House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Ambartanen » Wed Sep 07, 2022 9:44 am

Dr. Horrible wrote:
Wed Sep 07, 2022 12:34 am
Например как музиканта под дървото демонстрира, че майката на сина на краля има повече авторитет от официалния наследник.
Това според мен е малко преекспониране. Действието не се развива в османската империя, Алисънт не е някоя наложница от харема, която е родила син, тя е официална коронована кралица. И да не беше родила деца, пак щеше да е коронована кралица. А Ренира не се позова на авторитета си на престолонаследник, а на авторитета си на принцеса. Коронована кралица има повече власт от принцеса. И при Тюдорите, примерно, кралица Ан Болейн има повече власт от принцеса Мери Тюдор (единствения наследник на краля).
Алисент е кралица-консорт, това (теоретично) не носи никакъв авторитет или право да командва, когото и да било. Също не знам как реши, че Раенира "не се позова на авторитета си на престолонаследник, а на авторитета си на принцеса" и какво изобщо значи това?

Иначе ще стигнат до
Spoiler: show
20-годишен тайм скип и предполагаемо гражданската война още този сезон- в шести епизод. Седми и осми ще са вече въведение в истинския конфликт.
На мен това ми се струва като съвсем разумно темпо и много подобно на добрите сезони на GoT, в които имаше по един голям wtf момент на сезон, обикновено в предпоследния епизод. Очаквам тук ситуацията да е същата.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Dr. Horrible » Wed Sep 07, 2022 10:27 am

Кралица-консорт теоретично е най-точният термин, но той не е използван нито в сериала, нито в книгите. Алисънт е наричана просто "кралица". Аз виждам нещата така: ако във Вестерос имаше пълно равенство на половете, тогава щеше да съществува и идеята за кралица-консорт. Но идеята в патриархалния свят е, че кралят винаги е повече от кралицата, той е първият в държавата. Затова, ако случайно се случи така, че кралицата да е първата в държавата, тя да е управляващия монарх, тогава кралят се нарича крал-консорт, за да се покаже, че е по-малко от нея. В по-късните етапи на тази история има крал, който се нарича в книгата "крал-консорт". Но за кралица не използват този термин, просто защото кралицата по подразбиране си е по-долу от краля.
Но пак, дори и по-долу от краля, си е повече от невръстните му деца.

Под "позова се на авторитета си на принцеса" визирам конкретната реплика, която тя изолзва в сцената.
Алисънт: You may go, Samuel.
Ренира: You are to stay by the order of the Princess.
Алисънт: The Queen commands you to leave at once!

И музикантът се покланя на Ренира, казва "Princess" и се омита. Тоест той е избрал да послуша заповедта на кралица пред тази на принцеса, което е логично - "queen" outranks "princess". Сега, ако диалогът се беше развил по друг начин, ако Ренира беше казала "you are to stay by the order of the anointed heir", а Алисънт беше казала "The mother of the king's son commands you to leave!", тогава щях да се съглася с интерпретацията ти и тогава действието на музикантът щеше да е по-скандално.
В смисъл, съгласен съм с аргумента ти - на Ренира й е тъпо, че жената на баща ѝ вече има повече власт от нея самата. Но едновременно с това самата Ренира го приема, според мен. С недоволство приема факта, че "queen" outranks "princess", не си казва "нея я слушат само защото тя роди син", а си казва "Слушат я, защото се омъжи за краля, несправедливо е такива да законите ни!"

Иначе съм съгласен с Дем - и аз мисля, че реално ще стигнат до самия The Dance of the Dragons в трети сезон. Тоест не очаквам да скипнат 20 години - по-скоро ще скипнат около 10 (двете актриси, които играят младата и възрастната Ренира, имат 8 години разлика). След това остатъта от първи и целия втори сезон ще покрият следващите десетина години, и от трети да почва голямата война. Поне така ми се струва логично, но във всеки случай ми е много любопитно как ще го направят!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by трубадур » Wed Sep 07, 2022 10:34 am

Dr. Horrible wrote:
Wed Sep 07, 2022 12:34 am
И аз най-после го изгледах и съм във възторг, много добре им се получава. На мен ми хареса битката, беше bad-ass и готина. Сега, не разбирам много от стрелба с лък, но все пак стрелите не са снайпери, и при движеща се бронирана мишена ми се струва нормално да е трудно да я повалят. Пък и това са морски пирати, може да не са чак толкова великолепни стрелци. За мен битката изглеждаше ефектно и зрелищно. И като се появи накрая Ленор върху дракона, сърцето ми запя!
Всъщност беше заснета по калъп и с всяко едно клише за средновековен кеч, но това е като се включиха нашите в сеира.

