. плаща се по-малка сума като цяло) отколкото анюитетния заем. Недостатъкът е, е при подобна схема обикновено лихвения процент е плаващ, така че в случай на растящи лихвени проценти, вноските се увеличават, което и се случва в САЩ.
This signature is not yet rated
- BaYa
- Forsaken
Значи, първо колкото за профилактика, Шайхири поне ти престани да ги ръсиш насам натам, и то без покритие. Това значи, че докато не успееш да докажеш, че си част от нас, сганта която работи за пари, а не за кеф и дори не може да си помисли за хипотека - просто до тогава, нямаш право да бълваш билирубин по адреса на обикновените хора!
А и, второ, не виждам какво толкова лошо има в това човек да иска и да се стреми да си притежава поне хралупата. И без това дори животът му, един вид, вече не е негов днес! Плащам наеми от 20 години, и то евтини, и след изчисление излиза че съм можела да си купя вече 2 жилища. И то на лудите нови цени.
Таа, Шайхири отиди да плюеш в Дърти Лаундри-то. Не разваляйте, ако обичате, точно темата за добри новини.
По темата:
- Разкрити механизмите на детската левкемия
- Карлота отново има лява ръка

А и, второ, не виждам какво толкова лошо има в това човек да иска и да се стреми да си притежава поне хралупата. И без това дори животът му, един вид, вече не е негов днес! Плащам наеми от 20 години, и то евтини, и след изчисление излиза че съм можела да си купя вече 2 жилища. И то на лудите нови цени.

Таа, Шайхири отиди да плюеш в Дърти Лаундри-то. Не разваляйте, ако обичате, точно темата за добри новини.

По темата:
- Разкрити механизмите на детската левкемия

- Карлота отново има лява ръка

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Байа, как е вашият имотен пазар в момента? Щеше ли да си вземеш ипотечен заем преди половин година, ако можеше, и нямаше ли да те е яд сега (и особено занапред), когато дългът ти е значително по-голям от стойността на жилището "ти"? И кой изобщо ти е пречил? В Бг от 5 години насам и на последния идиот дават. И той взима. Точно там е проблемът.
Зарежи профилактиката (да ме съскаш само защото "не съм от вас") и кажи точните "цифри" на наема си и настоящата стойност на жилището ти, за да ти кажа има ли смисъл от ипотека.
Зарежи профилактиката (да ме съскаш само защото "не съм от вас") и кажи точните "цифри" на наема си и настоящата стойност на жилището ти, за да ти кажа има ли смисъл от ипотека.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- BaYa
- Forsaken
Това ще ти го кажа, само когато ти публично си кажеш професията и месечните доходи. Тук, пред всички.shayhiri wrote:Байа, как е вашият имотен пазар в момента? Щеше ли да си вземеш ипотечен заем преди половин година, ако можеше, и нямаше ли да те е яд сега (и особено занапред), когато дългът ти е значително по-голям от стойността на жилището "ти"? И кой изобщо ти е пречил? В Бг от 5 години насам и на последния идиот дават. И той взима. Точно там е проблемът.
И май нещо не си доразбрал: опитните зайчета, на моето финансово дередже особено, не стигат и до хипотека. Та опитното зайче (Дефиницията идва от твои декларации, от Алекс Султанов епохата, Шушури!) продължава, послушно да си плаща наем. Но средна цена на апартамент с 2 спални и не в центъра, започва от около 350.000/400.000 ?.
И стига спами всички темииииииии! Марш в спама, трол!!!

