Абсурдистан, един бе ти достоен зарад тях!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5260
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Fri Nov 24, 2006 9:38 pm

По-добре да върнат платеното обучение за дадена част от студентите, ако питат мен. Но тази новина е с немалка давност, знае ли човек какви нови идеи за реформи са им дошли на акъла на управниците ни...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Zheko
Adept
Posts: 212
Joined: Sun Nov 05, 2006 5:43 pm
Location: София

Post by Zheko » Fri Nov 24, 2006 10:04 pm

Колко се радвам, че завърших...
Отучете се от навика, когато не знаете какво да правите, да не правите нищо!

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri Nov 24, 2006 10:10 pm

И защо си възмутен?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Hijo de la Luna
Paragon
Posts: 521
Joined: Fri Mar 31, 2006 2:49 pm

Post by Hijo de la Luna » Fri Nov 24, 2006 10:35 pm

Аз пък съм раздвоен. От една страна като влезнат повечко пари би следвало да се подобри учебната база и като цяло нивото на обучение. Но от друга страна все пак живеем в Абсурдистан и не е трудно да продположиш, че тези пари в по-голямата си част няма да отидат по предназначение.
От една страна би следвало във ВУЗ-овете да останат само хората, които наистина знаят за какво са там. Все пак дали са куп пари да учат, няма да отидат на вятъра я. Но понеже съм черноглед предполагам, че за голяма част от хората, които наистина искат да учат таксите ще станат непосилни. И университетите ще се напълнят с разглезени богаташки лапета (аз един/една съм и на мама и на татко), на които им е зор дали ще завършат - нали мама плаща, а пък тате вече ме е уредил в министерството. Такива ми ти работи

Но информацията както отбеляза и Mat не е от вчера, пък има и вариант нещата да тръгнат към по-добро. Ще поживеем и ще видим :wink:
Spoiler: show
@Roland - е как да скриеш зад черно поле това чудо на естетиката? Това тяло, при вида на което Аполон би се сврял в ъгъла къде от срам, къде от комплекс за малоценност. Ами този нос? Ах, този нос, за който всяка богиня би се отказала от безсмъртието си, само и само да получи привилегията да погледне света из... под...зад... абе покрай него. Ами тези букли? В речника ми няма думи способни да опишат великолепието на този водопад от къдрици... Еееех, как да не се флюбиш от пръв поглед в този... ъъъ в тази... в него де :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gone for good

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri Nov 24, 2006 11:32 pm

Принципно име и компромисен вариант - всеки зрелостник има право да държи няколко матури по предмети които си избере. При резултат над 5 държавата му покрива следването. Под 5 - плаща си сам цялата сума. Това да важи и за средния успех от предходната година за всеки следващ курс.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

inkheart
Paragon
Posts: 623
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:38 pm

Post by inkheart » Sat Nov 25, 2006 1:31 am

The Dragon wrote:И защо си възмутен?
Защощо тате не е бившо ченге на ДС. Не притежава банка или бивша пирамида и следователно тази такса е непосилна за мен.
Проста логика...

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5260
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Sat Nov 25, 2006 2:03 am

Аз защо си мислех, че ти вече си студент, следователно си в заварено положение и тези такси не те засягат особено?
Принципно име и компромисен вариант - всеки зрелостник има право да държи няколко матури по предмети които си избере. При резултат над 5 държавата му покрива следването. Под 5 - плаща си сам цялата сума.
Защо да не се гледат резултатите от кандидатстудентските изпити, а от матурата? Като се замисля, нека да се гледа, това при което е по-трудно човек да си осигури шестица с подкуп, не съм сигурен кое от двете ще да е, защото никога не съм държал матура.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat Nov 25, 2006 2:11 am

Да не говорим, че никой няма рожденно право на висше образование. Освен това последният път като проверих имаше и други начини за изкарване на пари освен да си бивш ДС и собственик на пирамида. Като например работа? За наистина бедните и интелигентни както казах спокойно може да се направи система на стипендии, поемане на таксата от държавата. След като не можеш да си позволиш да плащаш таксата - имай среден успех над 5.50 - иначе нямаш право да си възмутен.

Едит:

Ами Мат виж сега - матурата е една за всички. Докато кандидатстудентските изпити са различни. Да изкараш под 5.80 на математиката в УНСС трябва да си ебати идиота - там задачите 9 от 10 години са обидно лесни. Първия изпит по математика в СУ и изпита в Техническия са средна работа. ВИАЗ математиката и СУ 2рата са предизвикателни. А след всеки семестър се гледа вече успеха от ВУЗА.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Sat Nov 25, 2006 9:57 am

Абе то ако се изхожда от факта, че пари има на лице то визстшщето у нас освен за тапията (която евентуално моооже и да ти върши работа някъде дет е хартисало некое место та да те земат на работа), почти нищичко не научаваш полезно. Пари колкот да се живее се се изкарват кат се бачка яко, са много пари ясно че честно не се изкарват, освен ако не си в някоя моментно актуална сфера дет се търсят спецове и то и там ебати късмета и връзките помагат колкото и да си способен. Ясно е че ще ги шашнеш на практически ма повечето интервюта за работа така и така се пускат проформа та да стигне човек да се доказва сериозно. Са ше отмине некога тая практика родата да е най-кадърна по фирмите, ма вече ше сме на възраст дет никой не наема с хота :x . Далаверки и рушветчета дет може и нема връзки за бърз просперитет и тва е. Иначе бъхтиш за 200 лева и се надяваш да умреш преди пенсия.
:ninja:

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Sat Nov 25, 2006 10:12 am

Пък аз си мисля, че 1300 лева е абсурдно висока такса, сътонесена към средните местни условия. Ми ако съм от Симитли например? И 200 лева ми се виждат гигантска сума? Значи, идвам в София, в големия грд, умен съм, кадърен съм, имам пипе, ама докато проверя кое как е, докато си намеря де да отседна, че докато стигна и до стипендия... Откъде да ги изкопам на първо време тези пари?!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Sat Nov 25, 2006 10:33 am

Ми от къде от къде, на нивата ше копа. Зер сички у София ;рр Пък мое да намери некое имане.

Мне то явно АДСКИ сериозно искат да опразнят българия от всичко що годе младо и кадърно тия дет некви катили са ги избрали за управници.
:ninja:

User avatar
kalein
Arcanist
Posts: 904
Joined: Tue Feb 15, 2005 5:08 am
Location: smiling next to you
Contact:

Post by kalein » Sat Nov 25, 2006 10:42 am

The Dragon wrote:Да не говорим, че никой няма рожденно право на висше образование. [...] За наистина бедните и интелигентни както казах спокойно може да се направи система на стипендии, поемане на таксата от държавата. След като не можеш да си позволиш да плащаш таксата - имай среден успех над 5.50 - иначе нямаш право да си възмутен.
Аз също съм върл поддръжник на тая идея. Навсъде, дето съм учил - Италия, Канада, НБУ - заведението ми е давало пълна стипендия, главно за академичен успех. Други хора, дето толкова са приритали да стават висшисти*, работят успоредно със следването; и, да, верно малко плашат с тия черни кръгове под очите, ама поне знаят защо го правят. И като излязат в дивия живот, вече са готови за каквото ги чака.

А няма да отречете, че повечето студенти в момента студентстват заради отлагането на казармата и/ли работата, или родителските им амбиции. Което е наказание и за тях (в дългосрочен план), и за системата.

---
* ние в Бълфария сме леко травмирани на тая тема, да живее преди-89-товото, което вкара 60% от хората в университети, пък сега се чудим що на никого не му се оре и ни пустеят земите
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

User avatar
kalein
Arcanist
Posts: 904
Joined: Tue Feb 15, 2005 5:08 am
Location: smiling next to you
Contact:

Post by kalein » Sat Nov 25, 2006 10:44 am

Xellos wrote:Мне то явно АДСКИ сериозно искат да опразнят българия от всичко що годе младо и кадърно тия дет некви катили са ги избрали за управници.
Що, като ходим навънка, там не ни карат да си плащаме ли?

*въздъхвам и се унасям в горчиви спомени*

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Sat Nov 25, 2006 11:15 am

Но има поне шанс са получиш "нещо" за тия пари. Евентално да се рализираш некъде. Има фирми дет си те избират още докат си студент примерно. Са не мое да се генерализира, но ако тук дигнат таксите, мислиш ли че ще се качи някакво качество?
:ninja:

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sat Nov 25, 2006 11:32 am

Това с вдигането на таксите само ще доведе до масово обезлюдяване на университетите, особено на тези части от тях, които не се занимават с разни популярни науки. Кой идиот примерно ще даде 1000 лева на година, за да учи химия, при положение че после ще взима заплата от 280 лева? В България в момента има хляб само за програмисти, икономисти и прависти. Останалите кво - да го духаме, щото имаме някакви други интереси? С тия ненормално високи такси ще изгонят и малкото хора, които искат да учат нещо различно. А знаете ли колко народ от преподавателите ще остане на улицата без работа? То и сега в химическия и физическия фак някои хора не могат да си направят годишната нагруска, щото няма студенти. Ще е ебаси перверзията да се вдигат така брутално таксите при положение, че си имаме голямото паразитиращо слонско гробище на научната мисъл (а.к.а БАН) от което могат да се пренасочат малко държавни субсидии.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests