Сексистки хроники
Moderator: Moridin
Re: Сексистки хроники
Кой говори за уважение? Аз говоря за дефиниция. Макар че да, "кви сте ги дробили" е две идеи по-валидна причина от "не ме кефиш на цвят".
И да, няма да ти отговоря на тотално хипотетичния въпрос, защото това не са хипотетични проблеми, а напълно реални такива, обвързани със социо-икономически и политически фактори. Няма да обсъждам дефиниции във вакуум защото нито това е темата, нито ми е интересно.
И да, няма да ти отговоря на тотално хипотетичния въпрос, защото това не са хипотетични проблеми, а напълно реални такива, обвързани със социо-икономически и политически фактори. Няма да обсъждам дефиниции във вакуум защото нито това е темата, нито ми е интересно.
And you can't dance with a devil on your back...
По най-различни начини. Почти всичките ти примери например са на база религия или националност, съответно "расизъм" хептен не важи.Litz wrote:Зимбабве?Roland wrote:
А колкото до примера ти - когато ми намериш реален такъв, който да не почива на "белите са ни ебавали майката векове наред", а буквално на "хора с бял цвят на кожата не може да имат стойност" (което като цяло само бялата раса го е родила досега като концепция), ще си говорим пак.
Аз не знам защо това всеки път е БЕЛИ срещу ЧЕРНИ. Нека говорим за Китайския расизъм към не ханкитайци, арабите срещу черните в Судан, арменския и гръцкия геноцид., пакистанци и индийци? Та въпросът ми е кво правим, когато в две маргинализирани групи имаш "тея другите ни заслужават да дишат" как ще го дефинираме?
А за Зимбабве не мога да се изказвам, не съм запознат.
Хан китайците срещу другите етноси/раси в Китай е на база религия/националност? В Африка примерно имаш адски много примери за расизъм, без фактор религия и националност, които са си съществували преди колониализма.
Арменския геноцид как е на база националност/религия не разбирам. Ама то в Щатите това нещо не го признавате за геноцид, така че...
Арменския геноцид как е на база националност/религия не разбирам. Ама то в Щатите това нещо не го признавате за геноцид, така че...
Нека не забравяме все пак, че тоя тип полемики се водят основно в т.нар. демократични общества, щото те са дорасли дотам, че да идентифицират тея неща като проблем и те са тея, дето се тупат в гърдите колко са хуманни и държат да задават морален тон на целия свят. Оттам кво се е случвало в Африка преди колониализма няма много значение, когато се обсъждат последиците на белия колониализъм. Иначе теоретичния апарат, който се развива в тая област, би могъл преспокойно да се приложи и към проблемите в общества, които никога не са страдали от белия човек. Просто ще си го наложат за тамошните привилегировани и маргинализирани групи.
Между другото поразчетох се за организаторките на женския марш и положението е, хвани едната тресни другана. Имаме Donna Hylton, която е отвлякла, изнасилила с метален прът и убила награя човек и ся тая е някво лице, дето се бори за човешки права? Linda Sarsour, която твърди, че в Саудитска Арабия нещата са по-добре за жените, щото имат 10 седмици платен отпуск по майчинство и как това, че жените нямат право да шофират не е проблем и казва, че шарията е хубаво нещо. За какво ни е секуларизъм изобщо???
- tigermaster
- Elder God
И на мен като на последното работно място в прав текст ми се заяви, че при разпределянето на отпуски и почивни дни дамите са с предимство, а на определени жени им се прощаваха доста повече проблеми, отколкото на мъжете, жертва ли съм на сексизъм или не?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Не. Жертва на дискриминация си, защото основните институции в патриархална България продължават да обслужват патриархата.
- tigermaster
- Elder God
Тъпото е, че това мен - в някои отношения - ме направи сексист. В смисъл, след тая работа реших, че ако работното ми време ще зависи пряко от колегите, с жени, особено пък с деца, бих работил единствено ако съм напълно лишен от друг избор. Съжалявам за това, но още си влача проблемите, предизвикани от неравномерното разпределение на смените - нищо, че от две години не работя така.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Никой не е страдал както ти си страдал..tigermaster wrote:Тъпото е, че това мен - в някои отношения - ме направи сексист. В смисъл, след тая работа реших, че ако работното ми време ще зависи пряко от колегите, с жени, особено пък с деца, бих работил единствено ако съм напълно лишен от друг избор. Съжалявам за това, но още си влача проблемите, предизвикани от неравномерното разпределение на смените - нищо, че от две години не работя така.
- Lyanna Stark
- Adept
Съжалявам, но тук ми се налага да се съглася с Матрим. Наясно съм с лексиката и дефинициите, за които говори Амелия; всъщност съм наясно с тях от няколко години, когато аз самата имах SJW тенденции, така да се изразя, и се образовах по въпроса. Много добре разбирам обосновката на „racism is prejudice plus power“ и подобните дефиниции. Просто в един момент ми се наложи да ги отхвърля.
Думите „расизъм“, „сексизъм“ и прочее -изми си имат общоприето значение. Опитите на академичните среди да го променят изкуствено са абсурдни и контрапродуктивни. Вместо да си създадат свои термини, те взимат съществуващата лексика и се опитват изкуствено да наложат промяна в приетите и разбирани от мнозинството native speakers дефиниции. И после, когато срещнат неизбежна съпротива, понеже не разбират какво е и как действа езикът, обявяват съпротивляващите се за расисти. Което само затвърждава убеждението на обикновените хора, че им се налага newspeak с чисто политически подбуди. Това води в много случаи и до цялостно отхвърляне на академичните дисциплини, които налагат този новговор, защото те са възприемани като съществуващи с изцяло политическа, а не научна цел.
(Какво имам предвид под „да си създадат свои термини“ – „институционализиран расизъм“ е пример за такъв термин. Вместо да се променя изцяло значението на вече съществуващата дума „расизъм“, към нея се добавя qualifier, който изменя значението и създава нов термин. Това е по-приемливо за хората извън академичните среди, защото липсва изкуствената промяна на езика.)
Между другото, интересно ми е да видя какво точно ще ви кажат за привилегиите и как ще ги дефинират. Бих се радвала ако продължиш да пишеш по въпроса, дори да не сме на едно и също мнение.
@Litz, и аз четох днес (ъъъ, вече вчера) за тези двете. Тотален абсурд. Също толкова голям абсурд е, че ми се налага да чета за това в геймъргейтърския събредит (без дори да съм геймър!), защото мейнстрийм медиите не го съобщават. Ако това глупаво поведение продължи, след 4 години пак ще има плач „Как можа Тръмп да спечели втори мандат“ и "Защо хората нямат доверие на медиите".
@tigermaster, независимо дали го наричаме сексизъм или дискриминация, това е недопустимо и много добре разбирам резервите ти спрямо работата с жени. Нормална реакция, след това, което ти се е случило. Би трябвало да има ясни правила, които да не позволяват подобна дискриминация. Когато ги няма, човек е принуден сам да се оправя, дори с понякога крайни мерки като отказ да работи с определени групи хора при определени обсотятелства.
@Roland, прекаляваш със сарказма и проявяваш тотална липса на емпатия. Не знаеш точно какви последствия е имало за тайгърмастър положението в предишното му работно място. Не си в позиция да го съдиш.
Думите „расизъм“, „сексизъм“ и прочее -изми си имат общоприето значение. Опитите на академичните среди да го променят изкуствено са абсурдни и контрапродуктивни. Вместо да си създадат свои термини, те взимат съществуващата лексика и се опитват изкуствено да наложат промяна в приетите и разбирани от мнозинството native speakers дефиниции. И после, когато срещнат неизбежна съпротива, понеже не разбират какво е и как действа езикът, обявяват съпротивляващите се за расисти. Което само затвърждава убеждението на обикновените хора, че им се налага newspeak с чисто политически подбуди. Това води в много случаи и до цялостно отхвърляне на академичните дисциплини, които налагат този новговор, защото те са възприемани като съществуващи с изцяло политическа, а не научна цел.
(Какво имам предвид под „да си създадат свои термини“ – „институционализиран расизъм“ е пример за такъв термин. Вместо да се променя изцяло значението на вече съществуващата дума „расизъм“, към нея се добавя qualifier, който изменя значението и създава нов термин. Това е по-приемливо за хората извън академичните среди, защото липсва изкуствената промяна на езика.)
