Коронавирусът и ние

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by Amelia » Tue Mar 31, 2020 8:59 am

Маски май ще се наложи да носим всички, щото процентът на асимптоматичните заразени с тоя вирус е доста голям (къде 20% според някои източници) и засега се смята, че и асимптоматичните пациенти са заразни. В западния свят проблемът с маските е по-скоро supply and demand и затова ни призоваваха до оня ден да не носим маски, за да има за медицинския персонал. В Азия, където по принцип си носят маски целогодишно, щото въздуха им не става за дишане, няма недостиг. Ние преди малко си поръчахме N95 маски от Китай (от алиекспрес) щото тука никъде няма, а и да има, местния пазар трябва да обслужва медицинския персонал. И, не се ебавам, ВСЯКАКВИ онлайн селърс ги продаваха. Сред селърс с най-висок рейтинг беше някъв порно-магазин, дето продава и маски наред с дилдотата и вибраторите. Ние май взехме маски от някъв магазин за дамско бельо, който също имаше висок рейтинг и добри ревюта за маските. Шипинг до Канада имаше 7-15 дни за 50-ина долара. Не знам ква е хавата с шипинг до България обаче.

Александър ще се връща на работа в Стейпълс в четвъртък и на мен ми е притеснено. За да боря протеснението, похарчих 150 долара за алкохол. Днес ни беше деня за пазар и беше много странно, щото навсякъде бяхме поръчали онлайн за pick-up (нали сме малко в самоизолация, ма хладилника се изпразни) - groceries за нас, храна за кучетата (от таман две различни места, че на Зоро манджата я взимаме директно от ветеринаря, щото е специална). Носят ти покупките навън и ти ги хвърлят директно в колата. Носят и машинка, ако трябва да плащаш. Ше ни хареса, май, и ше си искаме и след пандемията така да пазаруваме. Въпреки, че свежата храна на Save on Foods (тея са подопечни на Amazon) е неква трагедия - чушките и доматите им бяха полуразвалени, а краставиците бяха с толкова дебел слой парафин, че и след измиване с веро пак си бяха мазни. Много се надявам стандартните магазини, дето продават зарзават да почнат да правят онлайн поръчки и pick up, щото прясната им храна е пъти по-добра.

Иначе, о, чудеса, минахме и през една аптека и ТАМ ИМАШЕ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И ПРЕПАРАТИ ЗА МИЕНЕ НА КЕНЕФ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Купих два пакета тоалетна хартия и две бутилки кенефен дезинфектант, че нашите бяха на свършване.

Не бях излизала из града от 2 седмици и определено има известен лъх на постапокалипсис с празни паркинги пред големи молове, но по пътищата има бая трафик и доста магазини работят.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Ambartanen » Tue Mar 31, 2020 10:45 am

Ето една перспектива за броя заразени в България, която не разчита на конспирация. Тъй де, супер ограниченото тестване е неуспорно лоша идея и се ползва за изкуствено занижаване на официалния брой заразени, ама вероятно не прикрива изпусната експоненциална експлозия и няма маси болни хора в болницата, които не ги броят. Оптимистичната гледна точка е, че мерките са взети на време и почти работят, само че не се налагат достатъчно строго.

Проблемът е, че ако наистина голямото мнозинство хора си ги спазват, но малцинството неспазващи разпространяват заразата (поне от мои лични наблюдения ми се струва напълно разумно наблюдение) то няма нужда от по-строги мерки, а по-строго налагане на оригиналните мерки от 13ти март.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by The Dragon » Tue Mar 31, 2020 1:14 pm

И няма маски ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5264
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Коронавирусът и ние

Post by Matrim » Tue Mar 31, 2020 1:16 pm

Отмениха задължителното носене на маски, типично в батбойковски стил - днес нареждам едно, утре обратното. :lol:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20292
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Xellos » Tue Mar 31, 2020 1:27 pm

