Социофилософска тема

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Mar 23, 2007 10:55 pm

Аз да си кажа мнението от позицията на дупе, което знае 2 и 200.

В Бг получавах 250 лева чисти заплата. Любимите ми манги и анимета ги няма там. Трябваше да порычвам от чужбина. С тамошните цени. Плюс още поне 50% за шипинга на майната си до Бг. Правих на няколко пыти авантюрата - не за себе си, а за подарыци на тоя и оня. Прекалено скыпо ми излизаше. Консумира почти половината ми заплата, с която се предполага да ям, да се обличам и да си плащам сметките цял месец.

Сега сым в друг свят, с друг стандарт. В началото на месеца си купих на заплата двете томчета FLCL манга, за които отдавна си мечтаех, ма все не им идваше реда. Този разход ми беше 1/40 от заплатата. Правите ли разликата?

Да, былгарите ще почнат да харчат пари за оригинали, когато сдобият вызможността. В крайна сметка - безплатното е по-евтино, факт. Но кво ще си правят парите иначе? Човек рано или кысно започва да си прави кефа с разни такива благинки. Само трябва да спре да оцелява и да заживее.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Mar 23, 2007 11:45 pm

Виждам, че сте се забили в храстите на Южния парк и мизерията на родните кина, похвално. Аз обаче ще засегна някои по-умозрителни въпроси, които ми изглеждат пренебрегнати:

Мор твърди, че държавата е длъжна да следва волята на своя народ. Аз не съм съгласен. Държавата съществува, за да предпази народа от самия него, не за да изпълнява желанията му. Ако държавният апарат се съобразяваше с хората, над които апаратства, повечето от тях отдавна щяха да са мъртви заради собствената си глупост. Да вземем България за пример: налагайки народната воля, ние ще трябва да обявим война на страни като Либия и може би Турция, да построим няколко атомни електроцентрали, които не можем да поддържаме, да избием една камара цигани и турци заради наглостта, с която носят своите небългарски имена, да осъществим няколко мои лични кошмара като например паметник на Димитър Бербатов или Слави Трифонов, да излезем от Европейския съюз, в който току-що влязохме със сетни мъки(народът все още не е осмислил тази си повеля, но и това ще стане, когато цените на хранителните продукти се вдигнат, а общинските служители спрат да взимат дребни подкупи. Вижте братска Полша, вижте братска Чехия), да узаконим управлението на автомобил в нетрезво състояние, да поръчаме на някоя чалгарка да съчини нов химн на страната, да направим хомосексуалността подсъдна, да отменим задължителното образование, да премахнем природните резервати... Усещате ли накъде бия? Държавата в никакъв случай не трябва да изпълнява желанията на своя народ. Това би го убило.

Ако народът можеше да се управлява сам, щеше да го прави. За съжаление "народът" е преобладаващо необразован, глупав, некадърен, късоглед и смърдящ на чесън, та управлението му е възложено на хора с реална представа за света. Не ме разбирайте погрешно, аз обичам народа - просто никога не бих се чувствал сигурен, ако политици с веществена власт се вслушваха в желанията му.

Затова и пиратството не бива да бъде легализирано. По-добре да мразиш разпространителската мрежа, отколкото да се събудиш един ден и да откриеш, че разпространителска мрежа вече няма, защото безконтролното пиратство я е убило. Не, пиратството не е инструмент, който ще накара монополистите да свалят цените; пиратството е нещо незаконно, което ще унищожи и монополистите, и всички дребни риби, плуващи около тях. Вярвам, че Рол вече обясни повечето нюанси на темата, но една забележка на Мор ми направи впечатление: не било право на твореца да иска прекалено висока цена за труда си, а било право на потребителя да иззема този труд незаконно, щом поисканата цена не му хареса. Глупости. Творецът има право да иска толкова пари за творчеството си, колкото му скимне. Право на потребителя е да даде тези пари или да си ги спести. Да се твърди, че един певец или художник няма моралното право да поставя произволна цена на труда си, е равнозначно на твърдението, че този певец или художник е всъщност задължен на потребителя по някакъв начин, че потребителят притежава част от артиста и неговия интелектуален труд по презумпция. Което е Глупост с главна буква.

Колкото до вездесъщия въпрос "Ми аз като нямам пари да си позволя нещата, които искам, защо трябва да страдам?", отговорът е "Защото си беден. Като нямаш пари за книги, не купувай книги." Противно на общоприетото мнение, свещено право на неизчерпаемо забавление НЯМА. Филми, музика и литература се правят, за да се печелят пари, не за да им се кефят източноевропейски бедстващи интелектуалци.

Честно, не знам как по-ясно да го обясня. Не отричам, и на мен ми се е случвало да тегля от интернет, но никога не съм го превръщал в практика. Ако за някои хора пиратството Е практика, хубаво - при все всичко казано дотук, българският жизнен стандарт все пак е далеч по-нисък от датския например. Само че тези някои хора се самозабравят, ако смятат, че държавата е длъжна да улесни тази тяхна практика. Напротив, държавата е в пълното си право да ги гони до дупка. А това, че го прави по най-жалкия и некомпетентен начин, е друг въпрос.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Mar 24, 2007 12:27 am

Ми, Любо, не съм съгласен разбира се с ВСИЧКО, което казваш :P

Никъде не съм казал държавата да изпълнява желанията на народа си. Има разлика между това да работи в негова полза и това да изпълнява желанията му. В случая въпросът е когато ползата на един народ противоречи на международната полза, чия страна заема държавата. Дори не обсъждам толкова дали въпросът с торентите е такъв или не, това ми беше само пример. Така че в общи линии всичко, което си писал по въпроса, е далеч от квато и да е същност на нещата.

Колкото до това кое е право на твореца и кое не - ми стана ясно, че и там не съм съгласен. Тук не говорим какво формално право има, говорим кое е морално. Луксът от високи цени за интелектуален труд е горе-долу като това да ти продават хляба с производствена цена намсиколко стотинки за 40 лева. Наглост си е това. Вярно, (формално) право на твореца е да си избира цената и също толкова е негово задължение да се съобразява с последствията от идиотски високите си цени.

Изобщо, що за дивотии?
This is it. Ground zero.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Mar 24, 2007 12:32 am

Намесвам се, без да съм чел цялата тема, за което съжалявам. Зачетох се в пред-последния пост и пиша по него
Да се твърди, че един певец или художник няма моралното право да поставя произволна цена на труда си, е равнозначно на твърдението, че този певец или художник е всъщност задължен на потребителя по някакъв начин, че потребителят притежава част от артиста и неговия интелектуален труд по презумпция.
Цените се регулират от свободната пазарна икономика. Докато цените на продуктите на интелектуалната собственост се запазват толкова високи, каквито са в момента, можеш да си сигурен, че пиратството няма да убие производителите.

Народовластие в буквалния смисъл е невъзможно.

Политиката е защита на интереси и се предполага, че политиците защитават интересите на политическата сила/партия и предимно неините избиратели, благодарение, на които са поставени на съответната властова позиция.

Българският избирател определено може да се критикува и всеки народ заслужава властниците си, но да се твърди, че народът представлява необразована първобитна сган е неуместно. Държавните институции трябва да регулират отношенията и да създават стабилност, НО спазвайки закона, който сами са създали. Произволни действия, подобни на тези срещу Арената са неуместни, дори само защото не са законово регламентирани, а законите, както беше казал някой, се променят по-бавно от интернет технологиите за разпространение :wink:
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Mar 24, 2007 12:45 am

Добре, Любо, а за каква кражба говорим тук? Имам предвид, кражба е да отнемеш някому нещо. Да, така реализирали по-малки печалби. Не точно. За 90-тина процента от нещата просто така или иначе няма да има пазар, ако са платени.
И не става въпрос държават да поощрява тракерите, а да не лови ъплоудърите заедно с наркотрафикантите, да му се не види.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 10:05 am

Moridin wrote:Ми, Любо, не съм съгласен разбира се с ВСИЧКО, което казваш :P

Никъде не съм казал държавата да изпълнява желанията на народа си. Има разлика между това да работи в негова полза и това да изпълнява желанията му. В случая въпросът е когато ползата на един народ противоречи на международната полза, чия страна заема държавата. Дори не обсъждам толкова дали въпросът с торентите е такъв или не, това ми беше само пример. Така че в общи линии всичко, което си писал по въпроса, е далеч от квато и да е същност на нещата.

Колкото до това кое е право на твореца и кое не - ми стана ясно, че и там не съм съгласен. Тук не говорим какво формално право има, говорим кое е морално. Луксът от високи цени за интелектуален труд е горе-долу като това да ти продават хляба с производствена цена намсиколко стотинки за 40 лева. Наглост си е това. Вярно, (формално) право на твореца е да си избира цената и също толкова е негово задължение да се съобразява с последствията от идиотски високите си цени.

Изобщо, що за дивотии?
Нямаш никакви аргументи за нищо бтв, защо продължаваш да спориш? Това доколко и по какъв начин една държава действа в интерес на народа си, зависи изцяло от нейната позиция в световния баланс. Когато е бедстваща източноевропейска държавица като нашата, начинът да се грижи за народа си е като първо се погрижи за себе си, за да натрупа ресурсите да може да се грижи за народа си. За целта трябва съобразяване с интереса на силите, от които зависи облагодетелстването й. Не може да не се гледа в далечна перспектива, като си чоплим социофилософийка.

А Любимецът говореше ИМЕННО за моралното право на твореца. Това не е производство, а изкуство. Дали е комерсиално, или не - изкуство е. Право на създателя му е да поиска АБСОЛЮТНО всяка цена за него, и тук имам предвид точно морално право. Ако иска да се съобразява със социалните фактори, комерсиалните такива и т.н. - ок, чудесно. Но ако не иска, КОЙ ТОЧНО СИ ТИ, че ще си въобразяваш, че трябва да се съобразява с теб? Егати сравнението беше тва с хляба, сериозно.

И въобще, на кво отгоре, при тая си аргументация, обявяваш чуждите аргументи за "дивотии"?

Морв:
Lubimetz13 wrote:А това, че го прави по най-жалкия и некомпетентен начин, е друг въпрос.
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 10:19 am

Roland wrote:
А Любимецът говореше ИМЕННО за моралното право на твореца. Това не е производство, а изкуство. Дали е комерсиално, или не - изкуство е. Право на създателя му е да поиска АБСОЛЮТНО всяка цена за него, и тук имам предвид точно морално право. Ако иска да се съобразява със социалните фактори, комерсиалните такива и т.н. - ок, чудесно. Но ако не иска, КОЙ ТОЧНО СИ ТИ, че ще си въобразяваш, че трябва да се съобразява с теб? Егати сравнението беше тва с хляба, сериозно.

И въобще, на кво отгоре, при тая си аргументация, обявяваш чуждите аргументи за "дивотии"?
Ми Рол - общо взето с правото на хора които грокват компютрите, грокват цифровата ера и са реалисти. Реалността е, че разпространението на файлове е лесно и ще става все по-лесно. И когато забранят торентите ще направим друга по-добра система - още по-бърза, по-сигурна и по-трудна за спиране.
И нещо друго - много се опасявам, че музиката, киното и книгите вече не са изкуство а commodity market. Досега не съм чул някой който да прави изкуство да се оплакал от пиратите. Покажи ми някой велик творец който да е казал - заради свалените от интернет копия фалирахме. Едно интервю, един материал.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 10:25 am

А трябва ли да го правя? Чел ли си по-старите постове в топика? Кой говори тук за оплакващи се творци изобщо и къде конкретно в поста на Любимеца намери такова нещо? А това, че ще намерит по-добър начин, не се съмнявам. Еле па за българина специално е въпрос на професионална гордост да покаже, че може да излъже системата. :roll:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 10:42 am

А ти медувременно като сме на тази вълна за купуване на оригинални продукти, я кажи какъв законен софтуеър си си купил за домашния компютър?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 10:46 am

Тъп въпрос за затапване. Никъде не съм твърдял, че не пиратствам или си купувам само оригинални неща. В България това просто няма как да стане, ако щеш и чисто поради факта, че продуктите ГИ НЯМА. И на теб в кю-то още вчера ти казах, че в българските условия за мен 8 от 10 случая на пиратство са оправдани. Като имам ограничени средства, си правя избор за кое точно да ги дам. Купувам си оригинални игри, филми и книги. Софтуерът не ми е приоритет. Професионално изкривяване, кво да правиш. Както и въпросът ти впрочем :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 10:50 am

Roland wrote:Тъп въпрос за затапване. Никъде не съм твърдял, че не пиратствам или си купувам само оригинални неща. И на теб в кю-то още вчера ти казах, че в българските условия за мен 8 от 10 случая на пиратство са оправдани. Като имам ограничени средства, си правя избор за кое точно да ги дам. Купувам си оригинални игри, филми и книги. Софтуерът не ми е приоритет. Професионално изкривяване, кво да правиш. Както и въпросът ти впрочем :)
Ми не да ти кажа - не е въпрос на приоритети - ти работиш като преводач. Което означава, че използваш Windows-a и Офиса за правене на пари. Някак си логично е точно тях първо да ги купиш - не смяташ ли? След това убер луксозното издание на random comic book.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 10:56 am

Не виждам защо да е логично. Едното е средство за печелене на пари, а другото - забавление. Така или иначе съм принуден да изпиратствам няко от тях, за мен логиката е да си взема оригинално това, което ми носи радост. Това кое води до доходи не виждам какъв фактор е при решението какво да се купува оригинално.

Или искаш да ми кажеш, че целият ти софтуер у вас е оригинален? От уиндоуса до нерото? Оригиналната Виста продава ли се в България?

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Mar 24, 2007 11:02 am

Бех се заклел да не употребявам такива думи ма - Е тука се зацикля мощно като гледам :).

Ми аз си свалям по инерция вече каквото ми трябва, не ми пука за приходите на металика, нямам морални скрупули да свалям каквото и да е, или да си изкарвам парите чрез него. През живота си не съм изкарал толкова пари че да покрият софтуера който имам на компа. Осъдете ме :P Свободен съм да го правя както реша, както и да си понеса последствията.

Иначе за д асе развива каквато и да е система си трябва външен натиск. А тука не е Държава в философския смисъл, ами в ежедневна шуробаджанащина.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 11:13 am

Ами нека да видим какъв софтуеър ползвам:

1.Windows Vista - законна макар и да не е купена. Тя просто си има легален 4месечен trial. След 4 месеца - format + reinstall
2. Visual Studio Express - безплатно
3. Visual Studio Professional – служебен лиценз
4. VMWare Workstation 6 - beta, свободна за изтегляне
5. mono - безплатно
6. Foxit Reder - free
7. Winamp - free
8. VLC player - free
9. SVN - free
10. TortoiseSVN - free
11. 7zip - free
12. Office 2007 - pirated
13. XNA Game studio Express - free.
14. Nero - pirated
15. Eudora - lite
Парите си ги печеля от точки 1-10.

Рол - как тогава можеш да говориш за морал и манталитет - нали морала понякога е да правиш това което не ти е кеф. Тоест - купувам това което ми е кеф, спрямо това което трябва. Ми и убер пиратите със спестените пари купувт това което им е кеф - вечеря в ресторант със гаджето да речем.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Mar 24, 2007 11:21 am

Ох не ми се изброява на мене, ма само корела, фотошопа, илюстратора дриимвара куарка и пейджмейкъра нерото, че и офиса са ми достатъчни да ги плащам доживот. как да изкараш пари за да платиш програмиет с които изкарваш пари. като няма мама и тате да те перат и хранят.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”