Minority report (SPOILERS)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jun 04, 2009 3:36 pm

RRSunknown wrote:Също куул е да обсъждаш правата на потенциални престъпници когато нямаш близки убити или пострадали от престъпници.
Потенциални е ключовата дума. Когато имаш човешки фактор винаги съществува възможност за грешка. На всеки са му минавали убийствени мисли през главата, това не значи, че посягаш и вадиш ножа непременно. И щом системата може да бъде излъгана, па макар и от вътрешен човек, това означава, че просто все още не е достатъчно добра.

За горното си прав нямам близки пострадали или убити и се надявам никога да нямам. За сметка на това имам познати пострадали - набити и обрани, както се оказа от рецидивист. Прибраха го, пуснаха го и така. Шибана съдебна система, която позволява подобни пичове да са на свобода.

Как да е. И аз като Роум спирам. И си пожелавам да не ни се случи да ставаме клиенти на подобна система.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 04, 2009 3:38 pm

Аз например ясно съзнавам че има шанс всеки ден да ме блъсне кола и това ще е също толкова независещо от мен колкото и това да ме приберат за убийство по погрешка в системата. Дори статистически вярва че шанса ми за колата превишава многократно шанса за прибирането ми невинен.

И въпроса е че ти говориш за рецидивиста който са го хванали , но знаел ли колко не ги хващат? И са какво хващането след престъплението всъщност помага на близките - ще върне ли тов живота на убития?
Last edited by RRSunknown on Thu Jun 04, 2009 3:40 pm, edited 1 time in total.

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Thu Jun 04, 2009 3:39 pm

Според мен при всяко убийство обстоятелствата са от много голямо значение. Затова и има различни "видове" убийства и разни степени на убийствата. Как точно съзнанието на прорците опредяля дали дадено убийство е предумишлено или не? Просто без да има някакво конкретно научно обяснение аз не мога да приема ,че няма потенциал за провал.
Тва ми изглежда малко като да се направи компютърна програма която да се използва вместо съдебни заседатели в сегашната система. Може на пръв поглед да си работи успешно но всъщност да има някакъв пропуск в алгоритъма който променя всичко, или може като някоя машина да си работи нормално в началото и при тестването но след време да почне да прави грешки. Как може да си сигурен ,че нещо работи ефективно като дори не знаеш как въобще работи..

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 04, 2009 3:40 pm

Поствам си пак мнението, че остана последно на предишна страница, а и добавих едити.
Yan wrote:П. П. Най-лесно се коментира отстрани между другото. Всички тия приказки за яйцата са много куул докато не те засягат пряко :wink:
А ако се направи референдум коя система предпочита народът, бас държа, че втората ще спечели с много. Редовият гражданин ще каже: "Щом всички убийства се премахват, избирам този вариант, дори да има вероятност да пострадат и невинни. То и без това няма да се случи с мен, а с други хора."

Аз съзнавам, че при втората система и аз мога да стана жертва на грешна прогноза, но вероятността все пак е много малка, а ползата е очевидно по-голяма, отколкото при първата.
Това го написах в един от първите си постове в тази тема. :wink:

Освен това, Морви (и другите на нейно мнение от последния й пост), при сегашната система също има начини съдебна грешка (неволна или съзнателна) да сполети теб или твои близки. Това е факт. Случва се. Да не говорим пък за жертвите на убийство. Това може да се случи с всеки, включително с мен. Взел съм го предвид при сравнението си на двете системи.

Все едно някой да каже, че подкрепя колите, защото точно него не може да го сполети катастрофа. Разбира се, че може. Ама не сме за премахването на колите, нали?

Освен това, Ян, не е "УЖ ще подобрим живота на останалите", както пишеш. Той е РЕАЛНО подобрен. Убийства няма. Никакви.

А за ограничаването на личните свободи - ВСЯКО общество изисква от членовете си да се откажат отчасти от личните си свободи като компромис, че живеят и взаимодействат с други хора. Въпросът е за какво сме готови да се откажем от своя лична свобода и в каква степен. Тук ни се казва - "НУЛА убийства, но може да те сполети съдебна грешка". Ами ОК. То и сега може.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 04, 2009 3:44 pm

Ако ти минава през ум да убиеш, но не посягаш към ножа, не ти става нищо. За разлика от Push, тук провидците виждат само какво ЩЕ СТАНЕ, те не виждат желания, намерения и мисли. Ако застанеш с ножа над човек, готов си да го убиеш, но в последния момент се откажеш и не го направиш, всичко това Е част от бъдещето ти и то просто няма да се регистрира от провидците. Или в най-лошия за теб случай двамата близнаци ще те видят като убиец, а Агата ще те види невинен. Майнорити репорт. Нека при наличието на тези доклади човекът да не бъде затварян. Нека ИЗОБЩО да го няма тоя абсурд с моменталното хейло. Нека има съд на базата на видяното от провидците. Ти не се такъв човек и не се мислиш за убиец - хубаво. Но си щял да убиеш. Няколко сесии при съдебен психолог, който да прецени дали си лабилен и каква е вероятността това да е било изолиран инцидент, предизвикан от крайни обстоятелства, и си готов. Той преценява, че си невинна жертва на обстоятелствата и понеже няма убийство, си излизаш свободен. И никой не е нужно да научава, но потенциалната ти жертва е ЖИВА!

