"Патриотът":
https://www.imdb.com/title/tt0187393/
Когато излезе, и аз, и всички около мен бяхме в настроение да отричаме абсолютно всичко, свързано с лигав американски патриотизъм (извън "Денят на независимостта", разбира се, и то защото там има космически кораби), съответно - не го гледах тогава. Май трябваше, доколкото като тийнейджърче обожавах "Смело сърце", а този филм не му отстъпва.
Гложди ме подозрението, че този филм е основното вдъхновение зад песента на Manowar "Fight for Freedom".
Мисля, че американските гънтарди, които квичат всеки път, когато някой спомене нещо за контрол на оръжията, се отъждествяват с образи като героя на Мел Гибсън тук.
Истината е, че филмът е пълен с реторика, която съвсем откровено не ми харесва, обаче, въпреки това, подкрепях главния герой през цялото време, а и самата история е приятна и добре развита. Екшънът е страхотен. Понякога хвърчи кръв като във филм на Тарантино. Мел Гибсън като се развърти с томахавката в ръце, е просто велик, престрелките са доста надъхващи, а баталните сцени на моменти са абсолютен кошмар. Толкова народ измряха като мухи заради някаква абсолютно безумна военна тактика, а като се намесиха и оръдията, беше

Гледах разширена версия - гюлета смазват глави и късат крайници на поразия.
Визуално - напълно си заслужава номинацията за "Оскар" за операторска работа, даже не бих се разсърдил, ако беше взел наградата. Музиката е страхотна. Темпото е напипано съвсем точно и за тричасовото си времетраене не доскучава и за секунда. Самият мащаб на историята е огромен - има място и за хумор, и за романтика, и за екшън. Актьорските изпълнения са страхотни - след този филм не знам дали бих могъл да гледам Джейсън Айзъкс в положителна роля обаче.
Липсват ми такива (псевдо)исторически екшъни. Трябва да се правят повече, а в ония времена бяха на мода.