Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Fri Nov 13, 2020 6:21 pm

Абе бая странно е да знаеш това, понеже то е grand reveal на тази новела :) най-много да си се оспойлила или да си чела спекулации какво ще става в текста от времето, когато стана ясно заглавието ;) понеже то от след заглавието и знаейки темата, не беше голям stretch of imagination.

Иначе от "рилийз партита" са неща като: един доуншард е различен от останалите. или: harmony е по-силен от одиум. В смисъл полезен материал за предвиждане и теории, но не и важен за сюжета ;р Който иска, рисърчва, който не - не :)

Чиричири рулира, бтв дали тотално ще стане
Spoiler: show
дракон
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Fri Nov 13, 2020 6:41 pm

Абе то и Роулинг си вярва, че в книгите си личи, че Дъмболдор е гей :D
Общо взето "Голяма история" няма. Има някакви пренебрежими намеци за връзки в различни епохи и светове, но нищо особено съществено. Каквото и да прави Каладин, това никога няма да има значение за Вин, нито за принцесата от Елантрис. Императора, чиято душа е създадена с печати, е абсолютно ирелевантен за Далинар или дракончето на Рисн. И т.н.
"Голяма история" е примерно ФицРицарин и Малта Вестртит да не са се срещали или знаели за съществуването си 15 книги, но действията на единия да променят света по начин, който се отразява на живота на другия. "Голяма история" е Блек Уидоу и Гамора никога да не са се срещали, но понеже едната е била хвърлена от скала насила на далечна планета на края на света, другата да трябва да премине през вселената, да намери планетата и да се хвърли сама от скалата... Това е Голяма история, дори повече, това е поезия! :heart:
Иначе специално влязох в coppermind да видя има ли нещо за Dawnshard, което да ми обогати евентуално четенето на новелата. Общо взето информацията е "имало такова нещо, ама не се знае какво е". Буквално - "no one seemed to know exactly what the Dawnshards were or what they looked like" :D Но на някакъв кон през 2019-та е казано, че някога е имало Downshard някъде в Aimia и може още да има :!:

Нооо, съм съгласен, че сигурно е страхотно форумно преживяване, което може да се сподели с хиляди хора и да надгради по наистина уникален начин процесът на четене на книгите. За жалост аз едва ли бих намерил волята за подобно приключение, но тотално разбирам как то може да бъде страхотно изживяване, споделено с други читатели :)

НО, Жоро, все пак реших да дочета Warbreaker преди да почна четвъртата книга, така че трябва да се насладиш на тази победа!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Fri Nov 13, 2020 8:59 pm

Това е character подходът, да ;)

А голямата история е тази на шардовете и Хойд.
Spoiler: show
Вече и Rysn :D
Вин, Каладин и Шай няма да имат място в нея - те са си герои в своите светове.
Но Сазед, Крисала, Вашер, Вивена, може би Уакс, може би Далинар - те ще имат ;)
И в това е красотата!

супер за Warbreaker!

Иначе не споделям ентусиазма, че завидните качества на Dawnshard ще се пренесат върху Ритъма. Според мен той ще е също такава скука с лош пейсинг като третата, но дано съм лош пророк :mrgreen:

п.п. Марто, dawnshards се споменават още в любимите ти сцени между Ясна и Шалан, после са сериозен плот елемент в трета, докато Далинар разбира какъв им е бил проблемът на старите Рицари по време на Рекреанса или както там е на български, та доста смело да кажеш, че са нещо маловажно, от самото начало са хинтвани като голяма работа. Трябва да се чете внимателно! Или да се кисне по форуми де ;р
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Fri Nov 13, 2020 10:49 pm

Moridin wrote:
Fri Nov 13, 2020 8:59 pm
Това е character подходът, да ;)

А голямата история е тази на шардовете и Хойд.
Това не е голяма история, а голямо тийзване :D
От страницата за Хойд на фен-уикито:
Hoid's motives are unknown, and most of his actions occur behind the scenes. He is searching for something unknown.
Демек - нищо не се знае и нищо не се показва, ама има иначе тийзове в 15 книги и мнооого въпроси по интервюта :D

