За да затвърдя мнението на трубадура

, че имам нужда някой да се разпорежда с живота ми, вчера хванах по някоя кабеларка
Double Identity от 2009, с Вал Килмър и сниман (почти) изцяло в България. Ако трябва да търся причина, защо го гледах, най-вероятно е, за да видя колко зле може да бъде, но няма абсолютно никакво значение.
За това нещо са давани пари.

Сравнен с всичкото видеокасетни екшъни, b-мувита, диема блокбъстъри и туй-онуй, това нещо не се вписва дори и в техния санитарен минимум. Ясно, че звездното ти време е отминало и явно имаш нужда от кинчи, въпреки че не вярвам да си взел кой знае колко от хонорара за подобно нещо, ама Килмър бая се е сгромолясал. Сигурно е направил този филм, за да си покрие сметките за салфетки по софийските дискотеки, щото друга причина не виждам.

И въпреки, че изглежда пиян, докато се е снимал или поне доста махмурлия и е страшно бутафорно да гледаш как торта като него тича и се мятка

, пак има останала някаква бегла и далечна част от харизмата му и реално той е единственото гледаемо нещо във филма. Той и Изабела Мико, която имаше
визуална роля в Coyote Ugly навремето (и все си мисля, че съм гледал някакъв адълт филм с нея

), но пък изобщо не показва плът, което си е срамота, предвид жанровия филм, в който се е снимала.
За сметка на това, Дубле Идентититу е тъпкан с всякакви "български" неща (група за народни песни, туй-онуй), без значение дали има сюжетен или кинематографичен смисъл от тях и с всичките всевъзможни клишета. И за капак на всичко (освен използването на една и съща локация емнайсе пъти, но всеки път заснета по същия неграмотен начин) имаме и всичката плеяда (без Карамазов) бг колоси: двамата Бахарови, Вергов, Блатека, Вальо Ганев, Рушиту и ръба Христо Шопов, на който безизразната физиономия работеше добре като Пилат в Страстите на Гибсън, но никъде другаде не се вписва.
В ъмъдъбъту сравняват сюжета с този на North by Northwest на Хичкок, което не възнамерявам да коментирам.
Накрая цялата нелепица, която представлява филмът, свършва с хепи енд сцена, която е крайно, секва връзка без, необвързана с останалата част от филма. Все едно е снимана първо тя и след няколко години са решили да направят филм, за да я троснат за финал, но по някое време са забравили или не са знаели, или са се объркали, откъде са тръгнали, накъде отиват и изобщо какво правят.
Демек, 16/10. Страхотна работа.