Хрумвало ли ти е, че проблемът може би не е в теб? Че може би ти е трудно да асимилираш новите дефиниции, защото те са безумни? Аз минах през този процес преди години. Прочетох дефинициите, прочетох обосновката зад тях, известно време се борих да ги възприема и асимилирам. Възприех ги. Асимилирах ги. Живях с тях известно време. След което стигнах до заключението, че са абсурдни и вредни, и ги отхвърлих.Amelia wrote:То затова и е толкова трудно да се преглътнат тези дефиниции - аз също още се опитвам да ги разбера и асимилирам.
Между другото, интересно ми е да видя какво точно ще ви кажат за привилегиите и как ще ги дефинират. Бих се радвала ако продължиш да пишеш по въпроса, дори да не сме на едно и също мнение.
@Litz, и аз четох днес (ъъъ, вече вчера) за тези двете. Тотален абсурд. Също толкова голям абсурд е, че ми се налага да чета за това в геймъргейтърския събредит (без дори да съм геймър!), защото мейнстрийм медиите не го съобщават. Ако това глупаво поведение продължи, след 4 години пак ще има плач „Как можа Тръмп да спечели втори мандат“ и "Защо хората нямат доверие на медиите".
@tigermaster, независимо дали го наричаме сексизъм или дискриминация, това е недопустимо и много добре разбирам резервите ти спрямо работата с жени. Нормална реакция, след това, което ти се е случило. Би трябвало да има ясни правила, които да не позволяват подобна дискриминация. Когато ги няма, човек е принуден сам да се оправя, дори с понякога крайни мерки като отказ да работи с определени групи хора при определени обсотятелства.
@Roland, прекаляваш със сарказма и проявяваш тотална липса на емпатия. Не знаеш точно какви последствия е имало за тайгърмастър положението в предишното му работно място. Не си в позиция да го съдиш.
I'll get over it.
Иначе не мога да се съглася с аргумента, че "може би е трудно защото е лошо". Множество промени са трудни и това не е индикатор за проблем.
Също така не съм сигурен, че купувам това за общоприетите дефиниции. Истината е, че за расизъм и сексизъм всъщност допреди няколко години се говореше рядко извън академията. Да не говорим, че в Щатите всичко беше притаени под повърхността и белите хора си живееха със схващането, че расизмът е едва ли не премахнат. Мисълта ми - не особено фокусирана - е, че тия дефиниции може да ги е имало отдавна, но това не значи, че са били изследвани сериозно и задълбочено.
И все още не виждам проблем в стесняването на дефиниции за да включват привилегия. Всъщност не виждам как иначе е възможно човек да отличи между системния расизъм и черните пантери. А честно казано е нужно.
Иначе не мога да се съглася с аргумента, че "може би е трудно защото е лошо". Множество промени са трудни и това не е индикатор за проблем.
Също така не съм сигурен, че купувам това за общоприетите дефиниции. Истината е, че за расизъм и сексизъм всъщност допреди няколко години се говореше рядко извън академията. Да не говорим, че в Щатите всичко беше притаени под повърхността и белите хора си живееха със схващането, че расизмът е едва ли не премахнат. Мисълта ми - не особено фокусирана - е, че тия дефиниции може да ги е имало отдавна, но това не значи, че са били изследвани сериозно и задълбочено.
И все още не виждам проблем в стесняването на дефиниции за да включват привилегия. Всъщност не виждам как иначе е възможно човек да отличи между системния расизъм и черните пантери. А честно казано е нужно.
Нали си наясно, че Света>>>>>Щатите?
Да. Наясно съм също, че расизмът в Европа все още е ужасно силен и скрит под повърхността.
- tigermaster
- Elder God
Още страдам. От безсъние, най-малкото, заради което пиша коментари в един сутринта и малко преди шест. Влача си и други здравословни проблеми, пак заради нередовни, но пък за сметка на това адски тежки смени. Наистина, няма да е зле да си спестиш сарказма, защото си нямаш и представа за какво говориш, а аз подробности не желая и не мога да пиша в публичен форум - ако щеш, и защото в договора ми имаше клауза за конфиденциалност, а и не само заради това.Roland wrote:Никой не е страдал както ти си страдал..
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- Moridin
- Global Moderator
?!?!Истината е, че за расизъм и сексизъм всъщност допреди няколко години се говореше рядко извън академията
This is it. Ground zero.