Общо взето съм съгласен с мненията дотук - наистина изборът на режисьор е крачка назад за тази серия, за съжаление. Не че не харесвам Майк Нюъл (все пак, да не забравяме "Дони Браско" и "Четири сватби и едно погребение"), но просто Алфонсо Куарон вдигна страшно високо летвата - някак си далеч повече ми допадна стила му. Колкото до сценария - тук може би аз малко се различавам от всички, защото за мен две трети от книгата ми беше скучна поначало - поне си спомням че страшно трудно я прочетох. Така че филмът се оказа по-добър отколкото очаквах. Разбира се, съжалявам за отсъствието на повече сцени със Снейп, които са превърнали в нещо като "солта" на филма

Макар че сцената, в която той биеше хората по главите, когато си пишеха домашните ме разтопи
Колкото до актьорите, тук напълно се присъединявам към мнението, че Майкъл Гамън някак си не пасва добре за ролята на Дъмбълдор. Той е някак си по-студен, по-сериозен, по-мощен, както се изразиха няколко души по-горе. От друга страна, Ричард Харис, лека му пръст, излъчваше някак си вътрешна топлота и един намек за шеговитост, който си пасваше идеално. Жалко наистина, но няма как да върнем човека от смъртта, а пък вече да се правят промени някак си не върви. Миранда Ричардсън както винаги е изключителна, и според мен идеален избор за ролята си, а пък Рейф Файнс също се вписва идеално. Единственото, за което съжалявам, е че не са оставили нормалния му глас, който поне за мен звучи много по-заплашително - който се съмнява, да види "Червеният дракон" (брррр)
Иначе децата си остават на познатото ниво - не мога да кажа, че са зле, но не са и нищо изключително. Не знам защо около нашичкия се вдигна толкова много шум, той две реплики на кръст има в този филм, както и французойката (ех, поне на нея можеха да пуснат малко повече

)
Колкото до атмосферата - ами тук трябва да се върна на режисьора, някак си стилът му не е достатъчно мрачен, особено към последната част, че да пресъздаде емоциите, които се въртят. Не знам, може би съм прекарено закоравял с годините (

, ц ц), ама нещо мен последната сцена не ме разчувства, докато предишният филм някак си съдържаше много повече чувственост, пропита навсякъде, а не само в отделни сцени. Все пак, не отричам че появата на родителите на Хари накрая не беше реализирано зле, въпреки че този епизод от книгата ми е малко мътен.
Абе в общи линии, филмът не беше зле, горе-долу добре си се връзва с останалите, и като цяло не е губене на време и пари. Все пак, ако се търси нещо повече от обикновената екранизация на фентъзи книжка, то третият филм продължава да се откроява. За съжаление, от тук нататък нещата едва ли ще се подобрят, тъй като според мен качеството на книгите почва да спада. Петата беше по-добра от четвъртата, но шестата за мен си беше доста куха, така че материалът за филмите ще е по-кът, и всичко ще зависи от режисьора ...