Нц, просто доказва още веднъж, че хуманитарните дисциплини имат леко предимство в личен план: иначе може човек да е брилянтен математик - и същевременно идиот, както виждаме.Interpreter wrote:Professor wins prize for maths link to God:
http://www.timesonline.co.uk/tol/commen ... 540989.ece
Това обещава да е интересно.
Spam Is In The Air
Moderator: Moridin
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Бтв, встрани имаше линк "View images from the Manga Bible"
А иначе и в статията е казано, че не става въпрос за доказване на съществуването на Бога, а за поставяне под въпрос на материалния свят. Макар че не мога да схвана какво освен хипотеза е това.

А иначе и в статията е казано, че не става въпрос за доказване на съществуването на Бога, а за поставяне под въпрос на материалния свят. Макар че не мога да схвана какво освен хипотеза е това.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Мдам... а всъщност поредното нещо, което - поне в тази статия - е формулирано толкова общо (но с много думи), че може да значи твърде много неща - и затова няма никакъв смисъл да се опитваме да гадаем и да обсъждаме каквото и да е, докато поне някой не се запознае с поне част от истинските писания на човека.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Interpreter
- Forsaken
Много точно
Не си въобразявам, че един невярващ човек ще вземе да повярва в Бог, като му се докаже с математически формули, а колкото до вярващите - на тях подобни доказателства не са им нужни.
Но както каза Морви, идеята явно не е точно такава, по-скоро някаква космология, съчетаваща метафизика с точни науки, знам ли.
От друга страна едва ли се дава такава награда - 1,6 милиона щд - за някаква глупост, предполагам. Това ме кара да мисля, че ще е доста интересно ако излезе негов малко по научно-популярен труд.
Другото интересно по случая е, че парите ще бъдат инвестирани в институт, с идея теологията да се издигне като академична дисциплина.

Не си въобразявам, че един невярващ човек ще вземе да повярва в Бог, като му се докаже с математически формули, а колкото до вярващите - на тях подобни доказателства не са им нужни.
Но както каза Морви, идеята явно не е точно такава, по-скоро някаква космология, съчетаваща метафизика с точни науки, знам ли.
От друга страна едва ли се дава такава награда - 1,6 милиона щд - за някаква глупост, предполагам. Това ме кара да мисля, че ще е доста интересно ако излезе негов малко по научно-популярен труд.
Другото интересно по случая е, че парите ще бъдат инвестирани в институт, с идея теологията да се издигне като академична дисциплина.
- Interpreter
- Forsaken
А ти откъде знаеш, че "вярвам"Moridin wrote:Защо тогава вярваш в големия взрив и черните дупки, всъщност?

Най-много да става дума за една (доста опосредствена) представа за текущо възприета космологична теория, при това (както твърдят) освен математически доказвана, също така подкрепяна с наблюдаеми факти. Както твърдят.
В XVIII в. сигурно щях да "знам" друго за света.
Но признавам, че въпросът ти е доста коварен. Моето положение в случая, уви, едва ли е много по-различно от положението на повечето хора, които всъщност вярват - ако не на религиозния авторитет, то на академичния такъв.
- Interpreter
- Forsaken
Или "работещи" теории по-скоро. Които с времето се коригират и преобръщат наопаки, предизвикани от нови факти, непрекъснато приближавайки се по този начин към безкрайно отдалечена истина, в което е и чарът им, за разлика от религиозните догми, основаващи се на няколко мита и сбор от метафори, даMoridin wrote:Наблюдаемите факти са храната, от която се раждат математически обоснованите теории

Но вие, сър, с предишния си въпрос, волно или не, поставихте важна тема - досежно "вярата" и "знанието".
Всички уж "знаем" формулата на Айнщайн, но колцина от нас могат я докажат? И трябва ли да могат? "Знание" ли са повечето неща, в които просто "вярваме", защото са ни го казали по-умни от нас? И колко всъщност е пораснало с времето (индивидуалното) знание на профана (букв. стоящия пред храма) спрямо това на посветения (сиреч озарения от светлината на мистерията вътре) вярващ?

"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Moridin
- Global Moderator
Въпросите ти, струва ми се, са донейде риторични 
Повечето хора дори не разбират формулата на Айнщайн (всъщност строго казано повечето хора не я и знаят), камо ли да я доказват.
Така или иначе струва ми се, че един атеистично настроен човек е принципно склонен да вярва на науката - така са се оформили нещата исторически. Така че ако научните умове рекат - има бог - по-вероятно е да им повярват, отколкото на свещениците, нали.
Този дискурс обаче малко излиза от рамките на тази скромна спам темичка.

Повечето хора дори не разбират формулата на Айнщайн (всъщност строго казано повечето хора не я и знаят), камо ли да я доказват.
Така или иначе струва ми се, че един атеистично настроен човек е принципно склонен да вярва на науката - така са се оформили нещата исторически. Така че ако научните умове рекат - има бог - по-вероятно е да им повярват, отколкото на свещениците, нали.
Този дискурс обаче малко излиза от рамките на тази скромна спам темичка.
This is it. Ground zero.
Мда тук постовете са на доста по-първично ниво.Moridin wrote: Този дискурс обаче малко излиза от рамките на тази скромна спам темичка.

Обаче темата е интересна и може да се сплитне в отделна такава понеже доста хора не влизат в спама.

I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
- Interpreter
- Forsaken
Ми сплитнете го, не се сетих да го пусна отделно. Просто ми се стори интересна новината, защото отдавна се говори за опити да се съчетае почти несъчетаемото, т.е. "метафизиката" и "точната наука", а и тази награда, която е доколкото знам по-голяма от Нобеловите, като че ли подсказва за нещо сериозно.
Но дано да се включат и други по-сериозни хора, а не да се правим само двамата с Жоро на псевдометафизици
Но дано да се включат и други по-сериозни хора, а не да се правим само двамата с Жоро на псевдометафизици

За пореден път се убеждавам, че с квантовата теория ще докажем какво ли не от метафизика, през астрология, до съществуването на Висш Разум.
За съжаление във въпросната статия не пише нищо съществено по отношение на самата теория и така въобще не мога да разбера за какво иде реч. Ще пусна един сърч да потърся.

За съжаление във въпросната статия не пише нищо съществено по отношение на самата теория и така въобще не мога да разбера за какво иде реч. Ще пусна един сърч да потърся.
- Interpreter
- Forsaken