Social Justice in Speculative Fiction

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4068
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Litz » Tue Dec 24, 2019 1:48 pm

не знам каква и тая конспирация, че и модно детето ти да и транс. Тва не е вярно. Ся това, че тези неща имат повече видимост не значи, че това е мода. Въобще напоследък виждам тенденцията, че видимост= мода, но тва е далеч от истината. За да се подложи едно дете на хормонална терапия и на grs то трябва да мине през не знам колко специалисти и консултации, за да се стигне до там да си взимат хормони и тн. Никой нормален специалист няма да даде на едно дете блокъри само щото родителите искат да са модерни. Никой нормалин транс активист или квото и да е не казва, че ако детето ти ти каже, че се чувства момче и на следващия ден трябва да му запишеш час за двойна мастектомия. Идеята е ако детето ви го каже това, да го посрещнете със съответното разбиране и подкрепа, да се срещнете със специалисти, а не да го биете/гоните от вас и да му казвате че е момиче или че е малко и не разбира.

Освен тва не знам за другите жени, ма мен тва транс жена да се преоблича в женска съблекалня/ да влиза в женска тоалетна ми притеснява 4829263629191 пъти по-малко от чекиджията, който ме гледа през прозореца и мастурбира, психопатите дето в празно влакче на метрото сядат точно до мен и ми се усмихват мазничко или по групичка агресивни ултраси. Все си мисля, че ДОРИ за жертвите на изнасилване гореизброените неща са доста по-тригърващи от ОМГ транс жена пикае в женската тоалетна. Освен тва за разлика от въпросната Мая и останалите TERF нещастнички, аз не съм психопат лишен от всякаква форма на емпатия и предпочитам на некви квачки да им е леко некомфортно от това да си транс ш буквално да те харасват и бият в мъжката тоалетна.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Roland » Tue Dec 24, 2019 3:57 pm

Мен ми е интересно, някой в тази дискусия има ли лични транс приятели? За Фоктора ясно, че няма, иначе нямаше да се опитва да намеква, че просто са в грешка...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4068
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Litz » Tue Dec 24, 2019 4:27 pm

Roland wrote:
Tue Dec 24, 2019 3:57 pm
Мен ми е интересно, някой в тази дискусия има ли лични транс приятели? За Фоктора ясно, че няма, иначе нямаше да се опитва да намеква, че просто са в грешка...
Ти мани ма аз по сметките на Доктора познавам 5 процента от бг транс населението :neutral:

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Dr. Horrible » Tue Dec 24, 2019 4:45 pm

Рол, аз зададох въпроси, мисля, че са валидни, можеш пак да минеш през тях, да прочетеш и на Дем цитата. Не виждам какво в него можеш да оспориш.
Споделих си мислите, не съм намеквал отговори. Ти ако имаш транс приятели, сподели как лично познанството ти с тях те е убедило, абсолютно категорично и без съмнение, че са родени в грешно тяло и имат нужда от пластични операции и хормони, за да са най-автентичната своя версия. Аз сериозно ти казвам, че искам да изслушам позицията ти и да помисля върху нея. Но ако смяташ, че всеки, който поначало не е на твоето мнение, е зъл и недостоен за разговор по темата, то наистина няма какво да си кажем.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Roland » Tue Dec 24, 2019 5:26 pm

Дафък означава “категорично и без съмнение”?! Къде си блял, докато половината човечество още не може да си осмисли сексуалната ориентация, че поставяш подобни нереалистични стандарти за нещо толкова по-сложно, каквото е половата идентификация? Еле па във враждебна патриархална среда, която прави всякаква експлорация толкова трудна?

Това, което също така видимо не ви е ясно, е че за много от транс хората изобщо не е важно да си променят физиката. Т.е. много от тях го правят, но това е ефект от важното явление, не самото явление. Център на транс идентичността е социалният пол, не биологичният. Естествено, двете са преплетени много силно, поради което и множество транс хора преминават през хормонална терапия и хирургия. Но в основата е себеусещането като социслен конструкт, на който биологичният ти не съвпада. Поради което и спокойно можеш да имаш транс мъже, които желаят да имат деца.

На практика всички “аргументи” срещу транс хората са сходни в тези, които десетилетия наред слушахме срещу хомосексуалността. Стряскащо ми е колко малко сме еволюирали...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Dr. Horrible » Tue Dec 24, 2019 5:48 pm

Прощавай, но от последните ти няколко поста останах с впечатление, че ти си категорично и без съмнение убеден в това, че ако човек има усещането, че се идентифицира с другия пол, значи тази идентификация е напълно валидна и това е истинското му аз и не бива да се подлага в никой случай на съмнение. Затова те попитах имаш ли транс приятели и какво в разговорите с тях е развило у теб тази абсолютна убеденост. Ако грешно съм разбрал позицията ти и тя поначало е била "Нещата са много сложни, тепърва започваме да разбираме половата идентичност, наистина не е ясно какви са критериите, наистина не знаем кое е истина и кое самозаблуда", тогава нямаше да задам въпроса така.
Но все пак бих те попитал отново имаш ли транс приятели, в какво те е убедило общуването с тях и по какъв точно начин те е убедило?

В социално отношение разбирам защо човек би предпочел да не се придържа към стереотипните роли на своя пол, защо мъж би искал да се гримира и облича в рокли на цветя, защо жена би се чувствата комфортно да псува като каруцар на спортен мач, докато пие бира и люпи семпки. Това е свобода на личността, това е изконно човешко право. Но някои неща не разбирам, признавам си - не разбирам нуждата от сложни хирургични операции и пиене на хормони, за да съответства тялото ти на душата ти. Затова точно за този аспект те попитах и, ако щеш ми вярвай, не го направих злонамерено. Ако имаш опит, говорил си с твои транс приятели и те са ти дали някакъв инсайт, ако ти лично си научил нещо от тях по тези въпроси, ще се радвам да го споделиш.

Аргументите срещу транс идентичността напомнят на аргументите срещу хомосексуалността, да. Но освен това напомнят и на аргументите срещу приемането на педофилията за сексуална ориентация, които са валидни. Така че не ги оценявай по асоциация - един и същи аргумент може да е нелеп срещу едно нещо и валиден срещу друго. Просто ми сподели ти лично какво мислиш и знаеш, ако имаш желание да дискутираш въпроса.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6459
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by tigermaster » Tue Dec 24, 2019 5:59 pm

@Roland, не знам за "всички" аргументи срещу транс хората. На мен единственият ми аргумент "срещу" тях е свързан с участието им в спортни състезания или работа, където чисто физическите им качества ще бъдат сравнявани с тези на цис жени. Ненапразно споменах Фалън Фокс по-рано - за жалост, тя далеч не е единствен случай, макар конкретно нейното да е доста екстремен пример. @Amelia около случая на Мак Бегс също каза, че може би хора като него нямат място по състезания - в случая става дума за транс тийнейджър по средата на хормонална терапия, който се яви на първенство по борба, използвайки вратички в правилниците, позволяващи употреба на хормони, ако са за лечение, и помля един куп момичета. (Бтв, за него беше плъзнала информация, че не му се е позволило да се състезава срещу момчета - което не е вярно, слушах радио интервю с него, в което лично си каза, че дори не се е опитал да влезе в момчешката лига.) @Alexis от позицията си на лекар преди има-няма две страници каза, че е против интерсекс атлет като Кастер Семеня да се състезава срещу жени. Биоложката, цитирана от @Demandred, казва същото.

Подозирам, това е една от причините изобщо да съществуват TERF-ове - `щото като опре до сравнение на физическите качества на транс срещу цис, няма да го отнесат цис мъжете, а жените. За транс атлети, състезаващи се срещу мъже, независимо от какво към какво преминават, не съм чувал изобщо, а и да има такива, се съмнявам да мелят наред.

А и не знам, може би пък няма да е зле да има някаква бариера пред това човек да се регистрира като какъвто пол си иска с произхождащите от това законови последствия, по-висока от собствените думи на човека. Оценка от психолог или психиатър, примерно, или де да знам и аз. Преди време Лорън Съдърн просто заради майтапа се регистрира като мъж в Канада, ако не ме лъже паметта - при все че е цис жена, че и нещо като публична личност, бидейки известен десен трол. Вероятността аз нещо да не съм разбрал в конкретния случай хич не е малка, обаче какво точно ще попречи на някой биологически мъж да се регистрира като жена, без изобщо да променя начина си на живот, за да може, примерно, да покрие по-нисък физически норматив при кандидатстване за работа като полицай, ако собствената идентификация е единственото, което определя?

(Егати, в какво прекарваме Бъдни вечер.)
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Roland » Tue Dec 24, 2019 7:39 pm

Dr. Horrible wrote:
Tue Dec 24, 2019 5:48 pm
Прощавай, но от последните ти няколко поста останах с впечатление, че ти си категорично и без съмнение убеден в това, че ако човек има усещането, че се идентифицира с другия пол, значи тази идентификация е напълно валидна и това е истинското му аз и не бива да се подлага в никой случай на съмнение.
Моя грешка - аз мислех, че питаш дали съм останал с впечатление, че ТЕ са категорично и без съмнение убедени в собствената си идентичност (което, нормално, се случва след много дълъг период на съмнение и терзания, в общия случай). Не осъзнах колко безумен е въпросът всъщност. В твоето съзнание транс хората трябва да те убеждават в идентичността си? Аз лично приемам думите им за чиста монета, което може би идва от факта, че всеки нормален човек, който интерактва за повече от 5 минути с някой, когото познава лично, не би могъл да се съмнява в искреността на нещо толкова драматично и катарзисно като coming out as trans.

Тази година две мои приятелки кам аутнаха като транс. Едната беше прекарала години като gay male (включително сме били в (мимолетна) връзка), след което премина към "gender-neutral queer" и миналия месец започна транзиция към транс и си смени официално името (тя кам аутна в инстаграм история и като й пратих скрийншот на смененото contact info в телефона ми, каза, че цяла сутрин получавала такива снимки и не можела да спре да плаче от радост). Другата я познавах като хетеро мъж със съпруга и малко дете, който беше започнал да експлорва идеята, че е бисексуален, преди да осъзнае, че нещата са по-надълбоко. Доколкото знам, сега е на хормонална терапия, а жена й казва, че връзката помежду им е по-силна отвсякога.

Но и двете вероятно искат да преебат системата по някакъв начин и да намажат от това, че са жени, работещи в... *checks notes*... супермаркет и математика съответно. Или просто са "душевно болни" като педофилите (speaking of по-късния ти коментар и подмолното сравнение с педофилията, което, бтв, само подсилва аргумента ми, че всичките трансфобски глупости, които слушаме днес, сме ги слушали едно време (че и до ден днешен) за гейовете, които всеки втори хомофоб по света все още е убеден, че чукат малки деца. :neutral: ).
Dr. Horrible wrote:
Tue Dec 24, 2019 5:48 pm
Но някои неща не разбирам, признавам си - не разбирам нуждата от сложни хирургични операции и пиене на хормони, за да съответства тялото ти на душата ти. Затова точно за този аспект те попитах и, ако щеш ми вярвай, не го направих злонамерено. Ако имаш опит, говорил си с твои транс приятели и те са ти дали някакъв инсайт, ако ти лично си научил нещо от тях по тези въпроси, ще се радвам да го споделиш.
Which is fine. И аз не го разбирам това. Само че докато твоето неразбиране е код за неодобрение, моето е "Не мога дори да започна да си представям колко огромен дисбаланс трябва да изпитва човек между вътрешната и външната си идентичност, че да има нуждата от подобни драстични мерки, за да го коригира." Нивото на несигурност, на страх и отчуждение от собственото ти тяло, нивото на травма, която човек трябва да преодолее сам в себе си преди изобщо да стигне до кошмара, който му готви обществото... Но ей тук е разковничето на проблема - не е нужно да разбираме. Нужно е единствено да не пречим и ако сме достатъчно емпатични - да помагаме. И не е работа на транс хората да ни образоват, те си имат достатъчно проблеми, един тон от които причинени от НАС. Ако наистина искаш да се образоваш, не е някакъв цис ждрольо като мен човекът, който ти трябва. Интернет е пълен с източници на информация от транс хора, говорещи за идентичността си и пътя, довел до нея.

Потърси, прочети, образовай се, щом наистина искаш. Предвид професията ти, подозирам, че само ще ти е от полза.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Dec 24, 2019 8:06 pm

The Dragon wrote:
Tue Dec 24, 2019 12:43 pm
Amelia - каква част от децата са с родители от хиперлибералната прослойка в която в момента е модно детето ти да е транс?
I'll go out on a limb here and guess that they're probably the alive ones that have some actual quality of life. Останалите може да ги потърсиш в разните там let's pray the gay/trans away организации и да ги питаш как се чувстват, ако са живи изобщо. Feel free to research this btw.

@Demandred Радвам се, че Jerry Coyne се е изказал по темата и още повече ме радва как в прав текст казва, че в биологичния пол нямаме binary a bimodality, щото това е научната реалност и по нея няма кво да се спори вече, т.е. Terfoid Maya и всичките останали биолочета по планетата би трябвало да шът да фък ъпнат и да си измислят други аргументи в подкрепа на антитранс биготрито, щото това за двата immutable биологични пола просто не е вървежно вече. Това, по което може да се спори е доколко статистически значими са отклоненията от bimodality-то и кво да ги правим от етична, правна и социална гледна точка и този диалог между другото си върви конструктивно извън Туит фийдовете на разните там vile cunts и вече имаме съответните правни и медицински промени, въпреки ритането на vile cunts срещу тях. Но този диалог няма как да се води ако отсреща те отсвирват някви уж добронамерени лица като @Dr. Horrible , който в прав текст ти казва, че то това са некви там маловажни неща, щото на малко хора се случвали и щото много по-спешно било да си оправим наболелите проблеми с глухите деца и децата с дислексия. Дълбоко в зоната на здрача са ми тея мнения и ми е много смешно как хората дето ги изсират из ефира после вият на умряло как НЯМА ДИАЛОГ И СИЧКИ ШЕ ОМРЕМ, щото някой им е обяснил, че говорят глупости.

Бтв, мнението на Jerry Coyne е доста по-умерено от това на св. великомученица Мая, щото казва, че за разлика от нея няма намерение да оспорва това дали транс жените са жени. Ще ме прощавате, но "имаме бимодалност в биологичния пол и транс жените не са идентични на цис жените по всеки параметър" е доста различно от "има само два пола и те не могат да бъдат променени, ерго транс жените не са жени и приемането им за жени застрашава ИСТИНСКИТЕ ЖЕНИ(ТМ)". И доколкото съм съгласна с него за това, че в света на компетитивните спортове, където физиологични разлики от порядъка на милимунда имат значение, няма как да пренебрегнем разликите между цис и транс жени (това трябва да се адресира по адекватен начин), бих желала да го попитам какво е значението на тези разлики като си приказваме за панели, в които транс жени са поканени да говорят по някаква тема като бинзес, комикси, наука и т.н. като представители на женския пол. Което е едно от нещата, което е вкарало новата светица на свободата на словото, Мая, в белята. Плз не се правете, че оня туит, в който vile cunt-а Мая призовава приятелите ѝ мъже да бойкотират панели, в които е поканена транс-жена наред с мъжете (понеже били чисто мъжки панели без реално женско участие), не съществува и не представлява облечено във феминизъм пречистено и изкристализирало анти-транс биготри, барабар със залепената картинка на съвсем конкретния индивид, срещу който сере тая. И като спрете да се правите, че тоя туит не съществува опитайте се да спрете да се правите, че и зле обоснованото ѝ от биологична гледна точка мрънкане срещу Gender Recognition Act не съществува. И така както сте набрали инерция, викам да спрете да се правите на ударени и за това, че Роулинг преиначава жестоко постъпките на Мая (Maya said sex was real and died for our sins), за да я изкара няква поредна горка ЖЕНСКА(ТМ) жертва на излезлите от контрол транссексуални моди в Туитър.

Jerry Coyne повдига доста резонни въпроси като това трябва ли да пускаме жени с пенис при жените без пенис в женската съблекалня. Това си е легитимен проблем според мен, но съм сигурна, че лесно могат да му се намерят редица решения - от това, да има отделни съблекални за тези хора, до това да земат най-накрая да си сложат някви врати или завеси на душовете, за да не се налага хора да се шматкат чисто голи пред други хора. За това кой кого counsel-ва обаче ми е леко странно. Да, важно е да се чувстваш комфортно с counselor-a си и в общи линии поне тук често имаш избор в това кой да те counsеl-ва. Но ако личният експириънс е дотолкова важен, че само жена може да е годна да counsel-ва жена-жертва на изнасилване, щото имала някъв личен експириънс с мизогинизъм, нека идем още по-надалеч и изискаме само жени-жертви на изнасилване да counsel-ват жени-жертви на изнасилване. Отделно, ако транс-жената е passing, в гащите ѝ ли ще бъркаш за да провериш ИСТИНСКА ЖЕНА(ТМ) ли е? Или трябва да ти се идентифицира с ДНК и хормонални тестове, за да си сигурен, че е поела от малка всичкия нужен за длъжността ѝ мизогинизъм? Или този проблем касае само жени, които не са passing щото не ни изглеждат като ИСТИНСКИ ЖЕНИ(ТМ), дори ако се случи тези жени да са buff lesbians, които от малки са попивали мизогинизъм и следователно са напълно квалифицирани за тази дейност? Къде туряме чертата за тези неща? Задавам тези въпроси, основно за да ви илюстрирам колко безумни са всичките тези опити да вкараш света си в добрата стара бинарна полова система, в мига в който почнеш да разсъждаваш над разни логистични детайли. Решението е да почнем да свикваме с мисълта за разни неща, които биха направили едно 70-годишно деде да кринджва (менструиращи мъже и бременеещи мъже), щото реалността ни е различна от тая, в която 70-годишното деде е расло и си е формирало гледните точки. И просто да се постараем да осигурим решения, които обслужват ВСИЧКИ едновременно. Като завесите на душа в женската съблекалня, които ще са от полза и на жени с, примерно, congenital adrenal hyperplasia наред с жените с пенис и ИСТИНСКИТЕ ЖЕНИ(ТМ), които не желаят да бъдат виждани голи от околните.

Относно човешката "душа" и т.н. - тея въпроси ще ги оставя на религиите, щото те се занимават с измислени неща като "душата" и си имат цели системи от вярвания и ритуали, с които да третират проблемите на "душата". Мен ме вълнуват когнитивните процеси, които водят до това даден индивид да не може да reconcile-не (предполагаемият си) биологичен пол с (предполагаемият си) социален пол и мога да ви обещая, че на 100% тези когнитивни процеси се случват в мозъка и като такива имат физиологична основа. Вече на базата на кво се е изградила тая основа, ще се наложи да почакаме да видим рисърча кво ще покаже.

ПП. Аз нямам нито един транс приятел. Или поне нямам такива, за които да знам, че са транс, което ще рече, че ако съществуват са passing и не са ми казали, че са транс. И хомосексуалните ми приятели се броят на пръстите на едната ми ръка. Не принадлежа към тези комюнитита и не взаимодействам с тях на регюлар бейзис, което значи, че не ги срещам достатъчно често, че да заформя приятелства. В точните науки като цяло не коментираме тези въпроси, щото са ирелевантни за работата ни и следователно гей и транс колегите ни често си мълчат по темата. Това вече се разглежда като проблем за невидимите малцинства в научните среди. Имала съм студенти и ученици, които са транс, но те не са ми приятели. С тях са ми били най-преките наблюдения върху проблемите на транс комюнитито, но и там съм видяла безкрайно малко. Имам няколко колеги, които не са passing, но не съм близка с тях, че да знам коя от многото gender и sexual preference опции се случва там.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Dr. Horrible » Tue Dec 24, 2019 9:19 pm

Рол, благодаря за отговора. Можеше и без някои характеристики като "подмолно сравнение" и т.н., но все пак благодаря.

Позволяваш си да кажеш "Твоето неразбиране е код за неодобрение, а моето за истинско съчувствие към болката", да даваш класификация на моите чувства - това не е коректно. И по-рано в темата го направи, като говореше за това дали с транс човекът, с когото съм близък, сме истински приятели. Позволи си да кажеш, че не сме, без изобщо да знаеш какви са ни отношенията, от колко години се познаваме, колко разчитаме един на друг, какво сме правили един за друг и един заради друг.

Вярно, че в интернет има всякакви истории, но аз разговарям с теб. Искам мнение от теб, защото те познавам, защото разчитам на искреността ти, защото си по-близък до мен и съответно можеш да го обясниш по начина, по който ти си го разбрал. Не вярвам на всеки пост или сърцераздирателно описание в интернет - в интернет има и снимки на 17 годишната Тейлър Суифт с текст "Това е съученичката ми Беки, на бала тя изпуши една цигара марихуана и умря незабавно, щеше ми се да бях била до нея и да я спра, преди да е направила тази чудовищна грешка, почивай в мир, мила Беки." Както казах и по-рано - такива хора са изключително малко като процент, дори Амелия отбелязва, че като не общува в тези среди, няма как да попадне на такъв човек и да ѝ е близък. Затова попитах ти какво имаш като опит и как го тълкуваш. Моят приятел, за който споменах по-рано, не може да се определи по дименсията мъж-жена и не му е фикс идея да се постави там, просто иска да бъде себе си. Обича да носи токчета, страхотно рисува мускулести мъжи с токчета, интересува се страшно много от дизайн на дрехи и силно се притеснява, че обществото има конфликт с това мъж да има такива вкусове и интереси. Работеше тук в агенция за рекламен дизайн и можеше да експериментира до някаква степен с прически и външен вид, но все пак сме България. От няколко години е в Англия, опитва да пробие там с рисуване, но все още работи в кафене като сервитьор. Винаги е с къса мъжка прическа и никога не е лакиран, защото ако иде така на работа, шефът му ще го уволни. Но на няколко пъти в годината ходи по паради, там облича роклите си, слага си ботуши на много високи токчета и танцува абсолютно божествено. И така се чувства щастлив. Обичам го, както обичам всички хора, които са били до мен в трудни моменти, които са ми давали подслон, когато е нямало къде да нощувам, и които са ме черпели с билет за кино. Но няма как да разбера напълно транс хората само чрез него, а животът не ме е срещал с други. Наистина това са изключително малцинствени случаи, части от процента, затова мога да им състрадавам както състрадам на отделни личности в необичайни кофти ситуации, но не и да го виждам като значим обществен проблем, който трябва да е в центъра на дискусиите толкова често.

А приемането на нечии думи да чиста монета е смело решение. Хората бъркат - бъркат в преценките за себе си и другите, бъркат при възстановяване на спомените си, вземат грешни решения за бъдещето си и после съжаляват, правят лоши избори и си понасят последствията. Важно е за мен да разбера защо даден човек се чувства по начина, по който го чувства, къде вижда противоречията и да разбера какви възможности вижда той за решаването на тези противоречия. Благодаря, че ми разказа за случая с хетеро бащата, който решил да се разкрие като транс. Не мога да го разбера. Би ми било много интересно да направя полу-структурирано психологическо интервю с този човек, за да си обясня нещата за себе си, щото от думите ти все още не успявам.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Dec 24, 2019 10:16 pm

Амелия между другото никога в живота си не е срещала човек от Саудитска Арабия, но понеже Амелия знае що е то АНЕКДОТ, сега Амелия няма да каже, че хората от Саудитска Арабия са либерална/консервативна измислица на Туитър и нямат значение в световен план поради малката им бройка. :ghostche:

Изобщо, личният опит има някакви лимити на приложение. Отвъд това, аз имам някои въпроси, които бих искала да задам на транссексуална жена, за да разбера по-добре за себе си какво е чувството да не усещаш биологичния си пол и разни чаркове от тялото си като свои, щото наистина нямам нищо в личния живот, с което да мога да го сравня отвъд нещо като стандартната за дебелите хора body dysmorphia. Примерно при хомосексуалните хора ми е супер лесно да си представя кво усещат като опре до сексуални предпочитания, доколкото аз самата имам съвсем ясно изразени такива и мога да си правя паралели с тях. Предвид това, че женското поведение е до голяма степен социално обусловен феномен, се чудя в хипотетично общество, в което няма ясна граница в gender roles как ще се изразят транджендър феномените. Но това вътрешно за мен разбиране е продукт на собственото ми любопитство и няма нужда да диктува световните политики по темата. Световните политики поначало трябва да се диктуват от хора с академични познания по темите (които, да се надяваме, знаят за тези теми повече от мен и @Dr. Horrible ) и да са информирани от хора с реален житейски експириънс в тях. Некви такива неща.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Ghibli » Wed Dec 25, 2019 10:19 am

Amelia wrote:
Tue Dec 24, 2019 10:16 pm
понеже Амелия знае що е то АНЕКДОТ
Очевидно не. От друга страна, тъй като тогава дискретно се изсули от разговора, може би сега ще дадеш доказателство за употребата на "анекдот" в това значение в българския език? Да е публикувано в речник, издаден от БАН, например.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Thu Dec 26, 2019 12:30 am

My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by The Dragon » Thu Dec 26, 2019 10:02 am

Meme game weak you has. Ashamed you should be.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Moridin » Thu Dec 26, 2019 12:54 pm

Ъъъъ в речника на БАН определено се вижда, че анекдот не се ползва на български в смисъла на anecdotal evidence? @Amelia
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 93 guests