Препрочитане на Колелото на времето

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Shamajotsi » Tue Nov 07, 2023 12:43 am

На мен главите също много ми харесаха. Като видях, че почваме с Ранд, по някаква причина се уплаших и си рекох, че ни чака същата мъка като с Егвийн от преди няколко седмици - сигурно защото очаквах "дворцови интриги". Грешах и бях приятно изненадан от това.

Така де, положителните впечатления не се отнасят към 33та глава. Целият разговор с Мин ми се стори доста нескопосан, притесненията на Ранд ме поуплашиха и мен, сценките с Аийлките в банята бяха дразнещи.

Но епизодът с Морския народ беше як и видяхме интересна страна на "тавиренстването". Мин ни даде и лек форшадоуинг за какво ще се случи по-късно (и как ползите и негативите от усукването на Шарката около тавирена се балансират - Ранд, да беше слушал изгората си по-внимателно!).

В главите с бунтовниците, Кацуан (как ѝ беше името на български?) беше капката катран в меда. Интересно, не ми беше дошло на ум, че бунтовниците явно наистина са твърде близо до Кайриен (че да могат седайките да са там заедно с Ранд), но дори сега този детаил не ми прави впечатление.

Бях пропуснал, че мъглата е Маша'дар - приписах, че цялата случка е просто мехур на злото и през ум не ми мина, че присъствието на Фейн предполага и друго (друг е въпросът, че имената на Моридин и Мордет ми се омешаха и ми трябваше четвърт страница време да зацепя грешката си).

В главата в Ебу Дар, Мат, уви, се прояви като същия задник, какъвто бе първите няколко книги. Каквото и да смята за Нинив, тя и Лан са му приятели, ужким. Веднъж не ги поздрави, че са се бракосъчетали, че вършеше и точно обратното. Голямо разочарование. Иначе правилно хлебите самата Нинив, че се опита да скрие премеждията си. И то едно, че искаше да скрие смъртта на двамата, които Мат ѝ беше пратил, но - дори по-малоумно, ако ме питате мен - се опита да скрие причината за тяхната смърт! Некво, някаква отстъпница мята белфир наляво и надясно - Нинив колкото и да е убедена, че тя е била основната цел, все пак е хубаво да знаят всички замесени в какво аджеба са замесени!

И накрая - нещо, което забравих да спомена миналата седмица, но то и сега е актуално, при все, че Матрим го повдигна като въпрос. Те (второстепенните) персонажи не само припадат и повръщат притеснително често, но и разни герои се превиват и търкалят от смях също нехарактерно често. В миналата петица Лан се заливаше от смях (?!?), аийлците често го правят и като цяло всякакви такива моменти (нали, плюс припадъците на второстепенните или зяпванията на първостепенните персонажи) ми идват твърде като карикатура и откровено ме вадят от текста.

Нещо друго, което забравих да спомена миналата сряда: най-сетне дослушах и пета книга и вече съм напълно наваксал! Беше доста странно изживяване в един момент, почти все едно Джордан така е замислил шестата книга - да ни пусне in media res, като постепенно да ни разкрива как се е стигнало до първата глава :lol: .

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Demandred » Tue Nov 07, 2023 4:52 pm

Доста добри глави като цяло. Ранд имаше няколко тотално woolheaded момента, но те доведоха до интересни сцени, така че му е простено. Забавно ми беше, че Каралайн Дамодред го представи като Томас Траканд и нарече Елейн "my young cousin", тя за разлика от Моарейн все пак се сеща понякога, че са роднини със House Trakand. А и си беше умно от нейна страна, защото андорците от висшите класи са единствените освен айилците, при които високият ръст и червената коса са често срещани.

Екшънът в мъглата си беше на ниво, Джордан го бива за такива сцени.

Не ми хареса обаче, че най-добрата лечителка на Айез Седай (толкова добра, че Cadsuane каза за нея "“You are the best living, perhaps the best ever. No one has the Healing to compare with you") се справи по-зле с раната на Ранд отколкото ашамана Флин, който е започнал да прелива само преди няколко месеца. По-добре щеше ако примерно се бяха свързали двамата и бяха излекували Ранд съвместно.

Мат в тазседмична глава е в паника от перспективата да остане в двореца дори за още една нощ повече, така че поне тук последствията от изнасилването му са представени по-сериозно. Но пък не е много ясно защо би останал в двореца след като намерят Купата, тогава и слабичкото оправдание, че така спестявали време сутрин за търсенето, вече няма да е в сила.
If you try to send me away, I’ll tell the Maidens you ruined me and cast me aside.
Пуританизмът в някои части на Андор е доста нелеп. Девите само ще се изсмеят на такава превземка от страна на Мин.
Ghibli wrote:
Sat Nov 04, 2023 4:09 pm
Това от Мат беше добро:
...he knew she was deciding what performance to give him. Wide-eyed innocence might damage her standing with these women as much as flashing her dimple at him would; Elayne always expected that dimple to work where all else failed. Her chin rose slightly. "Thorn and Juilin are helping Aviendha and Birgitte watch Carridin's palace, Mat." It was to be the Daughter-Heir in near full-bloom.
В някои отношения Мат разбира Елейн по-добре, отколкото Нинив или Егвийн. Тя много умело нагажда поведението и външния си вид си в зависимост от това с кого общува и го прави толкова автоматично, че това рядко се споменава в нейната гледна точка.

И е забавно, че той е единствения, който забелязва трапчинката ѝ, за която счита, че работи на всички освен него. 8-)
Бърза проверка показва, че памук не се споменава въобще, но все трябва да имат някакви по-тънки опции, а не изборът да е само коприна или вълна.
Памук във света на Колелото имат само айилците, само че му викат "algode". Не е ясно как успяват да отглеждат сериозно количество от него в пустинята, но айилската икономика си е тотално нереалистична във всяко едно отношение.

Аз също не съм особен експерт по дрехите, но доколкото си спомням, носенето на вълна през лятото си е било нормално в миналото в Европа, а и сега е не само възможно, но и една от най-добрите опции ако дрехите са от lightweight wool.
Shamajotsi wrote:
Tue Nov 07, 2023 12:43 am
В главата в Ебу Дар, Мат, уви, се прояви като същия задник, какъвто бе първите няколко книги. Каквото и да смята за Нинив, тя и Лан са му приятели, ужким. Веднъж не ги поздрави, че са се бракосъчетали, че вършеше и точно обратното.
Да, реакцията му беше забавна, но обективно погледнато си беше грубо да не ги поздрави за това. Не че Нинив заслужава любезности след като държането си към него и след като скри смъртта на двамата си бодигарда, но поне Лан да беше поздравил...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6926
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Yan » Wed Nov 08, 2023 2:21 pm

Пак с последния влак, но да си кажа и аз моите пет стотинки по темата.
Забавно е как в последните три партиди глави взеха да се случват неща и книгата стана интересна. Все едно Джордан си е казал "щом са удържали до тук, нека им пусна малко действие".
Частта с Ранд беше приятна за четене и ми върна ентусиазма към поредицата. Тавиренстването е интересно за наблюдаване и е яко как при Ранд ефектът е многократно по-силен отколкото при Мат и Перин. Друг е въпросът доколко беше разумно да оставя Айез Седайката да се оправя сама извън непосредствения ефект на присъствието му.
Сценките с бунтовниците и дуелът с мечовете бяха добри. Хорър моментът с Машадар беше най-добре описаната част от всичките пет глави. Май светът е изгубил един доста талантлив хорър автор в лицето на Джордан.
Кадцуан продължава да е ужасно неприятна бабка и ми е в топ три на най-дразнещите персонажи в поредицата. Предполага се с толкова години опит да имаш някаква идея как функционира човешката психология, ама явно не им е било в конспекта в Бялата кула.
Това, че Флин е по-добър клерик от Седайка с намсиколко години опит вероятно се дължи донякъде и на факта, че Таим му е показал разни неща дето не би трябвало да ги знае (Таимандред е в нашите сърца!) плюс Таланта.
Главата в Ебу Дар ми хареса най-малко. Образът на Нинив прекопа дъното и вече излиза от другата страна. Лан също е показан като някакъв промит мозък, но да речем, че е страда от ПТСД + току що се е оженил на Нинив, което само по себе си е немалка травма. Мат вече взе да развива някаква MILF-обия, което може и да за негово добро в дългосрочен план. Не я знаем Щерката на деветте луни как гледа на забежките извън брачното ложе :D

П.П. Гледам, че Дем вече е писал за вълната, но и аз да добавя - пресованата вълна и олекотената вълна са едни от най-яките тъкани за дрехи за всеки сезон. Лятото държат хладно, зимата задържат топло. Много от добрите официални костюми се правят баш от вълна, така че нищо чудно да я носят в Ебу Дар стига да не е рунтав овчи пуловер ;)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5265
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Matrim » Sat Nov 11, 2023 9:52 pm

Не бях съобразил, че има луксозни вълнени дрехи, които стават и за жеги. Значи Нинив се превзема още повече отколкото си мислех досега с тия въздишки по "добрата вълна от Две реки". :) Все пак знаем, че тамошните продукти все са върха на сладоледа, едва ли правят само ямурлуци и кожуси от вълната си.

Глави 38-41
Резюме: Мат и компания най-накрая са на път да докопат скъпоценната Купа на европейските шампиони ветровете. Но междувременно Елейн решава, че щом Тилин праща подаръци на Мат значи няма как тоя да не е насилва със знанието на цялата прислуга и стражи в собствения й дворец. След като той обяснява, че случаят не е баш такъв Елейн решава, че временно сме в ситком и страданията на Мат са забавни като вицовете на Къци Вапцаров. В прословутата сграда с шестте етажа където е Купата започва страшен кютек с участието на Черна аджа, мраколюбци и новото двайсет - създание, което е неподатливо на Единствената сила. Но, кьоравият късмет е на страната на добрите и медальонът на Мат праща голама по живо по здраво, спасявайки по този начин кожата на Елейн и компания. Групата се връща в двореца с плячката. Нинив и Елейн продължават да не обясняват нищо на Мат и той замалко не отнася кинжал в ребрата от лидера на Морския народ в опит да ускори нещата. Олвер се е запилял нанякъде, а междувременно сеанчанците атакуват. Мат повече никога няма да слуша с кеф "Камъните падат".

При Ранд нещата стават на юруш като броене на бюлетини в бг изборите - едва станал от леглото атакува Самаил, който по неясни причини бяга в Шадар Логот. Ранд аха-аха да си го вземе, но Моридин го спасява, а Машадар (май) вижда сметката на Самаил. Междувременно Галина яде пердах, Севана се мъчи да мисли, а Самаил разпръсква шайдо по картата, защото сюжетната линия на Перин има нужда от злодеи.

Коментар: Six Stories е една от най-любимите ми глави в цялото Колело, но се налага да се претендирам, че цялата галимация с Елейн и Мат по отношение на Тилин не съществува. Реакциите й тук са повече от нелепи независимо дали си мислим, че Джордан е искал сериозно да напише трактовка на темата за мъжете жертви на сексуално насилие или е търсил comic relief. Дори и в супер патриархално общество, идеята е, че някакъв чужденец с почти никаква официална власт може ей така да "force his attentions" на кралица е безумна, а в Ебу Дар хептен, особено при положение, че Елейн добре знае, че Тилин не е някаква деликатна девица. След това уж вярва на Мат, че всъщност той е жертвата, но го обръща на майтап. В следващата глава, даже и Биргит, която обикновено не страда от типичния за останалите герои "Мъжете са от Марс, жените от Венера" идиотизъм се хили като вижда как Тилин награбва Мат пред всички. Колкото и да се мъчат фенбойчетата по форумите, няма никакви индикации, че се предполага заклеймим Елейн и компания за поведението им, всичко е едно такова лековато все едно проблемът на Мат е, че си е облякъл палтото на обратно или нещо такова.

Но да се върнем към хубавото - Мат блести и спасява положението, макар и доста късмет. Родственичките намират сили да се опълчат срещу Черните седайки. Голамът е подобаващо опасен и остава да дебне някъде. Мат се чуди да се смее ли, да плаче ли като Елейн копира цветистите му изрази. Нинив е... Нинив:
“No need to shriek like a cat,” Nynaeve growled, appearing in the stairwell. She was looking back over her shoulder down the stairs, though. “You hold her tight, you hear me?” she shrieked like a cat.
Лан много яко неутрализира временно Черните с изненадващ бодичек в хокеен стил.

Напук на оплакванията ми по-горе, мисля, че в тия две глави Мат и Елейн имат повече химия, отколкото Ранд и Елейн като цяло. Макар, че това беше малко не на място в точно в този момент:
Glancing at the medallion still hanging from his fist, she drew a breath that did interesting things to that oval cut-out.
:P

Лан и Нинив имат много различия, но в някои отношения са си лика-прилика:
Oh, they glared at the soldiers as hotly as ever, though even the hardest flinched away from Lan after a single look.
Мат и Нинив също с техния лицемерен хумор:
A few of the men growled at Beslan and Nalesean whenever they gazed too long at a woman’s deep neckline. Some growled at Mat, though he could not understand why; unlike those two, he was never in danger of his eyeballs falling down the front of a woman’s dress. He knew how to look discreetly.
И още забавни моменти с двамката:
Ieine’s jaw was set, her mouth tight; her face was half frightened certainty that she would be skinned alive for manhandling an Aes Sedai, and half determination to hold on no matter what. Nynaeve had that effect on people, sometimes.
Внезапността на сеанчанската атака е малко изсмукана от пръстите, защото все трябваше някой да ги види и да съобщи, че идват доста по-рано, на хаосът и разрушенията са описани добре.

Първи случай на що-годе нелоша идея от страна на Севана - ще й се да използва Галина като дамане. Но въпросът защо изобщо ни занимават пак с шайдо и защо същите търпят Севана така и няма да получат отговор, уви. Самаил им каза в прав текст, че "кутийките за глупци" (това беше добро, Сам) използват сайдин, това хич даже не стресна шайдо. Галина, бидейки седайка, след дни мъчения, все още си мисли, че може да стресне Севана и компания с авторитета на Кулата.
Men. And she wore nothing but her shift, ripped and gaping in a number of places. Galina clamped her teeth shut to stifle a scream. She forced her back stiff to keep from trying to burrow into the rugs and hide from those cold male eyes.
Даже и Черната аджа са срамежливи като героини от аниме. :P
Sevanna eyed her sideways, then casually undid another lace of her own blouse. She did not recall the woman’s bosom being as round as that. For that matter, her face seemed even more beautiful, as well. Sevanna tried not to grind her teeth.
Грендал яко троли Севана, има защо да ми е любимият Отстъпник.
His sept, his people. They still would be once he went to Rhuidean; Sevanna could not keep him from becoming clan chief for much longer.
Рандъм шайдото с гледна точка бе сравнително адекватен като шайдо, но си мисли, че напук на всичко някой ще го пусне в Руйдийн.
Outwardly the two Aes Sedai were serene, yet with determined serenity, a queen ready to fight for her throne, a country woman ready to fight for her farm.
Това се изтърка някъде около третия път когато описа Кируна и Бера така. Колко ли още пъти ще го направи?

След като ни напомниха, че Иллиан е насред блатата, цялостната стратегия на Ранд с неговата огромна армия ми се вижда още по-абсурдна. Човек се пита и защо не взе 13 Мъдри/седайки - дори и Отстъпник би бил безпомощен срещу пълен кръг. Въобще доста анти-климактичен финал, щом и Машадар не успя да го направи достатъчно як. Айилката оцеляла не знам си колко седмици в Шадар Логот беше друг WTF момент.

Слаба ракия, но игнорът на заплахата на Кацуан да го шамароса ако ползва пак белфир беше забавен поне. И Дашива се е внедрил с цялата елегантност на чернокож американски шпионин в Република Коми, добре, че Ранд е толкова залюхан напоследък и не се усеща.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Sun Nov 12, 2023 9:49 pm

Хаха, яко резюме :)

При Мат нещата бяха интересни и приятни за четене, но с някакви моменти, които за съжаление са лъжицата катран - @Matrim ги спомена вече. Много е смешно, когато някой е жертва на сексуално преследване, да. Това, че Мат се развълнува от гърдите на Елейн точно насред най-сериозния им момент, когато тя за пръв път му заговори с уважение и благодарност, направо ме извади от текста. Както и "But he was never going to admire Melore's bosom again" - що за идиотски начин да мислиш за нечия смърт? Ей така от време на време някой от отбора на добрите като изцепи нещо подобно, почвам да се чудя на Джордан как точно ги мисли тия работи. Но и много хубави моменти имаше, например радва ме обилната ирония в гледната точка на Мат. Това, че мислено хич не цепи басма на Нинив ми е едно от приятните неща и предпоставка за много смешни моменти точно в тези глави, където я иронизира на всяка крачка (съвсем заслужено).
Lan gazed down at Nynaeve ... with no more expression than a fence post
Nynaeve seized at her braid, but not as if her heart was in it.
"If you say so," Lan said mildly.
Nynaeve quivered. "Don't you take that tone with me!" she shouted. "I tell you, I'm not angry! Do you hear me?"
В този ред на мисли, връщам към миналата порция глави, аз пък изобщо не смятам, че Мат е извършил голямо прегрешение, като не поздрави Лан за сватбата им.

Голамът беше интересно включване на още една концепция от далечното минало. Мат се прояви като най-голямата нинжда в този сериал дотук с хващането на ножа, хвърлен по него.
Харесват ми и всичките включвания на Мат като човек със стари знания, този тип моменти са най-якото при него и Биргит, като това тук:
Even so, he gave the proper response for a Barashandan lord, accepting her pledge.
След Ранд, и при Мат нагледно се показа, че работата с късмета и тавиренството е "самтаймс уин, самтаймс люн". Как можа Джордан да завърши с такъв клифхенгър! Не го е срам. Мисля, че за пръв път до момента оставя читателите да се чудят дали основен герой е жив или умрял.

Главата с Галина и Севана имаше своите добри моменти, най-вече ми хареса гледната точка на един по-нормален шайдо (на когото не му беше писано да оцелее, но сам си е виновен). Вече ми е банално идиотското високомерие на Айез Седай, но беше интересен детайл психологията на една седайка от червената аджа. При Галина омразата й към мъжете само леко прикрива страха, който изпитва от тях. Интересно беше и детайлчето, че три от черните в Кулата все пак знаят коя е Месаана.

Разочарова ме финалът на книгата, колкото и да е странно. Главата с Ранд би стояла на място в шеста книга, откъдето все едно е телепортирана. Мисля, че и шеста, и седма книга биха спечелили от по-различна структура. Толкова линии останаха в нищото по-рано и продължението им тук също дойде от нищото.
Друго какво не ми хареса:
- Задкадровото изчезване на Самаил в мъглата на Машадар беше много антиклимактичен край за такъв не последен по значимост персонаж. От една страна, повторение на двубоя с Рахвин щеше да е скучно и не ми липсва, от друга страна, можеше някак с повече гръм и трясък да бъде победен този конкретен враг след толкова перчене от негова страна и отделяне на внимание за личната му предистория с Луз Терин. Моментът с Лия не беше лош сам по себе си, но не ми хареса, че той се оказа главният и краят на Самаил беше допълнение към него.
- Изненада ме това, че Моридин се появи специално да помогне на Ранд и дори му спаси живота. Толкова пъти досега лошите спасяваха Ранд и му помагаха, къде косвено, къде пряко като тук, че вече не знам какво иска Тъмния.
- Не разбрах защо Ранд прие да стане крал на Илиан - сигурно понеже си няма куп други ангажименти, които неглижира постоянно. Не ми хареса, че заглавието на книгата се оказа закодирано в тази последна сцена, кажи-речи два абзаца преди края й, без нищо общо със ставащото в цялата книга до този момент.
Хареса ми, че Ранд внезапно се оказа гений на стратегията, а не заплес; че все пак видяхме в какво се състоеше Планът(тм), за който слушахме вече две книги; и че всъщност планът беше обратен на очевидното - това беше добро:
All that elaborate deception to convince Sammael he would be anywhere but with the invading army, to bring the man out of Illian ... Never in his life had he relinquished anything he considered his, however shaky his claim, not without a fight.

Matrim wrote:
Sat Nov 11, 2023 9:52 pm
Внезапността на сеанчанската атака е малко изсмукана от пръстите, защото все трябваше някой да ги види и да съобщи, че идват доста по-рано, на хаосът и разрушенията са описани добре.
На мен това ми хареса, начинът, по който нещата се скофтиха внезапно, бързо и необратимо.
Това се изтърка някъде около третия път когато описа Кируна и Бера така.
Да, точно така го чувствам и аз - дразни ме вече как всеки път именно така ги описва.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by RRSunknown » Tue Nov 14, 2023 10:43 pm

За Моридин е мейджър спойлер, но си има що годе логично обяснение по нататък.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6926
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Yan » Wed Nov 15, 2023 12:12 am

Аз ще съм кратък, че @Matrim и @Ghibli са казали основните неща.


- Главите на Мат едновременно ме радваха и фрустрираха. От една страна голамът и историята около създаването му са ми от любимите в тази книга (въобще на мен ми дайте backstory & lore и съм щастлив). От друга - жените в тази поредица са до една ужасни. Ако е вярна теорията, че Джордан ги е базирал на Хариет, почвам да му съчувствам. Нинив се държи като абсолютна патка, Елейн и тя развали доброто впечатление, което създаваше до момента. Максимата "с какъвто се събереш, такъв ставаш" важи не на 100% ами направо на 100х100%. Лан е някакъв лоботомиран автоматон, Том и Джулин и те са някакви никави...

- По изключение шайдоминацията беше по-четивна този път. За жалост единственият шайдо с IQ над стайната температура бързо гушна букета, но поне номерът дето Самаил им извъртя ги разхвърля малко и е началото на края (който ще се точи още съма книги, но...). Севана като никога показа наченки на мисъл. Галинчето имаше потенциал да е интересна, но уви не и се получи. Грендал ме накара да се изхиля на глас в транспорта и да си спечеля малко подозрителни/притеснени погледи от околните пътници.

- Кацуан е blah...

- Финалът беше доста антиклимактичен. Планът на Ранд беше OK, но скачането в Шадар Логот си остава WTF момент и на трето прочитане. От всите места в Рандланд, Самаил си избра баш най-куцото. Ранд и той не пращеше от акъл и добре, че са плотармъра, Ишамаел и желанието за още едно крило на къщата на сем. Джорданови, че иначе поредицата можеше да приключи предсрочно. Повторната поява на Лея освен дето беше нелогична пак активира PTSD-то на Ранд, та по-скоро ме издразни. Смъртта на Самаил показва, че бабите ни са били прави и вятърът наистина е опасен за здравето, но ме остави с малко горчив вкус в устата. Толкова планове, толкоз чудесии и накрая да те отнесе Машадар...

Един процедурен въпрос - Кога почваме с 8-ма книга? Седмица почивка или директно от 23-ти?
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Shamajotsi » Wed Nov 15, 2023 12:52 am

Главите бяха много добър завършек на книгата според мен, но - както споменаха Матрим и Гибли, имаше досадни фейспалм моменти.

И тъй, давам хронологично.

Коментарите ми към Мат и Нинив от предната петица глави важат с пълна сила и за началото на "Six Stories" - да не би казал човек, че са израстнали заедно и са си спасявали кожата взаимно в последните няколко книги. Битката с голама беше напечена и голям кеф за четене.

И все пак - F за Налисиън!

Като става дума за въпросното създание - разказът на Мат в следващата глава що за изчадие на сянката представлява този голам го намирам за доста добър експозишън. Знам че сте критикували Джордан в предните страници за инфо дъмповете, но според мен човекът се справя супер добре с тези неща и на мен никога не са ми са се натрапвали. И появата на такова ново създание в тази вселена в други случаи би ми се видял голям plot contrivance - как пък никой не се сети вече седем години за тези легендарни голами - но преди тази сцена бях останал с впечатлението, че голамите винаги са били част от света. Не знам, стори ми се важно да се спомене, че Джордан екшуъли може много умело да гради света, поне повечето време.

Иначе "номерът" на Елейн да използва тавиренството на Мат без да му каже беше едно много Айез Седайско изпълнение. В смисъл - тъпо и почти злонамерено като постъпка. Поне Мат и тавиренството му направиха сцената яка, а и ги имаше пак изпълнения с чуждите спомени в неговата глава, което винаги е забавно.

Сцената с падащите камъни и Мат, който крещеше "Олвер! Олвер!" я четох в кафене, където бяха пуснали някаква аниме музика. Предвид драматизма на сцената и това, че беше в края на "сезона", сууууупер много се вписваше - направо си представих кредитите и как тази сцена замества клоузинга от предните епизоди. Шезамнах песента, тази е, ако на някого му е интересно (нямам идея реално за какво се пее и доколко се връзва, ест.).

Галина и Шайдо - тази част ми беше интересна и почти мога да забравя какво ни чака с Шайдо по-нататъка. Това че Галина решава да направи най-погрешната стъпка според мен си е напълно целенасочено и заради тази сцена вече съм готов да приема тезата, че Джордан нарочно е направил Айез Седайките грандоманки и напълно обратното на това, което трябва да бъдат. Съответно почти винаги прибягват до сила, а когато това не сработва - коварство и сплетни.

Иначе Самаил как ги разиграваше шайдовците, не е истина. Добре че я имаше после сцената с Грендал, че да видим колко очевидно е било това и от нейната гледна точка. Тъй че я имаме официалната дума на автора - Шайдо са глупаци.

Телепортирането в Илиан - по някаква причина ми беше много забавно да си представя как за обикновените жители на града това е бил един напълно нормален ден... докато не се появява Дракона, който обявява с гръмовен глас кой е, че и с фойерверки в небето, у-а, пълно иху-аху!

Не съм много убеден, че наличието на тресавище много би помогнало на Илиан и срещу "конвенционална" войска? Как да е...

Защо Самаел избра Шадар Логот ще си остане мистерия за мене май. Но появата на Лия-гъл беше як туист. Като цяло обаче целият този епизод ми се стори доста незадоволителен. Тънкажите на Ранд ми се сториха крайно безмислени и две книги се чувствах като двамата стражи от началото на това видео. Поне това мина и вече можем да мислим за другите отстъпници.

И накрая да споделя - винаги ми е било интересно колко подобни по замисъл са короната от мечове тук и железният трон в Песен за Огън и Лед. "Корона от мечове" излиза едва няколко месеца преди "Игра на тронове", тъй че очевидно двамата автори независимо един от друг са измислили символи на властта, които да са физически опасни за монарха и това да служи за напомняне как същият трябва да внимава в картинката, но все пак паралелът ми се струва интересен.

П.П. С Ян сме писали едновременно, та по неговия въпрос - бих предпочел малко почивка, че да мога да понасмогна на разни други четива.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by RRSunknown » Thu Nov 16, 2023 9:32 pm

Гледах в един форум един американец фермер от средния запад е написал
Having grown up surrounded by women (3 sisters, a mother, a grandmother) and with the men always working, I must say: the female characters are pretty spot on.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Fri Nov 17, 2023 3:14 pm

Този коментар ме впечатли и предизвика размисъл :shock: :D
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6926
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Yan » Sun Nov 19, 2023 9:02 pm

Другари имаме предложение за малка пауза преди да се захванем с The Path of Daggers.
Предлагам да започнем или на 30.11 или на 7.12.

Кой вариант предпочитате?

@Ghibli @Matrim @Demandred @Shamajotsi
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Mon Nov 20, 2023 2:06 pm

Каквото кажете.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Demandred » Mon Nov 20, 2023 4:47 pm

Аз съвсем се замотах тия дни, още не съм дочел 7-ия том и предпочитам по-голямата пауза, но и по-малка такава не ми е особен проблем, ако така предпочете мнозинството.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6926
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Yan » Mon Nov 20, 2023 6:42 pm

Няма проблеми - избираме по-късната дата.

Книга 8: The Path of Daggers - начало 7 декември 2023 г.
Четем Пролог + Глава 1-2 - че са си 80 страници.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Fri Dec 08, 2023 12:58 pm

С тази почивка напълно изгубих представа за времето и нищо не съм прочела все още. Вие как сте?
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 25 guests