Коронавирусът и ние

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by coldie » Wed Apr 08, 2020 10:39 pm

Roland wrote:
Wed Apr 08, 2020 8:04 pm
Мерси! :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay:
То даже не знам защо пиша по темата. Дотегнала ми е! Свалих маските и ръкавиците, само гелче продължавам да ползвам. Не виждам никъв смисъл.
Но определено с конспиративни теории няма да ви занимавам, с тях съм се занимавал преди години с години и са ми до гуша дотегнали.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by Amelia » Thu Apr 09, 2020 3:10 am

Scourge wrote:
Wed Apr 08, 2020 4:21 pm
Хубаво е все пак да кажем, че заключенията на Нейчър статията са съвсем същите като тези на WHO, както и на научния консенсус за маските и вирусите досега. А именно: заразените да носят маски, за да се минимизира отделянето на вируси в околната среда. Те не изследват ползването на маски за защита на населението, за което всъщност има разногласия в дискусията. Та не са нито про-маски, нито анти-маски в контекста на дискутираното.
Колкото до байъси, ти чакай да видиш анти-ръкавици байъса ми. :)
Разногласията тук са в няколко различни посоки, не щото съществуват няколко различни фактологии по темата, а в зависимост от това каква тежест се дава на средностатистическите Сульо и Пульо в хипотезите ни. Аз казвам, че при нужната хигиена, маските (които покриват там някви стандарти + респираторите) имат няква защитна функция за здрави хора и затова медицински и немедицински лица в контакт с болни трябва да ги носят. Това е изцяло теоретична трактовка на този въпрос. Ако тея маски работят в едни условия, значи отговорът на въпроса "могат ли маските да защитят здрав човек от зараза" е "да", чисто логически. Вече дали Сульо и Пульо имат тая хигиена и дали могат да научат тая хигиена е отделен въпрос, който има отношение към прилагането на практика на тея маски. Ти казваш, че на Сульо и Пульо толкова не може да им се вярва в хигиената, че по-скоро ще си навредят като носят маски по ен на брой причини и отговаряш на въпроса от cost/benefit гледна точка. Което е съвсем ОК, щото реално в момента практическата страна на въпроса ни е по-важна, особено като сложим в сметката и физическия недостиг на маски. Т.е. това, което казваш е напълно вярно и ще продължи да е вярно поне докато не се приемат някакви мерки Сульо и Пульо да се научат кво да правят с тея маски. Обаче няма как да почнем да прилагаме мерки, ако теоретичния отговор на въпроса за маските е "не", заради което пък тоя теоретичен отговор е важен за бъдещи анти-пандемни стратегии (и заради това ми е интересен по принцип). Които пък антипандемни стратегии трябва да включват не само тоя конкретно коронавирус ми и разни други там вируси, дето си предаваме по въздушно-капков път и които всяка година правят епидемии с умрели хора. Което пак ни връща на cost/benefit анализа, където вече трябва да отговорим на ъпдейтнатия и доста по-комплексен въпрос "могат ли маските да защитят здрави хора в рандъм условия в цялата ни популация, а не само специализираните групи на медицински лица и care givers, какви усилия и ресурси ще изисква, колко живота ще спаси това предвид ежегодните зарази с най-разни вируси и заслужава ли си да се създава нова култура на носене на маски в обществото ни, барабар с нужното за това образование?". Това е финалният въпрос, който мен лично ме интересува и не мисля, че някой засега може да му отговори, щото в момента ни липсват числа по темата и замерването с единични статии, особено с талкива малки представителни извадки е по-скоро безсмислено от смислено.

Но то и без това целия тоя спор губи сякво значение, щото в момента в нашите географски ширини препоръчват на всички да носят няква там маска (може и текстилна, дето си я правим сами в къщи), ЗАРАДИ ГОЛЕМИЯ БРОЙ АСИМПТОМАТИЧНИ СЛУЧАИ НА КОВИД-19, които, поне засега се считат за сериозен фактор за разпространението на пандемията. Независимо от това дали ни харесват или не ни харесват маските, поради статии А, Б и В дето сме чели, ше си ги носиме, пичове. Не да опазим нас (въпреки че може и да си намалим шанса от разболяване, ако ги ползваме както трябва), ми да опазим тея около нас, в случай, че сме някой от асимптоматично болните. Така че ненам изобщо закво продължаваме да го дъвчем това и се чувствам омерзена от себе си, щото в желанието си да се направя на умна и много права в тоя форум и да защитя собствения си байъс, похабих безценни минути да пиша некъф чаршаф словоблудства дето само ще продължи тоя безсмислен разговор.

А това по къв начин точно се предава (на кви капки, с кви размери, по колко и на колко далече) тоя вирус и дали изобщо маските могат да го уловят все още се изследва, щото има твърде много неясноти по въпроса и експерименти с дишане и кашляне в некви странни експериментални условия, където кой знае кой как сложил маската, накъде си клати главата, наужким или наистина кашля, през нос или уста кашля, накъде отива струята, кой кви медикаменти е пил преди да се раздиша в апарата, кой какво къде кога и как swab-ва, особено с такива малки количества хора, просто дават индикация, че има нещо за изследване там, може би, едва ли не. Което и на мен ми е много интересно. Ще видим.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by AlDim » Thu Apr 09, 2020 4:57 am

Scourge wrote:
Wed Apr 08, 2020 4:21 pm
Хубаво е все пак да кажем, че заключенията на Нейчър статията са съвсем същите като тези на WHO, както и на научния консенсус за маските и вирусите досега. А именно: заразените да носят маски, за да се минимизира отделянето на вируси в околната среда.
ИМЕННО. При заразените с коронавирус има много висок брой на хора без симптоми (възможно е да са дори 20% или повече). Съответно трябва да предположим, че ВСИЧКИ са заразени и да носим маски, за да предпазим хората около себе си. Иначе можеш просто да си говориш спокойно с някой заразен, който без да ти кашля или да ти киха да ти предаде вируса. Или обратното - ти да си заразен и да го предадеш на някой друг по същия начин.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11232
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Thu Apr 09, 2020 11:15 am

Пък днес излязоха резултатите от тестовете на рандъмизираното проучване на хиляда души. Не е добре. Само некви 0,7% са го имали или имат в момента. Което тотално срива хипотезите, че може някак повечето да са го минали, а да не са разбрали. А сега с това слънце навън народът тотално се е отпуснал. Вчера скокнах да понапазарувам, то все едно манифестация. В разгара на туристическия сезон. Та ако не се окаже, че това БЦЖ верно пази, ако скоро не се открие цяр и ако слънцето не изтрепе бабалюгата, е много вероятно скоро тук да има взрив.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Demandred » Thu Apr 09, 2020 2:12 pm

Безгръбначният идиот Бат Бойко продължава да се държи като че ли сме теокрация и той нямал право да се меси в работата на църквата...

В Гърция, където са далеч по-религиозни, ще са затворени църквите на Великден, но тук не.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11232
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Thu Apr 09, 2020 2:19 pm

Чакай, не предаваш правилно.

Ловчански митрополит Гавриил:

"Където е Божията Благодат, там измират всички микроби"

Бойко:

"И Коледа е много хубава, но аз Великден го харесвам много, защото тогава е възкръснал и всички негови приятели, врагове са се....абе имам теория и аз много обичам Великден... просто всички тея неверници, дето са викAли А, така, случи ти се, виде ли как тe разпънАха, кво те правиха, виде ли?"

ПОМОЩ
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Коронавирусът и ние

Post by Matrim » Thu Apr 09, 2020 2:23 pm

Като стана дума за идиоти:
А митрополит Гавриил призна, че той не вярва, че в храма може да се предаде зараза, но църквите се дезинфекцират непрекъснато
Тиквата копае дъното:
Премиерът разказа, че преди години по време на тоталитарния режим, когато църквата не беше на почит, „за да не отидат хората в църквата на един Великден комунистите излъгаха, че има шап“.
Каква връзка има с това със съвсем реалната пандемия?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Re: Коронавирусът и ние

Post by Alexis » Thu Apr 09, 2020 2:29 pm

Поне, ако разбирам правилно, няма да се раздават върби на Цветница, което е някакво успокоение, че тия опашки от блъскащи се миряни ще са ни спестени.

Иначе всички знаем колко е набожен Бойко. Той не би посегнал на таз светиня БПЦ, дето е по-сребролюбива от Юда.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11232
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Thu Apr 09, 2020 2:31 pm

Ше има черджета с дезинфектант пред храма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11232
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Thu Apr 09, 2020 3:22 pm

This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Коронавирусът и ние

Post by Matrim » Thu Apr 09, 2020 3:40 pm

Бойко и Библията е чел, и Гьоте, абе от всички мъдреци се е учил. :lol:

"Божието наказание със сигурност ще дойде към всеки, който не е вярващ" - някой да светне Тиквата, че е премиер, не патриарх може ли?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by трубадур » Thu Apr 09, 2020 3:54 pm

Бах маму, Малта е бем ти и католическата държава, но въобще не е ставало дума църквите да останат отворени, даже арчбишъпа издаде декрети да държи хората настрана от църквите и да се съобразяват с министерството. Такива глупости на никой не му мина през акъла, даже ся за великден слуховете са, че ще е пълен държавен локдаун. Освен това има ежедневни литургии по телевизора за народа, който не може да се занесе и без това, та сега просто ограничиха достъпа на всички до църквите. Няма драма, няма падане на мост.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Demandred » Thu Apr 09, 2020 3:57 pm

Наглостта на ченгетата комунисти, които сега се изкарват най-вярващите, е наистина впечатляваща.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Коронавирусът и ние

Post by Matrim » Thu Apr 09, 2020 4:06 pm

Днес Тиквата надминава и самия себе си (или аз не следя достатъчно и това е всеки ден?):
"Като циганета се молим за тестове да намерим. Казвам циганета в добрия смисъл на думата", каза Борисов за опитите ни да намерим от по-мощни държави. "А вие, като латерни, всеки ден питате - тестове, тестове, тестове.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by tigermaster » Thu Apr 09, 2020 5:02 pm

Бог император Тиквун вчера обясняваше колко се притеснявал около Великден да не влезем в пик, а сега това... Яко.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests