Филмът е адаптация на една от най-любимите ми Sci- Fi книги на всички времена, която, колкото и изненадващо да звучи, се казва по същия начин и е написана от Урсула Ле Гуин. На български книгата е издадена като "Грънчарското колело на рая".
Филмът е правен преди 25 години с изключително скромен бюджет и това определено си личи. Доста невзрачно изглеждащи спциални ефекти дори за времето си, неособено убедителни и на място декори и локации, досадна музика. Въпреки това филмът си заслужава гледането. Защото е от редките случаи, в които филмираната Sci-Fi книга не е осакатена безобразно, а е следвана плътно, но без да се прекалява съвсем с това. Актьорите в главните роли се справят доста добре, а визуалното пресъздаване на някои от ключовите за сюжета сънища е наистина добро и идейно (на други места обаче визията е безобразна, дори отчитайки малкия бюджет и годината на създаване, но какво да правим, не може всичко да е идеално...). Пък и сюжетът е достатъчно добър (както и подходящ за филмиране) и сам по себе си. Накратко, той е свързан с Джордж Ор, човек, чийто сънища имат силата да променят действителността. Опитвайки се да избегне това, той прекалява с наркотици и сънотворни лекарства и е принуден да започне лечение при специалиста по съня Уилям Хейбър. Хейбър скоро бива убеден в реалността на способностите на Ор и с помощта на своята апаратура ги насочва към промяна на света в името на общото благо - справяне с пренаселеността, глада, войните и т.н. Последствията от тази игра на Бог, в която е набъркано и подсъзнанието на Ор обаче са непредсказуеми. Всичко това води до много морални дилеми и интересни въпроси за същността на реалността и съня, доколко човек има право да променя генерално света в името на мъгляви идеали, и много други.
Книгата, естествено, е по-добра, доколкото въобще може да правим сравнение, защото на места филмът твърде елментаризира нещата. но и филмът си струва, особено ако копнеете за фантастика, в която няма бластери, светлинни мечове и битки между космически кораби, а наистина ви кара да се замислите.
Мен лично ще ми е любопитна реакцията към филма на хора, нечели книгата. Предполагам, че не би трябвало да имат проблеми, нещата ми се видяха добре обяснени, но знам ли...
P.S.Да предупредя, че аз поне не знам филмът да го има в БГ пиъринга.. В момента го ъплоудвам на find-bg.com, което значи, че ако имате достъп, ще може да го дръпнете оттам след няколко дни.
The Lathe of Heaven (1980)
The Lathe of Heaven (1980)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Тези "няколко дни" от горния пост се проточиха сериозно поради проблеми със сайта, на който ъплоудвах, но вече всичко е наред, и който има достъп, може да свали филма: 
http://movies.find-bg.com/index.php?page=1000&id=6367

http://movies.find-bg.com/index.php?page=1000&id=6367
Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Amos Trask
- Aes Sedai