Гледано напоследък, Част VI: 2049

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
tigermaster
Elder God

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by tigermaster » Sat Jun 01, 2024 11:44 pm

"Спотлайт":
https://www.imdb.com/title/tt1895587/
За втори път, всъщност, понеже ме хванаха настроения за драматичен филм.
Две и петнайсета май беше последната наистина силна - поне за мен - Оскарова година. Просто тогава гледах всичките номинирани за най-добър филм творби, харесах ги, даже работих по едната, и така.
Та, "Спотлайт" си е все така могъщ филм - най-вече защото разглежда изключително тежка тематика, но всичко е толкова точно премерено, че в нито един момент не отива накъм мелодрама - заради което и удря много силно.

За баланс ми трябваше нещо по-лековато, та гледах "Кунгфу панда 4":
https://www.imdb.com/title/tt21692408/
Не знам какво точно са очаквали критикарите, та са го разкостили така, обаче не бих казал, че е драстично по-зле от предишните филми в поредицата. Страхотна анимация, убийствен екшън, метъл кавър на песен на Бритни Спиърс и поазиатчен инструментален кавър на песен на Ози Озбърн - все хубави неща.
Не прави силно впечатление като първия, понеже той, все пак, излезе преди шестнайсет години и тогава беше свежо и ново нещо. Сценарият е елементарен - обаче това са и винаги са били детски филми, та няма какво да се учудваме или да бучим, а и историята си е съвсем приятна.
Гласът на Акуафина е прекалено разпознаваем.
Този на Иън Макшейн - също.
През цялото време си мислех, че в ролята на Хамелеона е Мишел Йео. Вайола Дейвис върши чудесна работа обаче.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jun 07, 2024 4:16 pm

"Невидимия":
https://www.imdb.com/title/tt1051906/
Нелош филм, обаче чернобелият от трийсетте години е по-добър на всяко ниво, включително визуално - което не го очаквах. Елизабет Мос е добра актриса, обаче, честно казано, всичко, в което съм я гледал, все го избива на феминизъм и какви жертви са жените - включително и този филм. Това ми е досадно и надали ще гледам нещо ново с нея скоро. В сценария има известно количество малоумни дупки. Ще ми се сценаристите на такива филми най-после да вземат да научат какво е това конфликт на интереси.
Алдис Ходж е и винаги ще бъде Хардисън от "Честни измамници", каквото и друго да захване. Готин е, ама...
Визуалните финтифлюшки биват, обаче, както споменах по-рано, филм, правен близо деветдесет години по-рано, е с по-интересни ефекти.
Емоцията обаче удря достатъчно силно, че гледането да си струва.

"Тайната на умните мишоци":
https://www.imdb.com/title/tt0084649/
Подозирам, че или този филм, или книгата, на която е базиран, е сред основните вдъхновения зад "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи".
Абсурдно великолепна анимация, каквато искам да гледам и в съвременен филм.
Готини идеи на корем.
Двубой с мечове, издържан в традициите на приключенските филми с Ерол Флин и Тайрон Пауър от трийсетте и четирийсетте.
Има убийства и кръв. Даже злият плъх е направен да изглежда и да звучи като Базил Ратбоун. (На мен ми звучеше като Къмбърбач, ама...)
За жалост сценарият все пак е твърде детински и решенията на главната героиня на моменти са странни.
Визуално обаче филмът е прекалено страхотен, за да не го хареса човек.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Jun 12, 2024 11:34 am

Гледах "Паднали листа" и го препоръчвам горещо. Действително прекрасен филм, един път и критиците да са прави :mrgreen:

https://www.imdb.com/title/tt21027780/
https://siff.bg/bg/movies/kinoto-dnies- ... nali-lista
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Fri Jun 14, 2024 8:26 am

Furiosa: A Mad Max Saga

Този филм беше поне 26 минути по-дълъг отколкото трябва, честно.
Много яки мелета и гадории. Разкошен Хемсуърт. Баси добрия актьор е тоя човек, а не изглежда така :ninja: Много достолепни трицепси.

Изразни ме, че Аня говореше с американски акцент.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Jun 17, 2024 12:16 am

^Разбира се, "Фюриоза" изкара шест дена по кината в София и после разкараха всичките прожекции в удобно за мен време от залите, които са ми наблизо, защото "Лоши момчета 2356" е по-важен. Майната им, и без това изпиратствано вкъщи ми е по-приятно.

Както и да е, гледах "Бездомното куче":
https://www.imdb.com/title/tt0041699/
Ноар криминале на Акира Куросава отпреди почти осемдесет години. Личи си, че му е от по-ранните филми, защото не е с толкова стегнато темпо, колкото излезлия година по-късно "Рашомон" и нещата по-натам, обаче все пак Куросава си е Куросава. Неговият визуален почерк си личи навсякъде - има и камера, насочена директно към слънцето, и дъждовни сцени, и безумни дубли, и тежко и драматично преиграване... Яка работа. И сценарият е бая готин.
Странно ми беше да видя Тоширо Мифуне в ролята на неопитен млад полицай, който прави огромен гаф в началото на филма и по този начин поставя началото на историята. Върши си работата прекрасно, но обикновено той е този, който владее положението и винаги е железен. Тук е различно. Такаши Шимура е готин.

"Атлас":
https://www.imdb.com/title/tt14856980/
Дженифър Лопес има хубаво тяло, особено като вземем предвид, че във филма е на петдесет и четири години. Режисьор и оператор на филма, продуциран от нея, всячески се стараят да покажат колко хубаво тяло има тя. Ефектите са в огромно количество и са добре направени. Май е добре заснето.
Не мога да кажа нищо друго хубаво за този филм обаче, макар че се забавлявах горе-долу.
А, да, Марк Стронг е вътре, а той вдига нивото на всичко.
Само че филмът е тъп. Сбюротак от идеи, които, подозирам, са сглобени в сценария от някой недостатъчно добре трениран изкуствен интелект. Имаме директни кражби от "Аз, роботът" с Уил Смит, "Ъпгрейд", "Създателят", дето излезе миналата година, горе-долу всеки филм или видеоигра, в която героите влизат в мех-костюми, набучени с оръжия...
Има и сцена със светлинен меч, който става на камшик.
Визуално, въпреки доброто техническо изпълнение, повече прилича на поредица от кътсцени и синематици от някоя игра, отколкото на филм.
Дженифър Лопес играе супер истерично.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Jun 26, 2024 1:51 pm

"Фюриоза":
https://www.imdb.com/title/tt12037194/
Съжалявам. Исках да го гледам на кино, ама...
Бтв, като безсрамен филмов пират се радвам, че излезе толкова скоро на стрийминг, обаче това е някакво безумие - има-няма месец след премиерата човек вече може да си го гледа вкъщи, а специално пък около мен след първата седмица на екран броят прожекции намаля драстично. И с "Каскадьорът" стана така, с "Миледи" - също. ("Милейди" поне не е холивудски филм, ама другите...) И не са само тези - за какво някой изобщо да ги гледа на кино, като знае, че съвсем скоричко, докато още са по кината, ще се появят на стрийминг платформите?
Но това е лирично отклонение. Казах си го и в предишния коментар - като не ми искат парите, ще си го изпиратствам вкъщи. Толкова.

Самият филм, иначе, е бая готин. За щастие не се опитва да повтаря предишния филм - не е толкова поетичен и има много повече сценарий и светостроене. Не удря толкова силно, разбира се, обаче това би било невъзможно. Страхотен екшън и готина история. Изобщо не очаквах Хемсуърт да изиграе такъв боклук по този начин - човекът явно е много по-добър актьор, отколкото има шанс да го покаже в марвелските си филми. Аня Тейлър-Джой радва доста, но в екшъна не е фурия като Чарлийз Терон. (То никоя неазиатска актриса не е, а и нейната Фюриоза все пак е по-млада и неопитна, де.) Том Бърк е готин. Него съм го гледал като Атос в пауър метъл сериала, който не е по Александър Дюма, и там също се виждаше, че е силен актьор, но тук е просто страхотен. Имортан обаче съвсем очевидно е изигран от друг актьор - и откъм глас, и откъм език на тялото е доста различен. Пак - добре е.
Както и да е, присъждам Оскар на Хемсуърт. Съвсем сериозно.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Jul 06, 2024 7:14 pm

Сега се прибрах от прожекция на "Граф Монте Кристо":
https://www.imdb.com/title/tt26446278/
С уговорката, че е просто невъзможно тази история да се побере в един филм, дори той да е три часа - хареса ми много. Страхотна работа с камерата и хубава музика. По-близо е до книгата, отколкото се надявах, но, както и в двата филма за мускетарите на същите сценаристи, си позволява прекалено много волности. Екшън почти няма и всичкият е в трейлърите, обаче, въпреки това, филмът не доскучава и за секунда от доста дългото си времетраене.
За първи път виждам филм, в който запазват ориентацията на Южени Данглар от книгата, но пък за сметка на това всичко около нея е променено до неузнаваемост.

Ако има някакъв по-сериозен минус, той е, че Пиер Нини в главната роля не е много убедителен като двайсет и двегодишен Едмон Дантес. От самото начало изглежда много по-възрастен. Пак, много по-добре е от Кавийзъл, та не се оплаквам. Данглар, Фернан и Вилфор са точно толкова противни, колкото трябва да бъдат. Взети са елементи от книгата, които повечето други адаптации пропускат - примерно военните престъпления на Фернан на Балканите, но около тях са добавени толкова много измислици. Не че е проблем де - дори напротив, но трябва да се отбележи.
Готин филм, бих гледал пак.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jul 12, 2024 5:27 pm

"Mars Express":
https://www.imdb.com/title/tt26915336/
От една страна - страхотна анимация и сетинг, купища интересни идеи, готин екшън...
От друга - всъщност не ми хареса толкова, колкото се надявах. Най-малкото защото финалът обезсмисля абсолютно целия филм. Все пак не съжалявам, че го гледах, но не знам дали бих го препоръчал.
Раздава го криминален трилър с конспирации, могъщи корпорации и щедро почерпени идеи от Азимов и каквото си спомням от Филип Дик. Щеше да е прекрасно, обаче финалът наистина съсипва всичко.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Martix
Archmage

Post by Martix » Sun Jul 28, 2024 6:46 pm

Deadpool & Wolverine - докат се чудя в темата за дедпул ли да пиша, или в тази за x-men-ите, или във MCU темата, направо да пиша тука, а? Виралния маркетинг малко ме подведе, че едва ли не филмът ще е оригинален и ще спасява MCU със аргументи против мултивселените и за мидбюджет киното, но всичко това се оказаха пълни кьорфишеци.
Филмът е същия като втория, но с малко по-високо ниво X-men камеота (от D lister-и са ъпгрейднали на C-листъри). Р.Рейнълдс и Хю Джакмън работят като добре смазана машина и носят цялата лента на гърба си. Всичко извън тях обаче е средна работа - ефектите са евтини (а в случая на отварящите надписи, направо срамни), саундтрак инструменталите са яки, но музикалните парчета (от които има доста) са подбрани без вдъхновение и не удрят както трябва на епичните сцени, останалите актьори са прекалено наясно, че се намират във self referential 4th wall breaking филм, и не си дават зор (Касандра Нова е яка, но най-добрите й сцени са спойлнати в трейлъра). Историята и връзката й със MCU е меко казано изсмукана от пръстите. И изобщо връзка почти липсва - ако изключим няколко passing коминтара от Дедпул и непонятната за мен настойчивост на Марвел да завъртат всяка нова история около разрушаващото идеята за stakes и continuity TVA от Локи, най-тъпата им организация (а като си спомня как на времето хейтвах Хидра).
Финална оценка - добър middle of the road филм, забавен за едно гледане, но ще се забрави бързо, и спасител на MCU it ain't.
7.5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Jul 29, 2024 12:21 am

Martix wrote:
Sun Jul 28, 2024 6:46 pm
Финална оценка - добър middle of the road филм, забавен за едно гледане, но ще се забрави бързо, и спасител на MCU it ain't.
7.5/10
Зависи какво разбираме под спасител. Ако му гледаме боксофиса (особено спрямо последните 4-5 филма), направо си е :)
Най-малкото се е изплатил с един уикенд.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Martix
Archmage

Post by Martix » Mon Jul 29, 2024 2:50 pm

А, исках да кажа като качество и дали ще разбърка формулата им, от тази насока нямаше изненади.
А като гледам кои са им следващите проекти, не съм оптимист и за бъдещето. Капитан Америка 4 ще е провал - още от първи трейлър изглежда като сериала им, Гръмотевични топки ще се представи слабо в боксофиса, Фантастичната Четворка е най-скучния тийм евър и просто не я виждам да работи в MCU, кой опит за рибуут е това, трети? Блейд може би дори не съществува. Чакаме Русо да се спуснат и да ни спасят с Авенджърите към 2026-та...

Пари иначе ще направи, вече си е он трак да задмине лесно марвелиците и квантомания. Но да не забравяме, че и GotG3 е от последните им филми, а той също направи добър боксофис, не са толкова окаяни и обеднели Дисни, колкото ги изкарват хейтърите в мрежата. Щом имат пари за ненужната на никого Агата значи закрепват бюджета някак си.
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Aug 04, 2024 5:01 pm

Бях леко на вълна стари филми, та...

"Без изход":
https://www.imdb.com/title/tt0093640/
Кевин Костнър и Джийн Хекман в история, свързана с параноята покрай Студената война. Очаквах много. По някаква причина успях да го изгледам до края. Донейде го спасява добрата операторска работа, обаче цялото нещо е откровена глупост с прекалено много прекалено тъпа романтика, герои, които не харесвах изобщо, екшън сцена, очевидно повлияна от "Полицейска история" с Джеки Чан, но направена много по-зле, в цялост, скука.

"Силверадо":
https://www.imdb.com/title/tt0090022/
Пак Костнър, плюс още един куп звезди. Дани Гловър се откроява особено яко. Супер клиширан сюжет, обаче е правен от Лорънс Каздан и това си личи. Готини герои, много екшън, страхотно снимане и, изобщо, горе-долу каквото си представя някое дванайсетгодишно момче, като чуе думата "уестърн". Не го гледам за първи път и бих го гледал отново.

"Нощта на ужасите":
https://www.imdb.com/title/tt0089175/
Осемдесетарският. И него съм го гледал преди. Тийнейджър осъзнава, че новият му съсед е вампир, и решава да направи нещо. Можеше да е детски филм. Не е. Когато го гледах преди, се смях с глас непрекъснато. Сега ми направи впечатление що за крийп е вампирът, а и, в цялост, филмът сега ми се видя доста по-хорър. Но пак се смях много, актьорите вършат чудесна работа, музиката е страхотна, операторската работа и ефектите - също. Бих го гледал пак. Трябва да си припомня и римейка, който ми беше харесал едно време.

"12 разгневени мъже":
https://www.imdb.com/title/tt0050083/
Не знам защо не го гледах по-рано, доколкото, всъщност, харесвам стари чернобели филми, харесвам и съдебни трилъри... Гениален филм, какво да кажа... От самото начало е ясно каква ще е развръзката, разбира се, но пък пътят до нея е интересен и напрегнат. В началото даже не осъзнавах, че не се споменават имена през целия филм. Бих го гледал пак.
И искам този тип режисура да я виждам и в съвременни филми. Казвал съм го и преди. Статична камера, която се движи само когато това е абсолютно необходимо, и много театралност. Това ми липсва.

"Среднощна жега":
https://www.imdb.com/title/tt0050083/
По някаква причина това, а не "На учителя с любов" или "Познай кой ще дойде на вечеря", е най-награждаваният филм на Сидни Поатие от 1967 година. Пет Оскара, включително за най-добър филм и най-добър сценарий. (Но Поатие няма даже номинация за нито един от трите, което е жалко.)
Хареса ми, но не толкова, колкото се надявах.
Завръзката е страхотна. Един от най-важните хора в забутано реднекско градче е намерен пребит до смърт и обран. Полицията, разбира се, моментално арестува първия непознат негър. Той обаче се оказва полицай и експерт по разследване на убийства. Шефът на местната полиция се оказва принуден да го помоли да помогне за разследването.
Следва интересна история, която, за жалост, твърде често звучи твърде съвременно. Повечето от сцените, в които се показва расизмът на реднеците, които си украсяват колите с конфедеративни флагове и като цяло са пълни кретени, щяха да са си на мястото и във филм, показващ нашето време. Толкова ли малко да сме мръднали напред през последните близо шейсет години, егати?
Развръзката на криминалния случай обаче е леко разочароваща, заради което и филмът не ми допадна толкова, в крайна сметка. Но пак, заслужава си.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Aug 12, 2024 4:31 pm

"Телевизионно състезание":
https://www.imdb.com/title/tt0110932/
Четири номинации за Оскар, включително за най-добър сценарий и за най-добър филм.
Ама то конкуренция да са ти "Криминале", "Форест Гъмп" и "Изкуплението Шоушенк"...

Както и да е, филмът е абсолютно могъщ. Не знам защо не го бях гледал по-рано. (А може и да съм, но да съм бил малък, деанам.) Започва доста хаотично, но с времето всичко си идва на мястото и към края вече бях просто размазан.
Не знам защо точно Пол Скофийлд е получил актьорската номинация. Прави чудесна роля, всъщност, но буквално всичките останали са по-интересни. Джон Туртуро е направо велик, Рейф Файнс - също, а и по някаква причина ми беше още по-противен, отколкото в "Списъкът на Шиндлер". (Може би защото образът му тук не беше зъл, имаше немалко положителни качества, осъзнаваше в какво се набърква и с какво се съгласява и просто реши да се носи по течението.)
Изненадах се колко динамичен филм беше това. През голяма част от времето си беше откровено забавен, но пък когато трябваше, удряше тежко.
А е за измами в някакво си американско куиз шоу от петдесетте, за което не бях и чувал. Егати.
Бтв, главата ми е пълна с идиотски факти, като тийнейджърче, докато гледах "Стани богат", редовно отговарях на въпросите за много високите суми без жокери. Сега не отговорих на почти никой от зададените въпроси правилно. Чак срам ме хвана. :oops:
Не знам дали ще мога след този филм отново да гледам такова шоу обаче. Доколкото разбрах, действителната история е предадена правдиво, макар и доста драматизирано.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Aug 14, 2024 12:53 am

"Туистърс":
https://www.imdb.com/title/tt12584954/
Не знам защо е с по-висока оценка от "Туистър", като е буквално същият филм с леко осъвременен сценарий. Даже визуално не е много по-добре. Сега, в предишния филм имаше някакъв развод и някакви такива глупости, тук е различно, ама като цяло приликите са толкова много, че буквално предвидих кога главната героиня ще отиде във фермата на своя близка, за да хапне пържоли и да си говори глупости с колеги, и после някой да разкаже по някое време как тя е излязла гола от банята, за да гледа някакво торнадо...
Нямаше летящи крави.
Иначе се забавлявах доста, всъщност.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Aug 23, 2024 10:31 am

Мдаааа. Така си е. :cry:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”