А какво правим с планираните убийства? Там няма 6-5, това са си предумишлени убийства отвсякъде. И тях ли трябва да чакаме да се случат, щото иначе били само потенциални?

А може би сегашната система не е тръгнала също към тоталитаризъм? Колко точно свободи изгуби американският народ от 11 септември насам? Някой брои ли?
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 04, 2009 3:46 pm

Onslaught wrote:Според мен при всяко убийство обстоятелствата са от много голямо значение. Затова и има различни "видове" убийства и разни степени на убийствата. Как точно съзнанието на прорците опредяля дали дадено убийство е предумишлено или не? Просто без да има някакво конкретно научно обяснение аз не мога да приема ,че няма потенциал за провал.
Тва ми изглежда малко като да се направи компютърна програма която да се използва вместо съдебни заседатели в сегашната система. Може на пръв поглед да си работи успешно но всъщност да има някакъв пропуск в алгоритъма който променя всичко, или може като някоя машина да си работи нормално в началото и при тестването но след време да почне да прави грешки. Как може да си сигурен ,че нещо работи ефективно като дори не знаеш как въобще работи..
По същия начин самолетите принципно са много издръжливи, ама някой може да се разбие при удар от мълния, като в пресния случай със самолета на Ер Франс с 228 души на борда. Ама няма да спрем да ползваме самолети. Просто ще търсим начини да ги обезопасим.

Съмненията ти са валидни. Затова трябва да се търсят начини за надзор на системата и прозрачност при работата й, за да се намалят възможните грешки. Не да се сведат до нула, това е твърде идеален вариант. Но да се сведат до минимално равнище.

Ама не да се казва "ми системата може да сбърка, дайте да я разкараме съвсем". Сегашната също дава грешки - и неволни, и нарочни - ама не сме я махнали, нали?
The Best of Mozart

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jun 04, 2009 3:53 pm

Roland wrote:Ако ти минава през ум да убиеш, но не посягаш към ножа, не ти става нищо. За разлика от Push, тук провидците виждат само какво ЩЕ СТАНЕ, те не виждат желания, намерения и мисли. Ако застанеш с ножа над човек, готов си да го убиеш, но в последния момент се откажеш и не го направиш, всичко това Е част от бъдещето ти и то просто няма да се регистрира от провидците. Или в най-лошия за теб случай двамата близнаци ще те видят като убиец, а Агата ще те види невинен. Майнорити репорт. Нека при наличието на тези доклади човекът да не бъде затварян. Нека ИЗОБЩО да го няма тоя абсурд с моменталното хейло. Нека има съд на базата на видяното от провидците. Ти не се такъв човек и не се мислиш за убиец - хубаво. Но си щял да убиеш. Няколко сесии при съдебен психолог, който да прецени дали си лабилен и каква е вероятността това да е било изолиран инцидент, предизвикан от крайни обстоятелства, и си готов. Той преценява, че си невинна жертва на обстоятелствата и понеже няма убийство, си излизаш свободен. И никой не е нужно да научава, но потенциалната ти жертва е ЖИВА!
Което трябва да отбележим НЕ СЕ правеше във филма :wink: Позицията беше автоматично ВИНОВЕН.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 04, 2009 3:55 pm

Yan wrote:
Roland wrote:Ако ти минава през ум да убиеш, но не посягаш към ножа, не ти става нищо. За разлика от Push, тук провидците виждат само какво ЩЕ СТАНЕ, те не виждат желания, намерения и мисли. Ако застанеш с ножа над човек, готов си да го убиеш, но в последния момент се откажеш и не го направиш, всичко това Е част от бъдещето ти и то просто няма да се регистрира от провидците. Или в най-лошия за теб случай двамата близнаци ще те видят като убиец, а Агата ще те види невинен. Майнорити репорт. Нека при наличието на тези доклади човекът да не бъде затварян. Нека ИЗОБЩО да го няма тоя абсурд с моменталното хейло. Нека има съд на базата на видяното от провидците. Ти не се такъв човек и не се мислиш за убиец - хубаво. Но си щял да убиеш. Няколко сесии при съдебен психолог, който да прецени дали си лабилен и каква е вероятността това да е било изолиран инцидент, предизвикан от крайни обстоятелства, и си готов. Той преценява, че си невинна жертва на обстоятелствата и понеже няма убийство, си излизаш свободен. И никой не е нужно да научава, но потенциалната ти жертва е ЖИВА!
Което трябва да отбележим НЕ СЕ правеше във филма :wink: Позицията беше автоматично ВИНОВЕН.
във филма не но ние говорим за системата по принцип а не конкретно за филма.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 04, 2009 4:00 pm

Ам, не, говорехме за филма и как стават нещата в него. Системата по принцип не може да бъде дефинирана, доколкото е въображаема и само ще се удавим в порой от "ако/вероятно" предположения. Във една алтернативна реалност, осигурена по 124 начина система подобна на тази, вероятно трябва да просъществува. Обаче тя просто не беше това. Във филма. Останалите начини, по които ти би използвал и подобрил тази система просто нямат отношение.
Last edited by Morwen on Thu Jun 04, 2009 4:06 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 04, 2009 4:05 pm

Да но има разлика от факти и правила които са установени във филма - като наличието на предсказанието и човешки правила като това кой е виновен и кой които могат да се премахнат.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 04, 2009 4:22 pm

Точно. Аз игнорирам нещата от филма, използвани за да се прокара посланието му, понеже именно С НЕГО имам проблем, и гледам системата такава, каквато е показана. Законите около нея са друга бира и не споря, че във филма не са развити умно. Затова и по начало предлагам промени, но не премахване.
And you can't dance with a devil on your back...

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Thu Jun 04, 2009 4:24 pm

passer-by wrote:
Onslaught wrote:Според мен при всяко убийство обстоятелствата са от много голямо значение. Затова и има различни "видове" убийства и разни степени на убийствата. Как точно съзнанието на прорците опредяля дали дадено убийство е предумишлено или не? Просто без да има някакво конкретно научно обяснение аз не мога да приема ,че няма потенциал за провал.
По същия начин самолетите принципно са много издръжливи, ама някой може да се разбие при удар от мълния, като в пресния случай със самолета на Ер Франс с 228 души на борда. Ама няма да спрем да ползваме самолети. Просто ще търсим начини да ги обезопасим.

Съмненията ти са валидни. Затова трябва да се търсят начини за надзор на системата и прозрачност при работата й, за да се намалят възможните грешки. Не да се сведат до нула, това е твърде идеален вариант. Но да се сведат до минимално равнище.

Ама не да се казва "ми системата може да сбърка, дайте да я разкараме съвсем". Сегашната също дава грешки - и неволни, и нарочни - ама не сме я махнали, нали?
Доста са различни примерите ни.
Ако един самолет се прецака кофти за хората на него но ако главната предсказателка се прецака това ще повлияе на целия свят.
Предксзанията си остават нещо свръестествено дори и да имат определени познания за тях. Самолетите можем да се опитваме да ги подобрим но как да се подобрят способностите на пророците като те се нащо свръхестествено.Ако дарбата на пророците се прецаква при пълнолуние или когато навършат 35 години, през месечния цикъл, когато им е студено, когато вдигнат температура, всяка високосна година ... как точно ще се установи ,че са сгрешили?

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 04, 2009 4:30 pm

Onslaught wrote:Предксзанията си остават нещо свръестествено дори и да имат определени познания за тях. Самолетите можем да се опитваме да ги подобрим но как да се подобрят способностите на пророците като те се нащо свръхестествено.Ако дарбата на пророците се прецаква при пълнолуние или когато навършат 35 години, през месечния цикъл, когато им е студено, когато вдигнат температура, всяка високосна година ... как точно ще се установи ,че са сгрешили?
Ами ти самият даваш възможни примери. :wink: По правилото за опитите и грешките се установява при какви обстоятелства работят ясновидците и дали изобщо има случаи, когато дават фира. Ако има - установяват се чрез изследвания и се вземат предвид.

Пак казвам - неизбежно е да има грешки. Това обаче не е причина да се шкартира системата. Това е причина да се търсят начини за подобряване ефективността на въпросната система.

За способностите на ясновидците като нещо свръхестествено - така ни изглеждат сега. В бъдеще спокойно може да се намери начин да се обяснят по научен път. Трето Правило на Кларк. :wink:
Такива експерименти за психични способности вече се водят в няколко държави впрочем.
Last edited by passer-by on Thu Jun 04, 2009 4:38 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 04, 2009 4:33 pm

Това някак си ме насочва към софтуера :)
Значи , пътя на действие е да се търсят бъговете и да се отсртаняват поетапно за да се подобрява системата.
А не обратното - да се търси система която работи без грешка от раз и ако покаже дефект да се затрива и да се почва отначало.
Ако се правеше така в живота нищо нямаше да е постигнато в никой сериозен отрасъл.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 04, 2009 4:35 pm

Система, крепяща се на 3 потопени във вана с химикали човешки същества и от която зависи съдбата на евентуално убитите хора в цяла страна (или повече?!) ич не ми вдъхва доверие, да ви кажа честно....

Явно всички изхождаме от идеята, че ТЕ поначало са нещо, подобно на машини. На мен в продължение на целия филм не ми се струваше точно така.