Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Dec 14, 2007 11:50 pm

Не говорим за вина, а за решение, струва ми се ;р
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Dec 14, 2007 11:55 pm

Решението беше да не се допуска целенасоченото доунищожение на държавата от комунистите, така че на хората от провинцията да не им се налага да емигрират в по-голям град, столицата или направо навън.

Вече е късно.

Оттук-нататък, ако въведат и ограничения на свободното придвижване, от лицемерна псевдодемокрация ще се върнем обратно към откровена диктатура.

Не го ли виждате?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Dec 15, 2007 12:02 am

Като никога Шайхири е прав, поне в общи линии. Всякакви ограничения на свободата на придвижване са недопустими в една демокрация.

Задължителната регистрация няма да промени нищо по отношение пренаселеността на София anyway, просто ще има повече опашки и блъскане по разни гишета. И това за 48 часа максимален срок е пълен идиотизъм, това значи аз ако отида на гости при леля си в София за 3 дена ще трябва да се регистрирам, абсурд отвсякъде.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 15, 2007 12:10 am

Те парите от цялата държава май се изсипват най-вече в София и за това сме на този хал. И мен ме е яд, че внасям 500 лв месечни данъци тук вместо по родния край ама докато се променят малко нещата, така ще е. Да се радваме поне, че младите хора привличат инвестиции и създават конкурентна среда, защото ако всички бяха избягали в чужбина вместо към по-големите градове...

А пък за движението - онзи ден наблюдавах как всички автомобили, задръстили "Александър Малинов", се движат с по един човек - шофьора, а на спирките чакат по около сто души. Българският манталитет поначало си е доста селски и необработен, а хората на запад карат и колела, имат и велосипедни алеи. Пред английските Houses of Parliament има паркинг за велосипеди, защото депутатите, на мен ми е трудно да си го представя, колоездят. В цивилизованите държави има метро от 20 години, а в столицата все още е със статут на атракция, докато междувременно... http://dnes.dir.bg/2007/12/14/news2446219.html, така че все още има някои други трески за дялкане преди да се легализират под различна форма времената на крепостничеството и да се ограничава свободата на движение.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat Dec 15, 2007 1:13 am

Това за колите (че има само по един човек в тях) е вярно. Просто за съжаление градския транспорт обаче е пълна трагедия и затова всеки предпочита да използва кола. :(

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Dec 15, 2007 2:57 am

Мммм... това, че всеки предпочита да използва кола, не е непременно извинение за това, че повечето хора са (добре де, понякога "сме") сами в колите си. Не знам как се превежда на български хамириканският термин "car-pooling", но със сигурност знам, че поне в нашата фирма това се случва - не, не като официална политика, но просто като удобство през годините са се оформили групички хора, които живеят наблизо и всеки ден се уговарят кой ще шофира следващия ден и кого откъде в колко часа ще вземе на път за работа. За тръгване от работа също съвсем нерядко се случва да имам още поне един човек в колата... за прибиране от кръчми и кина и така нататък едва ли има смисъл да говоря... макар че... мдам... особено днес... абе... мдам... тая вечер... :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Cruelty
Paragon

Post by Cruelty » Sat Dec 15, 2007 4:09 am

Ай сиктир! Първо ме мотаха почти 6 месеца да ми издадат лична карта навремето, защото съм била с вече не особено важащото софийско жителство, а без адресна регистрация в София. Сега да видим какво ще измислят. От почти 8 години съм в прехвалената столица и плащам огромни данъци. И сега какво - щом не съм родена в София да го издухам ли? Майната им. А миналата година ни спираха полицаи в Изток и се опитаха да се заядат за адресна регистрация. Т.е. до месец трябвало да си изкараме временна адресна регистрация. Интересно ми е къде ще се запише тази временна регистрация - да не почнат да изкарват лични карти със допълнения. И тази глупост няма да спре народа от София-област да идва всяка сутрин на работа в София-град и вечер да се изтегля към вкъщи. Много креативен начин да си решат проблемите със задръстванията, нямам думи просто. Поредната недомислица.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 15, 2007 8:13 am

Абеееее.... Аз и майка ми сме родени в София, но баща ми е от Лом. Това е ситуацията с болшинството от столичаните - никой от нас не е "истински" софианец. Все от някоя паланка са се довлекли предците ни, няма кво да се правим. Така че съм върло против тия малоумия за регистрацията, още повече, че това НЯМА да обезлюди удобно града. Хората вече са си намерили жилищата тука - като си се регистрират там - големия праз.
Що се отнася до това как в колите има по един човек - ако мислите, че на Запад е по-различно... Проблемът при нас са кофтито пътища, още по-кофтито манталитет на шофьорите (да сте виждали някога някоя кола, освен учебните, която да се движи по Правилник???) и липсата на добре развито метро. Била съм в Торонто. Улиците в центъра са големи колкото нашите горе-долу, а колите са стотици пъти повече. Задръствания има, но през тях се минава бързо, защото хората си чакат културно реда, а не ходят да правят 6 колони при задължителни 3. Щото ако се издържат като джигити, веднага ще ги снимат камерите и после ще им се наложи да платят такава сосна глобичка, че чак свитки ще им излязат. И не, ченгетата не са гнусни дебелаци, които можеш да подкупиш с 20 кинта. Можеш да пробваш разбира се, и да прекараш следващите няколко дена в ареста. Изобщо, докато не почне да се прилага закона по пътищата, ще си е така...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat Dec 15, 2007 9:24 am

Moridin wrote:Специално по тоя въпрос пренебрегвам всички принципи и съм на позицията на крайния утилитаризъм. Всички незаконно пребиваващи в София трябва да бъдат изнесени със самосвал. Всички законно пребиваващи трябва да им стане ЗНАЧИТЕЛНО по-трудно да пребивават законно.

Омръзнало ми е градът да е проходим само между 15 юли и 15 август (+ четиридневните ваканции) и целият кич на културните разбирания на Горно Нанадолнище да се манифестира на две крачки от домовете на Яворов или Вазов.

Ксенофобско, провинциофобско или не, тва е. Ясно че има причини, ясно какви са, ако ще я караме демократично, държавата, областните управители и големите общини да си намерят решение да привличат инвеститори и работодатели навън от София (с което нямам предвид сред природата!). Ако няма такова желание - няма да я караме демократично.
+1. Нямам какво да добавя, споделям напълно позицията на Жоро.

Шайхиряка да не се обажда много, ами да каже колко 80% от бройката му са от провинцията :lol: .

Иначе и с Петя съм съгласен, че бюрокрацията е леко прекалена, и ако се засегнат хора живеещи в нашия град от 10тина години ще е крайно тъпо.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Sat Dec 15, 2007 11:12 am

Мор - как точно решаваш кой е незаконно пребиваващ? И какви според теб трябва да са ЗНАЧИТЕЛНИТЕ затруднения за законно пребиваване?

Казваш, че причините хората да идват в София са ти ясни - в такъв случай трябва да си наясно също така, че твоето мнение съвсем еднозначно може да се тълкува така: "Знам, че в провинцията няма работа, и колкото има е като цяло нископлатена дори и за висококвалифициран персонал, обаче не ме ебе - да сте се родили в София, нямате право на по-хубав живот, за да не ми пречите на градското пространство".

Що се отнася до мен, София не е мястото, в което бих избрал да живея... но просто нямам никаква възможност за избор - все още имам желание да си остана в България. Ясна ти е ситуацията със заплатите в бранша, както и факта, че 90+% от цялата работа е концентрирана тук. Сигурен съм, че ще ти е приятно да се изнеса към родния си град, за да работя на 300 лева брутна заплата и да освободя жизнено пространство в безценната ти София, но просто няма как да стане в момента. Впрочем, ако наистина се въведат такива кретении, вместо да почне да се работи по реалния проблем - развитие на "другата" България - най-вероятно ще тегля една тъпата ни държава и ще се преместя да живея някъде, където имат някакво уважение към гражданите си. Освен това мога да прогнозирам, че много от приятелите ми, които не са от София, но са интелигентни и имат достатъчно знания и практически опит в различни области, ще направят същото - и като обратна реакция, към София ще се стремят хора, които не виждат бъдеще в провинцията, но нямат възможностите да успеят в чужбина. И ще ги приемат, колкото и да не ти се иска, защото в момента в София има огромно количество работни места, и те трябва да се запълват. Последствията за София от такова обръщане на миграцията оставям за читателите.
Elves dig rocket launchers.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 15, 2007 11:32 am

Шайхиряка да не се обажда много, ами да каже колко 80% от бройката му са от провинцията Laughing .
What is this supposed to mean?
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2007 11:42 am

Термо, напълно си прав за всичко казано (както и намекнах още в първия си пост), само дето то не се случва и виновни за това не са софиянци, затова пък те го отнасят. В крайна сметка - да, като не си се родил в София, ше ти е кофти. Както като не си се родил в Швеция, а в България, ше ти е кофти. Това е положението, за което никой не е виновен и най-малкото аз.

С какво това е по-различно от ВСЯКА държава, която ограничава имиграцията? Обратното (да позволяваш свободно движение и живот) е по-хубавото, по-човешкото, по-демократичното, по-етц, само че когато не може, не може. По мое мнение в София отдавна не може. Хората приемат чужденци по родното си място, приемат ги в обществото, в работата си и т.н., докато това не нарушава собствения им стандарт. Така е било откакто има организирано човечество, така ще бъде винаги.

Да, по-доброто решение е държавата и другите общини да развият собствените си места за живот (сам го казах първия път), но понеже то ЯВНО е неприложимо или поне тези, от които зависи, нищо не правят по въпроса, fallback-ваме до спартанския вариант.

И бтв има по-потомствени софиянци от мен, така че казаното важи в немалка степен и за мен самия. А на въпроса какви да са значителните трудности - ами по-високи данъци, предполагам. След като стандартът на живот пада заради пренаселването, нормално е пренаселващите да компенсират това, осигурявайки пари на общината за подобряване на стандарта. Просто вариант де.

И последно - тебе щяхме да те вредим с връзки да останеш, шот си пич ;р

Аз сам не съм доволен от мнението си, но наистина не виждам алтернативи, котио да са реалистични.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 15, 2007 11:58 am

Различното е знаеш ли кое? Че София не е държава, а е град в държавата. Ся, ако искаш да си станете град-държава, как да ти кажа, нищо чудно останалата част от страната да си отдъхне. Всичко е съсредоточено в София, всички кинти отиват в София, после се преразпределят по неясни принципи оттам, отдето са взети, цялата индустрия ако щеш е там, ние к'во, да мрем ли?!

Във Варна човек си хвърля капата, ако взема чисто триста кинта накрая на месеца, а в Шумен го гледат на кръв, щото триста кинта там вземат само банковите служители. И дай да си гнием тука, щото единствените мерки по този въпрос, които държавата смята за необходимо да вземе, е да узакони превръщането на държавата в гето, щото София, която е друга държава, както вече разбрахме, не я кефело да приема емигранти. И дай сега аз по Нова година ако реша да ви намина на гости, да спа пред кварталното, щото съм решила да купонясваме три дена. Ха! :evil:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2007 12:01 pm

Не мисля, че това е някакво различие. Градове в държава, или държави в света, въпрос на мащаб. Принципът е същия. Както сомалийците казват на запада "е като сме в Африка, какво, да мрем ли", така и хората от провинцията го казват, но не съм забелязал да си особена активистка за това да помагаме на Сомалия.

На въпроса за това, че данъците отиват в София, а не по родните места, ще кажа същото каквото и преди - за това е виновна държавата, а не софиянци. Също толкова виновни обаче са и кметовете на големите градове за неспособността си да привлекат инвеститори и държавата да има интерес да влива пари в други центрове на производството, а не само в София.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 15, 2007 12:04 pm

Аа, не можем сички се обзаведем с бат'Бойко, този икономически гений, факт. Значи, след като работата се е разраснала дотам София да се превърне в цирей, който само смуче и смуче без да дава нищо, ще си търпи последствията. Ако не ви харесва това положение на нещата ние дето не сме от София пък сме съвсем най-малко виновни.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.