A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jul 12, 2011 1:28 pm

Какво значи всички ?

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jul 12, 2011 1:38 pm

На стража другите чираци в началото, единствената жена която би могла да бъде mother figure - Кейтлин, Нед не го е презирал ама и не е имал кой знае какви отношения с него, Грейджой му се ебава...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jul 12, 2011 1:40 pm

Нещо не си чел внимателно май. Повтори опита най-добре.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jul 12, 2011 1:45 pm

За кое от всички неща? Нед го е приел при себе си, но едната реплика дето не помня дали я имаше в книгата - "You may not have my name but you have my blood" не значи нищо. Аз спирам тук, защото може да караме така до утре.
П.П. И съм потретил опита. :P

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jul 12, 2011 1:47 pm

Тогава съвсем сериозно ти препоръчвам тази книжка
Spoiler: show
Image

Mother
Misting

Post by Mother » Tue Jul 12, 2011 2:03 pm

Не знам. Аз отдавна четох книгата и почти нищо не помня, но образа на Джон Сняг се е запечатал в главата ми като един от най-ярките и най-интересните персонажи. И да, Роб го няма никакъв след като няма глава от негов поглед.
Просто книгата и сериала ми въздействат по различен начин, сериала въобще не ме грабва така както го направи книгата. Може моето въображение да е някво много развито де да знам.
А актрисата която играе Денерис наистина понякога е супер зле. Толкоав изкуствено ми седи... Никакъв респект не може да вкара към чарактера си. Денерис Таргариен може да е дракон, нo Emilia Clarke e минала покрай такъв...
Повечето смъртни понякога престават да вярват на разни части от себе си. С изключение на Круппе, разбира се, чиято заслужена самоувереност е абсолютна.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jul 12, 2011 2:12 pm

Джон, преди да отиде на Вала е получил практически същото образование и е бил отгледан почти като децата на един от най-могъщите владетели в кралството, тоест в пъти по-добре от 99,9% от населението на Вестерос. Плюс това братята и сестрите му очевидно го обичат и не го презират въобще. Така че вайканията му за окаяната му съдба, колкото и да са реалистични за възрастта му и с оглед неизбежното сравнение с законнородените му братя и сестри, са доста досадни.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Jul 12, 2011 3:06 pm

Въобще не съм съгласен, че Джон в книгата е хленчещ и дразнещо мънкащ и че хората го харесват само защото имало фентъзи елементи в неговия сюжет… Боже о.О

Основна причина за терзанията на Джон е не, че се държат с него по-лошо отколкото с другите Старки, а липсата на неопределеност. Това е дете, което в нито един миг от съзнателния си живот не е знаело към каква група точно принадлежи, къде му е мястото, никога не е имало други хора като него. Той е хем по-долен от децата на владетеля, хем по-висш от другите копелета, хем братята и сестрите му го имат за един от тях, хем не може да седне с тях на масата, хем като седне между другите хора те пак не го приемат за един от тях. И не знам дали сте го изпитвали, но това положение на неопределеност и двойственост е супер мъчително в живота и води хем до някакво чувство за изолация, хем до дълбока преданост към единиците хора, които го считат за „свой” като Роб, Аря и Бран. И в случая говорим не за зрял човек, а за дете. И в книгата всичко това е супер искрено предадено и невероятно добре описано. И в течение на сюжета съвсем ясно се вижда как тази липса на неопределеност още в детството после довежда до това той трудно да приеме себе си за част от каквато и да било група хора и в последствие до края на книгата се колебае брат от Стражата ли е, или не е, какво го определя като такъв и т.н. И то не е само някаква ревлива драма и самосъжаление, то е и натрупана агресия, ярост и желание да изпъкне и в този смисъл беше супер добър моментът, когато Джон се големееше пред децата на селяците и им показваше какъв добър войн е, без да осъзнава, че въобще няма смисъл да се сравнява с тях.
И хилядите копелета на Робърт, дето тънат в мизерия по разните села, са в психологическо отношение далеч по-нормални и спокойни, защото знаят, че са си най-обикновени копелета, каквито има много по света, и знаят къде им е мястото. Миа Каменна и Джендри живеят в много по-ужасни условия от Джон и имат такива проблеми, с каквито той никога не се е сблъсквал, но и неговия живот не е лек по един тотално различен начин. Те гладуват и работят като добитък и физическото им съществуване е мъчение, но на него съзнанието му е пълна лудница и се усеща една трайна липсва на свързаност и психологическото му съществуване е мъчение. Някои читатели защитават тезата, че Джон би бил по-спокоен ако си беше отраснал в някакво село като обикновен голтак. Аз по-скоро не съм съгласен, но не мога да отхвърля тази позиция с лека ръка.

Но ако наистина Джон от сериала ви отговаря толкова добре на Джон от книгите, то значи възприемаме нещата по качествено различен начин и няма много смисъл от дискусията…
But goddamn,
you got me in love again

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jul 12, 2011 3:27 pm

Бе много копелета на Робърт не знаят че са такива. Джендри поне аз където съм се чудеше защо бяха дошли войници на Джофри да го търсят.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Jul 12, 2011 3:34 pm

Е, ако не си знаят фамилията и ползват общата фамилия за областта значи е ясно, че са нечии копелета, все едно на кого. Пък специално за Джендри не помня какво точно знаеше или не знаеше...
But goddamn,
you got me in love again

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 12, 2011 4:05 pm

липса на определеност, а не на неопределеност ;)

моето впечатление от джон също е за мрънкало. по принцип не харесвам самосъжаляващи се персонажи, колкото и да са реалистични, а ОСОБЕНО ненавиждам тия дето са i shall do what must be done на това отгоре. Джон е точно такъв и следователно смукарее по подразбиране.

При все това в книгата е immensely cooler в сравнение със сериала, където за мен е може би най-слабият каст след Церсей. Особено ужасната му мазна коса и брадясалите бузи :(
This is it. Ground zero.

Mother
Misting

Post by Mother » Tue Jul 12, 2011 4:16 pm

Moridin wrote: При все това в книгата е immensely cooler в сравнение със сериала, където за мен е може би най-слабият каст след Церсей. Особено ужасната му мазна коса и брадясалите бузи :(
Не забравяй Бран. И него са го отсвирили мощно в сериала. Има няма 5 минути екранно време на серия.
Повечето смъртни понякога престават да вярват на разни части от себе си. С изключение на Круппе, разбира се, чиято заслужена самоувереност е абсолютна.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jul 12, 2011 4:22 pm

И 5 минути са му много на Бран.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

coldie
Forsaken

Post by coldie » Tue Jul 12, 2011 9:01 pm

Vash wrote:Санса, Литълфингър, Дрого и Денерис. Не че са зле, но в сравнение с останалите не винаги успяват да нацелят ролята. А Лена Хийди има много правилно излъчване, колкото и зле да играе.
Страхотна е, но с това добронамерено излъчване, не успях да я видя като злодей. И това всъщност ме кефи. Не ме кефят шаблоните, като Джайм Ланистър, който визуално отговаря на шаблонен кинозлодей а и в никакъв случай не е красавеца от книгата. Да не говорим за рицарчето, ами това е средновековна среда, метросексуален 45 килограмов с 25 кила броня арена воин... Шон Бийн се изтърка, но пък него в което и фентъзи да го ръснеш пасва.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jul 13, 2011 12:05 pm

Жоре, Джон е един от най-добре изиграните герои в тоя сезон, недей се излага -_- Ай стига всички с това "тъп ми е, щото не е по книгата/щото гледа кат пребито кутре", ся ясно, че 80% от впечатленията на хората от тоя сериал принципно са първосигнални, ама ....

Едит: Мисля, че на много хора проблемите идват оттам, че в книгата нещата все пак са написани и нерядко spell-out-нати или поне достатъчно очевидни и налични за препрочитане, та да направи човек връзките и да си гради в главата мотивация и дълбочина на героите.

Визуалните shorthands в сериала просто са неизмеримо по-лесни за пропускане/игнориране, щото се случват за по няколко секунди, а и не са много тия, които са свикнали да превъртат и да гледат наново сцени/епизоди, при все че за почти всички сериали на HBO това е просто задължително. Да не говорим, че като седнеш с тухла в ръце, очакваш някакъв character development и съответно го търсиш, а културата ни на гледане на сериали идва от разни крими-боклучки и произволните eye-candy простотийки на големите телевизионни мрежи.