Предложения, разяснения и нядявам се дискусия

Пишете за оплаквания, въпроси и/или предложения по форума. Или недейте...

Moderator: Moridin

User avatar
mitkohr
E'lir
Posts: 195
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:36 pm

Post by mitkohr » Fri Feb 27, 2004 9:52 am

Подкрепям Турин за това забележките на модераторите/админните да се пращат по ЛС, и ако това не помогне да се отправят публично.
Защото Роланд например има гадния навик да отправя арогантни забележки публично, често и с обидни квалификации(първоначалната забележка кам Дедо Джон и Турин беше доста обидна, преди да я редактира или по отдавнашната му забележката към мен в секцията за игри), и просто човек се чуства задължен да му отговори подобаващо.
С ЛС голяма част от противоречията и споровете ще отпаднат, защото ако ще се водят спорове и борби те ще са на лични съобщения .
Така че мисля че всички трябва да последваме съвета на Ян за ЛС, включително и всички админи/модератори.
Освен това подкрепям напълно и мнението на Драгън да се пишат постовете на кирилица, и обикновенните юзъри също да отправяме забележки към пишещите на латиница. Идеята за кирилизиращ таг е добра.

User avatar
Lubimetz13
Mistborn
Posts: 1307
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:37 pm
Location: Sofia, BUL / Baltimore, MD

Post by Lubimetz13 » Fri Feb 27, 2004 11:32 am

Аз пък предлагам да има по равен брой админи и модератори, чийто задължения да са пределно ясни и разграничени. Няма да е зле те да са разделени по рангове - например Първи модератор, Втори модератор, Първи администратор, Втори администратор и т.н., като длъжността им да зависи от това, дали могат да си позволят да отделят достатъчно време за водене на форума, дали правят всичко, което е било споменато като техни задължения, и, не на последно място, дали имат конфликти с юзърите. Така Първи администратор/мадератор, за когото се предполага, че е най-отговорен и запознат с форумците, ще има право да поправя колегите си на професионална основа, ако са сбъркали някъде, без да дава повод на юзърите, да си мислят, че могат да се гаврят с поправения. Така ръководенето на форума ще е доста по-просто, тъй като няма да се налага админите да оставят евентуалните си грешки непоправени, заради възможността да изгубят авторитета си.
Като сме тръгналия предлагам и на края на всеки месец и година да се обявява "Пост на месеца/годината" и "Лаф на месеца/годината". В много форуми го правят и е много гот:Р

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Feb 27, 2004 2:13 pm

Така, по ред:

Турин, нещо имаме разминавания май. Модератор за нас не е човекът, дето рабзира най-много от съответната тема, защото реално това значи ако сеп ояви някой новобранец, който е по случайност и голям специалист, автоматично да се прави модератор. Не, модератор е човек, който следи за спазването на добрия тон и най-общо реда във форума, който му е подопечен. Ние сме твърде малко за повече модератори. Али може да работи с хора, тя всъщност с това си печели хляба.

Енциклопедистите верно са измрели, ма слава богу, че не се иска да си завършил консерваторията, за да можеш да модерираш форума за музика. Клио може да не може да обясни нещо в съпорта, но така, както ние го рабзираме, не й е и отва работата. В случая нейната задача е да следи да няма ексцесии, които, ще се съгласиш, не са тематични, а са въпрос на взаимоотношения между хората. С това тя се справя, ама проблемът ви е, че не се репчи и не ръмжи, а е толерантна.

Степента на свобода във форума е една и съща във всички форуми, едни и същи хора ги посещаваме и изобщо не съм съгласен, че има чак такава разделена тематичност във вкусовете ни, както примерно е в Уъркшопа, където много хора изобщо не посещават едни форуми, а са редовни в други.

И последно, не те карам да бъдеш дребнав, не ме карай и аз да бъда. Преценил съм, че прекалявате, казал съм го, това ми е работата. Както казах, като не ти харесва, не те държа на каишка тук :(
Ако нямах хомот и не се удържах заради въпросната демократичност, която непрекъснато ми се навира в лицето, че нарушавам, щях просто да казвам и да заключвам и трия. Не го правя, разчитам на малко, не ей тоооненко разбиране, но не го получавам. От което само се сдухвам, докато вие гледате сеир.

Да вметна, че това с ЛС-тата при забележки ЩЕ стане, спокойно. За да не се чувствате зверски засегнати (странно, че по другите форуми оживяват, ама нейсе), ще се пише на ЛС. Спокойни ли сме вече? Дано.

На Драгън:

както казах, като съм сдухан, всичко приемам като лична обида, не се тревожи.

1) Техническата възможност ясно, ама без да съм специалист, всеки си има специфични разлики при писането на латиница. Едни използват "V" за "В", други "W", да не говорим за спорни неща като "Я", "Ю" и т.н. Пак казвам, не разбирам, но ми изглежда малко нереално. А молбата е по-лесна.

2) Тирания или не, мисля, че обясних ясно защо няма да го има. Юзърите искат да гледат сеир, ние пък не искаме да гледат сеир. Като може да се избегне скандал, ще се избягва.
Recycle Bin няма да има, защото е все тая, че триеш един пост, ако ще може всеки да го прочете на друго място просто. Постовете се трият, за да не се четат. Идеята не е всеки да е информиран за какво е скандалът, а да няма такъв. Сега, друг е въпросът, ако е някой монументален и забавен дебилизъм, който просто заслужава овековечаване. Общо правило не може да има, но за случаи като сегашния публичност няма да има, пък това го третирайте както ви пасва на цялостната концепция.
Написал съм го ясно и обосновано, моля проявете малко разбиране. Има и други начини да се забавляваме всички, освен непрекъснати скандали, че някой си се изпуснал за нещо :(

5) Бате, разбери най-сетне, че за загуба на авторитет можеш да ми говориш, ако не си върша работата. В случая аз си я върша, но не като гаден зъл диктатор, както явно трябва, за да има някакъв мир, а разчитайки на разбирането и интелигентността на околните. ЗАДЪЛЖЕНИЯТА и ОТГОВОРНОСТИТЕ не могат, повтарям, НЕ МОГАТ да се изпълняват без човек да има някакви ПРАВА, с чиято помощ да го прави. И докато това не стане ясно и не престане непрекъснато оспорване на решенията на модераторите и админите, няма да може да се говори за авторитет. Ако ще сме разумни хора, които ще се разбират без забрани и строги правила, няма да си пречим. Ако ще си пречим, няма да сме разумни хора, които ще се раззбират без забрани и строги правила, а ще сме диктатура, както е в повечето форуми.

Миткохр, задължен се чувстваш ти и други, които им е жизнено важно никога да не се случи да не останат отгоре. Както вече писах, ако няма да сме диктатура, всеки трябва да проявява толерантност. Ама трябва и шанс да се даде, а? Хората не се променят за един ден. Както вече казах, забележките ще се правят в ЛС вече, спокойно.

Любимец, откажи се ;) Излишно усложняване е това. Системата и сега би вършила работа, ако беше по-строга или ако юзърите бяха по-малко на принципа "всички са по-равни и всички са по-равни от админите". И ще започне да върши работа, бъди сигурен :)

Не съм искал да обидя никого, ако някой се е засегнал, повредата е в неговия телевизор
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Caliostro
Farmer
Posts: 62
Joined: Tue Jan 20, 2004 3:08 pm

Post by Caliostro » Fri Feb 27, 2004 3:02 pm

Мдаа, идеята с Личните Съобщения много ми харесва! Вярно че някои хора ще получават много кореспонденция, но поне ще намалеят публичните скандали , или поне ще се преместят от "голямата сцена" на "малките улички" - хем уютно, хем не занимаваш всички със себе си!
По-добре късно, отколкото по-късно!

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Fri Feb 27, 2004 3:08 pm

Твърдо съм против Recycle Bin. Какъв е проклетия смисъл да се трият постовете тогава?
Това, че админите трябва да са хората, занимаващи се с техническата подръжка, а модераторите да следят на реда на форума, ми се струва разумно.

Не мога да не отбележа, че някои хора тук постоянно търсят за какво да се заядат с Роланд. Естествено и той не е перфектен, но ми се струва ненормално всеки път, като се намеси като админ, да му се искат подробни обяснения "защо?как? как посмя?" и т.н. Представете си, може и да го е направил не от лоши чувства към вас. Да, може и да ви звучи невероятно, но все пак обмислете възможността...
Ами това му е работата, преценил е, че така трябва и го е направил. Като не ви харесва - оплачете се на Ян, Мор, искайте му обяснения лично с ЛС. но не занимавайте всички ни с наранените си чувства от това "огромно" унижение -да ти изтрият поста, моля ти се! Ужасът, ужасът...

Не мисля, че трябват отделни модератори за всеки форум. Те и без това админите и модовете са твърде много за малък(засега) форум като този. Модераторът не трябва да води дискусията и да пуска теми BTW, а да следи за реда.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Fri Feb 27, 2004 5:11 pm

За латиницата би било много хубаво ако има кирилизатор, но наистина в някои случаи, ако човек не си прегледа поста после излиза с грешки.
Против съм предложението на Любимец с първи, втори и т.н. администратор и модератор. Мисля, че йерархията е много полезна, но но в определени случаи може да създаде само проблеми. Като този. Въобще цялата работа с изискванията към админите е малко мътна. В смисъл Ян примерно доста рядко се меси (макар че може би чете доста повече), не е професионален програмист и т.н., обаче той да не е админ ми се струва все едно папата да е шинтоист... Тоест всичко е доста относително...
А иначе не знам. Спомням си, че имаше време в Драгънай, когато се чудех дали въобще са нужни модератори, тъй като нямаше какво да се модерира. Защото всички бяхме като семейство, нали... кои братя и сестри, кои братовчеди, а някои и баби:Р, но семейство. Тук изведнъж се попада в положение, в което като че ли се наблюдава сблъсък между враждуващи религии. Ако ще сме войнстващи религиозни екстремисти, да, трябва ни силната ръка на тирана. Ако ще сме мили братчеди, които ще пият на родовите празници, админите ще се отличават най-вече по цвета на имената в списъка, к'вито и права и задължения да имат всъщност. Ние трябва да решим какво ще сме и да се държим по съответния начин.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6925
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Post by Yan » Fri Feb 27, 2004 5:43 pm

Ян чете всичко, но разчита, че хората тук са достатъчно пораснали, че да не се налага нон-стоп да размахва пръст.

Меси се само като му прекипи тотално....

....а сега явно е изперкал, защото говори за себе си във 3-то лице...блах
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Feb 27, 2004 6:24 pm

Морви, перфектно казано, поздравления. Всичко е двустранно. Винаги.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5265
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Fri Feb 27, 2004 7:08 pm

Опитах се да стоя настрана от този...конфликт (може би твърде ласкаво оперделение, но все пак), но все пак реших да кажа няколко думи. Просто чувството, което ме обзема четейки темата е много неприятно, а претенциите на някои хора напълно непонятни. Просто не виждам какъв трябва да е модът/админът за да угоди на всички. Това е принципно невъзможно във форум с над десет users. Властта (админи и модове), затова сме я сложили, за да преценява кой криви от правият път и да взема мерки. Не да дава по две страници обяснения за всяко, ама наистина всяко, свое действие и то публично. В крайна сметка, на който не му угажда, вратата е широко отворена.:) Не може да има напълно обективна система от правила и тяхното прилагане, тълкуването винаги е спорно, недоволни винаги ще има. Стига сме си играли на демокрация, такава дискусия падна като че ли изтритите постове са били толкова важни, че е трябвало да ги включат в световното историческо наследство и ЮНЕСКО да ги пази. Малко мярка все пак, а? Засегнатите спокойно можеха да си изяснят проблемите с властта с ЛС без да се допитват до тълпата. Опитвайте се да разграничите човекът от админа и не си мислете "Той ми изтри поста, защото ме мрази/презира/иска да ми вземе играчката etc". Не съм чел внимателно точно какво е било изтрито, но честно казано заради няколко изтрити поста да се разваля атмосферата на цял форум е просто нелепо...
И за да не ме обвините в подмазване на властта, трябва да добавя, че публичното мъмрене е добре да се използва само в по-екстремни случаи, не за друго, а защото води до ей такива безсмислени спорове. А ако огромното мнозинство не понася даден админ/мод - пуснете си анкета, за и против него, та да работим с точни цифри, за и против, и после може да се мисли за замяна.
Recycle Bin - не, не и не! What's the fucking point? Това е като да си преместиш боклука от едната стая в другата, вместо да го изхвърлиш.
Отделен мод за всеки форум е тотално безсмислено, защото не се иска да си завършил кинорежисура за да изтриеш обидните постове във форум Кино или за да спираш спама пак там.
Като финал искам само да кажа, че посещавам доста голям брой форуми, и тукашният сигурно е с най-голям коефициент на брой скандали спрямо всеки модераторски ход, и при положение, че повечето юзъри даже се знаят на живо и атмосферата във форума е доста по-дружелюбна от в някои други , където обаче никой не вдига бунтове през 2 седмици. Странна работа...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Fri Feb 27, 2004 9:32 pm

Искам да отправя една молба към хората, пишещи тук и които са отговорни за Кризата, макар упорито да се правят, че това не е така и си вярват, че са някакви окаяни невинни жертви на Световната Конспирация, да спрат с детинщините си. Дявол го взел, работата на модератора и в известна степен на админа е да следят за спазването на форумния ред. Ако някой кресне, че той не ги е избирал тези админи и модератори бих казала, че никой не си избира и кварталния полицай, ама разчита на него в кризисни ситуации и не му иска обяснение всеки път, щом той констатира някакво нарушение. Това освен това не е и съд, в който постоянно да се сипят обвинения и да се водят дела за оневиняване или за вменяване на дела. Аз, да кажем, изхождайки от собствения си личен опит твърдя, че щом се почувствам лично засегната от някой, то лично му търся обяснение, при което ако простъпката му е била публична настоявам и за публично извинение. Но не водя тези разговори пред лицето на всичко живо, не се натрапвам във всеки възможен разговор, в който виждам шанс да предоставя доказателство за невинността си, не опъвам плакати и прочие... Не правя обществени скандали с други думи и то пред хора, с които седя на една маса, имам си приказката и се познавам достатъчно добре, че да мога да си споделям най-различни неща, които не бих казала на други, с тях. В тази връзка ако някой админ/модератор ме засегне с нещо, ще му вдигна такъв скандал в кю-то, щото или ще ми се извини както ме е засегнал, или ще си разберем някак позициите, но да обявявам военно положение, все пак, ми се чини прекалено:( Но тва все пак са моите разбирания и виждания, не казвам, че са верни, но поне при мен досега са си работели. Защото с тази игра на детска градина в стил "Петърчо пак ми изцапа рокличката мармалад, пък госпожооооо..." се провокира напускането на някои свестни хора, които просто не могат да виреят в такава обстановка. И Мат е напълно прав - няма друг форум, вкойто така да се негодува срещу всяка възможна намеса на админ/модератор, просто няма. И аз веднага ще кажа защо е така - защото там контактуват непознати хора, които познават ръководния състав само от никовете във форума, докато тук, след като си има човек приказката с админа е много по-лесно и да си говори с него. А на бас, че на живо цялата тая помия нямаше да се избълва! Просто нямаше:( А ако модераторския произвол е наистина чак толкова безумно терористичен, то хората просто ще се изнесат оттук тъй както се изнесоха от едно друго място, нали? Та стига толкова, много още мога да напиша, но отсега си знам, че ще е излишно:(
А иначе за РБ - ми не знам, на мен идеята пък все още ми допада, но уважавам гласа на мнозинството, още повече, че нямам разумни рагументи, скоито да мога да защитя желанието си, освен чистити любопитство от някоя изцепка:Р
За кирилицата - верно не се бях замисляла за различните начини да се изписват дадени звуци на латиница, то пък да не вземе да стане тъй, че накрая кирилизираните съобщения да са по- нечетивни от латинския си първообраз.
Може би в тази светлина не би било зле да се отправи молба в условията, в която учтиво да се молят форумците по възможност да пишат на кирилица.
Ади със здраве.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Caliostro
Farmer
Posts: 62
Joined: Tue Jan 20, 2004 3:08 pm

Post by Caliostro » Fri Feb 27, 2004 11:10 pm

Yan wrote:BTW НЕКА ВСЕ ПАК ПОСТОВЕТЕ, КАТО ПО-ГОРНИТЕ ТРИ, ДА СА ПОСЛЕДНИТЕ

ДРАГЪН пусна топик-а с друга цел, нека се придържаме към нея
ЗА ОСТАНАЛОТО ICQ и ЛС
Аз ли нещо недовиждам, или въпреки изричната молба на Администратора, има хора които грубо я пренебрегват и буквално продължават да ровят??
Не се ли е изразил човека достатъчно ясно, или май ви се ще още да ползвате намалението?
По-добре късно, отколкото по-късно!

turin
Adept
Posts: 241
Joined: Tue Jan 13, 2004 12:23 am
Location: нейде из облаците (купесто-дъждовни)

Post by turin » Fri Feb 27, 2004 11:44 pm

Last edited by turin on Fri Sep 17, 2004 7:28 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Feb 28, 2004 11:32 am

Да, нещо такова.

Калиостро, неуместно е точно ти да правиш такива забележки.

Впрочем, ще има промени в правилата. Очаквайте скоро пряко включване и във вашия форум, дето се вика.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Sat Mar 13, 2004 9:24 am

Напоследък все по-рядко се мяркам във форума и май нямам причина да съжалявам за това. Винаги съм влизала за да се разведря и да си почина, общувайки с интелигентни хора, но напоследък само се ядосвам от това, че някои не помнят, как, като са ги възпитавали, са им говорили, че преди да кажат нещо е добре да преброят до 10, или до 20, 50 , 100... . Моля ви вместо да се карате, когато искате да направите забележка някому или да си потърсите потъпканите права, преспете с тази мисъл и тогава престъпвайте към действие и вие и форумът ще спелеите от това.
Благодаря за вниманието.

Колкото до предложението с авто превода, аз съм за с две ръце, защото ми е много трудно да търся буквите по клавиатурата. Може да се стандартизира по принципа на фонетичната, с която повечето са наясно.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

klamer
Commoner
Posts: 25
Joined: Sun Feb 29, 2004 10:27 pm

Post by klamer » Sun Mar 21, 2004 6:06 pm

То и аз като Alexis :)
А идеята за Recile Bin ми се струва добра
klamer aka kilo_lamer

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests