Защо угасна фантастиката у нас

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
aiva
Misting
Posts: 275
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Защо угасна фантастиката у нас

Post by aiva » Sat Jan 08, 2022 6:08 pm

Те повечето неща по темата май са казани, но да дам и моя принос. Наблюдението на Dr. Horrible, че може би главно младите читатели разчитат на българските преводи поне на мен ми се вижда логично и със сигурност съвпада с моя случай. Англоезична литература от много време вече чета само в оригинал и почти винаги в електронен формат (с редки изключения, главно поредици или автори, които съм почнала да събирам на хартия). Много ми е трудно в последно време да чета такива неща на български, усеща се някакси като превод, да не говорим, че понякога прозира оригиналът отдолу. Т.е. при все многото изчетено от мен, не подпомагам родните издателства. Последните ми два сблъсъка с превод бяха на две книги от артлайн и там проблемът не беше дори само в превода, ами и редакция - дотолкова, че на едната книга имаше правописна грешка в заглавието на задната корица.

Книги на хартия и на български купувам, когато става въпрос за български или неанглоезичен автор (руски, корейски, стига да го има преведен на български). Може да е от непознаването на чуждия език в случая, но тези преводи ми се струват много по-плавни и ненатрапчиви. Може и просто да съм изкарала късмет. Хич не ми и беше хрумвало даже да ги търся тези неща в електронен вариант, ще е хубаво, ако ги има. Би било решило и проблема с книгите на Робин Хоб, за които се писа по-горе - не ти се преиздават изчерпаните тиражи, ок, пусни ги електронно, барем изкараш нещо за минимално допълнителна инвестиция.

Гледам сега, че в озон имат е-книги, ама май всичките са на български. Което ме води до един въпрос - откъде си купувате електронни книги на английски от България, има ли ги на някакви наши си представители, че аз все давам парици на някой от амазоните. А последния път, понеже взимах много накуп, и ми се скара, че съм в друга страна, и трябваше да се въртят едни врътки да го излъжа да ми ги продаде.

User avatar
hakama
Farmer
Posts: 51
Joined: Sat Feb 19, 2011 7:05 pm

Re: Защо угасна фантастиката у нас

Post by hakama » Mon Feb 12, 2024 12:58 pm

Чета коментарите под Топ 15 НФ романи, и попаднах на този пост на Random... дали има развитие този проект с преиздаването на поредицата Чун Куо на Унгроув?
ПП: На БГ има ли смисъл да се започва /не била довършена/?

Иначе е доста тъжно като чуеш че преиздадени книги (Азимов последно) с тираж около 200бр... Не знам Топ заглавията по книжарниците в какъв поръдък ги печатат, но това е много малко от тези в началото на 90те (Фондация и Империя 1992 Орфия 25 000 бр.) САМИТЕ БОГОВЕ. 1998. Изд. Камея, София Тираж: 2 400 бр.)
ФАНТАСТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ І. Мисия в тялото на човека. 1993. Изд. Бард, София. Тираж: 10 000 бр.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Защо угасна фантастиката у нас

Post by Yan » Mon Feb 12, 2024 2:47 pm

hakama wrote:
Mon Feb 12, 2024 12:58 pm
Чета коментарите под Топ 15 НФ романи, и попаднах на този пост на Random... дали има развитие този проект с преиздаването на поредицата Чун Куо на Унгроув?
ПП: На БГ има ли смисъл да се започва /не била довършена/?
Проектът за дефинитивното издание на Чунг Куо се движи бавно. Дейвид Уингроув ги е докарал до 13-та книга (издадени), 14 е почти готова от общо 20 планирани. Лошата новина от началото на февруари, е че са го диагностицирали с Паркинсън, така че обяснимо нещата се движат по-бавно.

На български са издадени първите 4 от 8-те от оригиналното издание, така че не виждам много смисъл.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests