God, are you there?

Мръсните страсти – на сапун
bgspace
Misting

Post by bgspace » Thu Mar 05, 2009 2:41 pm

RRSunknown wrote:тотално погрешна представа на нещата :)
Айдееееееееееее, завързахме спораааа!!!!
молитвата не е давам за да дадеш система в която пускаш 40 ст в кафемашината и тя връща кафенце. представата как бог е задължен е доста смешна.
Новият завет го казва - искайте и ще получите, хлопайте и ще ви се отвори! Там също се пише, че всичко, което поискате в негово име ще се даде :)

има много неща които стоят в библията само за да не ги махнат. Това не значи че трябва да се приема всичко буквално.
Гледа се правилото на по важния - Мойсей казва око за око, Исус казва обърни и другата буза. Кой от двамата има повече тежест?
Мда, ама нали Библията казва, че Бог е един и същ и вчера и днес?

текста постоянно търпи нови тълкувания така че едва ли става дума за константа.
С едно нещо да си съгласен...
пак прочети какво съм написал малко по горе. Аз лично се смятам за християнин а не за Юдеин а ти цитираш стария завет.
Смислова препратка по-горе.

аз лично не помня Христос на нищо насилствено да е учил хората но ти ест. дълбаеш в стария завет който както казах- стои колкото да го има.
Аз пък помня - "Не съм донесъл, за да донеса мир на Земята, а меч" Евангелие на Матей 10:34 ...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Mar 05, 2009 2:46 pm

дълбаеш в стария завет който както казах- стои колкото да го има.
Как така старият завет стои колкото да го има? Защо стои там? Не е ли част от тази религия? Ако не е, защо е в най-свещената й книга? В книгата на книгите? Мога да се съглася с това, че може да се чете избирателно и символично, но "стои, колкото да го има" е абсурдно, като че ли говорим за дипломна работа на студент в треторазряден университет.
чакай малко - какво доказателство искаш? Може би е трябвало да запишат с камера възкресението?? Хората тогава е можело само да запишат нещата които виждат и те това са направили.
Добре, защо за теб възкресението е равно на наличието на бог? И защо за теб то е факт? От една страна, мога да ти кажа, че не се е случвало. От друга, мога да ти кажа, че се е, но това е било просто медицински феномен, който хората са преувеличили и няма нищо общо с религията. Нито аз ще имам доводи да го докажа, нито ти да ме обориш.
И не, мога да искам чудо. След като някога се е случвало, защо сега не се?

Пак казвам, дори не съм много несъгласна, но възприемаш нещата ужасно елементарно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

bgspace
Misting

Post by bgspace » Thu Mar 05, 2009 2:49 pm

Morwen : ЕВАЛА!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 05, 2009 3:07 pm

С риск да обидя някого, може ли само да попитам закво спорим сега, че нещо изостанах по трасето и поантата ми се загуби? И ако е наистина това, което си мисля, че е (т.е. дали написаното в Библия се е случило), защо? Предварително се извинявам на всеки потенциален засегнат и се надявам въпросът ми да не депресира някой невинен човечец. :neutral:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 3:07 pm

Какво като го има стария завет?
Значи идва Исус и променя нещата. И съответно оттам идва новата религия.
Защо стои там?Не е ли част от тази религия?
ами прочети го и ще видиш - има си места където имат смисъл , има си и места които си личи че са дописвани от рандъм юдейски пророци.
Добре, защо за теб възкресението е равно на наличието на бог?
обясняваш ли си по друг начин възкресение ?
И защо за теб то е факт?
бе не съм казал че е факт :) - казвам че съм склонен да вярвам че се е случило по описанието на хора които са били там.
От една страна, мога да ти кажа, че не се е случвало
да де можеш да ми кажеш но едно и да ти да ми кажеш която не си била там а съвсем друго и да прочета другите които са били там и са УМРЕЛИ без да спечелят лична изгода за да го доказват на други.
След като някога се е случвало, защо сега не се?
откъде знаеш че не се е случвало? Ако чакаш да се случи на центъра на София - няма как да стане :)
Новият завет го казва - искайте и ще получите, хлопайте и ще ви се отвори! Там също се пише, че всичко, което поискате в негово име ще се даде Smile
аз не го тълкувам така- по скоро го тълкувам: искайте и ще получите (ако наистина ви трябва) .......
не - аз смятам Исус за бога , затова се наричам християнин а не юдеин. Защото никой не ми гарантира че юдеите писали стария завет не са си писали някакви техни съчинения.
Аз пък помня - "Не съм донесъл, за да донеса мир на Земята, а меч" Евангелие на Матей 10:34
аз по друг начин го разбирам - че ще има хора които ще преследват християните и ще ги требят с меч.

bgspace
Misting

Post by bgspace » Thu Mar 05, 2009 3:10 pm

Ааааааааааа дааа....

Ти си го разбираш така :lol:
аз по друг начин го разбирам - че ще има хора които ще преследват християните и ще ги требят с меч.
Your own Personal Jeezussssssss someone to hear your prayers someone who cares

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 3:31 pm

e ако ми беше чел постовете от миналата година от темата за религията щеше да знаеш че църкви и организирани религии не признавам и си имам мои си виждания по темата :)

и все пак :
"Не съм донесъл, за да донеса мир на Земята, а меч" Евангелие на Матей 10:34
тук става дума за цялата земя, за обхвантно събитие.

Не е казано ще донеса меч на неверниците.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Mar 05, 2009 3:39 pm

RRS - мога да измисля поне 10-на начина Исус да е разпънат и да се появи жив, без да включват нищо свръхестествено и да не е Дънкан Маклауд. Т.е - ако провериш само за втората световна война колко хора са оцелели когато всякакъв здрав разум диктува, че от получените наранявания трябва отдавна да са умрели, а са оцелявали - няма нищо божествено - комбинация от късмет и биология. Като цяло човешкото тяло е много упорито в това да не умре и постоянно удивлява медицината.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 3:41 pm

The Dragon wrote:RRS - мога да измисля поне 10-на начина Исус да е разпънат и да се появи жив, без да включват нищо свръхестествено и да не е Дънкан Маклауд. Т.е - ако провериш само за втората световна война колко хора са оцелели когато всякакъв здрав разум диктува, че от получените наранявания трябва отдавна да са умрели, а са оцелявали - няма нищо божествено - комбинация от късмет и биология. Като цяло човешкото тяло е много упорито в това да не умре и постоянно удивлява медицината.
тук теоретично говорехме за умрял човек, който се е възнесъл.
А едва ли чудесата на медицината за които говориш са се възнасяли без да им има нищо 1 ден след тотално осакатяване.

Въпроса е ако всичко е една лъжа защо тогава някакви хора са тргънали от това място готови да умрат 100% сигурни в Исус?

Ти бил ли си някога толкова уверен в нещо че да умреш за него?

Говорим не за някакви хора с промиван мозък още от малки а за хора които в движение са си сменили убежденията , а всички знаем колко е трудно човек да си смени убежденията за ден-два.
Last edited by RRSunknown on Thu Mar 05, 2009 3:44 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Mar 05, 2009 3:43 pm

RRSunknown wrote:Какво като го има стария завет?
Значи идва Исус и променя нещата. И съответно оттам идва новата религия.
T.e. библията съдържа две различни религии?
Добре, защо за теб възкресението е равно на наличието на бог?
обясняваш ли си по друг начин възкресение ?
Да. Както казах, медицински феномен - клинична смърт, кома и събуждане. Също така и с нарочна заблуда. Или пък си е съвсем възкресение, но какво е виновен човекът, че е имал извънземен генетичен материал? Може да има много други обяснения.
И защо за теб то е факт?
бе не съм казал че е факт :) - казвам че съм склонен да вярвам че се е случило по описанието на хора които са били там.
Всъщност, кой който го е видял го описал? Мария Магдалена е видяла ангел, а това е било описано от Матей... Според Лука и Йоан пък са били два ангела, а според Марк ангелът се появява в образа на дете. Според четиримата се явявал на различни хора след смъртта си. на кой от тях вярваш точно?
От една страна, мога да ти кажа, че не се е случвало
да де можеш да ми кажеш но едно и да ти да ми кажеш която не си била там а съвсем друго и да прочета другите които са били там и са УМРЕЛИ без да спечелят лична изгода за да го доказват на други.
Кои точно с тези, пак те питам? Бтв, да си считан за пророк и апостол не е малка лична изгода.
След като някога се е случвало, защо сега не се?
откъде знаеш че не се е случвало? Ако чакаш да се случи на центъра на София - няма как да стане :)
И защо? Само из мазетата на гара Искър ли може да стане? И защото хората не са го разгласили, след като се е случило?
не - аз смятам Исус за бога , затова се наричам християнин а не юдеин. Защото никой не ми гарантира че юдеите писали стария завет не са си писали някакви техни съчинения.
Т.е. преди него не е имало Бог? Никой не ти гарантира, че и новият завет не е някакви измислици. Бтв, защо си решил, че той не е писан от юдеи?
Бтв, защо Исус е истинският Бог? Защо не Йехова, Кришна, Зевс, Рама? За тях също има свидетелства и легенди.

За мен между религия и вяра има огромна пропаст. И е много лесно да се докаже, че няма религиозен-точно-по-каноните бог. Цялата работа с ада и рая, най-малкото. Това обаче по никакъв начин няма да докаже, че въобще няма бог.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Mar 05, 2009 3:46 pm

Първо са три дни до въкресението. И четиредест до възнесението. И разпъването е далеч от тоталното осакатяване. Второ - ако съм бил разпънат от римските власти и съм оцелял в следствие на добра комбинация от физическа издръжливост, подкупни войници и късмет и аз ще се постарая да се възнеса възможно най-надалече където никой не ме знае.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 3:57 pm

доакто си пишех предишния пост и пак са ми отговорили :)
T.e. библията съдържа две различни религии?
за мене съдържа една -новия завет. стария просто не е верен.
Да. Както казах, медицински феномен - клинична смърт, кома и събуждане. Също така и с нарочна заблуда. Или пък си е съвсем възкресение, но какво е виновен човекът, че е имал извънземен генетичен материал? Може да има много други обяснения.
това съм го коментирал в предишния пост.
Всъщност, кой който го е видял го описал?
ами аз се сещам за Савел- римлянина , върл преследвач на християни който ей така от нищо станал най- големия християнин, захвърлил всичко и тръгнал да проповядва.
Кои точно с тези, пак те питам? Бтв, да си считан за пророк и апостол не е малка лична изгода.
Савел, Петър говорят ли ти нещо?
не виждам никава лична изгода да проповядваш въздържание и да се оставиш да те разпънат на кръст.
И тук е разликата с Мохамед който си е карал айляшки животеца е е проповядвал светска държава.
И защо? Само из мазетата на гара Искър ли може да стане? И защото хората не са го разгласили, след като се е случило?
въпроса тук е - ти ще повярваш ли ако някой разгласи че му се е случило чудо или ще го сметнеш за луд ? Или просто ще му докажеш че статистиката винаги има предимство.
Т.е. преди него не е имало Бог? Никой не ти гарантира, че и новият завет не е някакви измислици. Бтв, защо си решил, че той не е писан от юдеи?
тоест преди него Е имало и има Бог само че това което Бог е казал не значи че са го написали 1 към 1.
b.t.w казах юдеите писали стария завет- конкретни юдеи. Не другите юдеи които са писали новия.
Бтв, защо Исус е истинският Бог? Защо не Йехова, Кришна, Зевс, Рама? За тях също има свидетелства и легенди.
защото религията им е твърде елементарна . За пръв път в християнството се развива идеята за алтруизъм.
За мен между религия и вяра има огромна пропаст. И е много лесно да се докаже, че няма религиозен-точно-по-каноните бог. Цялата работа с ада и рая, най-малкото.
естествено :) Религията и от организираната одавна е опорочила всякаква вяра и е вкарала идеите в някакви безумни канони.
Ад и Рай - пак продукти на организираната религия.

@Dragon
Първо са три дни до въкресението. И четиредест до възнесението. И разпъването е далеч от тоталното осакатяване. Второ - ако съм бил разпънат от римските власти и съм оцелял в следствие на добра комбинация от физическа издръжливост, подкупни войници и късмет и аз ще се постарая да се възнеса възможно най-надалече където никой не ме знае.
говорех примерно - дали са 40 или 100 все тая.
и да ти кажа нещо не ми се връзва логически първо сам да се предаде да разпънат а после да скатава подкупвайки войници и изнасяйки се надалеч...
Last edited by RRSunknown on Thu Mar 05, 2009 4:00 pm, edited 1 time in total.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Mar 05, 2009 3:58 pm

Trip wrote:Никой, абсолютно никой няма нужда да ти доказва, че Бог съществува, или че който и да е бог съществува. Концепциите "Бог" и "бог" просто не се движат на тая плоскост.
A по коя плоскост се движат? По тая на невидимите розови еднорози ли?
Trip wrote: Литературата и в частност поезията и в конкретност митопоезията, която Библията, Корана, Бхагават гита, легендите за Буда и т.н. представляват, не работи с доказателства от научен тип.
А с доказателства от какъв тип работи? Какви ше да са тия ненаучни доказателства.
Trip wrote: И Бог има най-вече тогава, защото изкуството, което религиозните текстове най-вече представляват, ще повторя, дава истина не по силата на логическа аргументационна верига, а по силата на посланието в него. И не, послание не значи 10-те Божи заповеди, а начинът, по който историите конкретно в Библията са написани и подредени, всичките неща, за които се разправя в тях, и така нататък, и така нататък.
Не съм чел Библята като книжно издание, но поне в бг онлайн варианта и, съм попадал на цитати от рода на - ако срещнеш неверник, пребий го с камъни и изнасили жена му. Толква.

...

Начи имах желанието да понапиша повечко коментари по поста ти, но просто нещата които си писал са толкова аутофспейс и което е по-важното - абсолютно несвързани с това което аз съм писал, че имам нулево желание за отговор.

Така както аз виждам нещата - ти говориш много абстракно. Поставяш някакви си твои дефиниции и на тяхна база почваш да разтягаш локуми. Така не се води спор, не и ако целиш да излезе нещо от него.
Look at the darkness...
...around me.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 4:01 pm

Не съм чел Библята като книжно издание, но поне в бг онлайн варианта и, съм попадал на цитати от рода на - ако срещнеш неверник, пребий го с камъни и изнасили жена му. Толква.
това просто не е вярно :lol: :lol: :lol:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 05, 2009 4:07 pm

dellusion wrote:... Така не се води спор, не и ако целиш да излезе нещо от него.
Истина е. Ето правилният начин за водене на спор:
"Ти не си прав/а, но и да ти обясня защо, няма да го разбереш, защото си твърде тъп/а, за да го схванеш".

Тъмния
Досега май никой не е успял да го обори.

Edit:
Извинявайте, ако има нещо, таковата.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.