Кой спами и троли, щом изобщо не си запозната с положението тук, което се обсъждаше? При 350хил. цена, наемът ти би трябвало да е около 3000 евро. Силно се съмнявам, че плащаш повече от 1000. Така че в момента си на кяр и не виждам кво хленцаш. Може би е трябвало да купиш с ипотека навремето, когато е било няколко пъти по-евтино. А сега е най-добре да изчакаш пак да поевтинее.
Last edited by shayhiri on Wed Jan 23, 2008 3:19 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Просто не мога да си представя това последното да се случи някога. Цените на недвижимите имоти едва ли ще паднат някога. За съжаление и в България положението е аналогично.shayhiri wrote:Кой спами и троли, щом изобщо не си запозната с положението тук, което се обсъждаше? При 350хил. цена, наемът ти трябва да е поне 3000 евро. Силно се съмнявам, че плащаш повече от 1000. Така че в момента си на голям кяр и не виждам кво хленцаш. Може би е трябвало да купиш с ипотека навремето, когато е било няколко пъти по евтино. А сега е най-добре да изчакаш пак да поевтинее.

I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
Малко произволни цифри като при това положение си изплаща апартамента за 10 години, т.е. невероятно неизгодно е, а не на границата на изгодността.
Само че ако е плащала наем накрая няма нищо, а ако изплащала ипотека - има имот за 350 000, който вероятно ще е и по-скъп дотогава.
А много хора не могат да си позволят ипотека, по простата причина, че нямат и 20% или 25% от стойността на имота, за да платят веднага.
Само че ако е плащала наем накрая няма нищо, а ако изплащала ипотека - има имот за 350 000, който вероятно ще е и по-скъп дотогава.
А много хора не могат да си позволят ипотека, по простата причина, че нямат и 20% или 25% от стойността на имота, за да платят веднага.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Шайх, хайде стига се изхвърля. Говориш глупости. Нямаш реална представа за нещата, само четеш диагонално разни теории за вселенска конспирация. Строителството винаги е било адски доходоносен бизнес. Няма ей така, от нищото изведнъж да се спраска балончето. Единствения вариант да паднат цените на имотите в София е да почне да се обезлюдява града. Това не го виждам. Както вече казах - цените ще се все нагоре. Може да се забави темпото, но ще са все нагоре.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again
- BaYa
- Forsaken
10 ГОДИНИ!!!!
Морви миличка, тук са на 30/40 години изплащане. Скоро очакваме да открият и такава при която, да плащат децата или внуците ти. В смисъл, изплащането на 50 години вече се ползва много.
Щайхири, да знаеш все по-трудно ми става да открия от коя глава, кое изказване изхожда! Таааа, млък! Спамер. Я погледни заглавието на темата!
Пък и останалите, дето му се хващат на акъла. Отворете си една тема: Финансови разисквания. А не, тук да пренебрегвате наистина важни и много добри новини.

Щайхири, да знаеш все по-трудно ми става да открия от коя глава, кое изказване изхожда! Таааа, млък! Спамер. Я погледни заглавието на темата!

Пък и останалите, дето му се хващат на акъла. Отворете си една тема: Финансови разисквания. А не, тук да пренебрегвате наистина важни и много добри новини.

- Moridin
- Global Moderator
Правилно.BaYa wrote:10 ГОДИНИ!!!!Морви миличка, тук са на 30/40 години изплащане. Скоро очакваме да открият и такава при която, да плащат децата или внуците ти. В смисъл, изплащането на 50 години вече се ползва много.
![]()
Щайхири, да знаеш все по-трудно ми става да открия от коя глава, кое изказване изхожда! Таааа, млък! Спамер. Я погледни заглавието на темата!![]()
Шайхири да престане с провокативния тон, а ако финансовата дискусия ще продължава, отворете нова тема или ако държите на тия постове, модераторите да сплитнат.
This is it. Ground zero.
Провокативен тон имаше (евентуално) само в първия ми пост отпреди две страници. Оттогава си говорехме кротко и що годе разбираемо с Морви, преди да се изтърсят Петя и Байа и да ме напсуват.
Ако наистина някой се интересува от положението, да пуснем тема "Българският балон", в която с Драгън да можем да му обясним за борсата и жилищата. А ако не се интересува - както казах още в началото - кво да говорим изобщо?
Ако наистина някой се интересува от положението, да пуснем тема "Българският балон", в която с Драгън да можем да му обясним за борсата и жилищата. А ако не се интересува - както казах още в началото - кво да говорим изобщо?