И после:
His origin will be revealed in the Dragonsteel series
И като кликнеш на тази бъдеща поредица Dragonsteel:
One reason Brandon has not prioritized this series, though, is that he doesn't want readers to feel that they have to read his other books in order to understand what is happening, and he probably won't publish Hoid's story until it becomes relevant.
In other words - it has not become relevant :!:
В смисъл, да, някой ден ще излезе поредица за убийството и разпада на оня и тя може да е много яка, ама пак ще е някакъв далечен прикуел към хинтове, а не Голяма история! И всякакви там твърде детайлни техничности на магическата система като Splinter, Investiture и ала-бала са ми малко плява, ама айде, за всекиго по нещо.
Смело е да кажеш, че хинтове и споменавания са сериозен плот елемент. Сериозен плот елемент е, че мъкнаха мостовете, после че станаха рицари :D


Но ми е много готино как го защитаваш, аз хейтвам и после аз съм по-хайпнат за четвъртата! Дано не си прав, дано е хубава, хубава, хубава!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Fri Nov 13, 2020 11:22 pm

Много ми е трудно да схвана какво толкова неразбираемо има в идеята, че има overarching story, към която бавно се прибутват нещата и всяка следваща поредица от Вселената трупа нов материал към сюжета на голямата история :) Основният конфликт на Космера (засега) е желанието на Одиум да унищожи останалите шардове, а на Хойд - да го спре. Написани са 15 от 35 книги, демек има още доста да се бута :) То е като сериал, на който всеки епизод си има плот, но все пак има основен сюжет, който в началото е само за рамка, но с напредване на сериала става все по-основен. Специално в Стормлайт участието на герои от другите светове на Космера е доста засилено, като да - за някои не ти пука (като например пича, който рисуваше скици в Bridge 4 в първата книга и actually е от друг свят), но за други като Вашер и Вивена/Лазур очевидно ще има доста по-голямо значение. Хойд специално очевидно има силно влияние върху сюжета на доста поредици - в Стормлайт той на няколко пъти спасява Каладин и Шалан от тотална депресия, а в епилога на втора очевидно има вземане даване с Ясна.

Честно казано целият сюжет на Стормлайт се върти около основния конфликт на Космера. Стормлайт е посветен (поне засега) на сблъсъка между хората и паршите, които са проксита на борба между шардове. Далинар най-вероятно ще играе централна роля и в космическия конфликт, а след тази новела става ясно и че
Spoiler: show
dawnshards
също ще играят такава роля. Митологията на народите от Стормлайт - паршите, хорнийтърите, аймианците, шин - почти неизменно реферира космически събития от Космера. Цял народ - Ири - се е довлякъл от Космоса, в трета стана ясно че и хората са така. Писмата на Хойд към шардовете рамкират всички части от Стормлайт и от тях веднага се вадят връзки с другите поредици. В Мистборн Ера 2 планетата е под атака от друг шард. В Secret History някакви елантрисианци скиторят из Скадриал, а в Оутбрингъра друг елантрисианец седи в къщичка в Шейдсмар. Ghostbloods от Стормлайт събират магии от всичките светове. Стормлайт е супер набъркан с целия Космер.

Да, няма да разберем изцяло мотивите на Хойд преди Dragonsteel, но как това е проблем, не ми е супер ясно. В горе-долу всяко художествено произведение мотивите на героите се разкриват на по-късен етап - вика му се съспенс ;р


п.п. след известно замисляне, ми се струва, че ключовият проблем на лагера на @Dr. Horrible, @Nikireads & @Ambartanen е, че не са чели Arcanum Unbounded. Крайно трудно е да прочетеш тоя сборник с всички есета на Крисала вътре и после да твърдиш, че не било в книгите що е то Космерът и каква е историята на Адоналсиум!
This is it. Ground zero.

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Fri Nov 13, 2020 11:24 pm

Марто, малко ме учудва мнението ти за Космера, защото ми се вижда доста подобно на комиксовите вселени. Ти можеш да си четеш примерно комикси за X-Men, в които няма Avengers и не ти е нужно да знаеш нищо за тях; ама в един момент се появяват герои от други серии, после стават и пълни кросоувъри... Разликата е, че в Космера още няма истински кросоувъри - те ще дойдат на по-късен етап. Засега сме на ниво cameos.

(Тук мога да напиша цяло есе на тема "защо спрях да чета комикси", но смятам да се въздържа.)

Но това с интервютата на Сандерсън верно е объркващо понякога. Отварям една страница в уикито да проверя нещо и след малко имам отворени още десет таба с източници... :lol: Хубаво е, че са ги събрали и са ги организирали, иначе щеше да е още по-голяма каша. Но повечето от тези изказвания са дребни подробности, които изобщо не са ти необходими, за да разбереш книгите. Полезни са, ако искаш да научиш повече по определена тема. Примерно, ти харесваш Рисн; можеш да погледнеш дали Сандерсън не е споделил нещо за нея, което да ти е интересно. Ако не се интересуваш толкова, няма нужда.

Сега за Dawnshard:
Spoiler: show
Почувствах се като пълен идиот, защото зацепих за какво са използвани Dawnshards около пет страници преди да ми го кажат директно. Не знаех какво са, но трябваше да се сетя по-рано какво е направено с тях, защото беше супер очевидно.

Интересно е и че тия Dysian Aimians (ония с кремлингите) са от друга планета и се изживяват като пазители на световете. Интересно ми е откъде са всъщност, дали действат и на други светове и на кои...

Очевидно Surgebinders могат да използват Dawnshards по някакъв по-особен начин и така е бил унищожен Ашин. (Това е планетата, от която хората са дошли на Рошар.) Затова ония казаха на Рисн никога да не приема връзка със спрен.

Чири-Чири е новият ми любим герой :heart: :heart: :heart: Представяте ли си да порастне на голям дракон и Рисн да лети с нея :D Само че вместо да бълва огън, изяжда светлината на враговете. :mrgreen:

Впрочем, като говорим за дракони и за Космера, трябва да ви уведомя, че на Йолен е имало буквални дракони. И още има - Хойд си пише писма с един от тях в епиграфите на книгите. (Ще добавя и факта, че съществува пощенска служба през Cognitive Realm. Открих го онзи ден и имах нужда да го споделя :lol: Ма то щом има и търговски кервани... Ей такива неща открива човек, като се зачете в Coppermind уикито. :lol: )
П.П. Марто, предисторията на Хойд още не е relevant, ама той самият баш в Стормлайта си е доста relevant. Там се появява много повече, отколкото в другите книги. А аз много искам да прочета точно Dragonsteel заради него.

П.П.П. Каквото каза Жоро ^
Last edited by Lyanna Stark on Fri Nov 13, 2020 11:40 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Fri Nov 13, 2020 11:29 pm

@Lyanna Stark е аз точно затова заподозирам, че:
Spoiler: show
ларкините са някаква деградирала издънка на йоленските дракони и ЧириЧири ще стане баш дракон... и в типичен Сандерсън фешън, ще се окаже свързана с Фрост :mrgreen:

в новелата ми липсваха другите аймианци. особено ми е интересно след всичко, което се разкри за Неспящите, колко от това се пренася и върху Siah Aimians, дали и те им пука за dawnshard-а, дали са от същата планета като дисианите и т.н. и т.н. Затова казвам, че се надявах на доста повече неща за самата Aimia, ама не се оплаквам де :D
This is it. Ground zero.

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Fri Nov 13, 2020 11:57 pm

@Moridin:
Spoiler: show
И на мен ми хрумна това, но честно казано се съмнявам. Струва ми се, че ларкините са нещо различно, което просто прилича донякъде на дракон. Но може и да има връзка.

Но като си говорим за дракони и Йолен, трябва да се спомене и още нещо. На Йолен е имало три разумни раси: хора, дракони и Шо Да. Сандерсън е казал, че измежду шестнайсетимата, които са убили Адоналсиум, е имало представители и на трите раси! Тоест някъде вероятно има дракон със шард.

Впрочем, зачудих се как точно дракон може да пише писмо, и прочетох, че те можели да шейпшифтват. И че може да сме виждали дракон, без да знаем!

Дали е възможно някой шард да е създал ларкините по подобие на драконите?

И два линка, първият от които дава ебати важната информация още в първото изречение:

Анотации към Dawnshard
Въпроси и отговори по анотациите

Още съм в шок от директното потвърждение в първия линк :shock: :shock: :shock:

АААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!

П.П. Неспящите от други планети щяли да изглеждат съвсем различно от тези на Рошар... Сега като почна да препрочитам и да се оглеждам за дребни животинки със странно поведение...

П.П.П. Паяци! Знаех си! Канех се да напиша бръмбари или паяци, изтрих го, и в следващия момент го прочетох!
Last edited by Lyanna Stark on Sat Nov 14, 2020 12:15 am, edited 1 time in total.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Sat Nov 14, 2020 12:15 am

Да, за Стормайт си има една линия с борещия се Мрак срещу Бащата на бурята, която става все по-важна, ама далеч не бих сметнал този конфликт за централен в Последната империя, Кладенецът на възнесението, Героят на времето, Елантрис и Душата на императора, извън някакви евентуални тийзове или throw away реплики. И дори в Стормлайт на разплитането на този централен конфликт са посветени по три глави от сто на книга. За сметка на въпроса кой е разразял кожения ремък на седлото, който е обследван мнооого подробно.
И Калина е права, че българските преводи много объркват нещата. Но и на английски някои неща са объркващи много, като това, че Dawnshard не е shard и има десет ордена, които са ми размешани:D И че дори да си чел о от няколко от книгите с дължина между 700 и 1200 страници всяка и да си спомняш главната история и герои и правила на магията, ако не си спомняш някой конкретен тийз от нечие писмо или еднократно споменато име или не си изследвал подробно някой там сборник, който не е роман, но са наблъскани вътре новели, комикси и факти, то не можеш да схванеш колко всъщност дълбоко свързан е света.... :? Вярвам, че less is more е съвет, от който Сандерсън може да вземе нещо ценно за сюжетите и светостроенето си.

Ама от няколко поста продължавам да пиша основно с цел тролване и разпалване на страсти и дискусия, няма нужда до продължавам :D Ако трябва да съм сериозен - в някакъв смисъл разбирам кефа ви от това да четете интервюта, Q and A сесии и анотации, за да си оформите картината на космоса от книгите... но принципно това не е начин, по който обичам да изживявам литературата, затова ги пропускам. Няма лошо вие да ги харесвате, щом това ви носи радост, страст и ви надъхва още повече да се ровите и опознавате.

За Dawnshard:
Spoiler: show
И аз от самото начало съм убеден, че ЧириЧири ще си стане огромен дракон :D Личи му! Мисля, че светът на книгата определено ще се обогати, ако се появят реални дракони! :D

На мен страшно много ми хареса Никли като персонаж. Много обичам такива герои, които са разкъсани между две групи и стават предатели, но с нежелание и съжаление :D И народът му беше интересен, определено бих се радвал да прочета повече глави с тях. Наистина ми се иска следката от финала да има по-голяма роля в четвъртата книга.

Лопен също ми допадна. Хареса ми като осъзна колко е дразнещ и трябва да пази близките си от себе си!

Любимият ми момент беше към края, когато Рисн си сложи масата и зае позата на търговка. Изобщо много ми харесва колко важно е търгуването за тези героиня, колко мисли и разсъждения са посветени на това, как тази професия ѝ е напълно начин на живот и как централният конфликт се разреши именно със сделки. Спомням си как във втората книга, след инцидента ѝ, тя попита "Ще ходя ли отново?" и нейният наставник ѝ отговори "Не знам. Но ще търгуваш отново." И аз много се разчувствах от тази реплика и още я помня, макар да съм чел книгата само веднъж и то преди години. И съответно всеки път, когато я видех да търгува тук, се връщах към онзи момент и онази реплика и ми ставаше много хубаво. Много искам наистина да стане по-важна за цялата вселена и да я има повече.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Nikireads
Smallfolk
Posts: 19
Joined: Fri Oct 09, 2020 2:51 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Nikireads » Sat Nov 14, 2020 9:42 am

За Чири Чири
Spoiler: show
определено смятам, че ще стане голям дракон понеже в Dawnshard се бондна с luckspren, а тези спрен нали помагат на всякакви големи животини да се движат и летят без да пропадат под собствената си тежест. Много се надявам обаче, да си остане такъв палав и като голям дракон и да сее смут и разруха :D А пък Ризн ще е the mother of dragon(s), Sanderson edition :heart:
За Hoid имам въпрос - в коя книга се е появил за първи път? Защото имам чувството, че всички са знаели кой точно е Wit моментът, в който си е показал носа, освен мен :D И в тази връзка и предвид, че Сандерсън иска поредиците му да могат да се четат самостоятелно, би трябвало в края на Stormlight да има някакво сносно обяснение кой е Wit и защо е на всяка манджа мерудия. Иначе ако си читател, който не иска да чете Уикита и да се интересува допълнително, ще си тотално объркан кой е той и каква му е ролята.

За Арканума - до момента съм чела само Mistborn 2те ери, Stormlight и каквото пише за двете поредици в Арканума. Мистборн обаче ми беше първата поредица на Сандерсън и изобщо не знаех ни за Козмери, ни за worldhopper-и и хич не съм им обърнала внимание. Мисля обаче, догодина, докато всички ми е прясно, да взема да прочета и Elantris & Warbreaker и евентуално да препрочета Мистборн ако ми дойде музата. Барем ги видя тез хинтове тогава. :D

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Sat Nov 14, 2020 10:10 am

За целите на Стормлайт Уит си е окей в тая форма, просто като един Том Бомбадил с тъпо чувство за хумор ;р

Иначе това си е първата му по-сериозна поява и бих казал повече се разбира от писмата му в началото на главите, отколкото от самия Уит. В предните поредици го има само като камеота, като в по-късните добавки (Secret History например) участва и по-съдържателно.

Марто, ти чете ли новелата за Лифт? Там има още един от народа на Никли ;)
This is it. Ground zero.

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Sat Nov 14, 2020 10:22 am

@Nikireads, Хойд е във всички книги, но обикновено се появява за малко и няма толкова голяма роля, колкото в Стормлайт. Специално в Мъглороден е присъствал във всяка книга, което и аз не помнех. Ето кратък списък на появите му от един форум; за повече подробности можеш да погледнеш страницата в Coppermind.

Единствените произведения от Космера, в които го няма, са Sixth of the Dusk и Shadows for Silence in the Forests of Hell. (Това са самостоятелни разкази, впрочем, ако имаш Арканума, можеш направо да ги четеш. Нямат пряка връзка с нищо друго и няма други произведения на техните светове.)

Всъщност Хойд е първият герой, който Сандерсън изобщо е измислил - още като тийнейджър, преди да започне да пише, четейки си е представял как един герой се появява в бекграунда на всяка книга и наблюдава събитията. После започнал да пише произведения с него, още преди да изгради концепцията за Адоналсиум и Космера.

Затова всички знаят кой е Хойд - излезе ли нова книга, феновете почват да го търсят, все едно играят на Where's Waldo :lol: Някои даже не вярват на Сандерсън, че го няма в ония два разказа, включително собственият му асистент. :lol:

За Чири-Чири май всички сме съгласни :mrgreen:

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Mon Nov 16, 2020 12:59 am

Айдеее, излезе книгата в мрежата.

Изтеглих я на киндъла (над 70 МБ!) и почвам с благодарностите в началото на книгата. Благодари Барндън на издатели, сътрудници, ала-бала... После благодари специално на експерта си по Дисоциативно разстройство на идентичността, колко много му помогнал за книгата. Чета това и си мисля отчаяно "ШАЛАААААААААААААААН" :?
Ужас :D

Но така де, почвам! Явно няма да дочета нищо друго преди нея :D
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Nikireads
Smallfolk
Posts: 19
Joined: Fri Oct 09, 2020 2:51 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Nikireads » Mon Nov 16, 2020 5:14 pm

Аз миналия ден не издържах и започнах да чета главите в сайта на Тор (Епилога беше велик!). Най-вероятно ще се сдобия с физическата книга чак след две седмици (поръчах я от Bookdepository, кой знае кога ще я диспачнат и кой знае БГ пощи кога ще се събудят, че да ми доставят), така че до тогава мисля да се забавлявам с това, което е налично в сайта + дискусионните им постове.

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Shamajotsi » Mon Nov 16, 2020 7:41 pm

Dr. Horrible wrote:
Mon Nov 16, 2020 12:59 am
Айдеее, излезе книгата в мрежата.

Изтеглих я на киндъла (над 70 МБ!) и почвам с благодарностите в началото на книгата.
Не излиза ли утре :shock: ?

Иначе аз искам да се пооплача малко от Gollancz, които правят яки корици, ама имат тъпи търговски практики. От няколко години насам издават книгите на Сандерсън първо на твърда корица и чааак няколко месеца по-късно на меки корици (което май е стандартна практика тук с четените автори - в България помня само Егмонт да са прилагали тези тактики и то май само с Хари Потър?). Покрай местения от един град в друг и крайно ограниченото място за книги в разните квартири, аз и приятелката ми приехме правило, че физически книги вече не се купуват, освен по изключение. По принцип Брандо Сандо е едно много видно изключение, но дори и неговото име не може да оправдае закупуването на тухла с неудобни размери и пропорции. В следствие на което от Oathbringer насам неговите книги или сме чели назаем, или електронно (което е най-губещият вариянт за издателството). Сега, давам си сметка, че тази търговска стратегия навярно работи (че да се прилага), ама пак...

Иначе на темата, и аз излапах Dawnshard за нула време. От една страна тея предхождащи новели (тази + Edgedancer) са страхотен начин да си припомниш какво е станало предните книги (алтернативите - да четеш уикита или да препрочиташ поредиците преди всяка книга имат своите недостатъци).

От друга страна, развивайки странични сюжетни линии със супер-интересни персонажи, които обаче сме били виждали само в интерлюдия, същите новели допринасят много за comic book shared universe усещането в тази поредица (откъдето май е било и част от вдъхновението на Сандерсън за cosmere-a).

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 33 guests