Сподееееляй, народе

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Dark Cloud
Scholar
Posts: 120
Joined: Mon Oct 21, 2019 4:46 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Dark Cloud » Tue Nov 19, 2019 11:07 am

Аз съм с очила вече почти 20 години (голям диоптър, астигматизъм, изобщо чудна работа), като съм минал през всякакви вариации. В момента съм със затъмняващи стъкла, черни, и разбирам проблема на Litz - като цяло се чувстваш малко тъпо, когато вънка е някакъв сумрак, а ти се движиш с тъмни очила - на моменти даже ти пречи на виждането, вместо да помага. That said, много слабо ме вълнува как изглежда това за хората :)
А и дето вика трубадура, обикновено не е трудно да различиш диоптрични от слънчеви очила, освен ако не си селтак с автоматична реакция тип "глей го тоя с тъмни очила в тва време".

Напоследък заносих и лещи, едномесечни. Обикновено 1-2 дни от седмицата съм с тях, примерно слагам ги преди спорт и после просто забравям да ги махна. Ако са качествени и се сещаш веднъж на ден да сложиш по 1-2 капки изкуствена сълза, не се усещат изобщо. Голямата мъка са първите 5-10 слагания, докато отчаяно се бориш с инстинкта да НЕ си бъркаш в очите. После го правиш за секунди. За лещите и астигматизма - ми, усеща се разликата с очилата, има едно леко замъгляване което на мен не ми пречи особено (шофирал съм с тия лещи и не съм имал затруднения, което е good enough for me).

Long-term обаче, ако все пак твърдо си решила да взимаш алтернатива на затъмнените очила, ще ти излезе най-евтино да имаш просто резервни дзъркели с нормални стъкла.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Сподееееляй, народе

Post by Moridin » Tue Nov 19, 2019 11:19 am

Рисърчвали ли сте операции? Аз не бих ги рискувал, ама уж вече са почти рутинни.

Иначе разликата между месечни и еднодневни лещи е НЕРЕАЛНА в полза на вторите, направо си даваш сметка в един момент, че си се преродил. На всеки, когото го дразнят лещите, бих препоръчал - наистина е неочаквано силен ъпгрейд. Давам 100 лв за лещи на месец, преди давах примерно 30 за едномесечни, но си струва всяка стотинка. Но за астигматизъм наистина е друга работа.
This is it. Ground zero.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20293
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Xellos » Tue Nov 19, 2019 11:21 am

Мдаа настана времето на очилата и при мен. след 20+ години пред секви скапани монитори и четене в сумрак пак добре изкараха. Не ме бърка толкова стъклата дали затъмняват или изпотяват като сръбна топла напитка, все пак са за четене и близко мойте, ама се прекарах с леко неудобни рамки и тва вече почна да ме подлудява над ушите, пък да ги сменя трябва общо взето и нови стъкла и бая излишни пари. Лещи абсурд да слагам, не мога да си бъркам в очите нивга, а и астигматизма си е фактор да. :shock:
:ninja:

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5766
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Сподееееляй, народе

Post by Ghibli » Tue Nov 19, 2019 11:24 am

Ходил ли си в оптика да ти нагласят дръжките? По принцип подлежат на корекция.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20293
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Xellos » Tue Nov 19, 2019 11:30 am

Ghibli wrote:
Tue Nov 19, 2019 11:24 am
Ходил ли си в оптика да ти нагласят дръжките? По принцип подлежат на корекция.
хъх, въобще не ми е хрумнало. То е и до навик де, мерси ще видя и този вариант. :)
:ninja:

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4068
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Litz » Tue Nov 19, 2019 11:45 am

Просто ще си взема други очила. [mention]Dark Cloud[/mention] ме разбира. Единствено рамките са проблем, щото с повечето женски рамки изглеждам като Роз от монстърс инк и трябва сто часа да избирам. Единствено хипстърските рамки, но по-малки ми седят като хората.

Иначе лещите са не, не само заради астигматизма и тва че едното око е мега добро, а другото е с мега силен астигматизъм и лек диоптър, ами и тва че нося грим, който ме е страх да комбинирам с лещи. :mrgreen:

Бтв като говорим за очила искам да разкажа мега нелепата история за братовчед ми и неговите очила. Отива той когато е първи клас на преглед и фейлва теста мощно. Леля ми изперква и му вадят очила за четене. Всичко хубаво, ама той им се дразни, не иска да ги носи, но продължава да не може да чете. Леля ми се усеща, че не може да е толкова сляп на теория, а да си върши всичко без проблем и отиват на нов тест, ама тоя път казва за малки деца . И детето е с перфектно зрение. Когато братовчед ми я разказваше историята завърши със заключението "Всички си мислеха, че съм сляп, а аз съм просто тъп" :lol:

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by трубадур » Tue Nov 19, 2019 11:49 am

^ брачеда е от наште ора, класа демек

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6455
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by tigermaster » Tue Nov 19, 2019 11:53 am

Moridin wrote:
Tue Nov 19, 2019 11:19 am
Рисърчвали ли сте операции? Аз не бих ги рискувал, ама уж вече са почти рутинни.
Треньорът ми си направи операция за махане на диоптъра и беше много доволен, обаче даде доста пари, а и поне две седмици после не виждаше добре. Понеже идваше да води тренировките със слънчеви очила, възрастните се шегуват, че е заприличал на терминатор, а едно от децата изтресе:
- Сенсей, знаете ли, че така приличате на вампир?

@Litz Забавна история е това.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Dark Cloud
Scholar
Posts: 120
Joined: Mon Oct 21, 2019 4:46 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Dark Cloud » Tue Nov 19, 2019 11:57 am

Moridin wrote:
Tue Nov 19, 2019 11:19 am
Рисърчвали ли сте операции? Аз не бих ги рискувал, ама уж вече са почти рутинни.
Аз лично съм я рисърчвал, бяхме насрочили и дата, но като дойде време за финални тестове ми обявиха, че наличната в България техника не може да се справи с очите ми :shock: Имало граници по отношение дебелина на роговицата и големина на зеницата, в моя случай (поради огромни в нормалното си състояние зеници) ги било страх да не ме ослепят. Някога ще се пробвам отново, най-вероятно в чужбина.

За дневни vs месечни лещи - много хора ми хвалят дневните като значително по-удобни. С моето носене от дъжд на вятър, сигурно няма да ми излизат и толкова по-скъпо в сравнение с месечните. Трябва наистина да взема един чифт и да пробвам.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Amelia » Tue Nov 19, 2019 11:23 pm

@Litz и аз съм с фотосоларни стъкла и ми е уекинко през центъра кой кво смята за мен и тъмните ми цайси. 8-)
Тука моите стават черни от албедото на снега, дори да не е супер светло навън. Nobody cares.

Лещите са огромен шайт, с който моите очи така и не можаха да свикнат. Аз съм на комп 16+ часа от деня. Което значи, че мигам по-рядко, т.е. лещите в очите ми се изсушават със скоростта на светлината и ми трябват изкуствени сълзи да функционирам. Фак дис шит. С цъките като свикнеш веднъж и си ОК нататък. Само внимавай като си избираш рамки да не ти тежат на носа, да не ти стягат отстрани и ако си алергична към някви там метали като мен - да не ти е кожата в контакт с метал. При дългото стоене на комп моите цайси имат като плюс и това, че са антирефлекс и ненам си кво си, дето намалява уморяването на очите.

Замъгляването на стъклата е шайт, но се случва само при резки температурни промени и трае няква там 1 минута. Ако ти е толкова дерт, има някви спрейове, дето го намаляват. Моите цъки по принцип имат някво хидрофобно покритие дето прави водата да не се залепя много за стъклото.

Единственият ми проблем е, че няма как да си сложа шал на носа и устата, щото тогава всичко дето издишам минава през цайсите и ги замъглява. Оцелявам на -40оС по тоя начин съвсем безпроблемно.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Veritas
Scholar
Posts: 128
Joined: Fri Dec 12, 2008 11:38 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Veritas » Wed Nov 20, 2019 7:32 am

Мъжът ми си оперира зъркелите преди няколко месеца, моите наблюдения:
минуси: 1) солидно бие по джоба; 2) възстановяването е досадно - не трудно, просто досадно, особено ако човек е свикнал да не мисли за всички тия дреболии, които изведнъж стават важни. Самото виждане се оправя сравнително бързо, но допълнителните грижи си остават още дълго. Две-три седмици виждаше замъглено с едното око и ходеше с тъмни очила през деня да се пази от ярка светлина. Първите дни трябваше да не се къпе - по принцип само да не си мокри главата, но също и за да не рискува случайни пръски и т.н. (той на третия ден не издържа, все си очила за плуване и се мушна под душа). Също така първите три дни спеше с капаци на очите - да не се пипа без да иска. Изкуствени сълзи и капки в очите всеки ден, това ще продължава още поне няколко месеца. Много се дразнеше в началото понеже не можеше да си мие очите, а от едните капки гурелясваше страшно. Стана страшно чувствителен към вятър и прашинки, и още дълго трябва да се пази да не си разтърква очите. Освен това са му противопоказни силни физически натоварвания, вдигане на тежки неща и навеждане.

плюсове: драстично подобрение на зрението, край на очилата (след цял живот с очила), оправиха му и диоптрите и астигматизма, сега само чака кога ще почне да вижда през дрехи и стени :)
Last edited by Veritas on Wed Nov 20, 2019 11:29 am, edited 1 time in total.
The truth shall make ye fret.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Сподееееляй, народе

Post by Moridin » Wed Nov 20, 2019 8:11 am

Стискам палци да задържи подобрението и чувствителността да спадне :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Claymore » Wed Nov 20, 2019 12:14 pm

x2 Бързо оздравяване. Но по темата с тия операции... ами никога не бих си направил, честно казано. Абсолютно не се приемам без очила, най-малкото като ги нося от 4 годишен, не се и харесвам без очила, правят ми лицето по-интересно и ми подчертават до някаква степен очите и веждите. Друг е моментът, че доколкото разбирам, тия операции не могат да ти свалят напълно диоптъра до нормални параметри. А, аз като съм на 5,9 и 6,5, каквото и да е подобрението пак корекция ще трябва, а лещи отказвам и да пробвам. Едва си слагам капки или изкуствени сълзи от мигане и цялостна щекотливост като опре до това да си държа отворени очите за да слагам нещо в тях, пък да го правя постоянно - абсурд. Особено с това което Амелия сподели за зяпането в компа с часове, което и при мен е така, за работа и удоволствие.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4068
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Litz » Wed Nov 20, 2019 12:25 pm

Аз се наблюдавах последните дни и забелязах следните неща. Принципно си виждам супер добре, мога да работя на компютър без очила дори ся тва мнение го пиша без цайси и виждам всичко. Проблемът е, че ако дълго време се оставя на без цайси и злоупотребявам с очите си, обикновено по две три седмици не ги слагам, е тогава майката си трака. Буквално всичко е супер размазано и минимум 5 дена трябва да ги нося непрекъснато, навън, в нас, на работа, за да виждам и след тия пет дена (какъвто ден е ся, всичко се оправя. Ако примерно нося очилата по по 6 часа на ден, такъв проблем с няколко дни на невиждане няма,

Сега принципно като ми ги предписваха те не са нито за четене само, нито за непрекъснато носене. Т.е. трябва да ги нося, ама навън мога да съм и без тях. Проблемът е, че когато съм в дните в които си виждам перфектно, някак си не искам да ги слагам (макар да се харесвам с тях).

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Сподееееляй, народе

Post by Killua » Wed Nov 20, 2019 1:35 pm

Тази дискусия ми напомни, че пак трябва да си извадя очила (последните затрих преди примерно 5 години, имам едни евтини, ама те са толкова паянтови, отразяващи всякакви светлини и т.н., че за нищо не стават и не ги нося). Имам нисък диоптър късогледство, но май се влошава с годините и тъпите прекрасни компютри. :neutral:
shadow dance nikoga ne luje

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 50 guests