Въпроси, предложения и възражения

Работилничка за нови автори... и критици ;)

Moderators: Trip, Random, Marfa

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Fri Jun 16, 2006 8:23 pm

Начи, предполагам, че с този пост най-вече визираш мен, тъй като аз най-остро критикувах разказа на Енея. Така че да си кажа за мен си. Признавам, че може би леко преминах добрия тон, но си мисля, че имаше защо да съм остър. Който ме познава, ще потвърди, че съм доста умерен човек и не критикувам ей така за спорта. В случая мисля, че критиката на всички участници беше заслужена. Аз лично нямам желание да участвам в Уъркшопа, ако ще си чешем езиците само и негласно ще следваме правилото да си пазим самочувствието напомпано. Ако по мой разказ има някакво гигантски пробойни, применно, аз ИСКАМ да ми се обърне достатъчно силно внимание на тях, и абсолютно НЕ ИСКАМ да ми се щади самочувствието, защото от това не мисля, че бих имал каквато и да е полза. Вярно е, че има граница, отвъд която критиката се превръща в обида, и аз ще се извиня веднага на всеки, спрямо когото си изпусна неоснователно езика. И който се обиди, моля нека си казва, за да се знае кое се приема за допустимо в критиката, а и за да знаем уонаби критиците кой колко търпи на критика. Аз нямам желание да се карам с когото и да било, но мнението ми е, че най-бърз прогрес бихме постигнали, ако си казваме всичко директно. Това е моето мнение, ако го смятате за несъвместимо с личните ви виждания, моля, не си трайте.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

thorn
Sorcerer
Posts: 488
Joined: Wed Aug 24, 2005 10:45 am

Post by thorn » Fri Jun 16, 2006 9:05 pm

Нещо, което искам дебело да подчертая – моите критики, както предполагам и на всички останали, са насочени към постнатия разказ, а не към уменията на автора по принцип. Ако нещо в текста му куца, причините може да са колкото субективни, толкова и обективни и аз нямам нито желанието, нито времето да си изяснявам точно какви са. Ако някой има проблем с написаното от мен, просто да го игнорира, в крайна сметка никого не задължавам да се съобразява с него. Не смятам обаче да си налагам някакъв добър тон, за да не нараня нечии чувства. Щом авторът е изпратил разказа си в този раздел, значи иска критика. Аз също държа да получа критика – остра, гадна, иронична, каквато ще да е, важното е да си личи, че е четено с внимание. Изобщо ми е смешна идеята за някакъв вид взаимно поощряване – не съм в първи клас, нямам нужда от потупване по рамото или изказвания от типа браво, как се стараеш. Имам абсолютна фобия от мисълта, че текстът ми може да не струва, а аз да не се усещам и да го навирам в лицето на хората. Щом не ме бива, предпочитам навреме да се спра с писането, отколкото цял живот да се изживявам като неразбран гений. Ако исках похвали и ръкопляскания, нямаше да изпращам разказа си точно тук. Има си места, където като постнеш, всички ти се радват. Но ако самочувствието и самокритичността на някой са такива, че не може сам да прецени доколко критиките са добронамерени и какво от тях му върши работа и какво не, ще му кажа, че е сбъркал, че изобщо си показва писанията. Мисля, че всеки от нас познава слабите места в текста си много по-добре, отколкото би признал и да се прави на изненадан от критичността си е хвърляне на прах в очите на другите.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Jun 16, 2006 9:14 pm

Ммм, аз също мисля, че Та визираше по-скоро острия коментар на Рандъм. С който впрочем се консолидирам, макар да съм съгласен, че тонът беше малко над нужното за случая.

Естествено, че всички искаме сериозна критика, сигурен съм, че и с Енея, ако НЯКОГА благоволи да се появи (кхъ кхъ) е така :) Сега, случва се критиката на едно място да е повече отколкото на друго, но за мен пък по-сериозната и голяма критика би била само по-полезна :) Така че наистина, тук не е място за потупване по главичката, така както не е и място за оплюване и упражнения по сарказъм и тънка ирония. Тук се очаква да сме се събрали сериозни хора, които имат желание да постигнат нещо като автори :) Всякакви емоции като обиждане от критика или други подобни нямат място в подобна среда и според мен всички сме достатъчно големи и разумни, за да можем да бъдем над тях.

Та, стига сме се обяснявали, а? ;)
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
ta
Merchant
Posts: 89
Joined: Thu Apr 20, 2006 5:44 pm
Location: By the river

Post by ta » Sat Jun 17, 2006 11:12 am

Като гледам, провокацията ми си е свършила работата. Гузен - негонен бяга. :lol: Може би и аз малко попрекалих с майчинското си чуство в посока на Eneya. Но ме гони една мисличка, че тя точно затова не се обажда – като хишни кучета разкъсахме творението й. Виждам себе си в нея. Неособено отдавна успях да овладея гордостта си, но това не ми пречи да сxвана, че може да е ранена…смъртно. Може и да греша. Само тя ще каже къде е истината.

Целта ми беше да намекна една изконна истина. Като типични българи (и аз в кюпа де!) виждаме само едната страна на нещата. Забравяме обаче, че във всяка ситуация съществува и добра страна, която някак все ни се изплъзва. Свикнали сме да виждаме добрите попадения и да ги подминaваме безразлично. Точно там е проблемът. Искам да се научим да им отдаваме дължимото внимание, а не да се отнасяме с тях като с даденост, която все тая дали присъства.

Една добре балансирана критика е истинска за мене. Истинският критик трябва да обърне нужното внимание на добрите и на лошите страни на автора – би той писател, музикант, худoжник, ect.

В бедния ми речник съществува следната закономерност:
Критиkа, изтъкана само от представяне на грешките = заяждане,
Критика, представяща само добрите страни на произведението = хвалене.

Гласуването приключи. Разбрах какво мислите. Сега и вие разбирате що за стока има в мозъка ми. Нaдявам се да продължим с ползотворната си работа. И някой от вас може да се наеме да напише един mail на Eneya.
Last edited by ta on Sat Jun 17, 2006 11:27 am, edited 2 times in total.
Всеки миг аз търся оцеляля част от мен
Пропилявам ден след ден


Manche erinnern sich nicht an den Schreiber,
sondern an das geschaffene von seiner Hand Worte.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jun 17, 2006 11:15 am

Мейл й писахме още преди седмица. Никаква реакция.

И честно казано не мисля, че си коректна - в почти всяка критика ги имаше изтъкнати добрите страни. Сега, не е нито моя, нито на Торн или Трип вината, ако в разказа е имало повече за критикуване, отколкото за хвалене. А ако това я е отказало, значи не е преценила или мястото, или разказа, който да прати там :/
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
ta
Merchant
Posts: 89
Joined: Thu Apr 20, 2006 5:44 pm
Location: By the river

Post by ta » Sat Jun 17, 2006 11:20 am

Добре, предлагам мир.

Отново се набутах да спасявам някого и отнесах мъмренето. Намеренията ми бяха съвсем чисти, макар и малко пресилено изразени. Както и да е, свикнала съм. Така е като не ми стигат думите да изразя каквото мисля, все се заплитам.

Давай нататък.
:oops: :roll:
Всеки миг аз търся оцеляля част от мен
Пропилявам ден след ден


Manche erinnern sich nicht an den Schreiber,
sondern an das geschaffene von seiner Hand Worte.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jun 17, 2006 11:22 am

Не е проблемът в намеренията, а че този някой може изобщо да няма нужда или желание да бъде спасяван :) Адвокатстването понякога играе лоша шега ;)
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Sun Jun 18, 2006 11:05 am

ta, имаш моите адмирации за това, което писа тук. Аз също се оказвам понякога в положението да защитавам някого или нещо като последен мохикан, обградена от лека насмешка, така че бих искала да ти кажа, че те разбирам и според мен беше права да си кажеш мнението.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Last_Guardian
Commoner
Posts: 39
Joined: Wed Jun 07, 2006 8:07 pm
Location: In her dreams... :)
Contact:

Post by Last_Guardian » Sun Jun 18, 2006 12:24 pm

Сега нямам време да чета цялата дискусия относно остротата на критиката (обещавам, че до довечера ще го направя :) ), но само искам дебело да подчертая следното - моля, НЕ МИ ЩАДЕТЕ САМОЧУВСТВИЕТО относно критиката ви!!! "Колкото повече плюете, толкова по-добре" :)
Т.е. много добре знам, че всичко това е без "хард филингс", а самата критика аз я разбирам като един вид помощ в усаваршенстването ми в това начинание.
П.С. под критика аз разбирам позитивни както и негативни страни - стремя се да отбелязвам и двете, защото винаги има и хубави и лошави моменти, дето се вика. :)
Pain from life never fades away,
by light I have been betrayed,
Fallen, for my dark sins
forsaken from what I love,
I march on to the kindom of the dead
I am the Angel, The Angel of Death
Image

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sun Jun 18, 2006 12:59 pm

Добре, нека и аз кажа мнението си по въпроса и тъй като всички вече са се изказали, да считаме тази тема за приключена.

Първо, не мисля че коментарите на другите бяха насочени към ta, a към тяхното собствено желание да не бъдат жалени в критиката. ta просто зададе темата, която е довела другите до желанието да изразят мислите си по въпроса. Мисля че никой не е гледал на мнението й с насмешка или с пренебрежение, въпреки че съзнавам че е малко високомерно да говоря от името на всички. Но се надявам да съм познал в предположението си.

Второ, посочването на грешки според мен е най-добрият начин за един зрял възрастен човек да се коригира в това което прави, и върши неизмеримо по-добра работа от хвалбите, колкото и умерени да са. Най-малкото всички критики които отправихме бяха съпътствани от предложения как съответната грешка или пропуск биха могли да се поправят. Аз лично дори се опитах да вкарам неща които не бяха свързани неразривно с конкретната критика, но които считам за основни положения в доброто писане - и по-скоро в достатъчно ясното писане, за да е достъпна историята за възможно най-много хора- като това с гледната точка или метафорите например.

При условие, че ги има тези неща, и след като почти всички изписахме по един ферман (по-добро свидетелство за това че сме се потрудили да помогнем аз не мога да си представя) дори не виждам смисъл от каквито и да било хвалби от сорта на "Браво, чудесно се справяш".

Нека припомня нещо. В разказите тук четенето за удоволствие не е пръв приоритет. Тук четем, за да критикуваме. Удоволствието идва в някои (а може и в доста) случаи, но не е това идеята.

Ето го примера с ta и разказа на Енея.
Има хора, които ще се израдват на разказ независимо как е написан - почти неразбираемо или гениално. Просто чувстват историята достатъчно близка до себе си (както ta oчевидно възприема разказа на Енея) и грешките, каквито и да са, не им правят впечатление.
Има хора, които пък въобще няма да стоплят за какво става въпрос, и ще намразят разказа, независимо от изключителната история и брилянтната проза.
А има хора, и те са огромното мнозинство, които са на ръба, и някаква малка грешчица би могла да ги катурне в пропастта на негативното отношение. Такива грешчици в нашите разкази вероятно ще ги има много, но целта ни е да ги сведем до минимум (били те граматически, синтактични, смислови, и всичко по-едро), за да може колкото се може повече хора от третата група да ги възприемат.
А за тази цел е нужно преди всичко критическо четене. Гледаме текста, отбелязваме, постваме си критиката, гледаме другите критики, учим се и от тях, и т.н.

В тази връзка, бих искал да помоля тези които имат възможността да хвърлят от време на време по едно око на темата с линковете. Нещата които сме сложили там могат да бъдат от огромна помощ в избягването на грешки още преди да бъдат допуснати. В скоро време мисля да пусна там едно чудесно есе на Зелазни по темата, както и линк към цялата книга на Орсън Скот Кард "Characters and Viewpoint" - всички тези неща са изключително полезни не само в това че ни позволяват да избягваме грешки докато пишем, но и да ги забелязваме докато четем критически.

User avatar
ta
Merchant
Posts: 89
Joined: Thu Apr 20, 2006 5:44 pm
Location: By the river

Post by ta » Mon Jun 19, 2006 9:55 am

Гибс, благодаря за разбирането.
Но аз никога не се хващам да спасявам някого, без да съм наясно какво мога да получа от това.

А относно Trip. Мисля, че пренебрегна смисъла на кaмпанията ми и подцени мен (но само от части). Изпратих му едно ЛC за изясняване на ситуацията. След като той лично го асимилира, давам му право да го пyбликува във форума. Но само ако сметне за необходимо. Ако ли не, апелирам, въпросът да се смята за приключен, от всички.

Ако някой все пак има да ми казва нещо – на лични.
:)
Всеки миг аз търся оцеляля част от мен
Пропилявам ден след ден


Manche erinnern sich nicht an den Schreiber,
sondern an das geschaffene von seiner Hand Worte.

User avatar
Last_Guardian
Commoner
Posts: 39
Joined: Wed Jun 07, 2006 8:07 pm
Location: In her dreams... :)
Contact:

Post by Last_Guardian » Wed Jun 21, 2006 2:41 pm

Имам едно генерално питане. :)
Ще се приемат ли творби от двама автори в следващият Уъркшоп?
Просто в момента пиша разказ савместно и ме интересува дали ще можем да участваме двамата. :) Нито един от нас няма побликувано нищо така, че тя също отговаря на условията... :mrgreen: :mrgreen:
Pain from life never fades away,
by light I have been betrayed,
Fallen, for my dark sins
forsaken from what I love,
I march on to the kindom of the dead
I am the Angel, The Angel of Death
Image

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Jun 21, 2006 3:08 pm

Няма проблеми. След критиките ни може да се уточнявате кой кои грешки точно е направил :) :wink:

User avatar
Last_Guardian
Commoner
Posts: 39
Joined: Wed Jun 07, 2006 8:07 pm
Location: In her dreams... :)
Contact:

Post by Last_Guardian » Wed Jun 21, 2006 3:33 pm

Trip wrote:Няма проблеми. След критиките ни може да се уточнявате кой кои грешки точно е направил :) :wink:
Обезателно! :) То е малко шашаво при нас - аз пиша "грубият текст" -> тя проверява, поправя ме и дава невероятно много идеи, които къде тя, къде аз реализираме. :) Сега ще ми е интересно критиката на "Демона" как ще е, защото повечето ми разкази, дори и това, което пишем в момента са свързани главно с Форготън Реалмс по Д&Д та ще видим дали се харесват воабще...
Pain from life never fades away,
by light I have been betrayed,
Fallen, for my dark sins
forsaken from what I love,
I march on to the kindom of the dead
I am the Angel, The Angel of Death
Image

User avatar
Belphegor
Farmer
Posts: 59
Joined: Tue Jun 20, 2006 2:16 pm
Location: В ъгъла
Contact:

Post by Belphegor » Thu Jun 22, 2006 8:06 pm

@@@
Last edited by Belphegor on Mon Mar 26, 2007 9:57 pm, edited 1 time in total.
@HdlL - Някой ден ще разбереш...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests