Windows - 8th time is the charm or new ME

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Dec 15, 2012 12:12 am

Всъщност, пойнтовете, които се правят вътре са валидни, независимо от "експериментите" с тест групата. Принципно нямам проблем с това да ти трябва време, за да свикнеш с нова ОС, но просто е факт, че W8 е разфокусиран експириънс, че в modern UI е разхищение на място, че чисто визуално е антиинтуитивен и противоречи на фундаментални концепции в UI дизайна. Ти отричаш ли ги тези неща, и ако да - на каква основа? Защото само аргументът "с времето се свиква" или "в еди какви си условия е удобно" не са достатъчни.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Dec 15, 2012 12:53 am

UI дизайнът го намирам за логичен, стига човек все пак да погледне за какво става въпрос. Имам спомен, че доста хора спяпо оплюваха UI-то на BB Playbook, въпреки че е много идейно и добре направено - просто защото потребителите не могат да използват това, с което са свикнали (Playbook интерфейса е базиран изцяло на суайпване към екрана от рамката на таблета и няма бутони, които да създават някакво чувство за "безопасност" у по правило объркания потребител като iOS и Android). Таблетните жестове са много подобни в Win 8 - суайпваш отляво от рамката, за да видиш различните пуснати апове или да ги сменяш бързо, отдясно - за да извадиш чармовете и отгоре или отдолу - за да извадиш интерфейса на дадена програма. Че даже на юзърите им беше даден облекчаващ бутон, който да цъкат, за да се върнат към Start. Интерфейсът с мишка също е логичен - там всичко е базирано на ъглите. На мен ми отне минути да схвана цаката. Обясних принципите на жена ми (което отне само няколко минути) и в момента тя също няма никакъв проблем с навигацията.

Определено не съм за раздвояването на интерфейса - смятам, че най-добре щеше всичко да е унифицирано с Modern UI, за да няма разделение въобще. Но MS не биха рискували толкова драстични мерки, да не би да обидят някого...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Dec 15, 2012 1:20 am

Шегуваш ли се, ако всичко беше унифицирано с Modern UI, това щеше да загроби MS отвсякъде.

Мисля, че се изразих ясно - learning curve не е критерий. Проблемите са принципни.

Бтв, пробвал ли си активните ъгли отдясно в dual monitor extended mode?

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Dec 15, 2012 1:50 am

Става въпрос ако бяха направили Modern UI пълноценен сам по себе си.

А за принципните проблеми - както ти казах, аз се разбирам чудесно със системата. Ако други хора не се разбират с нея, заради някакви фиксирани представи за нещата, това е техен проблем.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Dec 15, 2012 2:08 am

Разбира се, че в някакъв идеален свят Modern UI можеше да е пълноценен. Точно както W7 си е пълноценен. Обаче не живеем на оня свят, а на тоя - в който desktop е app към Modern UI, ffs.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2012 3:29 am

За протокола, аз на никого не съм казвал, че не разбира от дизайн, което намирам за арогантно; а само съм хранил наличен комерсиален продукт, което трудно може да е арогантно ;р

Иначе тестовете им с юзъри са някакви емпирични доказателства на тезите им, от които честно казано няма и нужда, тъй като теоретичната им обосновка е желязна на повечето места. По-конкретно за липсата на visual clues за това кое е активен UI елемент във flat look-а, с който аз имам проблем (моя е естетичен, щото съм над средноинтелигентен за това кое се цъка и кое не, но тъй като говорим за принципни дизайн принципи нали)
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Dec 16, 2012 6:43 pm

Moridin wrote: п.п. мс най-сетне краднаха едно от малкото по-читави неща в макос - да сменяш с уин+спейс между последните две използвани клавиатури. за хора като мен, които ползват поне три азбуки - доста безценно.
Поправка.. не са.
Но все пак е малко по-удобно отпреди, доколкото можеш да натискаш спейс, държейки уин-бутона.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Dec 16, 2012 7:02 pm

Жоре, за бога, кво правиш с твоите Уиндоуси, бе?
Моите клавиатури се сменят с left ctrl+shift, ОТ ГОДИНИ. Отиваш и си го нагласяш това от language bar-a. А на новия ми Мак въпросния Епъл бутон със спейс-бара е шорткът за няква друга простотия, която не мога да открия как да изключа, та там си сменям клавиатурите с мишката, уви.

Аз имам оплаквания от новия Уиндоус - вчера направи ебаси мазалото с VLC. Драйвърите на видеото крашнаха 10 пъти в рамките на 2 минути, ВЛС-то и то крашна няколко пъти. Накрая трябваше да рестартирам машината, за да се оправи. Такова забатачване не ми се е случвало от Виста насам.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Dec 16, 2012 7:47 pm

Прочети внимателно какво съм написал и ще разбереш :)
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Dec 17, 2012 11:37 am

Амелия, ключ към това, което Жоро каза: повече от две клавиатурни подредби :) И, да, това е причина за много ръмжене.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Dec 17, 2012 6:11 pm

Да, и аз съм живяла с 3 клавиатури, една от които ползвах рядко и left ctrl + shift ми вършеше идеална работа. Просто трябва да сдобиеш навик да си гледаш лейбъла на клавиатурата долу в дясно на екрана. Ако бяха 17 различни клавиатури - разбирам. Ама това са некви лиготии сега.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Dec 17, 2012 6:30 pm

Еми може да са лиготии, ама на Мак са решили проблема :) което е дразнещо ;р
This is it. Ground zero.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Dec 19, 2012 1:58 pm

Забавно е как някои от новите лаптопи на Asus нямат поддръжка за Windows 7 на сайта им. Не че няма драйвери, 80% от драйверите на диска, чийто аутоплей любезно се терминейтва, като види, че не е Win 8, са и за Windows 7, че и за Vista. В крайна сметка всичко си тръгна на 100% и цялото упражнение, което правят си е една тлъста доза наглост. Тия лаптопи идват без OS-та при нас, значи за да може да се възползва от автоматичния инсталатор на диска клиента, той трябва задължително да си купи Windows 8, иначе ще си търси wirelessa в нета(сайта на Леново примерно), ако изобщо знае как да види хардуерните му идентификатори, абе важното е клиента да няма избор. :roll:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 19, 2012 2:21 pm

Да, досадно е, и моят няма Уин7 съпорт
This is it. Ground zero.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Dec 19, 2012 2:54 pm

От един час си блъскам главата с Win 8. Понеже дойде една Toshiba с 8-ца, рекох да се инсталне и барем да му дам още шансове, да му видя качествата.

Толкова е назадничава тази OS. Отвънка блъска снежна буря, много в тон с бурята от яд, която ми причинява този ужас. Първото нещо, което се случва след инсталацията е да те изтупа в метрото. Нищо, никъде не ти показва как да отидеш към десктоп режим. Стоят насреща някакви квадрати и това е. Мога само да си представя сега клиентката, като си получи лаптопа как ще си го пусне в къщи и ще го гледа в недоумение.