Жената - главен герой

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Dec 19, 2011 8:00 pm

Очаквам тая част от темата да бъде изпрана от някой презюмабли женски модератор понеже нито е за тоя форум, нито е на ниво адекватна дискусия ВЪОБЩЕ. Така че аз ще си спамна още малко, че ми стана весело.

@Роланд: Ква контрааргументация - тва е такъв ташак цялото. :lol:

Сашко, мола ви съ, ще ме изхрани ако се срине социалната система на Канада. Мале, горко ми!!! Добре, че имам запаси!
Ми аз стрелям с пушка по-добре от него - така както ги виждам нещата, ще се наложи аз да тичам да ловя бизони по канадската прерия, за да преживеем. :lol: :lol: :lol:

Нда, ненам ко сме праили като мъжете ни са се запилявали нейде да умрат на пичковци във война. Живяли сме на фотосинтеза може би?

Мани, представям си огромните епични мъжки книжни червеи тука в уни-то как точно ще ни опазят по време на война. Или как ще ни хранят орейки и копаейки земята и ходейки на лов. Епос, епос...
Което ми напомня как шефът дойде преди година и нещо в нашия много женски кокошарник тука в унито и ни съобщи, че ни е намерил мъже за внос от Африка. Думите му бяха "големи, силни мъже". Сега, година и нещо по-късно аз продължавам да съм най-високата в офиса и да ме викат всеки път като трябва да сваля тонерите на принтера от най-горния рафт. Или ако има да се вдига нещо тежко... :lol:

Цайсе, ние в нашата китна България не сме мюсюлманки, а сме продукти на добрата стара колхозна комунистическа мисъл. Което ще рече, че сред нас има доста такива, които могат да те бият и ебат на почивки, ако си го навият на пръста.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Dec 19, 2011 8:02 pm

Morwen wrote:... всъщност женските в природата твърде често се оправят без мъжки освен в размножителния период и и тогава не е сигурно.
Да, някои птици. Но от бозайниците само и единствено някои хищници. При висшите примати не е така. А хората са точно такива - въпреки социалната еволюция.
Morwen wrote: Това, че има повече решителни мъже и повече комбинативни жени, въобще не значи, че решителните жени са лудо изключение.
Не значи, разбира се! Значи тъкмо това, което си написала: че има повече решителни мъже и повече комбинативни жени. :)
Morwen wrote: А и доколкото помня от разни разкази, жените са жънали и орали наравно с мъжете някога...

Ако имаш предвид български разкази: жънали - да, но орали - само по време и след войните, когато мъжете са фронта. А и в някои творби места останалата вдовица героиня казва на сина си: Ето, сега ти си мъжът в къщи.
И... Морве, тия дето съм ги накъдрил не е са абсолютни положения, а приоритетни :)
Hemos pasado!

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Dec 19, 2011 8:15 pm

Е, не... Амелия, от последния ти пост за малко да си глътна цигарата! :lol:
Ако всичко е точно така - утре ще ида на църква, да пална една свещица за здраве на мъжа ти.
Успокоявам се, че жени като теб са рядкост!
В литературата и киното също.
Hemos pasado!

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Dec 19, 2011 8:18 pm

Добре де, само аз ли съм удивен че Мелинда Гордън е била добре направен женски персонаж? Това е обида за всяка средностатистически интелигентна жена.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Dec 19, 2011 8:23 pm

Клейморе, в тая тема се изказаха в прав текст неща, обидни за ВСЯКА жена, независимо от интелекта й, ти с няква Мелинда Гордън си се хванал... :lol:

Oui. Je suis garbage.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Dec 19, 2011 8:32 pm

Amelia wrote:Клейморе, в тая тема се изказаха в прав текст неща, обидни за ВСЯКА жена, независимо от интелекта й
тогава нека ВСЯКА жена от този форум да си отговори сама за себе си дали ако мъжа до нея има възможност да й прочете мислите за една седмица, ще познае, че са нейни.
Сори, ама такива са реалистичните женски персонажи! :lol:
Клейморе, не съм казвал, че Шепотът ми харесва, нещо повече - казах, че не ми харесва. Но това не променя женския облик на героинята.
Hemos pasado!

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Dec 19, 2011 8:52 pm

Amelia wrote:Клейморе, в тая тема се изказаха в прав текст неща, обидни за ВСЯКА жена, независимо от интелекта й, ти с няква Мелинда Гордън си се хванал... :lol:
Ми да, за мен това изречение все още е пълен абсурд пък и съм дребнав... :P Иначе айде верно някой да отцепи целия боклук в коша че иначе темата е хубава...
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

bsb
Paragon

Post by bsb » Mon Dec 19, 2011 9:00 pm

И аз да се включа в спама в такъв случай.
Amelia wrote:......
Сега, година и нещо по-късно аз продължавам да съм най-високата в офиса и да ме викат всеки път като трябва да сваля тонерите на принтера от най-горния рафт.
......
А тогава кой качва тези тонери на този рафт?

И малък опит за реплика по същество, доколкото е възможно.
Струва ми се, че читателят възприема някой персонаж, ако 1)може някак да се отъждестви с него или да му се иска да е такъв или ако 2)действията му изглеждат обосновани.
Вторият критерий е обусловен до голяма степен от личния опит. Особено когато става дума за емоции, които са основен двигател на действията. Т.е. когато са ни известни определени модели за поведение или реакция, всички действия на персонажа, които излизат извън тях - или поне повечето, - ще ни се струват нагласени, нереални или изсмукани от пръстите.
Не бих се учудил, ако част от майсторството на твореца е да покаже защо определени действия са не само възможни, но и едва ли не неизбежни.

Един пример, понеже ми е най-пресен:
Дивакът се усмихна победоносно и отново зачете. Всичко вървеше сравнително добре до последната сцена на трето действие, където Капулети и синьора Капулети започват да тормозят Жулиета да се омъжи за Парис. Хелмхолц бе неспокоен по време на цялата сцена, но когато прочувствено имитирана от Дивака Жулиета извиква:

О, няма ли над облаците милост,
която да надникне в мойта скръб?
Не ме отблъсквайте, о майко моя!
Поотложете сватбата за месец,
за седмица! Ако това не може,
то застелете брачното ми ложе
във гробницата, дето спи Тибалт!…

Хелмхолц избухна в неудържим кикот.

Майката и бащата (каква гротескна гадост!) насилват дъщеря си да се събере с някого, когото тя не иска! И идиотката не казва, че си има някакъв друг, когото (за момента във всеки случай) предпочита! По своята цинична нелепост положението бе неудържимо комично! До този момент той бе успявал с героични усилия да сподавя напъващия го все по-силно смях, но това „о, майко моя!“ (изречено с такова трепетно страдание от Дивака) и споменаването на гробницата, „дето спи Тибалт“ — очевидно без да е кремиран, прахосвайки фосфора си в някаква мрачна гробница, — това вече му дойде прекалено много. Той се кикотеше и кикотеше, докато от очите му рукнаха сълзи; смя се неутешимо, докато, пребледнял от възмущение, Дивакът го погледна отгоре над книгата и тъй като смехът не секваше, я затвори, изправи се и с жест на човек, който издърпва поставения пред свинята бисер, я заключи в чекмеджето.
А иначе от толкова много отклонения ми се изгуби цялостната идея на темата :)

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Dec 19, 2011 9:03 pm

Amelia wrote:Цайсе, ние в нашата китна България не сме мюсюлманки, а сме продукти на добрата стара колхозна комунистическа мисъл. Което ще рече, че сред нас има доста такива, които могат да те бият и ебат на почивки, ако си го навият на пръста.
Нда, стария соцвиц:
Връща се кофражистката късно при счетоводителя си в панелката, вика: Пич, изпрал си - добре. Приспал си децата - също. Сипи ся по една каменарка със салатка, да жулнем таблата и да легаме да ти шибна една п..ка, че утре съм първа смяна.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Dec 19, 2011 9:17 pm

Айде, айде - като че ли не си писал теми "Жената - главна героиня в "Албена " от Йордан Йовков или "Нравствените добродетели на българката в разказа Една българка"? :lol:
(но сигурно са избягвали да дават теми по "Невеста Нена" от Елин Пелин)
Ами... това е диапазонът на женските персонажи. Всичко друго е маркетинг, пазарен подход и феминизъм.
Last edited by Zeiss_optik on Mon Dec 19, 2011 9:25 pm, edited 1 time in total.
Hemos pasado!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 19, 2011 9:19 pm

Абе я раздуй тогаз ко праим с книгите, писани от мъже, където мъжете а сексуални обекти? :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Dec 19, 2011 9:26 pm

Roland wrote:Абе я раздуй тогаз ко праим с книгите, писани от мъже, където мъжете а сексуални обекти? :lol:
Това е отделна тема.
Hemos pasado!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 19, 2011 9:35 pm

Еми не, щото ти разясни кой кого как третирал, но мен ми е любопитно как възприемаш женските образи, описвани от мъж-гей примерно.

Изобщо, нещо си ми неясен пак...
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Dec 19, 2011 9:37 pm

@bsb - пак аз ги качвам там, щото така упражнявам контрол и правя всички зависими от мен. :lol:
А и останалите етажерки са заети с книги. :lol:

Бтв, ние българките сме си яки по традиция. Един приятел ме води на неговото село и там си направихме експеримента да повдигнем пълни менци с вода с кобилица. Еба ни се майката, без значение от пола - то само кобилицата е 100 кила и като и турнеш двата метални менеца на краищата вече става сложно. А като добавиш и водата...

А това нашите прабаби са го влачили на регюлър бейзис...

После иди и кажи на такава жена, че може или не може да прави еди кво си. Нали ще ти направи главата мека с кобилицата... :lol:
Доказателство:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%86%D0%B0
"Българското народно обичайно право не предвижда наказание за побой, нанесен с кобилица от жена."
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Dec 19, 2011 9:43 pm

Аз искам само да се възмутя! Амелио, кви бизони ще стреляш там, бе? Не си ли по-близо до белите мечки?

Бтв, изненадващо жените принципно са по-добри в стрелянето, когато въобще се хванат с него, тъй като се изисква по-точна ръка.
Last edited by Morwen on Mon Dec 19, 2011 9:45 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either