Harry Potter 4 (немаркирани спойлери за нечелите книгата)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Eneya
Misting

Post by Eneya » Mon Dec 05, 2005 11:02 am

Седрик беше направо противно идеален...
За мое съжаление скарването на Рон и Хари не беше направено, в смисъл можеше и по-дъбър диалог да направят, но нейсе.
В момента ми е неудобно да влизам в чуждите форуми, защото почти навсякъде ме питата "Ами ти беше от България, нали?" и контекста "ама там всички ли се мотаете в червено и с кожени шапки" направо си висеше във въздуха ;)
Но наистина беше впечатляващо появяването на Бобатонци и Дурмщранговци... ся, беше леко нелепо оново "аааахаааа" дето го прасвеха на всяка трета крачка + поклона, но наистина се впечатлих.
Абе като цяло беше весело, особено с онази разгонена призрачка ;)
Каква беше идеята на непрекъснатото облизване на устните на Барти Крауч Младши? И къде зачезна онази готина мадама с дългите мигли, дето се появява в Азкабан, нея много исках да видя...
Нарния обачер, ухааа, трепе наред.

П.П. Ралф Файнс почти във всички филми, където е играл, играе злият... и това му е най-слабото представяне.
Last edited by Eneya on Mon Dec 05, 2005 11:09 am, edited 1 time in total.
Image

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Dec 05, 2005 11:05 am

Общо взето съм съгласен с мненията дотук - наистина изборът на режисьор е крачка назад за тази серия, за съжаление. Не че не харесвам Майк Нюъл (все пак, да не забравяме "Дони Браско" и "Четири сватби и едно погребение"), но просто Алфонсо Куарон вдигна страшно високо летвата - някак си далеч повече ми допадна стила му. Колкото до сценария - тук може би аз малко се различавам от всички, защото за мен две трети от книгата ми беше скучна поначало - поне си спомням че страшно трудно я прочетох. Така че филмът се оказа по-добър отколкото очаквах. Разбира се, съжалявам за отсъствието на повече сцени със Снейп, които са превърнали в нещо като "солта" на филма :) Макар че сцената, в която той биеше хората по главите, когато си пишеха домашните ме разтопи :)

Колкото до актьорите, тук напълно се присъединявам към мнението, че Майкъл Гамън някак си не пасва добре за ролята на Дъмбълдор. Той е някак си по-студен, по-сериозен, по-мощен, както се изразиха няколко души по-горе. От друга страна, Ричард Харис, лека му пръст, излъчваше някак си вътрешна топлота и един намек за шеговитост, който си пасваше идеално. Жалко наистина, но няма как да върнем човека от смъртта, а пък вече да се правят промени някак си не върви. Миранда Ричардсън както винаги е изключителна, и според мен идеален избор за ролята си, а пък Рейф Файнс също се вписва идеално. Единственото, за което съжалявам, е че не са оставили нормалния му глас, който поне за мен звучи много по-заплашително - който се съмнява, да види "Червеният дракон" (брррр)

Иначе децата си остават на познатото ниво - не мога да кажа, че са зле, но не са и нищо изключително. Не знам защо около нашичкия се вдигна толкова много шум, той две реплики на кръст има в този филм, както и французойката (ех, поне на нея можеха да пуснат малко повече :( )

Колкото до атмосферата - ами тук трябва да се върна на режисьора, някак си стилът му не е достатъчно мрачен, особено към последната част, че да пресъздаде емоциите, които се въртят. Не знам, може би съм прекарено закоравял с годините ( :), ц ц), ама нещо мен последната сцена не ме разчувства, докато предишният филм някак си съдържаше много повече чувственост, пропита навсякъде, а не само в отделни сцени. Все пак, не отричам че появата на родителите на Хари накрая не беше реализирано зле, въпреки че този епизод от книгата ми е малко мътен.

Абе в общи линии, филмът не беше зле, горе-долу добре си се връзва с останалите, и като цяло не е губене на време и пари. Все пак, ако се търси нещо повече от обикновената екранизация на фентъзи книжка, то третият филм продължава да се откроява. За съжаление, от тук нататък нещата едва ли ще се подобрят, тъй като според мен качеството на книгите почва да спада. Петата беше по-добра от четвъртата, но шестата за мен си беше доста куха, така че материалът за филмите ще е по-кът, и всичко ще зависи от режисьора ...
This signature is not yet rated

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 05, 2005 11:05 am

Първо това изобщо не е вярно, само в Червения Дракон съм го гледал като лош, навсякъде другаде е добър. Второ, игра страхотно.
And you can't dance with a devil on your back...

Eneya
Misting

Post by Eneya » Mon Dec 05, 2005 11:12 am

Стига бе, той по цял свят е известен с това,ч е играе отрицателни герои.. той и Алън Рикман.
Оо, той ми беше ужасно симпатичен този път... горкият не успя да се покаже в целият си (мазен) блясък ;) Само не разбрах идеята на тупването на главите на Рон и Хари, когато четяха глупавият вестник, в смисъл, той винаги е залагал на сакразма, какви са тия силови изяви сега?
Image

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Dec 05, 2005 11:56 am

Rogue wrote:Стига бе, той по цял свят е известен с това, че играе отрицателни герои.. той и Алън Рикман.
Значи, това не е вярно - колко точно филма си гледала с Рейф Файнс, че да правиш такива изводи? Ето ти линк към неговата филмография:

http://www.imdb.com/name/nm0000146/

От 30-тината филма, които са изброени, ролите на класически злодей преди Хари Потър са точно две - в "Червеният дракон" и "Списъкът на Шиндлер". Би могло да се каже, че и Хийтклиф в "Брулени хълмове" донякъде е отрицателен герой, макар че съм сигурен, че ще има хора, които ще го оспорят. Наистина, ролите му в "Английският пациент" и "Съншайн" не са напълно положителни, но не може да се каже, че са класически отрицателни герои. Колкото до това с какво е известен - ами според мен Рейф Файнс е далеч по-известен с "Английският пациент" или "Краят на аферата" (както и "Оскар и Лусинда", с Кейт Бланшет), отколкото с "Червеният дракон". За "Списъкът на Шиндлер" признавам, че е изключение.

За Алън Рикман съм малко по-склонен да се съглася, че е известен повече с отрицателните се герои, и то в само два филма преди Хари Потър - "Умирай трудно" и "Робин Худ: Принцът на крадците". Ако разгледаш и неговата филмография, обаче, ще видиш че отрицателните му герои не преобладават:

http://www.imdb.com/name/nm0000614/

Освен това, много хора свързват Алън Рикман повече със саркастичните му герои (не непременно лоши), отколкото с чисто отрицателните такива. Иначе Алън Рикман винаги се е изявявал повече като театрален актьор, поради което участията му в кино са далеч по-редки.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Dec 05, 2005 11:59 am

Моля ви съвземете се за Ралф Фиеннес и поне се опитвайте да подкрепяте казаното с примери - единствените два по-известни, където играе отрицателна роля са (освен ХП4) Ред Драгон и Списъкът на Счиндлер. Сума ти други филми - Онегин, Суншине, Краят на Аферата, Спидер, Отмъстителите, Английският пациент, Странни Дни все си играе положителни ролички.

По темата - направо наистина не разбирам защо седнах да го гледам този филм, наистина не разбирам. Не съм чел нито една от книгите, предните три филма бяха изклячително слаби за мен (добре, третият го докарваше откъм атмосфера може би), harry поттер ме дразни на максимум както и неговият trusty goofy сидекицк Рон, да не говорим за Хурмаяни и начинът и на игра - ще стисна мощно ущнички и мога всякаква емоция да докарам...Но все пак го изгледах, може би само заради надъхващия траилер и този култов начин, по които Жамбон казва ЕТЕРНАЛ GLORY в него.
Филмът си е слабичък, няма какво да се лъжем. Единствените стойностни актьори в него имаха общо екранно време ПОД 25 минути, като един от тях беше ЖАРАВА по дяволите (визирам Олдман, Смит, Рицкман, Фиеннес - макар че без нос беше доста комичен, Глеесон и Глеесон). Издразниха ме още две неща на максимум - добре нямаше ли начин Виктор Крум да не е ЧАК такова добиче...Имах чуството през цялото време че е излязъл от фитнес клуб "Фанатик" или нещо подобно, само му липсваше ДЖИ-ес-ем-а i laneца...Искрено се надявам хората по света да не си ни представят всички като някакви такива сузтезатели по щанги...Другото, което ми бръкна в здравето - теен-драмите. Е цялата тази протяжна и скучна история с бала - КОМУ БЕШЕ НУЖНО ЗА БОГА?

Така, изплюх си отровата като добро дете, отивам по задачи сега. Не ме разбирайте погрешно - аз съм доволен че hary поттер франчисе-ут съществува до момента, в които някои започне да ми обяснява че не е за деца и че в него има заложени някакви много велики и дълбоки идеи...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 05, 2005 12:08 pm

Което само децата правят ениуей ;) Потър си е детска история :) И да, съгласен съм за Файнс, що за абсурд - той е такъв добряк като излъчване, че никой не го бута за отрицателни роли почти.

А Рикман го свързвам НАЙ-вече с ролята му в "Разум и чувства", ако щете вярвайте :)

Иначе мен балът ми беше забавен, а Крумчо го възприех като комичен елемент по-скоро, освен тва с наметалото и хунската капа беше пич ;)

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Dec 05, 2005 2:31 pm

Е сега - балът се оказа приятна изненада за мен, най-вече защото групата, която свиреше там се оказа Пълп :) Поне това го бяха направили свежо, иначе в книгата май се споменаваше, че си било традиционна музика, разбирай валсове, кадрили и подобни ...

На мен друго нещо ми направи впечатление, на което не бях обърнал внимание - нямаше нито една куидич сцена. Не че е нещо изключително, ама нашият можеха поне да го покажат колко е добър, да сложат разни ефекти - иначе всеки разправя колко печен бил, ама така и не го виждаме да лети с метла ...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 05, 2005 8:04 pm

Да, това е голяма боза и не си спомням дали в книгата имаше мач, или беше скипнат, както във филма... Помня, че сцената беше много по-дълга, имаше и Вили, и изобщо беше бая по-разгърната. Иначе после в Хогуортс Куидич няма, даже имаше ученически пригърчвания на тая тема в книгата, когато го обяви Дъмбо...

Syberian
Misting

Post by Syberian » Mon Dec 05, 2005 8:23 pm

В книгата си имаше цяла глава за финалът на куидичното световно :/ жалко че не показаха нищо във филма. Ама ако го бяха показали сигурно нямаше да остане време за Хърмаяни да показва колко е разстроена от държанието на Рон :Р
Обаче и в книгата я има рок бандата :) свежичко. Ще си търся саундтрака май-май ;)
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Dec 06, 2005 11:22 am

Моите впечтления от филма - става, но очаквах повече. Основният недостатък за мен беше, че е ужасно мрачен. Нямам предвид някаква атмосфера, защото такава нямаше (за разлика от третия филм), имаше просто неоправдано отсъствие на светлина. Една такава равна мрачност, която явно и режисьорът не знае за какво я е сложил, защото няма никакъв ефект, освен да покаже, че Хогуортс е едно лошо място по принцип (а не е това идеята).

Не можах да се трогна от нито един емоционален момент с тримата главни герои - да, наистина от нито един :( (Може би само в езерото, когато Хари бутна двамата нагоре, а той самият остана...) Причината е основно некадърността на актьорите. Историята с Невил например ми беше много по-присърце, а тя е толкова миниатюрна, че даже не може да се нарече история. Един по един - Хари наистина има напредък, но пак не е достатъчно добър (плачът над тялото на Седрик например ми беше кух :( ..., все пак на други места се справя). Рон не се знае какво умее, май не е чак такъв идиот като преди, но е трудно да се прецени. Хърмаяни да мре, сериозно. Става все по-зле, защото като беше малка физиономиите й бяха донякъде поносими, а сега... Това момиче не може да каже и една реплика, без да сбърчи чело, да присвие очи или най-често и двете едновременно. Аргх!

Не знам за накъсаността, не ми е направило толкова впечатление, но по някакъв странен начин филмът успява да е по-безинтересно преживяване от книгата. Даже не мога да кажа какво точно ми липсваше, вероятно същите тия досадни моменти, които съм ругала, четейки, но са ми създавали все някаква атмосфера...

Образите - Седрик и на мен ми беше един такъв хлъзгав, и каквото и да говорим, да се подхилква на Хари беше подло... Миртъл винаги е била дразнещо ме същество, с този кикот... Волдемор беше разкошен. Всичко в него беше както трябва, от външния вид (дори зъбите!) до "сценичното поведение", например как протегна ръка над Хари с онзи театрален жест - толкова на място се получи... Виктор Крум и фанцузойката (Фльор) бяха маргинализирани, а в книгата все пак имаха повече присъствие - срамота...

На ниво беше хуморът, когато го имаше. Смях се на доста места, например на репликата "Трябва ли винаги да ходят на стада..." - истина си е :Р
И разбира се останалите актьори, второстепенните - Рейф Файнс (великолепен просто), Миранда Ричардсън, Брендан Глийсън, Алан Рикман (твърде никакво участие, но сцената с боя по главите беше чудесна), "Барти Крауч" дори (не се сещам за името). Много добри.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Eneya
Misting

Post by Eneya » Wed Dec 07, 2005 11:56 am

Размотавам си се аз из нета и вижте на какво попадам ;)
Ако не друго, гаврата си я бива ;)
Image
Last edited by Eneya on Wed Dec 07, 2005 11:59 am, edited 1 time in total.
Image

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed Dec 07, 2005 11:57 am

Forbidden
You do not have permission to access this document.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Eneya
Misting

Post by Eneya » Wed Dec 07, 2005 12:00 pm

А сега?
Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 07, 2005 12:32 pm

Мне, свали си я на харда и я качи нейде по фритата, само така ше стане.