Дублираните анимаци и имат ли почва по родните екрани?

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply

Бихте ли гледали дублирана анимация на кино?

Да
6
16%
Не
24
65%
При определени условия (ще напиша какви :) )
7
19%
 
Total votes: 37

User avatar
Bat Garo Still Rots
Moderator
Posts: 1503
Joined: Fri Mar 10, 2006 10:34 pm
Location: Proud to be from Lagera

Дублираните анимаци и имат ли почва по родните екрани?

Post by Bat Garo Still Rots » Tue Sep 04, 2007 4:46 pm

Така и така дискусията в темата за Шрек се ожесточи в един момент (а явно и преди време е имало друга пак на подобна тема :roll: ) рекох да пусна едно гласуване да видим посещаващите тук бидейки относително прилична представителна извадка какво мислят по темата. И без това има много хора, които не пишат, но четат какво се пише, та е доста вероятно да се включат в гласуването.

Аз определено бих отишъл при две условия:
1. Ако филмът в оригинал е на език, който не разбирам (едит субтитрите са добра опция, да :) )
2. Ако съм изгледал филма вече дублиран и ми е харесал така и съотверно съм свикнал с гласовете на дубльорите. Примерно гледаш Шрек/Ледена Епоха дублиран, кефи те и отиваш и на 2 дублиран
Last edited by Bat Garo Still Rots on Tue Sep 04, 2007 4:49 pm, edited 1 time in total.
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Tue Sep 04, 2007 4:47 pm

Категорично не :), НО ако езикът на оригинала е такъв, който не разбирам, предпочитам го със субтитри, никакви дублажи.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Sep 04, 2007 4:53 pm

Ми не. Или най-малкото не и срещу заплащане. На Шрек отидох с покана и си му се накефих, щото съм свикнал на тия гласове, но наистина не бих давал пари, за да гледам дублаж.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Sep 04, 2007 5:01 pm

Бих отишла, ако:
1А) Филмът си заслужава гледането на голям екран и го има само дублиран и 1Б) Дублажът е доста над приличен
или
2) Филмът е на някой странен език, който ми звучи много извратено в оригинал (доста невероятно)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Tue Sep 04, 2007 5:04 pm

Избрах третия отговор, и сега ще обясня защо. Нямам нищо против да се дублират анимациите, както и игрални филми, ако това се прави както трябва. Под последното разбирам няколко неща:

1) Един актьор, независимо в какви филми играе, да се дублира само от един човек у нас. Така че от самото начало да се знае, че определен глас се свързва с точно определен актьор. И тъй като това върши работа само в дългосрочен план, дубльорът трябва да се избира внимателно, с точно тази идея от самото начало.

2) Да не се оставя нищо от оригиналното аудио. В момента се оставят около 20-30% - който е по-запознат (например Амос) да ме поправи, но мисля че беше някъде толкова. Това е свързано с първата точка, но след като си решил да дублираш, нека е истински дублаж, а не да се намеква, какво изпускаш. Ако ще е дублаж, предпочитам да не знам какво се говори в оригинал. В противен случай просто ми сложете субтитри, всичко или нищо, с други думи.

3) Без своеволия в превода. Ако дублажът означава и значителна промяна в оригиналната идея, по-добре без него. Не съм гледал Шрек 3 в оригинал, така че разчитам на добросъвестността на Шайхири в този случай, но ако оригиналният хумор не може да бъде преведен достатъчно добре, нека да оставят оригиналното аудио, а пък който говори съотвения език достатъчно добре, да може да схване нюансите.

Тук искам да вметна нещо - напълно разбираемо и естествено е човек, който владее добре някой чужд език, да предпочита да слуша филм на този език в оригинал. Само че по-голямата част от населението на нашата държава не владее чужди езици добре. Така че от тази гледна точка, дублажът е по-доброто решение, но само ако бъде направен, следвайки принципите които посочих.

Разбира се, би ми било приятно, ако филмите на английски продължават да се разпространяват със субтитри, но аз лично мога да доловя доста нюанси, специфичен хумор, жаргон и т.н. така че да държа на това. Много други хора не го могат, обаче, така че е по-справедливо те да получат качествен дублаж, но не и този в момента.
This signature is not yet rated

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Sep 04, 2007 5:07 pm

Не съм съгласен с последното, аз искам и китайските, сръбските и кувейтските филми да са ми субтитрирани. Оригиналният език, оригиналната интонация и оригиналните гласове са целенасочен избор на създателите на филма, а не произволно решение, че да ги сменяме само щото не ги владеем.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Tue Sep 04, 2007 5:08 pm

Гласувах за последната възможност, макар че всъщност не съм много наясно какви са определените условия. В смисъл, гледал съм двете серии на "Ледена епоха" по няколко пъти на два езика и проблем няма. От друга страна, след като гледах "Шрек" на български, реших, че са избрали Кръстьо Лафазанов да го озвучи по-скоро заради някаква визуална прилика с Шрек, отколкото заради подходящ глас. Звучеше ми едно такова странно... По-късно разбрах, че Слави Трифонов е отказал ролята, при което директно изпаднах в ужас, представяйки си какво щеше да стане, ако я беше приел? Всъщност обаче не беше голям проблем. Така или иначе, не виждам какво прави гласа на Майк Майърс толкова специален. Друг е въпросът, че така се губи доста от чара на репликите, обаче за това можем да обвиняваме и преводачите. А и има неща, които просто не трябва да се озвучават на какъвто и да било език, различен от оригиналния. Така и така нямах намерение да гледам "Семейство Симпсън", най-малкото защото не съм гледал нито една серия от телевизионното шоу(подигравайте ми се), обаче, доколкото знам, това е филм, свързан дотолкова с американския начин на живот и с тамошната култура, че е практически непреводим. Какво остава за озвучаването му на български?

