Гледано напоследък, Част VI: 2049

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by tigermaster » Sun Dec 27, 2020 7:46 pm

Аз даже не съм го гледал :) И предишния не съм гледал... На този трейлърът ми хареса бая, бтв, та може и да му метна едно-две очи по някое време, де, просто ми беше странен този срив в ИМДб-рейтинга, а и стената от негативни ревюта там.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Dr. Horrible » Mon Dec 28, 2020 12:23 am

За мен не е изненадващо, че филмът няма популярността и успеха на първия. Първият беше малко по-клиширан, следваше познатия модел и структура. Аз затова не го харесах чак толкова - просто не беше филм за Уондър Уомън.
Докато това Е филм за Уондър Уомън. Абсолютно обръща нещата на 180 градуса и имбрейсва героинята. Уондър уомън е чийзи и нелепа, но е носител на идеали и ценности. Впрочем, тя от десетилетия е икона, много уважавана в определени среди, но реално образът ѝ е най-вече символ. Комиксите с нея никога не са били чак толкова хитови, не е имала самостоятелен анимационен сериал, камо ли тонове сериали като Батман и Спайдър-мен. И тя като образ има две страни, които хем се допълват, хем на моменти могат да си противоречат: тя хем е непобедим войн, който разбива враговете наред, хем е състрадателен пацефист, изпълнен с любов към всяка форма на живот. И докато първият филм отрази първата ѝ страна, то този се справи перфектно с втората. Екшънът във филма бледнее пред емоционалните и човешки моменти, в които тя реално изпитва състрадание към хората в кофти положение.
И като цялото идеята на филма не е лоша и много си отива на героинята. Идеята, че да се фиксираш само върху това, което не можеш да имаш, ограничава разтежа, че алчността създава хаос и обръща света наопаки, че завистта за успехите или постиженията на някой друг ни пречи да оценим собствените си успехи и постижение... Това е наистина много топла, много човешка идея и се радвам, че беше разказана точно с тази героиня. А Гал Гадот беше тоооолкова великолепна, истински ме спечели и се влюбих в нея :) Сега даже се хайпнах за Снайдър Кът, надявам се да има повече сцени с Гал и да е прекрасна!

Повтарям - филмът си има проблеми. Но сърцето му е на правилното място и за мен това е важното. Много по-специфичен е от филм като Spider-man: Far From Home, примерно, който има над 90% в ротън томейтоус и е много по-обикновен и не отразява духа на героя.

Певецо на рицарска лирика, защо смяташ, че Даяна не се е била във втората световна? Буквално ни е казано, че тя не е спряла да се бори за света, просто го прави по-скришно и гледа да не оставя следи. И наистина разбира природата на хората.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by трубадур » Mon Dec 28, 2020 1:11 am

трубадур wrote:
Sun Dec 27, 2020 1:29 pm
Но най ме чупи, че тая пача скипва шибаната втора световна, ама тука зарад некви кретенски детски постъпки си размърда задника. И единственото извинение е, че помага при освобождаване на лагерите. Всичко на всичко една снимка. Това й е участието в най-ужасната война на планетата. И ако е разбираемо да пропусне втората световна, щото все пак хората са дебилни, нека сами се оправят (което някак си и беше идеята на първия филм и едни от последните думи, които Пайн й каза преди да гръмне в небето), кое да я еба у главата проста я накара баш 84-та да се върне в екшъна?
кое е толкова трудно разбираемо?

поне ти се радваш на филма по чисто субективни причини и копче не може да ти се каже за туй

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Dr. Horrible » Mon Dec 28, 2020 9:12 am

Труден за разбиране е гигантическият логически скок от "във филма показаха една снимка от Втората световна" до "значи тя не е правила нищо друго през Втората световна". Човек, тя и от първата световна имаше всичко на всичко една снимка :lol: И ти какво искаш - да си прави селфита с всички спасени и по всички бойни полета и да ги поства в инстаграм ли? Не разбирам - на малоумен ли се правиш или нарочно тролиш за спорта. Показаната снимка ОЧЕВИДНО е знак, че тя е била активна през цялото време и се е борела, помагала е за спасяването на евреи от концлагери, просто филмът не иска да задълбава в това, затова само го регистрира и продължава нататък. Колко снимки са ти нужни, за да си кажеш "Е, да, явно е помагала" - три, пет, десет? Няма нужда, филмът не е за това. Как е възможно от "Показаха една снимка" да скочиш до "Значи само веднъж е помогнала, еднократно" и да продължиш вече с дръзки изказвания като "тая пача скипва шибаната втора световна". Ако бяха показали десет снимки, щеше да кажеш "Кво ме еня мене тая пача дека е била преди, аре по-бързо да я видиме защо требе второ филме да ѝ дават." и да казваш, че това било излишно и можело да се изреже и само с една снимка сме щели да схванем идеята.

Разбирам да кажеш, че ефектите не са били доизпинани в някои сцени, че Чийта не беше използвана и екшъна с нея беше кратък, че филмът е бил доста дълъг, че темпото е било неравномерно - има какви ли не реални критики. Ама да изписваш такива абзаци и такива скокове за това, че не показали по-подробно десетилетията между двата филма....
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by трубадур » Mon Dec 28, 2020 9:34 am

Викам, че основно е проблем оти няма абсолютно никаква причина точно 84-та да реши да се покаже като себе си, докато преди това просто се е фръцкала зад кулисите, щото даже това е и въпросът в цитираното, ама карай. Викаш пропуска да се покаже през втората, убийството на кенеди или мартин лутър, виетнам, корея, ама бутната булка - риъл шит.

И ме кефи как се хващаш за тва де, а не за тоновете глупости във филма, които са обективно малоумни, ама карай. Не е като да не знаем как водиш диалог, като някакъв боклук те радва. Казах ти, харесвай си го, ама не се опитвай да го изкараш сякаш има качества отвъд "ми тва ми трябваше да е филмът, получих го" и да ми нижеш абзаци за моята интерпретация, за която е явно, че въобще не са мислили, щото ако бяха, филмът нямаше да изглежда сякаш е сниман, докато го пишат и после в едно изречение да събереш реалните проблеми на филма, които също отразих.

И да повторя, явно в тоз форум ако не кажеш нещо 3 пъти не влиза в главите, пачата се показва ся в 84-та, само щото филмът го изисква, не й дадоха реална причина за това. И е тъпо. И на фона на това, да се е криела през цялото време на 20в. дето е фраш от ситуации, където би била нужна, тя да го прави по терлици е евала просто.

пп. филмът е колосална глупост, да го харесваш Е троленето в случая, дотолкова, че като ти чета телешкия възторг се чудя дали не си този, който наистина троли, защото наистина е с качеството, темпото, пълното неумение да се работи с актьори и всички останали подправки, с които пол кенефът андерсън си дирижира "произведенията" и така да му се радваш наистина идваш като след лоботомия и сякаш е първото нещо с картинки, което виждаш. С други думи като някой не изпитва същото привличане към дадена тъпотия не ги обвинявай в тролене.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Dr. Horrible » Mon Dec 28, 2020 12:11 pm

Ама това, че се е показала чак през 84-та просто не е вярно. Първият филм ясно завърши с това, че тя е станала скрит защитник на хората и си върши героизма, просто не го афишира и никой не знае за това. Не е решила един ден да спасява паднала от мост булка - през цялото време е спасявала всякакви хора, десетилетия наред. Виж как в мола тя унищожи камерите, за да остане неизвестна. Как, като спаси децата в Кайро, специално им каза "Не казвайте на никого за това". Как имаше цяла стая с екрани да следи къде положението е тежко и да помага. Как каза на Стив нещо тип "Аз всеки ден се раздавам за хора, само едно нещо поисках". Не знам откъде идва представата, че си е седяла бездействено.

Не е пропуснала да се покаже през втората световна - борила се е, има ясно доказателство за това във филма. Убийството на Кенеди не е някакво предварително известно събитие, което тя да отиде да спре :shock: :shock: :shock: Просто не е била наблизо. Наистина ли това ти е проблем?
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by трубадур » Mon Dec 28, 2020 1:38 pm

Баце, казах къде ми е точно проблемът, тва че отказваш да го видиш си е твой вече. Бтв, обясненията са ти безсмислени, особено за 20в. и дет накрая тая дори строши една полицейска кола след обира, ама ще остане невидима на некой му дедовия. И, не, не да предотврати убийството разбира се, напрао не мом повече.

Но по-добре опитай да оправдаеш кретенския диалог, детинското решение на конфликта, липсата на последици от каквито и да е действия, загубеното темпо, абсолютно липсващата връзка на началните сцени с каквото и да било, демек са само пълнеж като редица други сцени, де, преиграването на всички и как светът не работи по начина, дето този филм си мисли, че го прави - оттам и как е останал скрита, прелитането от деце до кайро, прочувствената реч на английски за целия свят, разпадащи се атомни бомби, макар руските да бяха реални, че злодеите са отвъд карикатури, ама не по начина на Сам Рейми, ами просто зле написани, като целия сценарий. Въобще гледай си го там десет пъти и му се радвай, явно са си нацелили зрителя в тебе, но това е абсолютен боклук, с една горе-долу добра сцена - боя в белия дом.

По-зле е от тенет и една идея над мулан. Демек идеален за 2020.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by tigermaster » Mon Dec 28, 2020 4:31 pm

Рядко те виждам да приемаш някой филм като толкова лична обида... Толкова ли да е зле???

Както и да е, аз пък гледах Бондове без Даниъл Крейг.
"От Русия с любов":
https://www.imdb.com/title/tt0057076/
Какво е минавало за сериозен шпионски екшън преди шейсетина години... Едно време като го гледах по телевизията, горе-долу го харесах, между другото, обаче, при цялото ми уважение и към Шон Конъри, и към останалите замесени в изработката на този филм, това е смразяваща тъпотия. Днес този сценарий - без никаква промяна - би бил прекрасна пародия. Буквално това. Злодей, чието лице не се вижда, който крои кроежи, докато гали аристократична котка... Това не мога да го приема на сериозно. Все едно Доктор Клоу от "Инспектор Гаджет". Има и други подобни проблеми. Гросмайстор, чиито умения да играе шах явно се прехвърлят идеално в планирането на злодеяния. Героични цигани и героични турци, които помагат на Бонд срещу българския наемен убиец с идеалното българско име Криленку, и красиви цигански мацки, които се бият еротично, за да си спечелят мъж. Кх... Поне двубоят с Робърт Шоу си беше легитимно готин, обаче като цяло екшън сцените са малко, героите са смехотворни, самият Бонд е дразнещ, а сценарият е пародия.

С Бонда на Шон Конъри явно нямаше да се разберем, а Роджър Мур дори когато бях тийнейджър, ми беше смешен по възможно най-неправилния начин, затова минах на Тимъти Далтън. "Живи светлини" и "Упълномощен да убива":
https://www.imdb.com/title/tt0093428/
https://www.imdb.com/title/tt0097742/
Едно време Далтън ми беше любимият 007 след Крейг. Има защо. Върховен Бонд, страхотен екшън в обилно количество и добре завързани приключенски истории. И мрак и насилие, които осемдесетте години погребват франчайза за доста време напред, чак до "Златното око" - подозирам, това обяснява по-ниските оценки, защото при всички положения тези два филма са сред по-добрите за Джеймс Бонд. А и е яка осемдесетарщина, и откъм музика, и откъм визия, което е плюс. Филмите в никой случай не са по-брутални от поредицата за Индиана Джоунс, всъщност, а и има доста хумор, обаче след детинщината на Роджър Мур изглеждат като "Робокоп". "Упълномощен да убива" в началото е получил рейтинг R и е трябвало някои кървави сцени да бъдат изрязани, за да се вмести в PG-13.

После, разбира се, гледах "Златното око":
https://www.imdb.com/title/tt0113189/
По-добре да не бях... Знаех го като добър екшън и щеше да е добре да си продължи така, обаче или филмът е остарял зле, или аз съм пораснал твърде много. (Последното е твърде невъзможно, бтв, в доста отношения все още съм на акъла на дванайсетгодишно хлапе.) Докато "От Русия с любов" е неумишена пародия, тук пародирането на Бондовските клишета е съвсем умишлено и с очевидно търсен комедиен ефект. Бонд беше изнасилен и после в отделна сцена пребит от жена, егати... Психопатка (психо патка?) с името Ксения Онатоп, която притежаваше могъщи бедра, с които мачкаше хора до смърт. Добре хореографиран екшън, а и мисля, че този филм поставя началото на кариерата на Шон Бийн като онзи, когото го убиват по някое време. Самият Шон Бийн е много по-добър в изпълнението на бойни сцени от Пиърс Броснан и това лъсна яко в двубоя им. Красив филм. Песента на Тина Търнър радва. Само дето е дълъг и развлачен и комедията не ме забавляваше изобщо, а малкото моменти с компютърни ефекти ме накараха да оценя развитието на технологията в това отношение за последните двайсет и няколко години.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by трубадур » Mon Dec 28, 2020 6:05 pm

Че се оливам спор няма, ама пустинякът ми дължи пари, и по-важното, време, тъй че. И ми държи пара от сума време, щото тук го има поне от 20-ти декември и чеках да го видите всите преди да наливам :?
Не научих се от джъстис лигата и тва си е :mrgreen:

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Yan » Sun Jan 03, 2021 12:49 pm

Снощи рекохме да гледаме Frozen II преди да са го разкарали от HBO Go. По-добре да не бяхме. Не случайно си има една цяла категория в киното известна като The Completely Unnecessary Disney Sequels и Frozen II e направо христоматиен пример за нея. Ужасен сценарий, ужасно темпо, кринджи песни. Олаф беше някакъв тотален ужас, Кристоф и той... И цялото повтаряне и натъртване как водата имала памет... Алоу, Дисни, на вашата съвест ще тежи, че една сюрия малки момиченца ще вземат да повярват в тая глупост...

От друга страна Ready or Not (който гледах сам, защото Гибли все пак има някакви стандарти за кино) се оказа забавна B-movie хорър комедийка. Самара Уийвинг (племенница на агент Смит и допългангър на Марго Роби) го играе обикновеното девойче, което се омъжва за представител на богато и ексцентрично семейство. Семейството е направило състоянието си от продажбата на настолни игри :D. Когато в него влиза нов човек, ритуалът по приемането включва теглене на карта от специална кутия точно в полунощ. На картата има написано името на игра, която късметлията/късметлийката трябва да играе, за да стане част от фамилията. Повечето са безобидни, с изключение на "Криеница" при която членовете на семейството въоръжени с всякакви симпатични средства за убиване се опитват да заловят завалията преди да се е съмнало и да го принесат в жертва на Сатаната. Щото естествено техния предтеча е сключил сделка с дявола и благоденствието на семейството се дължи на това. Ако не успеят с ритуала всички ще се гътнат по особено неприятен начин. Естествено нашето девойче изтегли баш тази карта и стана мазалото. Филмът даже се опитва да прави разни социални коментари за "особеностите и морала на богатите хора" и всъщност на моменти нацелва доста добре.
П.П. Самият факт, че за него написах почти три пъти повече отколкото за Frozen II, трябва да ви говори колко ме разочарова дисниевото творение...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Martix » Tue Jan 12, 2021 7:48 pm

Wonder Woman 1984
Бях се наплашил от слабите отзиви и ниската оценка в imdb, но филмчето се оказа доста идейно, ако и малко недонаправено (все пак са бързали да хванат коледния сезон, и не е останало време за we'll fix it in post). Ревюто в списанието и мненията на доктора в тая тема всъщност са спот он, само оценките им трябва да се смъкнат малко.
+ идеен сценарии, който използва историята и идеалите на WW наистина, вместо само да ги казва.
+ готини паралели с първия филм, реализирани със идейната огледална сцена, която отделно от тази си функция вкара и приятна доза пародия
+ неочаквано хитро вкараната метафора със летенето, която се преплита с основната тема за маймунската ръчичка
+ тематичното ядро на филма, а именно, че силите трябва да се спечелят честно, а не с измама, е следвано неотклонно и е вплетено на всички нива в сценария.
+ всички актьори играят с кеф и умение
+ интересна идея за злодея Лорд, която стои добре в 80-тарския сетинг
но за съжаление нещата не са само розови
- Cheetah... Единственото хубаво нещо в нея е абсолютно най-гениалното име на комиксов злодей ever
- стандартни за супергеройски филм диалози, т.е пълно дъно
- 80-тарския сетинг не беше използван достатъчно, а по едно време усетих, че съвсем е изчезнал
- скучна, неинспирирана визия
- скучен, неинспириран екшън
- малко попрекалиха с ласото на истината. То бива бива money shots, ама по едно време все едно гледах спайдърмен
- това е филма с най-нескопосаното green screen летене, което съм виждал от доста време насам
- клатеща зумваща камера и недостатъчно slow-mo, поради което слабите екшън сцени милостиво са ни спестени. Изобщо, каква е връзката на Зак Снайдер с този проект :-D
- CGI като от 2006-та
- дребни plothole-ове като объркването на сезона, разходката за трейлър бронята, вкарването на грешки в timeline-а на DCU, и онази дреболия със приятеля на Диана

Финална оценка 6/10
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Ambartanen » Wed Jan 13, 2021 4:12 pm

Аз ще подкрепя коментара на Ян за Ready or Not с пълна сила. Нямам какво да добавя, но наистина е доста забавен и перфектно постига каквото си поставя за цел.

В по-комедийна версия на същия жанр, мога да препоръчам Freaky, който е комбинация от body swap комедиите стил Freaky Friday и слашър хорърите стил Friday The 13th. Именно сериен убиец по погрешка вместо да убие поредната тийнейджърка си разменя тялото с нея. Катрин Нютън и Винс Вон се справят страхотно с ролите си и филмът се крепи доста успешно на техните изпълнения. Това между другото е четвъртия пореден подобен филм на Кристофър Ландън като писател/режисьор и всичките си заслужават. Ако случайно не сте го гледали, Happy Death Day е особено страхотен horror B-movie с кинематография, актьорска игра и сценарии достоен за best of the year класации. Той пък комбинира Groundhog Day time-loop с по-мистериозен хорър филм, където целта е да се разкрие самоличността на убиеца.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Litz » Wed Jan 13, 2021 5:45 pm

@Ambartanen много ми се гледа Freaky, щото обожавам Happy Death Day и двата. А и ModernGurlz много го похвали.

User avatar
aiva
Misting
Posts: 275
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by aiva » Sun Jan 17, 2021 4:16 pm

Гледах Rocketman, което някак успях да пропусна, когато излезе - оказа се много по-добър филм от Bohemian Rhapsody. Много добре използваше музиката, за да разкаже историята всичките time skip-ове, и като цяло се усещаше повече като мюзикъл, отколкото като филм с музика. Но това, което според мен го издига значително над нивото на Bohemian Rhapsody, е, че сякаш не разчиташе толкова на това, че зрителите знаят ключовите моменти, и съответно не преминаваше през тях все едно са точки от check list без build-up или нещо свързващо помежду им, а успя да ги обедини и да разкаже точно история.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Ambartanen » Mon Jan 18, 2021 11:16 am

@Litz, без да си оттеглям препоръката въобще, Freaky не е толкова добър колкото Happy Death Day. Бих занижил малко очакванията.

Scare Me беше такава разочароваща navel-gazing скучнотия, че го довършихме на чист инат. Не мога да си обясня как има позитивна оценка от публиката в доматите. От друга страна перфектно разбирам защо критиците толкова се кефят- идеалният пример за желанието на професионалните критици да видят нещо различно без значение дали е добро или добре направено. Първите час и двайсет от този час и трийсет минутен филм са несвързани скечове вариращи като качество между "става" и "много тъпо и скучно" и изведнъж последните десет минути извъртат нещата по реално доста предвидим начин опитвайки се да предадат смисъл на тъпите и скучни скечове... хубаво, ама дори да са били нарочно тъпи и скучни, пак половината филм беше тъп и скучен. Ая Кеш (Stormfront от втори сезон на The Boys) е много готина и изважда доста яко изпълнение от никаквия сценарий, но Крис Ред и Джош Рубен не успяват (admittedly, те имат дори по-малко възможност за това).

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests