Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 22, 2010 2:39 am

Фууу, мина най-сетне тая проклета арктическа база. Винаги ме умъртвява от скука тая част от книгата...
And you can't dance with a devil on your back...

cordelia
Adept

Post by cordelia » Mon Mar 22, 2010 3:57 pm

То се видяло, че Обитаемият остров ще остане за по-дисциплинирани дни...
Почнах препрочитане на За честта на Вор. Може би понеже тя е една от последните книги, които четох от поредицата /а е първа написана/, винаги ми се е струвала постна откъм дълбочина на света. Стигнах до един момент, в който ако не знаех някой факти, споменати в Бараяр, нямаше да се досетя за кво се намеква - направи ми впечатление още на пръв прочит, но сега се сетих да погледна в оригинала. И :shock: И там намека е тънък, но определено става ясно.
Ето за какво говоря:
бг превод:
Приемал съм какво ли не — отвърна с напрегната усмивка Ворутиер. — Дори пуританското поведение на любовника ти… Дай свобода на въображението си и се опитай да си представиш какво означава това, сладка моя! Без съмнение ще ти е трудно да повярваш, но нашият скъп Воркосиган беше един доста щастлив вдовец… Преди… Преди да придобие дразнещия навик да се прави на светец… — От устата му се изтръгна остър, подобен на лай смях.
оригиналът:
"I've embraced a number of things in my time. Not least of which was your puritan lover. Let your imagination dwell on that a while, my dear, my sweet, my pet. You'd scarcely believe it to meet him now, but he was quite a merry widower, before he gave himself over so irritatingly to these random outbreaks of righteousness." He laughed.
Малко по-нататък пък Илян е описан с "лице на булдог", а в оригинала е "bland puppy face".
Май тва е книгата с най-кофти превод в поредицата. Хваща ме страх да проверя другите. Захвърлям си изданието обратно на рафта и продължавам с английската версия.
The good face pain. But the great - they embrace it.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Mar 22, 2010 4:39 pm

SILENT BOB SPEAKS или the collected writings of Kevin Smith - PURE OWNAGE

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Mar 22, 2010 6:46 pm

cordelia wrote:Май тва е книгата с най-кофти превод в поредицата. Хваща ме страх да проверя другите. Захвърлям си изданието обратно на рафта и продължавам с английската версия.
Не знам дали е най-лошият превод, в "Огледален танц" има бисери като "poor sod"=горкият содомит. А в някои от другите има неща като в една книга три варианта на името Сетаганда - Сетаганда, Четаганда и Кетаганда. :lol:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Mar 22, 2010 8:11 pm

А във следващият брой ще има ли статия за И ощв нещо и за Пърси Джаксън?Искам и да питам защо няма статия за Левън Тъмпс?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 22, 2010 8:33 pm

Защото е малоумна.

Иначе за Пърси ще има и за книгата, и за филма.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Mar 22, 2010 10:52 pm

Ok. :P

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 23, 2010 4:21 pm

Приключих The Vor Games (която след скучното начало еволюира до ъпгрейдната Warrior's Apprentice, и сега подхващам Cetaganda. Познавайки се, подозирам, че или няма да успея да я довърша, или ще спра след нея. Просто съзнанието ми така е настроено - не мога да се отдам на един автор/поредица за твърде дълго време без паузи.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Sat Mar 27, 2010 9:13 pm

Днеска си зех някаква книжка на Крайтън, дето даже не знаех че съществува. So cool.
Look at the darkness...
...around me.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Mon Mar 29, 2010 10:56 pm

И аз прочетох първата книга за Пърси Джаксън.

Беше общо взето приятна, лекичка такава, умерено забавна. В началото дори ми беше доста интересна, но в един момент започна да ми изглежда прекалено монотонна и еднообразна. За предвидимостта не мога да коментирам, защото първо гледах филма и някои неща просто ги знаех от там, а други бяха съвсем различни, поради което не ги очаквах.
Бих прочел и следващите книги от поредицата, но не веднага.
But goddamn,
you got me in love again

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Mar 30, 2010 10:11 am

"Протектор" на Лари Нивън. Първите 30 страници са много приятни.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 30, 2010 10:22 pm

Изчетох и Cetaganda. Не ме размаза, както преди години, но пак е много яка. Обичам интриги. Само да беше измислила някакъв плот-туист с това кой е предателят... Сега евентуално ще прочета и Ethan of Athos, която всъщност не съм чел досега, а после мисля да сменя с нещо друго, че дори Майлс може да дойде в повече.

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Wed Mar 31, 2010 1:31 am

Roland wrote:Изчетох и Cetaganda. Не ме размаза, както преди години, но пак е много яка. Обичам интриги. Само да беше измислила някакъв плот-туист с това кой е предателят... Сега евентуално ще прочета и Ethan of Athos, която всъщност не съм чел досега, а после мисля да сменя с нещо друго, че дори Майлс може да дойде в повече.
Е то в Ethan of Athos Майлс няма, така че няма опасност да ти дойде в повече.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 31, 2010 4:31 am

Аз визирах поредицата. Просто при мен има в един момент пренасищане от всичко - свят, авторов стил, атмосфера, герои... Преди да излезе шестата на Ериксън, бях твърдо решен, че ще препрочета първите пет. Препрочитах ги половин година, щото след втората ми се налагаше след всяка да туширам с нещо друго. Просто не съм от хората, дето могат да хванат една поредица и да я изядат от кора до кора, колкото и да ме кефи. Нужно ми е разнообразие.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Wed Mar 31, 2010 7:51 pm

Прочетох The Hundred Thousand Kingdoms на N. K. Jemisin и книгата ме остави със смесени чувства. Има силни моменти и авторката според мен има потенциал, но романът е леко постен.