Преди това беше покъртително. Имаме паляк на плаж срещу армия (петимата, които отидоха да го озаптят са достатъчни, бтв). Дори да беше в пълна броня и с кон, единствено щеше да им отнеме около 10 секунди повече да го повалят (говоря за тия, дето идваха удобно 1 по 1 и чакаха от 200 километра кимане на главния какво да правят, вместо да бяха наясно предварително как да го сломят, ама плот армор, нале). Танк без подкрепа е кажи-речи безполезен (а той дори не е, тъй като е само с нагръдник и пиратите бяха с по-добро снаряжение дори, но тегобата да си статист), та както беше направена ситуацията деймън е къде 1586% ако не мъртъв, то много сериозно пребит.

Иначе разбирам днешно време е нормално да се пише сценарий сцена за сцена и да се забравя какво е било преди, ама бива ли и зрителите да гледат по такъв начин? Три епизода ни показват Деймън като разглезен келеш, груб, жесток и т.н. основно осланящо се, че е брат на краля и горе-долу всичко му е позволено. Но го раздаваше като мокра пръдня. Както си постилаха го показваха като горделив кретен без покритие. Само за да спечели войната почти самосиндикално. Ако имаш такива умения и си ебаси воина, реално всичко ти е позволено.

Той направо засрами Джейми Ланистър или Робърт в най-силните им години. За Джейми наприме знаем, че е велик боец и въобще не е работа да му излезеш на пътя още преди да е ясно, че ебе сестра си и реално е баща на бъдещия крал. Толкова е важно да се знае, че с меча е несравним. Същото и за боби бой, човекът си осигурява трона щото на бойното поле е чудовище. За чий ми показват деймън цели 3 епизода като цивка? В първия епизод на турнира го третират като мамещ гамен, който играе мръсно и се осланя на положението си.

С действията си сега (плюс тоновете плот армор) в тая вселена се затвърди като ебаси машината и въобще за какво ни губят времето с лиготии?

Виждам какво се опитват да направят. Хората ще последват такъв човек, дори първоначално да му се носи славата, че не е много стабилен у главата, ама виж го на какво е способен. Още повече, ако алтернативата е разглезена принцеса, която просто няма къде да се докаже като воин и пълководец, но ми се струва, че можеха по-елегантно да стигнат до това без да се нуждаят от пауър рейнджърс изцепки.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Ambartanen » Wed Sep 07, 2022 10:49 am

Dr. Horrible wrote:
Wed Sep 07, 2022 10:27 am
В смисъл, съгласен съм с аргумента ти - на Ренира й е тъпо, че жената на баща ѝ вече има повече власт от нея самата. Но едновременно с това самата Ренира го приема, според мен. С недоволство приема факта, че "queen" outranks "princess", не си казва "нея я слушат само защото тя роди син", а си казва "Слушат я, защото се омъжи за краля, несправедливо е такива да законите ни!"
Ся всички сме наясно, че ако Раенира беше син на краля, никой никога нямаше да каже "queen outranks eldest prince." Другото си е вече чиста семантика- кралицата е кралица-консорт по презумпция и дори в нашия свят в днешен ден не ставаш крал-консорт, а принц-консорт (защото всички очакват краля да управлява). Елизабет е кралица-владетел (queen regnant) и бившия й съпруг си беше принц-консорт.
трубадур wrote:
Wed Sep 07, 2022 10:34 am
Три епизода ни показват Деймън като разглезен келеш, груб, жесток и т.н. основно осланящо се, че е брат на краля и горе-долу всичко му е позволено. Но го раздаваше като мокра пръдня. Както си постилаха го показваха като горделив кретен без покритие. Само за да спечели войната почти самосиндикално. Ако имаш такива умения и си ебаси воина, реално всичко ти е позволено.
Yes, that's the point exactly. Няма значение колко си разглезен, завистлив, нетърпелив, мързелив и тъй нататък. Ако в крайна сметка може да излезеш на бойното поле и да набиеш другите, всички ще те следват и слушат дори да те ненавиждат. Деймън е добър войн, ужасен владетел и доста гаден човек, но ако искаше престола, можеше да го вземе.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by трубадур » Wed Sep 07, 2022 11:02 am

И както казах, виждам какво правят, просто го показаха по невменяем начин. Взимайки предвид, че все пак е вселената на троновете, където постъпки като на деймън се наказват, щото нали, реалност, можеха да го направят по много фин начин. Дори в епизода имаше такава сцена. Докато военният съвет си чеше макарите деймън е навън и се опитва да направи нещо и сред съвета има достатъчно хора със сила и потекло, които му се възхищават, а на други поне е спечелил уважението.

За сведения подобни рамбовски постъпки дори в сериала за спартак нямаше. Дет се вика у супер исторически достоверния, почти документален филм, 300 такава сцена не съществува.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Ambartanen » Wed Sep 07, 2022 11:35 am

Тактиката в битките никога не им е била силната страна. Battle of the Bastards, която беше май най-прехвалената битка в GoT, не връзваше грам смисъл. Изключая един-два двубоя и изгарянето на флота на Станис, не се сещам за добра екшън сцена в целия сериал.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by трубадур » Wed Sep 07, 2022 12:12 pm

Не мога да не се съглася, тактиките куцат, но преди 8-ми сезон чак такава бутафория не достигаха.

Иначе 4-ти сезон, битката за стената си остава най-добрата. Но реално бойните епизоди, режисирани от Нийл Маршал бая бутнаха възможностите на тиви мелетата, освен това се опитваха да следват донейде как протича битката според книгата и там повече личаха бюджетни ограничения. Късните сезони беше вече фрий фор ол и къщата на дракона можеше да си спести подобни напъни, ама те. Както става ясно от всичкия тоя плач, много ми чупи имършъна. Мразя плот армор, ама този на Джон по време на битката на копелетата е нищо в сравнение с тоя на деймън.
Ambartanen wrote:
Wed Sep 07, 2022 11:43 am
трубадур wrote:
Wed Sep 07, 2022 10:55 am
С това на ум, хбо дракона въобще не е толкова woke, колкото му се носи славата.
Еми зависи какъв смисъл влагаме в думата. Засега първите три епизода на HotD са за това как патриархалността на обществото води до всичкия конфликт между героите (може би освен на Деймън драмите).
ще избием в див оф в другата тема, ама аз не го виждам засега баш така. Хората с амбиция и власт трошат хатъра и в крайна сметка мъжете си дават живота за тия глупости. Не случайно я имаше и тая сцена с квачките по време на лова, където принцесата дойде и им сипа, като каза на дъртата, че тя докато ръпа торта не е като да помага много на обществото.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Dr. Horrible » Wed Sep 07, 2022 2:28 pm

За днешната епоха не знам, но в миналото се е използвало крал-консорт като понятие. Съпругът на Мери Стюард (Queen of Scots) си е наричан точно крал-консорт. И в книгата също наричат така един от кралете по време на войната. А на Филип не знам много какъв му е бил случая :lol:
Иначе разбирам днешно време е нормално да се пише сценарий сцена за сцена и да се забравя какво е било преди, ама бива ли и зрителите да гледат по такъв начин? Три епизода ни показват Деймън като разглезен келеш, груб, жесток и т.н. основно осланящо се, че е брат на краля и горе-долу всичко му е позволено. Но го раздаваше като мокра пръдня. Както си постилаха го показваха като горделив кретен без покритие.
С това съм силно несъгласен :D
Деймън от самото начало е показан като опасен войн, който е проблемен, защото е прекалено брутален. На турнира в първи епизод щеше да бъде победител, натръшка свирепо и безпроблемно почти всички, единствено младото хубаво рицарче го победи, защото то е като Капитан Америка. А Деймън няма много социални качества, но определено може да влезе под кожата на войниците, знае как да им спечели лоялността им и може да бъде жесток и брутален. Във втори епизод никой не смееше да се изправи срещу него на дуел и да си вземе яйцето. И когато Ренира се намеси, тя правилно отбеляза, че ако не беше отишла, Деймън щеше да ги избие всичките.
Да, в трети епизод е още по-силен и могъщ боец, отколкото преди, но това е надграждане на предишните два, а не влиза в противоречие с тях.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by трубадур » Wed Sep 07, 2022 3:07 pm

Dr. Horrible wrote:
Wed Sep 07, 2022 2:28 pm
Във втори епизод никой не смееше да се изправи срещу него на дуел и да си вземе яйцето. И когато Ренира се намеси, тя правилно отбеляза, че ако не беше отишла, Деймън щеше да ги избие всичките.
Тая агитка беше там да му каже да не се държи като паляк, а не да се бие с него. Още повече, че Ото от всички е най-наясно колко Визерис в крайна сметка държи на тъпия си брат. И пак, брат на краля, който бива защитаван от този крал за всяко негово действие. Както са си подложили показва единствено, че е леке, а не голяма работа.

Същото и на турнира, малцина ще натрепят баш брата на краля. Това, че там ептем изтърваха юздите и показваха убийства вече е просто сценарна немарливост, щото явно беше прави квото знаеш с който щеш и не стана ясно подмолни ли бяха номерата на деймън или не. Особено след като капитан вестерос го претрепа в гръб.

С други думи, и без това се дънят в определени отношения. Да бяха казали в прав текст Деймън е баси нещото с меч, не е работа да му се влиза на воле и да спрат със сцени на насилие, че не им се получават. Никой не гледаше троновете заради битки. Голяма такава се случи във финала на втори сезон. Няма нужда от нескопосано ай кенди.
Last edited by трубадур on Wed Sep 07, 2022 3:08 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Marfa » Wed Sep 07, 2022 3:08 pm

Филип е принц-консорт.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Totenkopf
E'lir
Posts: 152
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:31 pm

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Totenkopf » Wed Sep 07, 2022 6:29 pm

Като стана дума за принца, аз освен че може да язди дракон друго не виждам, то даже и в публичния дом мацката му го каза, това че тръгна да налага вестоносеца не ми се вижда да е много вдъхновяващо за никого, че да му се кефи и следва, по скоро наемениците ще го следват само заради златото нищо друго, на всички показа, с каква лабилна психика е, колко ще те търпят да тероризираш подчинените си, войниците си и офицерите си? Да се държиш, като Тиранин?

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by трубадур » Mon Sep 12, 2022 1:55 pm

95% от 4-ти епизод са супер безполезни, заложи на некви врътки, но реално ме утрепа от скука. Деймън поне мяза на човек вече, реално повечето актьори са си улегнали в героите и не ми чегърта толкова. Като цяло пропилян час и мех усещане на финалните надписи.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20295
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Xellos » Mon Sep 12, 2022 3:04 pm

Capture.JPG
Capture.JPG (35.64 KiB) Viewed 772 times
:mrgreen:
:ninja:

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Marfa » Mon Sep 12, 2022 8:49 pm

Адски скучен епизод.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Totenkopf
E'lir
Posts: 152
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:31 pm

Re: House of the Dragon (SPOILERS FOR THE TV SHOW)

Post by Totenkopf » Tue Sep 13, 2022 12:11 am

Прави ли ви впечатление как всеки Сулю влиза в кралския замък въоръжен? И да, не визирам само тази сцена дето двамата глупака( единия беше малолетен, та едва ли може да бъде отговорен за постъпките си макар и възпитаван, като благородник) извадиха мечовете си за да се саморазправят( дори да не са в кралската резиденция са пред престолонаследника, член на кралското семейство). Все пак най якия епизод досега, шоуто започна да се изплаща. Видяхте ли как познах, че ще се забие с рицаря красавец, който тя издигна, беше прекалено очевидно това, че по някаква форма ще станат любовници, клише, което нямаше как да не се изиграе.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 20 guests