Коронавирусът и ние

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by penzata » Fri Apr 03, 2020 10:47 am

When life imitates video games (от Спайдърмен играта):
Spoiler: show
Image


Image
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Ambartanen » Fri Apr 03, 2020 11:58 am

Moridin wrote:
Thu Apr 02, 2020 2:48 pm
Да де, но то както излиза, така и влиза.
Не, клапанът е еднопосочен. Затваря се като вдишаш, така че всичкия влизащ въздух минава през филтъра и се отваря като издишаш. Аз имам същия клапан на моята и като е сложен правилно насочва излизащата струя въздих право надолу, така че маската помага и на околоните- каквито частици издишаш не са насочени напред а към гърдите/раменете ти. Само трябва никой да не те пипа и да не приближаваш лицето си на сантиметри от друга повърхност. Ако размениш левия и десния клапан, тогава струята сочи нагоре, което не знам какъв ефект ще има.

Моята маска, между другото, е невероятно неудобна, буквално ми стиска носа и трябва да дишам само през устата. Подозирам ми е твърде малка за лицето. One size fits all my ass.

Та това нещо е по-добро но доста по-неудобно от хирургическа маска, обаче не може да се сравнява с FFP3 маски за медицински персонал, най-вече защото за тях би трябвало са custom fit-нати по лицето. Ето тук може да видиш как нагласят една такава за доктор в Англия, не знам дали някъде в България се прави подобно нещо. Та на неговата маска също може да видиш подобен еднопосечен клапан отпред, но вероятно с доста по-добро качество.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Scourge » Fri Apr 03, 2020 2:26 pm

AlDim wrote:
Fri Apr 03, 2020 12:08 am
Искам да отбележа, че когато всички носят маски (и то от висок клас) на публични места, предаването на каквито и да е зарази се намалява значително. Когато някой кихне, ако той има маска и човекът срещу него има маска, естествено е рискът да е нисък. Предвид че 20-50% от хората заразени с коронавируса нямат или почти нямат симптоми, това става още по-важно.
Вероятно трябва да се уточни – маски от висок клас без клапани за издишване. Щото ако описаният по-горе метод на действие е достоверен, то с такива изхвърляш значително повече вирусен товар, отколкото с хирургическа маска (която пък го намалява тоя товар с около 70% и която точно с такива цели се използва). Високият клас сертифицира вдишването, не издишването.

И пак опираме до критичната маса заразени, която да прави смислено цялото това упражнение. Щото, повторям се, едно възможно и интуитивно тълкуване на наличната наука е, че населението (за разлика от медицинските лица, които редовно дишат облаци вирус) се заразява най-вече не по въздушно-капков път. А маските, пак се повтарям, могат дори да увеличат риска от зараза при неправилна употреба. Като "неправилната" употреба започва с носене твърде дълго на една маска, където "твърде дълго" може да е as short as 30 минути, според някои изследвания. Минава през документирано учестеното докосване на лицето – според разни изследователи – основният начин на заразяване сред населението, който начин придобива някакво кредибилити и от това, че се връзва с наличната инфекциозна наука за ползата от маските сред населението. И се стига до неправилно отърваване от употребявани маски.

Ние не знаем дали корейците контролират епидемията, щото популярно носят маски, или щото изключително агресивно издирват и тестват всички контакти и карантинират заразени. Не знаем дали японците контролират епидемията, щото популярно носят маски, или щото, например, имат диспенсери с дезинфектанти пред всяко публично помещение (като магазини). Това, което знаем, е, че хигиената на ръцете със статистически значими резултати намалява вероятността от вирусни инфекции при населението (без да е обвързана с носене на маска). Това, което също знаем, е, че културата на носене на маски корелира с култура на хигиена на ръцете.

Така де. Ясен е апийлът на тоя инструмент, но реалностите изобщо не са ясни, а прекаляването може да е опасно. Тук е често срещано да видиш хора, които ходят сами по опустелите улици, нахлузили маски и ръкавици. (С които ръкавици разнасят бацили навсякъде, но това е една друга тема.) Има едно ниво на минимално количество здрав разум, което е счупено в тая истерия.
И пак линквам обобщенията от Лансет, които включват доста от споменаваните азиатски държави: https://www.thelancet.com/journals/lanr ... X/fulltext
Оувър & аут по тая тема.

@Амелия: Условията са съвсем добри за такива експерименти, но аз не бих хранил особени илюзии за събирането на големи количества полезна информация в тази епидемия. От предишните епидемии изглежда не се е пръкнал кой знае какъв качествен рисърч на тая тема.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by The Dragon » Fri Apr 03, 2020 5:09 pm

Само аз ли чета това последните няколко страници като обяснение, че след като на фронта бронежилетките са полезни, трябва да ги носим и в Чикаго защото хвърчат куршуми от време на време?

Просто няма чак толкова много коронавирус In the wild, че предпазването да предотврати много заразявания.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Коронавирусът и ние

Post by Martix » Fri Apr 03, 2020 5:37 pm

Да, но ако всички носят бронежилетки, това ще свали броя смърти поради застрелване (с rate $50.000.000 за всеки спасен живот).
Въпроса е, че всички тези милиони бронежилетки може вместо това да се пратят на фронта, и там ще свършат повече работа.
Виж, ако така или иначе има бронежилетки за всички и няма нито финансов, нито проблем с доставките и материалите (което clearly не е the case), тогава няма лошо да се носят от всички. Виж, ако се носят от малка част от хората, а не от всички, тогава се губи ефекта и това си остават ресурси, хвърлени на вятъра.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by coldie » Fri Apr 03, 2020 8:06 pm


User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by Amelia » Fri Apr 03, 2020 8:13 pm

В момента Чикаго прилича на фронта, така че ще е добре хората ти да имат нужната екипировка, освен ако не искаш разни инсърджънтс да ти изнесат базата докато войската ти се млати на некви километри от нея.

Проблемът с маските при нас е изцяло породен от това, че досега по най-различни причини не сме имали културата да ги носим като се разболеем, т.е. нисък demand, откъдето пазара се е настроил с нисък supply. При този нисък supply естествено наличните маски трябва да отиват към медицинския персонал, след като няма за всички. Тоя нисък supply не е изненадващ - нашите градове не са били епицентрове на SARS и MERS преди броени години, за да се наплашим достатъчно че да си нарушим масрафа и комфорта, а с грипа сме свикнали и на никого не му дреме. Това може да се промени след тази пандемия. Доста неща очаквам да се променят след тази пандемия всъщност. Едно от тези неща вероятно ще е на WHO guidelines за маските, предвид това колко шум взе да се вдига в медиите. И supply-a ще се пренастрои по новите потребления както се е пренастроил (и се пренастройва в момента) в Азия. Не подценявайте това, което се случва. Днес осъмнах с ей тази новинка:
https://www.cbc.ca/news/business/3m-n95-masks-1.5520326

Когато една от най-големите икономики на света е в ръцете на олигофрени, ще се наложи спешно да си преразгледаме supply-a на маски и какво ли още не.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Demandred » Fri Apr 03, 2020 11:58 pm

Актуално изследване на ефективността на маските - https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by AlDim » Sat Apr 04, 2020 5:11 am

The Dragon wrote:
Fri Apr 03, 2020 5:09 pm
Само аз ли чета това последните няколко страници като обяснение, че след като на фронта бронежилетките са полезни, трябва да ги носим и в Чикаго защото хвърчат куршуми от време на време?

Просто няма чак толкова много коронавирус In the wild, че предпазването да предотврати много заразявания.
Само ти си човекът с неадекватните метафори, да.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by Amelia » Sat Apr 04, 2020 5:15 am

Междувременно, CDC препоръча всички да си покриват лицата, с квото могат. Хирургичните маски и респираторите се предполага да бъдат оставени за медицинския персонал. Желая им успех.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... pgRuMDrW04
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by AlDim » Sat Apr 04, 2020 7:05 am

Meanwhile in the description of an Alibaba posting for KN95 masks:

"Tips.

1. The virus is so terrible, people get that very easily.
2.China is great, we have so many people, and later we almost control it, win for this "battle". Cause we are very united, listen to our goverment, and stay at home for a long period. If neccessory like going out to buy food, we must wear disposable mask, after come back, we need to clean our full body to use sanitiser.
3.Even our situation is much better now, our province Fujian has stayed the data 0 for more than 10 days. We everybody wear the disposable mask, KN95 mask everyday.
4.If all the peoble all around the world do it like we Chinese, we human beeing will win very soon, fighting!"


Chinese factories have got this:
https://www.youtube.com/watch?v=Gc074FxOBA4

Meanwhile in India:
https://www.youtube.com/watch?v=52sWqORpVq8

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Ambartanen » Sat Apr 04, 2020 9:22 am

Междувременно моята компания реши да ни предложи и организира тестване, баш от два вида- за антитела и PCR. Добре, че ме мързеше да отида сам да си платя за тест тея дни :)

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by AlDim » Sat Apr 04, 2020 11:15 am

Преди 102 години са били малко по-напред май...
https://www.cnn.com/2020/04/03/americas ... index.html

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Sat Apr 04, 2020 12:44 pm

Разбираемо. Тогава не са имали 5G.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Scourge » Sat Apr 04, 2020 3:01 pm

Demandred wrote:
Fri Apr 03, 2020 11:58 pm
Актуално изследване на ефективността на маските - https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2
Аз намерих тая част за най-интересна (болдът е от мен):

Among the samples collected without a face mask, we found that the majority of participants with influenza virus and coronavirus infection did not shed detectable virus in respiratory droplets or aerosols, whereas for rhinovirus we detected virus in aerosols in 19 of 34 (56%) participants (compared to 4 of 10 (40%) for influenza and 8 of 23 (35%) for coronavirus). For those who did shed virus in respiratory droplets and aerosols, viral load in both tended to be low (Fig. 1). Given the high collection efficiency of the G-II (ref. 19) and given that each exhaled breath collection was conducted for 30 min, this might imply that prolonged close contact would be required for transmission to occur, even if transmission was primarily via aerosols, as has been described for rhinovirus colds.

Извадките са малки, но все пак интересна информация.

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 16 guests