Както и да е. Нещо "определените условия" не ми идват в главата. Обаче явно ги има, защото един озвучен филм ме кефи, друг - не...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Tue Sep 04, 2007 5:11 pm

Аз определено бих отишла на дублиран. Но както вече казах някъде, тук дублажите се изпипват много, много внимателно. Например всеки актьор си има дубльор който, в продължение на години си дублира само него. Никога не се чува нищо от оригиналният звук и т.н. Музикалните номера никога не се дублират. ...
Основно, спазват "точките на Живик". :wink:

Edit: Само да добавя. В Испания, в почти всички по-големи градове, има по някое кино където пускат само филми в оригинал със субтитри. Същите които въртят и по другите кина, дублирани. (Като друга идея за Еймос-а!)
Last edited by BaYa on Tue Sep 04, 2007 6:12 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Tue Sep 04, 2007 5:23 pm

Roland wrote:Не съм съгласен с последното, аз искам и китайските, сръбските и кувейтските филми да са ми субтитрирани. Оригиналният език, оригиналната интонация и оригиналните гласове са целенасочен избор на създателите на филма, а не произволно решение, че да ги сменяме само щото не ги владеем.
Добрият дублаж предполага и пресъздаване на правилната интонация, не само добър превод. Колкото до подбора на актьор заради специфичен глас, моето впечатление е, че това се прави сравнително рядко. Все пак киното е преди всичко визуално изкуство. Не казвам, че няма случаи, когато актьор/актриса са били избрани заради гласа си - аз примерно се сещам за Миранда Ричардсън в телевизионния филм "Мерлин" - но аз лично не смятам, че са толкова много.

Естествено, има актьори с много специфичен глас (да кажем Брандо, Де Ниро, или Кристофър Уолкън), но едва ли всеки път това е най-важното. И последно, на мнение съм, че човек трудно може да оцени в пълнота колко е интересен даден глас, ако не познава добре езика, на който се говори. Просто се изпуска прекалено много.
This signature is not yet rated

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Sep 04, 2007 5:25 pm

Пропускаш обаче простичкия факт, че ВСЕКИ език има своя специфична интонация, регистър и звучене, пък ако ще и една дума да не можеш да отличиш от него. Мен тия неща са ми важни. И ениуей, тук ставаше въпрос дали би дал пари, за да гледаш такъв филм на кино. Финансовият фактор не е СЪВСЕМ без значение, и на мен ми е все тая дали ше ми дублират филмите по телевизията, която не гледам...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Tue Sep 04, 2007 5:26 pm

Ако според всички отзиви анимацията е визуален шедьовър, тогава да. Заради такова нещо мога да преглътна дублажа.

Иначе не бих, независимо дали знам оригиналния език.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Tue Sep 04, 2007 5:29 pm

единствените смислени причини да се дублират (недетски) кинофилми са евентуално маркетингови и шовинистични. ако проблемът е в образованието, образовайте зрителя, не сваляйте филма на нивото му. хеле па когато гледам особено добър актьор, най-малкото което искам е някой второстепенен нонейм да си изявява таланта в говоренето върху него.

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Tue Sep 04, 2007 5:39 pm

Roland wrote:Пропускаш обаче простичкия факт, че ВСЕКИ език има своя специфична интонация, регистър и звучене, пък ако ще и една дума да не можеш да отличиш от него. Мен тия неща са ми важни.
Това разбира се е така, но ако продължим по тази линия, всеки език си има и специфична изрази, идиоми и конструкция, които не винаги могат да бъдат преведени точно. Така че по същата логика, защо изобщо трябва да има субтитри? Ти самият четеш преведени неща, стига преводът да е добър, дори и да можеш да си ги намериш в оригинал (пренебрегвайки финансовият фактор).

Загуба винаги има, но при добрият дублаж, както и при добрият превод, според мен тя е допустимо малка. Затова и смятам, че загубата от това че не чуваш специфичната интонация, регистър и звучене е неизмеримо по-малка при език, който ти не разбираш изобщо, отколкото при език, който владееш добре.
This signature is not yet rated

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Tue Sep 04, 2007 5:45 pm

Колкото до подбора на актьор заради специфичен глас, моето впечатление е, че това се прави сравнително рядко. Все пак киното е преди всичко визуално изкуство. Не казвам, че няма случаи, когато актьор/актриса са били избрани заради гласа си - аз примерно се сещам за Миранда Ричардсън в телевизионния филм "Мерлин" - но аз лично не смятам, че са толкова много.
По принцип си прав, но в случая си говорим за анимации все пак, а при тях съвсем логично гласът е основен при избора на актьорите-озвучители. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Sep 04, 2007 5:49 pm

Именно. При анимациите е доста по-специално, а темата е за тях.

Иначе не, никога не чета преводи на книги, които мога да прочета в оригинал :)

А това е напълно безсмислено:
Затова и смятам, че загубата от това че не чуваш специфичната интонация, регистър и звучене е неизмеримо по-малка при език, който ти не разбираш изобщо, отколкото при език, който владееш добре.
Има ли значение дали е по-голяма, или по-малка, след като изобщо я ИМА, а може да я НЯМА.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests