Ip Man и други филми с бойни изкуства

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Fri Dec 20, 2019 5:21 pm

Мисля, че си прав. Аз като цяло не ги познавам като разпространители на китайски филми. Явно някак си съм го пропуснал. Намесени са в много корейски продукции - всичките им са пуканкови истории.

Не само първия, всички филми за Ип Ман с Дони Йен а и още един-два, които не са с Дони Йен за мен са еталон. С разни блудкави сценки на места. някои неща не ми харесват с поредицата, коментирал съм ги преди.

Разбирам, че си падаш повече по-старите филми, за мен с Ип Ман най-добре са напипали по-новото време. Говорехме си за Последния Учител. Сцените с хладните оръжия в края са едни от най-реалистичните които съм гледал на филм.

Но така, средно аритметично поредицата за Ип Ман е най-доброто според мен. Примерно Тони Джаа е изключително брутален в неговите филми, прекалено брутален.

Всеки си има вкусове де. Например на мен много ми допадат бойните сцени със Северняка. И по-специално не боевете с Ип Ман, а преди това.

Това с масата беше голям глупост, както и с Туистъра, като цяло. Въобще Само Хунг където и да е намесен са някакви нереалистични бойни сцени.

А Дони Йен, изглежда толкова сериозен, че просто няма накъде повече.

Харесвам също и Скот Адкинс. И двамата всъщност едновременно и добри актьори и добри майстори.

Ако трябва да разширя още - това са филми и са много далеч с реалността. За мен Шотокан Карате е най-практичния стил от традиционните. Този, клойто разполага с най-голям набор от "оръжия" срещу всеки друг стил. Също така Джудо и Самбо. Винг Чунг е доста непрактичен стил.

А от нетрадиционните стилове, според мен руската Система и израелската Крав Мага нямат аналог, но там използват и някои други неща, които са извън физическите възможности.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Fri Dec 20, 2019 5:56 pm

@coldie : Само Хун в ранните си филми прави забележителни хореографии, като поостаря и взе да прави едни никакви неща, както и Джеки Чан (за когото още повече ме е яд), та с времето ще го запомня с по-старите му филми до Pedicab Driver примерно.

Тони Джаа ме изкефи супер много в първия Ong Bak - периодът преди това беше залят от "китайска авиация" и взе да ми се повръща от еднообразието - след Тигър и Дракон всички полетяха по екраните на филмите с бойни изкуства и направо ми приземиха ентусиазма.

Скот Адкинс е чудесен актьор и боец - Ninja Shadow of a Tear е един от най-добрите филми, които съм гледал с негово участие. Първото му появяване на екран за мен беше в изключително тъпия The Medallion, където се сбори с Джеки под режисурата на Само Хун, който и там осра нещата с брутално шибан монтаж и излишно забързани сцени.

Иначе ще го гледам четвъртия Ип Ман, Дони Йен остана едни от малкото стожери на филмите с бойни изкуства в Хонконг, та следя всеки негов проект с интерес. Онзи ден гледах един много кратък тийзър на последния му завършен филм Raging Fire, та да видим какво ще покаже там, освен това го чакам да направи адаптацията на Sleeping Dogs, че играта ми е една от любимите, макар и да закъсня с около 10 години, за да направи главния герой Wei Shen на филм.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Fri Dec 20, 2019 6:58 pm

На мен особено голямо впечатление в Дони Йен ми прави, че е непоправимо сериозен на екрана. Аз доколкото знам той не е знаел нищо за т.н. вин чун или винг чунг или както и да е, преди да започне подготовката за първия Ип Ман.

Иначе са пълни глупости, че У-шу е боеспособно срещу карате. Добър каратист трябва да те удари един път и си в нокдаун. Ако не и по-лошо. Може и да съм предубеден, защото аз съм тренирал Шотокан, обаче още ги помня тези - Джодан Чудан Гедан. Там ударят ли те си аут. Особено в областа на слънчевия сплит.

Иначе за Дони Йен, пак това мога да кажа. Той изглежда непоправимо сериозен, има нещо психическо ли или не знам как да го нарека. Сега, аз не знам кой какъв е, но примерно Джет Ли, на базата на това което знаем за двамата е може би най-добрият боец сред артистите в момента. Чон Юн Фа пък е много добър актьор и т.н. Любимецът ти Джеки е голям каскадьор и луда глава, но според мен той не е нищо особено като боец. Нито като актьор.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Sat Dec 21, 2019 12:00 pm

М/у другото се сетих, че за Дони Йен съм чел, че преди 30 години са го нападнали 8 човека и ги е пратил всичките в болница. Не знам дали е измислица или истина.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Sat Dec 21, 2019 2:25 pm

Честно казано, докато гледам филм не се замислям избощо дали тоя стил е може да бие някой друг или кой е по-реалистичен на екран, по-достоверен в движенията и прочие детайли. Аз гледам тези филми за лично удоволствие и не искам да ги превръщам в обект на математически изчисления или разбивка на сцената по кадър, само защото да сверя дали са изпозлвали автентични удари или не. Ако взема чак дотолкова да се замислям над тези неща, по-добре да спра да гледам и да се пренасоча към документално кино за монасите от Шаолин и другите бойни изуства създадени досега от човешка ръка.

Много истории съм чел за всички актьори от жанра, но не вярвам на нито една от тях, понеже винаги може да има голяма доза художествена измислица, може и Дони Йен да ги е пратилв болница, може и да ги е почерпил в близката кръчма и да са станали аверчета, но това за мен няма значение. Това, което виждам на екрана, това оценявам като фен, от време на време прописвам ревюта за един сайт, но дори и там не си позволявам да гледам под лупа дадено заглавие, а предоставям моите мисли над видяното, като вмъквам някои интересни моменти при реализирането на продукцията, които ги има към допълнителните материали към филм на диска.

Сега издирвам един корейски филм на Нетфликс - Revenger, който обаче най-вероятно ще го гледам, като се прибера в отпуска в България, че тук е тагвина с торентите. Като цяло жанра е в известен застой напоследък и много рядко ще се появи нещо наистина интересно, което да прикове моето внимание. Още малко ме е яд, че Гарет Евънс не направи трети The Raid, сега виждам Ико Уваис като второстепенен герой в Холивудски продукции, които не му отиват ама хич.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Sat Dec 21, 2019 9:08 pm

Има сериал с Ико Увайс. Не съм го гледал още. Но го детектнах преди месец-два.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by tigermaster » Sat Dec 21, 2019 9:31 pm

Сериала с Уваис го фенсъбвах аз и го довърших само защото бях поел ангажимент. Докъм четвъртия епизод е ОК, обаче от там нататък забозява толкова ужасно, че дори бойните сцени не могат да го спасят.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Sat Dec 21, 2019 10:03 pm

Според мен цлята работа е, че Тони Джаа не е фотогеничен, Ико Увайс е доста по-фотогеничен.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Tue Dec 24, 2019 2:14 am

Ип Ман 4 разцепи мивките и всички порцеланови покрития.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Sun Feb 09, 2020 8:48 pm

The Protector (1985) - един от неуспехите на Джеки да пробие на американския пазар, съчетан с клиширан сюжет, излишна голотия и мъките на Джеки Чан да говори на английски, под режисурата на човек, който не разбира как се снима екшън, както и сцена с бойни изкуства. Историята се завърта около две ченгета от Ню Йорк, които тръгват по петите на нарко бос в Хонконг отвлякъл богаташка дъщеря.

Крайно опростен сюжет с доста кухи реплики и преигравания от страна на главните герои, където представите на режисьора Гликенхаус за престъпност и подобни организации е сведена до двуизмерни образи с плоски мотиви и още по-плоски решения на проблемите си. На места ми се струваше, че са добавили голите девойка, колкото да запълнят времетраенето на филма, в липса на въображение и идеи как да прогресират напред в историята. Има няколко сцени, които показват подвижността на Джеки, но те са по-скоро откъслечни каскади, отколкото пълнокръвни сцени заредени с енергия, както при предни негови филми от периода.

Екшъна е убийствено приспивен и на места дори трагикомичен, като недомислиците в изпълнението му са повече от мравки върху разлята локва от мед, да не говорим за дървенията в изказа на актьорите и техните още по-дървени реакции към случващото се на екрана. Няма видима химия между двамата главни герои, Джеки и партньорът му са толкова отдалечени един от друг, сякаш са две галактики на противоположния край на Вселената, темпото помежду им е равноделно и разпиляно като мешана фолклорна формация от изпълнители-аматьори, където всеки си дъни на неговия лошо настроен инструмент без синхрон с останалите - една какофония от звуци и картини, които затормозяват сетивата на зрителя.

Нищо чудно, че след завършване на филма Джеки решава да направи свой вариант (което вбесява режисьора Гликенхаус), в който голотията е изцяло премахната, има напълно нови сцени, почти напълно презаснет финален бой и изглежда като напълно друг филм с добавени нови сцени и отрязани други, но някак си без да се нарушава прехода между отделните сцени и съдържанието на историята.

Единствената сцена с бойни изкуства е към края на филма и е болка за очите ми, като дори и променения вариант не отмива вкуса на развалено месо, със съответния остър аромат на разложена плът. Единственото хубаво нещо като страничен продукт от цялата тази мешаница е създаването на поредицата Полицейска История, където Джеки събира своите идеи и насоки и прави нещо наистина запомнящо се сред останалите филми от жанра през 80-те.

The Protector е още едно забравимо събитие от филмографията на Чан, но въпреки всички кусури има някакви проблясъци тук-там, които дават искрата за нещо ново и далеч по-интересно като съдържание и изпълнение, т.е. поговорката "Всяко зло за добро" тук важи в пълна сила. За жалост на такъв обран от емоции продукт, няма как да вложа повече страст и любов в описанието, тъй като за такъв стерилен представител на жанра, трудно могат да се ръсят емоционално богати словосъчетания, които ярко контрастират с импотентността на режисьора да използва пълноценно екранната персона на Джеки и да разгърне неговия потенциал, вместо да мрънка после в едно от интервютата към допълнителните материали, че не му дремело какво казва Джеки Чан по въпроса за качествата на филма.

Пълен цървул, като детенце на което са му взели грозната играчка, (заради която останалите му другарчета от пясъчника му се подиграват), направили са малко по-добра версия, ама като са му я върнали то си иска грозилището обатно.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Thu Feb 13, 2020 9:46 am

Гледах Ип Ман 4, мисля че за трети път. Струва ми се че има миксирани сигнали в сюжета, Тупалките за мен за на много добро ниво. и Дони Йен и Скот Адикинс са много добри на екрана. Възможно е това да е най-добрия филм от поредициата. Някои го хейтят, защото не бил сериозен сюжета, но мисля че точно такъв му отива.
"Something like that" стана култова реплика.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Fri Feb 14, 2020 10:04 am

Ip Man 4 - не знам защо този филм го направиха, нямаше нужда според мен след като третата част завърши доста добре проекцията на големия учител от Фошан. Но явно са искали да сложат окончателна точка на тази поредица, макар и да е по малко плосък и вече изтъркан начин. За пореден път майстор Ип Ман се бие с лошите бели, които искат да покажат на "болните китайци" откъде изгрява слънцето в сферата на бойните изкуства.

Хайде пак на влака карате срещу кунг фу, хайде пак двуизмерни образи с расистки наклонности (предния беше героят на Дарън Шахлави ((лека му пръст)), който по почти идентичен начин искаше да се разправи с майсторите в Хонконг), жалко за пропиления талант на Скот Адкинс (който е супер талантлив в бойните изкуства) и неговото карате не беше точно такова, а подсилена версия на обичайните му ритници (в което няма нищо лошо).

Дони Йен пак е на ниво като майстор Ип Ман в последните месеци на неговия живот, когато отива в Америка да намери по-добро училище за сина си Ип Чун (който е един от кансултантите на филма) и да се види със своя ученик Брус Лий, който набира популярност в страната на неограничените възможности. Бойните сцени са добри, но нищо невиждано в жанра, поне нямаше тонове жици (както втората част), макар че на места си личеше как вместо Дони Йен имаме дубльор при някои бойни сцени. Но другото, което ме вадеше от филма всеки път при появата на майстор Ип Ман на екран, че през 1972 той е вече на 79 години, а Дони Йен е на не повече от 56 в случая и нямаше намек за състаряване на героя, както беше направено при Антъни Уон в Ip Man Final Fight.

Другото което леко ме подразни беше сравнително краткия финален бой между Дони и Скот, можеха да го удължат малко, но явно времето ги е притискало, но пък останалите бойни сцени бяха много добре направени, като екипа на Yuen Woo Ping се е постарал да ги покаже възможно най-близко до земята, без смехотворно подсилване на всеки удар с жици или бърз монтаж.

Вече е време Дони Йен да продължава напред и снима други неща - последният му засега завършен филм Enter the Fat Dragon (няма връзка с филма на Само Хун със същото заглавие от 70-те) изглежда прилично на ниво трейлър и ще се опитам да го изнамеря за гледане, но повече чакам екранизацията по играта Sleeping Dogs, която в момента е до препродукция.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Wed Feb 19, 2020 10:31 pm

За мен това е най-добрия филм от поредицата, относно тупалките, само битките на Северняка може би са по-добри.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Fri Mar 13, 2020 2:28 pm

Са мисля да си пусна "Abduction"
https://www.youtube.com/watch?v=mhoZA0HjmjY
И после ще дам отзиви за феновете на тупалките.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Fri Mar 13, 2020 9:45 pm

coldie wrote:
Fri Mar 13, 2020 2:28 pm
Са мисля да си пусна "Abduction"
https://www.youtube.com/watch?v=mhoZA0HjmjY
И после ще дам отзиви за феновете на тупалките.
Не успях да го догледам. Едвам го издържах 30 минути. Евентуално, живот и здраве ще му дам втори шанс нататък. Заради Адкинс. Не успях да видя никаква сплав между историята, действията а и тупалките ми се сториха зле скроени.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests