Ip Man и други филми с бойни изкуства

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
tigermaster
Elder God

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by tigermaster » Fri Mar 22, 2024 1:42 am

"Око за око":
https://www.imdb.com/title/tt21318724/
Абсолютно сериозно - китайски Затоичи, само че с още повече жестокост и с по-малко хумор. Даже филмът започва със сигнатурната сцена на Затоичи - където слепият главен герой отива в долнопробна игрална зала, за да обере всички на игра на зарове.
Нелош филм, иначе. Хубава визия и готини бойни сцени, макар и с твърде много кътове. Главният герой е готин.
Ако има сериозен проблем, той е, че е прекалено жестоко - и не говоря за кървищата, които не са малко. Историята е много по-мрачна от всичките филми за Затоичи, които съм гледал, а те хич не си поплюват принципно.
Филмът е дълъг около час и десет минути, обаче се усеща като доста повече, без обаче да става досаден.

Феновете на бойните филми би трябвало да го харесат.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu May 16, 2024 6:34 pm

Рекох да си припомня "Road House" от осемдесетте:
https://www.imdb.com/title/tt0098206/
Баш за тази тема е, защото побоищата са хореографирани от Бени Уркидес - а той е минал през ръцете на Само Хун и това си личи навсякъде.
Бях забравил колко чудовищно тъп филм е това, всъщност. Новият е с по-добър сценарий.
Само дето осемдесетарският пращи от осемдесетарска енергия, главният герой е готин, а бойните сцени са, всъщност, твърде страхотни. А и Маршал Тийг > Конър Макгрегър. Филмът е адреналинова бомба, въпреки че темпото е по-бавно, отколкото го помнех.
Да не се гледа от хора, които държат на качествен сценарий обаче.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon May 27, 2024 4:44 pm

Рекох да си припомня "Encounters of the Spooky Kind":
https://www.imdb.com/title/tt0080827/
Хорър/фентъзи с кунгфу, режисирано от Само Хун и с него в главната роля.
Бесен сексизъм и, подозирам, абсолютно реално убийство на кокошка на екран - последното ми е по-голям проблем и не знам дали бих могъл да го простя на съвременен филм. Абсолютно кретенски сценарий обаче, което е плюс. Филмът е забавен, с няколко страхотни бойни сцени, по-добри визуални ефекти, отколкото очаквах, идиотски хумор в промишлени количества и някои интересни моменти, свързани с магии и ритуали.
Тук ги има и плюсовете, и минусите на Само Хун като кинаджия - страхотна хореография на битките и безупречна работа с камерата, достатъчно добре изпипан филм, за да работи, въпреки че, реално погледнато, е пълна простотия, но същевременно на моменти е тотален криндж, а афинитетът на Само към бруталното насилие понякога идва в повече, особено в последната минута на филма. Но пък има доста смях за баланс, та...
Фенове на жанра да гледат.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Jun 30, 2024 1:49 am

"Непознатият":
https://www.imdb.com/title/tt1527788/
До голяма степен - корейски римейк на "Мъж под прицел", но с още по-гаднярска история и по-брутално насилие. Вероятно е едно от вдъхновенията зад "Джон Уик", доколкото подходът към бойните сцени е подобен. Сниман е добре, но от скъп корейски филм друго не се очаква.
Надали ще го гледам отново обаче - просто защото на моменти е прекалено гаден, няма забавни моменти, няма и достатъчно екшън, за да ме държи на ръба на дивана - но пък каквото го има, е добре хореографирано и изпълнено.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 11, 2024 12:29 am

"Сянката на шогуна":
https://www.imdb.com/title/tt0098322/
Нинджи, самураи, кунгфу и японски осемдесетарски хеви метъл. :metal: Бая яко нещо, ако човек е в подходящото настроение. Страхотна операторска работа и интересно техническо изпълнение. На моменти има технически гафове - примерно най-очевидната употреба на син екран, която изобщо съм виждал във високобюджетен филм. Всичко имаше сини очертания. За един от техническите гафове обаче бях благодарен - като запалиха един кон, където на коня в един момент му се появиха колела отстрани за секунда.
Сценарият на моменти пречи. Реално, това е горе-долу същата история като анимето "Seirei no Moribito" и аз съм на сто процента сигурен, че Нахоко Уехаши се е вдъхновила от този филм, за да напише романите, на които е базирано въпросното аниме. Разликата е, че анимето е, реално погледнато, доста по-смислено.
В "Сянката на шогуна" има много повече екшън и героични саможертви, плюс уестърн привкус, което радва, но човечността, която идваше с Балса, я няма, а и сюжетът на анимето беше по-добре изграден.

Само че, такова, екшън и метъл. Песента, която избухна по средата на филма по време на една бая грандиозна баталия, ме зарадва твърде много. Ако знаех японски, щях да пригласям. :metal: :yay: Хореографията на повечето бойни сцени е дело на Сони Чиба - който играе един от основните злодеи тук. Толкова разнообразни кланета не съм виждал в друг японски филм. Страхотно изпълнение дори от драматичните актьори. Не знам защо Чиба не е работил по хореографията на повече филми. Явно го бива. (Човекът все пак е основател на Японския екшън клуб, където са обучени адски много каскадьори и актьори като Хироюки Санада. Не е случаен.) В малка роля е и Дзянцян Ху (дано не бъркам транскрибцията) - играе ням китаец майстор на кунгфу, който на моменти май материализира оръжия от нищото. Феновете на жанра са го гледали най-малкото в "Манастирът Шаолин" и "Желязната маймуна". Готин тип. Той също участва в хореографирането на бойните сцени.
Та така. Препоръчвам, с уговорката, че все пак от сценария има какво да се желае.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jul 11, 2024 11:34 am

@tigermaster върна ме в детството с този пост. Сянката на шогуна съм го гледал на пиратска видеокасетка нейде през 90-те. Имам смътни, но позитивни спомени. Малко ме е страх да пробвам да го гледам пак, че повечето от тези филми не остаряват много добре, ама знае ли човек :)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 11, 2024 2:03 pm

Абе готин филм си е все още. Хареса ми достатъчно, за да му направя фенски превод - макар че английските субтитри бяха пълен кошмар.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jul 11, 2024 8:21 pm

Сега ми попадна трейлър на това:

Изглежда толкова over the top, че може и да е забавно.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Jul 20, 2024 12:25 am

Опитах се да гледам "Азуми" двайсетина години, след като го гледах за последно:
https://www.imdb.com/title/tt0384819/
Когато бях в гимназията, беше голям хит сред съучениците ми. Развалих си хубавия спомен. Жалко.
Филмът е остарял непоносимо зле. Практически цялото нещо изглежда като заснето на зелен екран. Ая Уето не се движи толкова добре в бойните сцени, колкото си спомнях, а и в самите бойни сцени има прекалено много кътове, странни ъгли на снимане и идиотски монтаж. На моменти беше очевидно с цел да се прикрият недостатъчните атлетични способности на Уето, понеже останалите убийци бяха заснети по-адекватно.
Сценарият има потенциал. Може би е оползотворен, обаче ме домързя да го догледам, за да видя.
Поне музиката все още радва.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Jul 23, 2024 1:33 am

"Crime Story":
https://www.imdb.com/title/tt0108656/
Първоначално главната роля е трябвало да бъде изпълнена от Джет Ли, но след като китайската мафия убива агента му, той решава, че няма да е добра идея да играе в такъв тип криминален екшън, и участва в "Twin Warriors" - което е мега великият филм, така че човекът е взел правилното решение.
Ролята е дадена на Джеки Чан. Резултатът е интересен. Криминален трилър, базиран на действителен случай, с доста екшън, автомобилни преследвания и стрелби, практически никакъв хумор и по-малко ръкопашен бой, отколкото сме свикнали да очакваме от господин Чан от ония времена. Същевременно обаче образът му е буквално същият като този в поредицата "Полицейска история", макар и без смешките. Прави странно впечатление, но филмът си заслужава гледането.

"Life After Fighting":
https://www.imdb.com/title/tt21478426/
Неотдавна гледах Брен Фостър в един филм със Стивън Сегал, който превеждах. Там прави впечатление на доста способен филмов боец, но, понеже все пак е до Сегал, няма как да му се позволи да изпъкне истински.
За да покаже на какво наистина е способен, продуцира, пише и режисира този филм. Получило му се е прекалено добре, като за първи режисьорски проект. Мелодрамата на моменти идва в повече, а има и откровени гадости, до които ми се щеше да не се стига. Правено е очевидно с нисък бюджет - австралийски независим филм е, в крайна сметка...
Обаче е заснет добре, Фостър е и добър актьор, освен че може да се бие, а бойните сцени са :shock: Омесване на купища различни стилове, работа с всякакви оръжия, бруталия на корем, скорост и кръв. Ако целият филм беше като последния половин час, щеше да е най-великото неазиатско бойно нещо изобщо. Но и така радва.
Реализъм, разбира се, няма никакъв, но в сцените, където ни показват как главният герой преподава бойни изкуства, става ясно, че сценарият е писан от човек, който има понятие от тая работа.
Идва с енергията на малоумен осемдесетарски екшън, но със съвременни бойни сцени. Трябва ми двубой между Брен Фостър и Скот Адкинс.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Wed Jul 24, 2024 12:40 pm

За Crime story дядо Джеки получава награда за най-добър актьор ако не се лъжа, никой не е очаквал, че Чан ще може да износи подобна сериозна роля на гърба си, даже са съветвали режисьора да не го поставя в главната роля. Обаче се е получило, един от малкото сериозни филми в кариерата му, които са се получили добре. А The Tai Chi master идва скоро на 4к формат и съм му направил преордър вече.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Aug 04, 2024 6:09 pm

Предстои нов филм на Синтия Ротрок:

Половината бели бойци, които са били пребивани от Само Хун и Джеки Чан, играят вътре - Бени Уркидес, Ричард Нортън, Кийт Витали, самата Ротрок...
Ще е забавно.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Aug 08, 2024 5:50 pm

"Shaolin Intruders":
https://www.imdb.com/title/tt0201060/
Мисля, че е един от по-добрите филми на Шоу Брадърс, които съм гледал. Нелош сценарий, готини герои и тотално фентъзи в битките, което радва много. Има доста хумор в началото, но с напредването на времето става все по-сериозна история. Има и сюжетни обрати и криминална мистерия. Препоръчвам.

"Dragon Inn":
https://www.imdb.com/title/tt0060635/
Като се замисля, това е един от най-старите филми с кунгфу, които съм гледал. От шейсет и седма, без никой от познатите ми актьори, под режисурата на Кинг Ху - за когото бях чувал, но не познавах филмографията му.
Филмът е твърде приятен. Заснет е великолепно, сценарият бива, а в режисурата и постановката на бойните сцени се усещат влияния от Акира Куросава, което радва.
Самите бойни сцени обаче са доста различни от това, с което съм свикнал. Един куп боеве с мечове със зрелищна хореография, но мълниеносната скорост, която сме виждали в ранните филми на Джет Ли, например, тук я няма. Истината е, че през голяма част от времето ми напомняха на дуелите на Жан Маре от петдесетте и шейсетте години - не съм очаквал такова нещо от азиатски боен филм, но ме зарадваха.
Пък и бойните филми, в които съм се кефил толкова на природни гледки и игра с камерата, са доста малко, всъщност.
Ще го гледам пак при първа възможност.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Aug 18, 2024 2:14 pm

Припомних си "Предградие 13":
https://www.imdb.com/title/tt0414852/
Ей твай - сценарий, който се лашка между посредственост и откровено зле, обаче това няма никакво значение, защото каскадите и бойните сцени компенсират. Цялото нещо пращи от енергия, заради която бих го гледал отново веднага.
Донейде е жалко, че Давид Бел и Сирил Рафели имат истински роли само в този филм и в продължението му, защото и двамата са страхотни и заслужават повече внимание.
Рафели поне е правил хореографията на бойните сцени на какво ли не, включително и на азиатски филми. (А и Джет Ли го уби зрелищно в "Целувката на дракона", което е постижение. После имаше и готини каскади в "Умирай трудно 4".) Бел се опита да повтори ролята си в някакъв тъп римейк с Пол Уокър на мястото на Рафели, ама, при цялото ми уважение към Уокър, не може да смениш актьор боец с холивудски красавец и да очакваш да стане нещо.
Както и да е, филмът е готин.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Aug 30, 2024 8:25 pm

"Come Drink with Me":
https://www.imdb.com/title/tt0059079/
Искаше ми се да го харесам повече. Това, все пак, е класически филм с бойни изкуства, оказал огромно влияние върху целия жанр. Допадна ми, всъщност, но...
Сниман е добре, само че, за разлика от "Dragon Inn" на същия режисьор, този път монтажът твърде често е просто тромав, а тонът е адски неравномерен. Подчертано комични сцени с пеене, пиене и танци се редуват с брутално и кърваво насилие, каквото съвсем определено не очаквах - включително едно убийство на дете, което дойде от нищото и май единствената му функция беше да покаже колко са зли злодеите.
В началото бойните сцени радват.
Благодарение на този филм Чън Пей Пей се превръща в първата жена екшън звезда. Гледали сме я в "Тигър и дракон" в ролята на Нефритената лисица, но тук, 30 и кусур години по-рано, е съвсем прекрасна. Има хубаво излъчване, добре стои в битките, добра актриса е и докато филмът беше центриран върху нея, беше готин.
Само че в последната третина се въвежда съвсем нов конфликт, комичният поддържащ образ става трагичен и главен и прецаква абсолютно всичко - първо, защото рязко измества центъра на историята по твърде неприятен начин, и, второ, защото просто актьорът му не радва толкова в битките.
А и пак, както беше и с "Dragon Inn" - битките са интересно хореографирани, но скоростта и усещането за опасност, които очакваме от по-късни хонконгски филми, тук ги няма. А и режисьорът Кинг Ху май е алергичен към удари с юмрук - и тук, и в "Dragon Inn", ударите са или с оръжията, или с отворена длан, или в много краен случай - с крак. Юмручен бой няма.
Добре е да се гледа от хора, които се интересуват от жанра - ще видят откъде тръгват неща, които сме гледали в по-късни филми. "Тигър и дракон" просто нямаше да съществува, ако не беше "Come Drink with Me" - цели сцени са пренесени и осъвременени там. Имаме монаси воини, които се бият със Силата с буквално същите движения, които джедаите използват десетилетия по-късно в прикуълите. Сериалът на Нетфликс "Самурай със сини очи" със стопроцентова сигурност е повлиян поне малко от този филм.
А и е приятен филм, въпреки критиките, които изсипах тук.

Припомних си и "Шаолин":
https://www.imdb.com/title/tt1533749/
За мой срам едва преди няколко дни научих, че Кори Юен си е отишъл през 2022 година. Един от любимите ми хореографи беше - а и няма екшън фен на тази планета, който да не е гледал и харесал неговата работа, дори да не го знае. Работил е по какво ли не, от "Х-мен" до "Транспортер", плюс един огромен гигантически куп азиатски бойни филми, които нямам време и място да изброя.
В "Шаолин" от две и единайсета са може би най-добрите бойни сцени, хореографирани от него. Самият филм е два часа и кусур зрелище с майсторска режисура, добър сценарий и прекалено много мелодрама и героични саможертви. Мелодрамата е единственото, което може да мине за минус, само че на мен не ми пречеше.
Анди Лау е страхотен и в драматичните сцени, и в битките. Хай Ю е приятно намигване към "Манастирът Шаолин" с Джет Ли - там беше учител по бойни изкуства, тук е игумен на манастира и трийсет години по-късно все още е абсолютен танк, като влезе в битка. Джеки Чан е в по-малка роля, но все пак радва. Има комедийна сцена, в която използва готварски техники върху противниците. Добре че я има, защото мелодрамата е мелодраматична и е много, та трябваше нещо да поразведри всичко. Дзин У е пич. Никълъс Це е противен, но пък такава му е и ролята.
Има и всичките клишета за зли англичани, които искат да изпият кръвта на Китай и затова крадат културни ценности и поробват китайци.
Посланието против насилието е написано с кръв и насилие, само че това не пречи, понеже изпълнението е прекалено добро.
Бих го гледал отново.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting