Поствам си пак мнението, че остана последно на предишна страница, а и добавих едити.
Yan wrote:П. П. Най-лесно се коментира отстрани между другото. Всички тия приказки за яйцата са много куул докато не те засягат пряко

А ако се направи референдум коя система предпочита народът, бас държа, че втората ще спечели с много. Редовият гражданин ще каже: "Щом всички убийства се премахват, избирам този вариант, дори да има вероятност да пострадат и невинни. То и без това няма да се случи с мен, а с други хора."
Аз съзнавам, че при втората система и аз мога да стана жертва на грешна прогноза, но вероятността все пак е много малка, а ползата е очевидно по-голяма, отколкото при първата.
Това го написах в един от първите си постове в тази тема.
Освен това, Морви (и другите на нейно мнение от последния й пост), при сегашната система също има начини съдебна грешка (неволна или съзнателна) да сполети теб или твои близки. Това е факт. Случва се. Да не говорим пък за жертвите на убийство. Това може да се случи с всеки, включително с мен. Взел съм го предвид при сравнението си на двете системи.
Все едно някой да каже, че подкрепя колите, защото точно него не може да го сполети катастрофа. Разбира се, че може. Ама не сме за премахването на колите, нали?
Освен това, Ян, не е "УЖ ще подобрим живота на останалите", както пишеш. Той е РЕАЛНО подобрен. Убийства няма. Никакви.
А за ограничаването на личните свободи - ВСЯКО общество изисква от членовете си да се откажат отчасти от личните си свободи като компромис, че живеят и взаимодействат с други хора. Въпросът е за какво сме готови да се откажем от своя лична свобода и в каква степен. Тук ни се казва - "НУЛА убийства, но може да те сполети съдебна грешка". Ами ОК. То и сега може.