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че е отменил заповедта си за задължително носене на защитни маски на открити и закрити обществени места.
Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед до постигане на консенсус в обществото. Вместо това държавата ще закупи 1 милион маски, които ще ги раздадем чрез МТСП и регионалните му служби на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят, обясни Ананиев.
.
:ninja:

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Scourge » Tue Mar 31, 2020 1:33 pm

Alexis wrote:
Tue Mar 31, 2020 8:28 am
Не знам дали сме в епидемия, не е като да имаме реални числа, базирани на широко тестване. Може дори 10% от популацията да е здрав носител и просто да не знае, може и само тия около 400 човека да са заразени. От тази гледна точка, примерно може и да са оправдани маските. Но дали се перат и гладят достатъчно, за да не се вдишват набити в тях вируси е съвсем друг въпрос. Тествала съм със сухи еднократни маски (с извадена лента за огъване, защото все пак метал), минават през микровълнова фурна за 5 мин., което има поне частично стерилизиращ ефект, вероятно достъчен за такива цели.
Аз съм сигурен, че съществува равнище на разпространение на заразата, на което употребата на маска от населението с цел ти да не заразяваш като потенциален разпространител става оправдана и препоръчителна. Почти съм сигурен, че сме далече от това равнище.

Маските, и особено най-защитните от тях, би следвало да се пазят за медицинския персонал, за болните и за грижещите се за болни. Един от най-големите бичове на епидемиите е заразяването на голям брой медицински работници, което допълнително обезкървява и без това разпънатата до крайност здравна система. У нас дори и без взрив заразените медицински лица са 5% от всички официални заразени. Та безполезното разхищение на маски от населението при сегашните условия е в някаква степен безотговорно. Нормативно спуснатото безполезно разхищение пък си е дори престъпно. Убеден съм, че ако парите изхвърлени за маски от населението – които сигурно ще са в рамките на двуцифрен брой милиони лева месечно при сегашната цена на маските – се ползваха за тестове, то ползите щяха да са несъизмеримо по-големи – повече открити случаи и карантинирани заразени, което пряко да пречи на разрастване на епидемията, както и по-добра представа за обхвата на проблема, която представа да информира адекватни решения.

Проблемът при нас е в голяма степен с цялостната шизофрения на мерките.
Абсурдно е да ти работи градският транспорт, но да са ти затворени парковете (и планините ?!) дори за самостоятелни единици. Никой (в статистически значим смисъл на "никой") не се заразява на открито. Хората се заразяват у дома, на работа/училище, в градския транспорт, а при епидемична експлозия и в условия на широки противоепидемични мерки – предимно в болниците. Конкретно в София пък парковете са основна част от пешеходната мрежа, която свързва различни зони на града.

Абсурдно е да не е забранено събирането на групи от хора, но да е задължително носенето на маски на открито (където ползата с доста голяма вероятност е отрицателна).

Сега пък се оказа, че началникът на щаба бил имал предвид носене на маски на закрито, нищо че министърът е написал "закрити или открити обществени места" в заповедта. И че щабът си въобразява гратисен период до събота, нищо че полицията щяла да глобява от днес... Преди малко пък министърът отменил заповедта (на сайта на министерството още няма такава отмяна). Хаос.

Очевидно е, че стратегията ни за справяне с кризата е надеждата. Щабът "се надява" проблемът да не експлодира и затова насипва мерки в тъмното с лопатата със и без логика. Медицинският съвет пък "се надявал" тук да върлува по-безобидният от двата щама. Честно казано, с началник на щаба, според който "не е време за наука", и финансов министър, според който "не е време за демокрация" – напълно сме си заслужили мястото.

Самият метод на борба с нарушаването на мерките чрез допълнителни мерки е доста... странен. Когато някой краде от хазната, начинът за справяне с проблема е да го накажеш, а не да увеличиш данъците на всички. Още повече, ние сме страната в Европа с най-много полиция на калпак, далеч-далеч пред втория. Не е като да няма кой да следи.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Re: Коронавирусът и ние

Post by Alexis » Tue Mar 31, 2020 3:00 pm

Scourge wrote:
Tue Mar 31, 2020 1:33 pm
Маските, и особено най-защитните от тях, би следвало да се пазят за медицинския персонал, за болните и за грижещите се за болни. Един от най-големите бичове на епидемиите е заразяването на голям брой медицински работници, което допълнително обезкървява и без това разпънатата до крайност здравна система. У нас дори и без взрив заразените медицински лица са 5% от всички официални заразени. Та безполезното разхищение на маски от населението при сегашните условия е в някаква степен безотговорно. Нормативно спуснатото безполезно разхищение пък си е дори престъпно. Убеден съм, че ако парите изхвърлени за маски от населението – които сигурно ще са в рамките на двуцифрен брой милиони лева месечно при сегашната цена на маските – се ползваха за тестове, то ползите щяха да са несъизмеримо по-големи – повече открити случаи и карантинирани заразени, което пряко да пречи на разрастване на епидемията, както и по-добра представа за обхвата на проблема, която представа да информира адекватни решения.
Вероятно си прав, не мога да кажа, защото ми липсва нужната информация, за да дам основано мнение, но на база предположения съм съгласна в голяма степен. Затова и одобрявам носенето на платнените маски, а не на тези, които са нужни на работещите в системата на здравеопазването/разчистването и другите периферни сфери, както и погребалните агенции, поемащи починали от Ковид-19.

Тъжното е, че медицинските работници не се тестват в нужния капацитет, въпреки рисковете, които представляват за една изначално рискова група от населението. Сега ще тестваме полицаи, работещи с предполагаемо здрави тираджии в последно време, но не и примерно лекарите/сестрите/санитарите от инфекциозните отделения или работещите в бърза помощ. Не отричам, че органите на реда заслужават тестуване и са принудени да общуват по необходимист в условия на някакъв риск, но граничарите са на открито, както и повечето други служители в МВР, а не заковани в среда с огромен вирусен товар.

Интересно ми е и дали на някой гений му е хрумнало, че работещите с доказано болни от Ковид-19 може би не трябва да си ходят вкъщи, ако в семейството им има други хора или дори високорискови членове, а че може да им се предложи за държавна сметка престой на друго място, където да не се притесняват, че освен себе си рискуват и близките си. Не е като да няма празни хотели.

Несъмнено, по-широк обхват на тестуването би дало едновременно инфо и на ниво статистическа информация, географско разпределение, процент заразени от населението, възрастов профил и прочие, както и възможност тези с положителни проби да бъдат карантинирани (с какъв успех и контрол е съвсем отделен въпрос). Това което не съм сигурна, е доколко има достъп до достатъчно тестове, парите за закупуването им е един елемент, наличието на капацитет за извършването на пробите е друг, а реално достъпът до реактиви е напълно трети. И остава възможността, че има смисъл, ако се инвестира в тестовете за антитела, както говорихме по-рано, а те наистина не са на пазара чак толкова отдавна, защото иначе негативните PCR-базирани тестове са само моментен профил на ситуацията, а това може да се измени след няколко часа или дни, но може да създаде фалшиви илюзии за индулгенция и "ходѝ и правѝ каквото си искаш". Уви, мнението ми за здравия разум и отговорното поведение на българина е вероятно по-ниско от това за интелекта на Великия Вожд, а аз съм на мнение, че някои молюски и членестоноги са по-добре от него.
Scourge wrote:
Tue Mar 31, 2020 1:33 pm
Проблемът при нас е в голяма степен с цялостната шизофрения на мерките.
С това спор няма, праскат се на принципа, бъркам в шапката, разбърквам и каквото извадя. Църквата не подлежи на контрол в светска държава?! Но пък друго си е да си на църква с маска, нали...
Scourge wrote:
Tue Mar 31, 2020 1:33 pm
Абсурдно е да ти работи градският транспорт, но да са ти затворени парковете (и планините ?!) дори за самостоятелни единици. Никой (в статистически значим смисъл на "никой") не се заразява на открито. Хората се заразяват у дома, на работа/училище, в градския транспорт, а при епидемична експлозия и в условия на широки противоепидемични мерки – предимно в болниците. Конкретно в София пък парковете са основна част от пешеходната мрежа, която свързва различни зони на града.

Абсурдно е да не е забранено събирането на групи от хора, но да е задължително носенето на маски на открито (където ползата с доста голяма вероятност е отрицателна).
Мислех че това със събирането на хора е уредено с поредната "заповед"? Нали уж нямахме право да се събираме повече от 2-ма възрастни на едно място. А за парковете и планините, отново се връщаме към (не)доверието ми в българина и дисциплината му. По тази причина съм по-скоро "за", ако и да одобрявам спорта и заниманията на открито.

Иначе за местата на заразяване, напълно съм съгласна, затова и съкратеният график на общ. транспорт е кретензъм от класа и хората се блъскат в редките рейсове/тролеи/каквото има като сардини и дума да не става за "социално дистанциране".

А за заразяването в болниците, съм на 100% съгласна. Заова и уж забраниха всякакви елективни и неспешни процедури. Не, че не се намират хора, които да искат точно сега да си махнат бенките, да си оправят разширените вени и други подобни супер спешни козметични процедури. Както и хора, които непременно искат да полежат за малко в болница, защото им било по-спокойно там, отколкото вкъщи.

При до 30% от вирусните пневмонии по принцип (което е основната прочина за смъртност от Ковид-19) се наслагват с бактериални, като в болница вероятността те да са от резистенти щамове е по-висока, но въпреки това хората масово предпочитат да са в болница ако бъдат с доказан Ковид-19 във форма, неналагаща болнично лечение, защото нещо можело да се случи. Дори като слушам въпросите от "журналистите" по време на брифингите, все се пита защо тоя или оня не е в болница. Един и същи кретенски, недомислени въпроси се циклят до безкрай.
Scourge wrote:
Tue Mar 31, 2020 1:33 pm
Очевидно е, че стратегията ни за справяне с кризата е надеждата. Щабът "се надява" проблемът да не експлодира и затова насипва мерки в тъмното с лопатата със и без логика. Медицинският съвет пък "се надявал" тук да върлува по-безобидният от двата щама. Честно казано, с началник на щаба, според който "не е време за наука", и финансов министър, според който "не е време за демокрация" – напълно сме си заслужили мястото.
Като цяло из цял свят стратегиите са базирани на "вяра и надежда", че предприетите мерки водят до желаните резултати. Просто са "вяра и надежда", базирани на някакви данни. Изолацията/дистанцирането доказано помагат, имаме пример в лицето на Хубей (Китай). Тоест, не е като да се действа съвсем безпрецедентно и без реална база. Сега, на мен не ми тежи, бидейки домашен мързел, закачен към компа с интернет кабел, но разбирам, че на други им тежи. И все пак, тази мярка не е съвсем сляпа. Не отричам жестоките икономически щети, но не могат да се отрекат и противоепидемиологичните ползи.

Носенето на маски по начина, който вчера се опитаха да ни натресат и слава богу вече официално прекратиха е несъмнено кретенски подход. С това няма да споря. Остава да ми кажат да си седя у нас или в колата с маска. Стигат ми часовете на работното място.
Scourge wrote:
Tue Mar 31, 2020 1:33 pm
Самият метод на борба с нарушаването на мерките чрез допълнителни мерки е доста... странен. Когато някой краде от хазната, начинът за справяне с проблема е да го накажеш, а не да увеличиш данъците на всички. Още повече, ние сме страната в Европа с най-много полиция на калпак, далеч-далеч пред втория. Не е като да няма кой да следи.
Методите за проследяване да се спазват наложените правила са ми съмнителни, но то у нас си е пословично слабо проследяването на изпълняването на законите като цяло. Това, че тази ситуация не е изключение, никак не ме изненадва. Но не съм против жестоката финансова глоба, защото българинът май от друго не се стряска.

Извинявам се за възможни грешки. И @Scourge благодаря за смисления разговор, но да си кажа, мързи ме толкова да пиша, та не се чувствай принуден да отговаряш подробно, че аз вероятно ще спря от мързел. Ще чета, но просто няма да ми се занимава да пиша.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Ambartanen » Tue Mar 31, 2020 3:52 pm

Един голям палец нагоре за всичко, което @Scourge каза. Само ще добавя няколко точки на бързо.

1. Това за събирането на двама възрастни беше отменено много отдавна, на деня след като го обявиха както тоя фарс с маските. Основно защото заповедта не дефинира какво значат някои детайли като "възрастен" (някой имал предвид над 60-годишен, друг не разбрал...) и "събиране."

2. Вярата в мерките може да работи по два начина. Първия начин е да имаш някакви данни; експерт да направи различни модели, които включват потенциалните мерки; да се видят резултата от тези мерки според моделите и да се приложат най-обещаващите от тях с ясна идея какви резултати се предвиждат; да се събере нова информация, за да се види кои модели са предвидили правилно ефекта на мерките и да се рафинират моделите с новите данни; да се реши дали има нужда от нови мерки или сегашните са достатъчни, също кога и как ще могат да се смекчат мерките. Вторият начин е всеки ден да обявяваш нова мярка без никаква идея какво точно искаш да постигнеш с нея и какъв ефект очакваш да произведе, в който случай никога нямаш идея кога са достатъчни сегашните или кога биха могли да бъдат махнати. Вторият вариант все пак е далеч по-добър от никакви или остро недостатъчни мерки в краткосрочния план.

3. Маските изглежда работят доста добре. Вероятно не, защото спират вдишане на вируса, а защото те спират да си пипаш лицето. По все още малко неформални данни двата основни начина да се зарази човек са при продължителен контакт с кашлящ болен човек и при докосване на заразена повърхност и после лицето. Затова всъщност болниците, градския транспорт, супермаркетите, дома и работното място всъщност покриват сигурно 99% от заразите при сегашните мерки. Разминаване с некашлящ човек на улицата има теоретичен шанс да те зарази, ама е практически толкова малък, че няма логика да се борим срещу него при сегашните условия.

4. Онази статия, която пуснах по-горе, показва че оригиналните мерки от 13ти март привидно работят много добре. Тези хора "по ръба," които още разпространяват заразата е доста вероятно да не го правят като висят по пейки в парка. Доста по-вероятно е да са хора имащи контакт с много хора по работни причини- най-очевидния пример тук са медицински лица, но полицаи, работници в супермаркети и таксиметрови шофьори също са добри примери. Маски и редовни тестове за тях вероятно са най-добрия return on investment в момента.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20292
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Xellos » Tue Mar 31, 2020 4:02 pm

Докато COVID-19 вилнее по света, властите в Туркменистан решиха да омаловажат заразата и да успокоят населението, като забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията, съобщиха от Репортери без граница.

„Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учебните заведения, болниците и различни ведомства, медиите също не бива да споменават името на вируса в репортажи и публикации, твърди правозащитна организация.

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията, рискуват да бъдат арестувани.
:ninja:

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4068
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by Litz » Tue Mar 31, 2020 4:40 pm

Това, което се случва в България е плашещо за мен. Няма никакво тестване, но за сметка на това всеки е станал агент на държавна сигурност и снима хората излезли навън и дава мнение в гневен текст във фейсбук. А хората излезли навън си имат причини. Щото примерно сестра ми не излиза от време на време, за да се лигави, а понеже момичето е с адски тежка депресия, която е тригърната от самота и която миналата година я докара да поликистозни яйчници и паник атаки всеки ден. Непрестанно хокане и "ВИЕ ИСКАТЕ ДА УБИЕТЕ ВАШИТЕ РОдИТЕЛИ, КОИТО СА ВИ ГЛЕДАЛИ> ИЗРОДИ НЕЩАСТНИ!!11!11!!" Всеки непрeкъснато бива хокан за нещо и все средностатистическият човек е виновен. Ако бях в България, щеше да ме е страх повече от Държавата, а не толкова от вируса.

Огромно глоби, несъотвестващи с престъпленията, за справка Берлинският сенат още обсъжда дали да има глоба от 50 евро ако си навън без причина и полицаите те проверят за втори път. По големите глоби от рода на 5000 евро са за сериозни провинения, примерно това да реша да си организирам парти да поканя 10 човека. Не знам, не знам.

Мен ме объркват тея мерки. Само се затягат, а няма пояснение какво ще става? Чакаме тия 370 болни да се оправят/умрат? То без по-широко тестване, няма как да се разбере какво се случва.

Meanwhile тук и това без да ни хокат. https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/germany#

:metal:

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5766
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Коронавирусът и ние

Post by Ghibli » Tue Mar 31, 2020 5:23 pm

Xellos wrote:
Tue Mar 31, 2020 4:02 pm
властите в Туркменистан
Още при заглавието в новинарските сайтове "Бердимухамедов забрани разпространението на коронавируса в Туркменистан" (не, не е фалшиво заглавието, истинско е) в руския интернет наизлязоха мемета с "Всички останали държавни глави само се опитват да се справят с епидемията, той го направи. Казана дума - хвърлен камък." (това последното в оригинал е "мужик сказал - мужик сделал" :mrgreen: ).
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5264
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Коронавирусът и ние

Post by Matrim » Tue Mar 31, 2020 5:39 pm

399 са заболелите към днешна дата, 146 са в болници, 14 интубирани. Продължават да са съвсем малко интубираните и починалите, ама докога ще продължава така...

И аз не мога да разбера защо са се хванали точно за парковете, все една са най-големият източник на зараза. Също и се чудя някой платил ли си е глобата и дали изобщо някой ще си я плати или и глобите ще отменят като заповедта за маските. Но нали трябва да покажем, че "действаме", пък вече дали действията са правилни не е чак толкова важно.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Tue Mar 31, 2020 5:47 pm

За парковете ми е ясно, предвид че в хубаво време във Варна е практически невъзможно да ходиш свободно в Морската, а е все едно участваш на задължителна деветосептемврийска манифестация. Онова, което не ми е ясно, е:

Защо не се сетят да сгъстят трафика на градския транспорт

Защо не се мисли какво ще се прави с бизнеса, а я караме на мозъчните изпарения на оня Мюнхаузен със спомените му как копал за Хумана и брътвежите му за мазнинката на държавата

Защо не се започне с некво спешно строене на олекотени постройки, които да могат да се използват за болнични помещения, вместо да бистрим спортни зали и всякакви непригодни за целта неща

Що Бойко не звънне на Ангела, Себастиан и личния си приятел премиера на Южна Корея баласъмгокаксеказва и не настоява и моли за реактиви за техните тестове, които явно са ефективни.

И е те така, много са ми въпросите, ма нейсе.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Re: Коронавирусът и ние

Post by Alexis » Tue Mar 31, 2020 6:07 pm

Марфе, само на един от въпросите ще опитам да отговоря. Олекотените постройки не са първи избор, по простата причина, че ще е проблем с нашите древни, правени по бай-Тошово време магистрални ВиК и електроснабдяване да осигурим нуждите на полевата болница. Много по-лесно е да се използва готовата ел и ВиК инсталация на съществуваща сграда. Плюс, малко по-безопасно бих се чувствала, ако кислородните бутилки са на по-сигурно място от някоя лека постройка, която от силен вятър (образно казано) би се разклатила и кислородните бутилки примерно се обърнат и не дай боже някъде има пропускане на кислород + искра. Защото очевидно нямаш централна кислородна станция. Така че това си е нормално. Навсякъде, където могат, си правят болниците из такива места.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Коронавирусът и ние

Post by Marfa » Tue Mar 31, 2020 6:08 pm

Мдааааааааааааа... Това не го бях предвидила. Ми, кво беше там? Бай бабо да не ни срещне мечка.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot], Semrush [Bot] and 31 guests