Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Mushu
Aes Sedai

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Mushu » Tue Jul 30, 2024 12:31 pm

Xellos wrote:
Mon Jul 29, 2024 9:18 pm
Разцъквам на почивки една азиатска ''новела'' дет Война и мир ряпа да яде като обем. Екшън, яки обрати и 1000 слона! :mrgreen:
https://novelbjn.novelupdates.net/book/ ... ion-novel/

Това тръгна покрай една анимация по въпросното, и дано има повече сезони от това.
Spoiler: show
Те тези култиваторските са 1 милион, нямам думи... Моят мъж си ги чете, аз нямам нерви.
По темата - прочетох "Странстващата земя" на Лиу Цъсин - интересно беше да видя всичките му идеи за края на Земята :) А най-забавен ми беше разказът, в който участва и той :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Jul 31, 2024 11:50 pm

А, мазало е с китайски култиватори, ама това е по-скоро сай фай из космоса с по-различни култиватори и инженери по разни планети и е далеч по-интересно и динамично. Шерни го на мъж ти, ако искаш да го загубиш за няколко седмици. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Aug 27, 2024 7:48 pm

При последното отскачане до Ориндж си взех сборника "Кралете на нощта" с разкази на Робърт Хауърд. Този път - без Конан, почват с крал Кул, после има и Бран Мак Морн и Турлох О`Брайън.
Единственият ми сблъсък с Кул беше, когато бях в гимназията - с превода на Пламен Митрев, където нашият беше решил, че адекватният финал на "Кралството на сенките" не стига, и беше добавил самоволно продължение от няколко десетки страници, където Къл трепе хора змии.

Та така. Сега съм в началото на "Кралството на сенките" и е яко. Кефи ме фенският подход на преводача към бележките под линия, а и текстът звучи добре - с уговорката, че все пак не съм го чел в оригинал.
Загложди ме подозрението, че песента на Manowar "King of Kings" е повлияна от Кул. Не съм сигурен защо.
Както и да е, ще се чете и по-натам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Martix
Jaghut Tyrant

Post by Martix » Sun Oct 13, 2024 3:50 pm

Gideon the Ninth - супер гига мега яка. Аниме hunger games warhammer 40k за милениъли. Има трески за дялане и смърди на светкавица в бутилта та се не трае, обаче евала, книжката е абсолютен кеф, стига човек да подходи с правилно очекване, че това е по-скоро тийн дарк академа, а не хард фантастика или нещо друго подобно дядовско. Но шокиращо поне за мен, е учудващо кадърна на места където не бих очаквал от този жанр, като рамкиране на фабулата, отношения между героите и личностно развитие у тийновете, управление на пейсинга, и :blabla: . Превода се мъчеше на моменти, като буквалното превеждане на лайната удариха вентилатора и that's what she said, но пък авторката би било добре да не беше използвала такива модерни изрази и в оригинала, щото 10к години в бъдещето, нале...
Сега нямам търпение сиела да зарежат поредицата както се случва с толкова много качествени поредици на бг, докато деривати с цветни прорезки бавно превземат фентъзи стелажа в книжарницата.
9.5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Oct 14, 2024 1:20 am

Ако я зарежат, може да се утешиш с мисълта, че поредицата с всяка следваща книга върви надолу, а четвъртата част я отложиха вече не знам си колко пъти. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

aiva
Misting

Post by aiva » Thu Oct 24, 2024 7:48 am

Jade city на Фонда Лий се е сдобил с български превод! И корицата е по-яка от английските, но то кои не са.

Другото, което открих при случайна разходка до книжарницата, е, че са преиздали Да пробудиш драконче.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Dec 07, 2024 3:04 pm

Покрай сериала за съдията Ди реших отново да прочета няколко от книгите на Роберт ван Хюлик. Хващам ги на случаен принцип, в разбъркан ред. Надали ще ги изчета всичките, ама ще видим. Засега съм минал "Златното божество", "Императорската перла" и "Скелет под камбаната". От тия "Императорската перла" май е най-готина, до голяма степен - защото Горска теменужка кърти. Няма друг такъв образ в цялата поредица.
За първи път се сблъсках с поредицата, когато бях на дванайсет - "Манастирът на призраците" тогава ми дойде доста интересно. Около началото на тийнейджърските си години възприех книгите като някакви грандиозни исторически романи, които ми показаха свят, който по онова време не бях виждал дори във филмите. Пораснах малко и ги зачетох отново като студентче - вече изгледал купища източни филми, изчел доста... Тогава ги видях като приятни детективски истории с интересна атмосфера.

Сега ми идват като пълп фентъзи с криминална мистерия и, всъщност, доста екшън. Свръхестественият елемент в "Златното божество" и "Скелет под камбаната" е съвсем неприкрит. В едната има призрак, а другата започва векове след разглеждания случай, с това как един си слага шапката на Ди Жендзие на главата и получава ужасяващи видения, от които се разболява. И "Императорската перла" танцува на ръба на свръхестественото. С това на ума - мисля, че сериалът предава усещането от книгите добре, макар че има адски много промени и понякога обединява случаи от различни книги. Само че в сериала са премахнали голяма част от гадорията - което е за хубаво. (Щеше да е още по-хубаво, ако не я бяха заместили със сапунерчеста мелодрама, ама какво да се прави...)
Съвсем честно - почти бях забравил колко брутални са на моменти книгите. А може би не ми е направило впечатление едно време. Особено "Скелет под камбаната" е егати и хорърът - то изнасилвания, законни изтезания, десетки хора, размазани от озверяла тълпа, бая зловещи екзекуции. Престъпленията си получават подходящото наказание, обаче е толкова грубо...
Продължавам напред сега. Май ще е със "С гвоздей в черепа". Там имаше китайска игра - едно време я пречертах от книгата върху лист хартия, изрязах формите там и после не знам колко време се кефих да ги подреждам във фигури. Самата книга обаче не я помня добре, та ще видим.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Martix
Jaghut Tyrant

Post by Martix » Fri Dec 13, 2024 9:08 pm

Wayfarers - впечатляващ дебют (за кой ли път пиша нещо такова вече, и аз взех да не си вярвам), но има още какво да се желае от авторката, дано се ошлайфа със следващите си поредици, защото прозата е съвсем обикновена, а светостроенето е обичайното - хвани рандом милениъл американец от наши дни - ето това са всичките сто извънземни цивилизации от далечното бъдеще - хипстъри поръчващи си pumpkin latte и общуващи все едно са в промоционално клипче на застрахователна компания.
Подразни ме и мързеливото (albeit, до някъде обяснено в сюжета) повторение на едни и същи ежедневни тъпотии като това че всичките извънземни и земни раси пият нон стоп една и съща марка sci-fi-кафе и като малки са гледали един и същи детски сериал по sci-fi-netflix без значение дали имат пипала, черупки, 15 стомаха, или нямат очи.
Изобщо, книгите са ярък представител на школата, научното в научната фантастика не ни интересува толкова много, колкото be excellent to each other вайба и емоциите. Там поне нивото е едно, ъъ ниво по-високо и образите са добре описани и одухотворени, да не споменаваме че са готини типчета, с които би било куул да изпиеш по бира.
Лек проблем при консумацията на поредицата обаче е, че започва много ударно с брилянтната The Long Way to a Small, Angry Planet (преставете си екипажа на Firefly, но още по-култови и гушкави, и вместо да се бият с бандити и да спасяват вселената, се носят на някаква супер скучна мисия и по цял ден пият чай и space кафе, и си приказват какви банди слушат и кой с кого ходи - много по-добра е от описанието си, но общо взето е това), е този gem явно се е оказал светкавица в бутилка - нито едно от продълженията не достига тези висоти. Първо, че всяка от книгите е до огромна степен самостоятелна, така че няма как да се носим на инерцията на герои към които сме се привързали, и второ, историите във 4-те книги са доста low stakes slice of life и липсва thrill, който да ни влачи към следващата страница.
9/10
Втората книга (A Closed and Common Orbit) има интересна структура, много любима на мен, най-големия фен на Broken Age от тази страна на форума, а именно - две редуващи се сюжетни линии, несвързани една с друга, но движещи се паралелно и постоянно римуващи се една с друга. Всичко й е идеално, обаче едната сюжетна линия просто е по-скучна от другата, и се води от по-неприятната протагонистка и в резултат книгата е 50% върховна и 50% mid.
7.5/10
Трета книга (Record of a Spaceborn Few) има прекалено много POV герои, които се редуват постоянно, и в резултат нямах време да си харесам нито един от тях, по едно време книгата просто свърши с ендинг тип Хари Потър, което затвърди последното й място в класацията.
6/10
Четвърта и последна книга (The Galaxy, and the Ground Within) е връщане в добра форма, структурно напомня първата книга и отново има интересни персонажи, но е явно писана като send-off и ми дойде твърде лигава с някакви измислени хепиендинги. А и завръзката на сюжета й е доста глупаво измислена, направо като началото на скучен хорър филм - няколко непознати се събират в хотел Ел Роял, изведнъж се разразява буря и трябва да пренощуват заедно, ууу спууки.
8/10
There are no rules! I'm gonna get you!