Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Post Reply
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by Dr. Horrible » Mon Oct 03, 2022 12:56 pm

Тааа, нова вселена от сериали се задава, този път от AMC :D

Сериалите ще са базирани на романите на Ан Райс - както Вампирските хроники, така и Вещиците от Мейфеър, под общия банер Immportal Universe.
Вчера започна Интервю с вампир, излезли са два епизода от общо седем. Сериалът вече е подновен за втори сезон. Междувременно след няколко месеца ще почне и другия.

Image

За момента съм изключително доволен! Сериалът не следва сюжета на книгите, но определено следва духа им - естетиката, философските размисли, еротиката, жестокостта - всичко го има! Трейлърите изобщо не изглеждаха добре и затова не очаквах много, но епизодите ме отвяха! Във възторг съм!

Нали помните в Сандмен как се оплаквах, че променят някои неща, а други ги запазват едно към едно с комикса, и затова крайния резултат е объркан... Е, тук нямам този проблем. Внасят някои значителни промени - примерно главният герой Луи в сериала е чернокож. Точна адаптация, в която просто е сменена расата на героя, няма как да работи, сюжетът ще има прекалено много дупки, все пак в романа главните герои са собственици на плантация и действието се развива през 18-ти век. Затова сериалът си дава свобода да направи много промени - прави Луи собственик на публични домове в началото на 20-ти век, редица други неща около семейството му са променени, за да изглежда всичко по-хармонично и логично. И резултатът е чудесен!!! Много, много съм доволен!
Освен това гей субтекста от романа тук си е напълно показан като гей текст, което също приветствам, понеже си е напълно в духа на книгата.

Изобщо, като адаптация за момента е невероятно. И качеството на продукцията е високо - декорите, костюмите, музиката - всичко е отлично. Актьорската игра е неочаквано силна. Главната роля се изпълнява от Джейкъб Андерсън, когото познаваме като Сив червей от "Игра на тронове". Изобщо не мислех, че има потенциала да се справи. Е, отвя ме. Изключително плътна игра, много нюанси в различните моменти и времеви периоди, страхотен е. Определено любимото ми мъжко изпълнение за тази година.

Ще го чакам всяка седмица с трепет! Налазвайте смело :D
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by трубадур » Mon Oct 03, 2022 1:34 pm

Абсолютно несъгласен с всичко казано. :lol:

Ужасна продукция, слаба визуално, актьорите са добри факт, но диалозите не им помагат. Както казах в другата тема нямат Нийл Джордан да спасява положението по всички параграфи.

И толкова пък въобще да не хваща духа на книгите, че повече няма накъде. Готик мазнотията на луизияна некви си двайсетина година след като щатите са се превърнали в държава толкова да няма общо с началото на 20в като вайб, че е бая безобразно твърдение да се намеква, че имат нещо общо, еле па да се изпрасква директно.

Докторе, кажи, че се кефиш и те блазни, лошо няма, ама да се вика на тая каша добра адаптация е директна лъжа.

Да не говорим, че в оригинала героят на Луи има какво да погъделичка интереса на Лестат, барабар и с факта, че все пак е богат плантатор. Бидейки мъж, уж готов да приеме смъртта. Лестат бая солидно му колва блъфа и задава основните на връзката им, където Лестат винаги ще бъде доминиращ.

Всичко в това шоу е грешно.

Но, да, пак - кастът е страхотен. Язък. На харизмата на тия двамата дори тая тъпотия може да бъде толерирана до време.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by Dr. Horrible » Mon Oct 03, 2022 11:04 pm

Ех, ти пък все недоволен - слаба продукция, слаби диалози... На мен пък много ми харесаха диалозите, много естествени разговори и с много добри реплики, и определено ми хвана точно естетиката и духа на книгата, макар да е в съвсем друго време поставен този сюжет. В някои моменти направо настръхнах - примерно сцените с брата на Луи, особено семейната вечеря, когато Лестат беше там. И накрая на първи епизод, разбира се, сцените в църквата. И в настоящето, с журналиста, имаше доста яки реплики.
Много си грабва. Дано му дадат шанс повече хора!

Аз трябва тези месеци да прочета книгите за Вещиците от Мейфеър, та да съм готов в началото на 2023-та за сериала!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by tigermaster » Mon Oct 03, 2022 11:06 pm

На Трубадура коментарът е много надъхващ. Ще взема да го гледам нещото, като ми се отвори малко време. :mrgreen:
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by трубадур » Tue Oct 04, 2022 9:58 am

Dr. Horrible wrote:
Mon Oct 03, 2022 11:04 pm
Ех, ти пък все недоволен - слаба продукция, слаби диалози.
Не е вярно, харесвам тук-таме нещо. :mrgreen: :spite: При теб е обратното, де. Не знам защо си толкова решен да даваш на всички корпоративни гъзолизци и явни некадърници шанс. Същото беше и с ши-хълк, властелина, драконите, то явно, че не се пише от хора с някакви умения, а е доене на познати IP-та, зад които реално няма човешки глас, а е комитетна каша. И само слагат някакви никаквици, че да поемат плявата в интернета. Освен това въобще не стават за адаптации. Но и ме кефи как ни викаше да чакаме няколко епизода, за да сме наясно с това, което знаехме - че говорим за пълни бози, а тука 2 епизода едва излезоха и го закова като шедьовър. :heart:

Например сайбърпънк показа как се прави, взимаш добра история с кадърни персонажи и ги слагаш в познат свят. Кажи ми какъв е смисълът от този сериал при положение, че филмът от 94-та съществува и мани, е всепризната класика, блокбастър хит за времето си и самата Райс го хвали до небето?

И като викаш, че това лови духа на книгите - как го прави като променя всичко - герои, епоха и цели? Лестат от оригинала нема как да се впечатли от произволен сводник. Дет се вика брат му тука е по-примамлива личност за Лестат, отколкото Луи, чиито типаж сме виждали у всеки един филм с гангстери от началото на 20в. И разбира се HBO вкараха гей персонажи в тия среди преди доста време. Та дори не е нещо уникално да кажеш. За разлика от оригинала, където Луи е бая отвъд познатото, което води до далеч по-интересната динамика между двамата. В тази си версия и двамата бият на кухо, щото все пак знаем какво трябва да бъдат. Не е като власетлина и галадриел да не страдат от същия проблем.

Просто Интервю с Вампир е познато име, Райс я няма да си пази творчеството и е фрий фор ол положението. Ако толкова им беше важно да правят нещо, Кралицата на прокълнатите има доста по-плачевна нужда от добра адаптация, тъй като във филма освен музиката на Джонатан Дейвис от Корн, много малко неща си заслужават. Добави, че е в модерно време, спокойно можеше да тласнат ъгъла на социалните медии и да си омешат споделената вселена бая по-добре.

пп. И да ползвам малко твоя тип защитаване на теза с емоционална танджента. Ама тази история е супер важна за Райс. Лестат е базиран на съпруга й, а в последствие приема много нейни черти, самата история пише след като загубва дъщеря си. Т.е. говорим за бая лична работа тука и да го изтърбушиш това, за да покриеш квоти и квото там падне е отвъд цинично и грозно. При положение, че във вампирските хроники имаме бая материал за адаптация и няма нужда да се ебаваш с вече установеното.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by Dr. Horrible » Wed Oct 05, 2022 1:13 am

Ами принципно давам шанс на нещата. Обичам историите на Марвел, обичам вселената на Седемте кралства, обичам книгите на Ан Райс - така че за мен е естествено да подходя с широко сърце. Е, не и за Rings of Power - този проект си беше мъртвороден по начало :lol:

Сравненията с Ши-Хълк не са съвсем коректни. Там го защитавах само след първия епизод, просто защото бяха само 25 минути, исках да видя какво ще направят. И нататък вече е прогресивно все по-скучно с някои малки моменти на полу-среднисто качество, затова дори не си правя усилието да пиша в темата. А тук само първия епизод е над час, втория е над 50 минути - тоест има си доста повече материал за обсъждане. Дори като пропорция от сезона да го вземеш - от Ши-хълк бяхме видели 1 от 9 епизода, тук вече сме гледали 2 от 7.

Както казах - според мен сериала много хубаво улавя духа на книгите. Да, някои неща в бексторито на Луи са променени, но не и най-съществените за персонажа. Вместо бял собственик на роби в края на 18-ти век са го направили чернокож собственик на проститутки в началото на 20-ти. Това не променя истински героя. Самотата му, търсенето на по-висш смисъл, отчаянието след загубата на брат му - всичко е там. Всичко от духа на книгите е запазено - личирността на героите, поетичността на еротиката, размислите за смисъла на живота, на моменти твърде сериозния патос, склонността към сантименталност, романтичната естетика - всичко това го има. Ето тук можеш да видиш до каква степен са се придържали към книгите (минута и половина клипче). Речта на Луи, в която описва момента, в който е станал вампир, е почти едно към едно с монолога от книгата. И на двете места си изглежда съвсем намясто, пасва си.
https://twitter.com/AMCPlus/status/1577402613259243522

Това е история за човек, който търси смисъл, и за един превъзходен чаровен нарцисист, който го увлича в мрежите си. За токсичната им връзка, за любовта в нея, за взаимозависимостта, за нуждата от повече. И е страхотна, страхотна, казвам го с пълна увереност.

Много харесвам врътката с това, че реално това е второто интервю. Харесва ми този мета-коментар - да, вие сте чували тази история, но не и всички детайли от нея, защото в миналото тя не е можела да бъде показана в цялата си същност. Че тогава Луи е укривал някои неща, притеснявал се е да говори по определени теми. Книгата излиза през 70-те години и действително пушва границите за това колко гейски неща можеш да покажеш. Луи и Лестат по идея са си точно гей семейство, което осиновява дъщера - Ан Райс споделя, че винаги това е било идеята. И филма от 94-та е критикуван, че не отразява този аспект. Така че мета-коментарът, че в днешно време можем най-после да видим историята в нейната цялост, е уместен.

Не знам как можеш да пренебрегваш качеството на продукцията - костюми, декори, операторска работа - всичко си е изпълнено страхотно, на впечатляващо ниво.

И, не на последно място - не е като да са чакали Ан Райс да умре и тогава да са се нахвърлили върху творчеството й. Тя почина миналия декември, когато сералът вече беше в напреднала фаза на продукция, и беше замезена, беше си executive producer заедно със сина си. Когато тя почина, синът й остана в екипа и още си е executive producer и на двата сериала. Така че тази история се прави с активното участие на семейство Райс, няма какво да казваш, че е са се възползвали от тях.
Не знам дори защо споменаваш Клодия - нея не сме я видели в сериала. Райс е споделяла, че образът е повлиян от нейната починала дъщеря - любовта, която Луи изпитва към нея, е повлияна от това чувство. Същевременно си има ясна граница - в книгата много подробно е описано как Луи се възбужда от детстоко й вратле, как иска да стисне врата й и да пие сладката й кръв - което, надявам се, Ан Райс не е искала да прави с дъщеря си :D В сериала са решили да не е дете, а тинейджърка - нека видим какво са направили, но ми се струва наистина подходящо, сцените с детето са доста крийпи и работят на хартия, но във визуална медия биха били прекалено смущаващи.

И също така - ако сериалът не ти харесва и не е твоето нещо, ок. Но няма нужда да го обиждаш така грубо, все едно е всепризнат боклук. В ротъна има 98% от критиците и 82% от публиката - и ако за критиците можем да кажем, че са платени или повлияни от нещо извън самия сериал, то публиката си е обективна. Тоест на повечето хора в една или друга степен им харесва.

Аз съм щастлив, че го има :)
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by трубадур » Wed Oct 05, 2022 4:22 pm

Dr. Horrible wrote:
Wed Oct 05, 2022 1:13 am
Аз съм щастлив, че го има :)
феър, много хубаво мнение си написал и щом е твоето, е твоето.
Аз засега го дропя и се съмнявам, че ще се върна. Въобще не работи за мен, и тъй.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by Dr. Horrible » Thu Oct 06, 2022 9:45 am

Благодаря ти :oops:
Иначе - да, в интернет има прекалено много съдържание, за да се занимаваме с неща, които не работят за нас!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by Ghibli » Thu Oct 06, 2022 12:43 pm

Не знам дали ще гледам сериала, но беше приятно да прочета разговора в коментарите :) Пълнометражният филм ми беше най-любимият филм на всички времена в продължение на доста години, затова малко се страхувам да гледам нещо ново по въпроса.
(В този ред на мисли, не бих казала, че във филма е пропуснат аспектът с гейското семейство. Може да не звучи думата "гей", но семейството от двама мъже и дъщеря го има.)

Докторе, имаш една печатна грешка към края за Ан Райс, оправи си я, че в момента стои интересно :shark:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
филмов критик
Farmer
Posts: 50
Joined: Mon Feb 14, 2022 5:49 pm

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by филмов критик » Thu Oct 06, 2022 1:36 pm

трубадур wrote:
Wed Oct 05, 2022 4:22 pm
много хубаво мнение си написал и щом е твоето, е твоето.
Dr. Horrible wrote:
Thu Oct 06, 2022 9:45 am
Благодаря ти :oops:
Ghibli wrote:
Thu Oct 06, 2022 12:43 pm
беше приятно да прочета разговора в коментарите :)
Attachments
new.jpg
new.jpg (66.82 KiB) Viewed 2203 times

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by трубадур » Thu Oct 06, 2022 3:10 pm

:lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
филмов критик
Farmer
Posts: 50
Joined: Mon Feb 14, 2022 5:49 pm

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by филмов критик » Sat Oct 15, 2022 12:54 pm

Сериала ще го пропусна , за мен за мен филмът е добър, но почнах да чета книгата, щото си викам, че и тя ще е добра.Стигнах до там , където почвам да долавям педофилски нотки.И си викам това само аз ли си въобразявам или настина е така. И се зачетох в коментарите тук ,защото не ги бях чел подробно и се оказва , че не само съм само аз.


Dr. Horrible wrote:
Wed Oct 05, 2022 1:13 am
Райс е споделяла, че образът е повлиян от нейната починала дъщеря - любовта, която Луи изпитва към нея, е повлияна от това чувство. Същевременно си има ясна граница - в книгата много подробно е описано как Луи се възбужда от детстоко й вратле, как иска да стисне врата й и да пие сладката й кръв - което, надявам се, Ан Райс не е искала да прави с дъщеря си
В романа "Лолита" главният герой по абсолютно по същия начин развива фиксациата си към деца - смъртта на детската му любов.

Надушвам тука нещо....

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Interview with the Vampire /Mayfair Witches [Immortal Universe]

Post by Killua » Sat Oct 22, 2022 2:54 pm

Ghibli wrote:
Thu Oct 06, 2022 12:43 pm
Не знам дали ще гледам сериала, но беше приятно да прочета разговора в коментарите :)
И аз така, каква хубава културна дискусия :heart:
Не съм чела оригинала аз, само филма съм гледала и много го харесвам.
Звучи като да може да ми допадне, предвид че критиките на трубадура сякаш бяха до голяма степен при сравнение с оригинала.
shadow dance nikoga ne luje

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests