Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Sat Sep 14, 2019 11:40 pm

Продължавам да боря хрониките на черния отряд. До средата на 7-ма книга съм и всичко написано на предната страница важи. Само сюжетите стават все по-не**ателни и вече се конкурират по посредственост с другата военна поредица която четох скоро, Барутния Маг. Героите стават все по-цинични копелета с мрачни мисли (бляях), а магията се изтиква все по встрани на сюжета - магическата система беше едното нещо, което ми хареса в тази поредица в началото.
Иначе е четивна, ще я довърша, че искам да разбера вече какво толкова има в този Катовар, ама едва ли отговорът ще ми хареса :roll:
временна оценка 5.3/10
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Ghibli » Sat Sep 14, 2019 11:47 pm

В духа на нещо, което Д-р Хорибъл написа - как му се струва, че никой не чете това, което той чете, но това всъщност е погрешна представа - последно четох "Зулейха отваря очи" от Гузел Яхина. Знам ли, може някой друг също да я е прочел? 8-)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Sun Sep 15, 2019 7:02 pm

А аз започнах Gideon the Ninth на Tamsyn Muir. Лесбийска некромантска пънк-готика в космоса :shock: :shock: :shock: :shock:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Matrim » Sun Sep 15, 2019 7:45 pm

Прочетох Tiamat's Wrath, осми том от The Expanse. Нелоша книжка, но не мога да се отърва от впечатлението, че голяма част от сюжета, свързан с Лакония е съшита с бели конци.
Spoiler: show
Плановете на Съпротивата сполучват прекалено лесно.
Освен това Боби и Авасарала умряха. Окей, начинът, по който Боби си отиде (blaze of glory all the way) беше много добре изпипан, но пък да разкарат точно двата най-интересни персонажа в цялата поредица в един и същи том е малко дразнещо. Наоми е толкова никаква в сравнение с Боби и Авасарала, че чак боли.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Sun Sep 15, 2019 7:50 pm

Уф, много ми се четат тия, ама все не мога да се наканя са ги почна.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Demandred » Thu Sep 19, 2019 6:17 pm

Дочетох най-накрая Imago, последния том от Xenogenesis трилогията на Октавия Бътлър. Определено най-слабият в трилогията, сюжетно е твърде low stakes и не предлага нещо особено ново в сравнение с предишните томове, но има достатъчно интересни неща и в него, че да си струва четенето. А цялата поредица определено трябва да се прочете, ако търсите нещо по-оригинално в жанра. Знам, сме писали оценка 4/10 в списанието на първия том, който дори е издаден на български (вторият също, и спокойно могат да се четат и без третия, който за съжаление така и не бе издаден), но аз бих дал много по-висока оценка дори само за това, че Бътлър е успяла да напише трилогия, в който сексът на хора с tentacle aliens е основен сюжетен елемент и въпреки това тя да е съвсем сериозна и караща читателя доста да се замисли. Показаната в нея извънземна цивилизация, в която всичко се базира на манипулации на генома и те живеят в живи къщи, градове и дори космически кораби, е много различна от типичното за жанра и изключително интересна.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Sun Sep 22, 2019 3:00 pm

Дочетох "Последното кралство". Радва и скоро ще подхвана "Бледият конник". Имам чувството, че проучването на Майкъл Хърст и останалите сценаристи на "Викинги" за техния сериал се състои най-вече от изчитане на наличните книги от тая поредица, между другото. Свършва доста добре и, всъщност, е горе-долу самостоятелен роман, макар че Утред все още далеч не е постигнал целта си. Повечето от промените в екранизацията обаче наистина са за добро - количеството кланета е намалено поне на половина, което дава на историята повече място за дишане, най-малкото. Липсата на кораби в първия сезон обаче със сигурност се дължи на недостатъчен бюджет или някаква техническа невъзможност - и това е горе-долу единствената промяна, която не ми допада толкова.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Matrim » Sun Sep 22, 2019 8:43 pm

От The Saxon Stories съм чел два или три тома и то неотдавна, но да си призная помня само, че битките бяха яки. Shield wall-ът не е шега работа. Интересно е и, че има толкова малко информация за този исторически период в Англия, че колкото и да си измисля автора (в рамките на разумното, разбира се) е трудно да се каже "няма как да е било точно така". Повече автори трябва да пишат книги за такива "тъмни" епохи.

Иначе след месеци пауза поднових четенето на The Fell Sword на Miles Cameron (незнайно защо известен у нас като Майлз Камерън) и наближавам края на въпросната тухла. Авторът е много на ти със средновековието, особено военните действия, но действието постоянно скача от герой на герой, а картите са просто потресаващи, нищо не се разбира и аз след два тома си нямам идея къде точно се развива действието. Май ще дропвам поредицата, защото не държа чак толкова много да науча всички думи за части от броня. Има си моментите, затова и още я влача, но има и твърде много излишни сюжетни линии според мен. Не знам защо всеки втори фентъзи автор държи да ни предложи дузини гледни точки, много малко от тях справят успешно с тази задача.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by трубадур » Wed Oct 02, 2019 9:53 pm

Баси, прочетох първата книга от колелото на времето (окото на света тва) и ми припомни защо спрях да бозя тоя тип фентъзи. Тъй като бая ше я лющя книгата да почна с доброто. Бързо се чете, на моменти диагоналът е задължителен, защото срам да те хване. И макар да е кора до кора клишета, поне борави с тях достатъчно добре, че да те дразни, след като четенето е приключило. По време на самото сричане на текста бива. И... тва е. Ъ, кралското семейство и въобще действията в двореца бяха приятна изненада. Хората се държаха... човешки. Като цяло не е ужасна книга, но е посредствена. 5/10 тип драсканица. Куул... ся с минусите.

Като ще крадеш като ненормален от Толкин поне не се прави на интересен и да измисляш тъпи имена. Докрая бяха тролци за мен, не тролоци. Тва назгули, вампири и всичката сган си бяха това и не си правех труда да им чета наименованията. Освен това Толкин мисли цял език и го използва. Джордан му личи, че не е лингвист и че баш словото не го умее много-много и тия чепати заглавия, древни поздрави и кво ли не идват нанагорно. Описанията са безобразни и просто личи преди кои абзаци се е вдъхновявал от властелина, но красивото писане бая му се изплъзва. Единият от тримата глупаци беше Фродо с пръстена, само че с кама, книгата поне не почна с рожден ден, ами със селския сбор и подготовката му. Дори си имаха гандалф до средата. И минаха през много гори и видяха само един друг народ из тях. Които бяха направени по-добре в Аватар, вярно години по-късно, ама те.

Spoiler: show

Тримата главни до средата нямат разлика един от друг, освен физическа. Всяка жена е красива. И написано, че е красива. Плюс описание, но е красива. Много. Въобще в тая книга всичко СЕ КАЗВА. Той мисля, тя чувства, реши това, спомни си еди какво си. Това не е разказване. Затова и писането е толкова трудно. Всеки може да ниже подобна елементарна проза. Просто ми кажи в прав текст какво се случва в главата на някого по най-грубия начин, и заеби действието. Едно от нещата, които ненавиждам най-много е.

Матрим го даунгрейднаха до мухъл, Ранд си остана на една нота и само Перин задобря. Лан е тъпо чиче и смотан арагорн, освен това ми писнаха селските подигравки. Трите чавки се оказаха недразнещ елемент, поне повечето време.

И стигаме до липсата на опасност и нефелни врагове. Това е "Изкуплението на Алтал" левел на некомпетентност и плот армър. Додотолкова, че накрая виках за двамата лошковци, които просто се появиха и трябваше да са страшни. След като цяла армия не успя да хване наще. Толкова лесно се измъкват, че няма значение колко пъти ще напишеш за болки в краката и умора. Тия тупани не се запънаха ни веднъж. Не жертваха нищо. Голямата щета я отнесе бащата на Ранд. Дори Матрим го излекуваха извън кадър. Единствените победи на лошите са и те извън кадър срещу хора, които не познаваме. Само Том може да се похвали със "смърт" пак малко встрани от сцената.

И стигаме до пророчества и избраните от съдбата. Аман. Първо не ме занимавай със сънища. Тъпи са, нямат никаква тежест и в крайна сметка се оказаха само блъф. Можеш да стовариш всякаква опасност, ама не довежда до нищо. Само загуба на време. Ако Мат не беше грабнал камата нямаше да има никакви реални проблеми. Само Перин, оти е върколак, и то пак - снесено му от небето нещо, претърпя някаква промяна. Ранд накрая получи достъп до конзолата и пусна чийт кодовете и след цяла книга на смотани злодеи беше като да гледаш как гаднярът в училище налага очилаткото. Но поне виждаме откъде Роулинг наистина е черпила вдъхновение. Като се стигна финала диви спомени от хари потър ме налегнаха. Поне Ранд е пълнолетен. Ма деус ексът е на мах, и не ми дреме, ако е обяснен по-късно, докато жожо си избистря света и механиките. За първи досег е Люк Скайуокър по 3, минус семейната драма. Т.е. ептем лабаво.

Но отново - средно ниво книга, все пак е четивна, 1 към 1 е с всяко клише във фентъзито, граби мощно от Толкин, но притежава няколко оригинални идеи, които в последствие виждам в други поредици. Но и не е случайно, че след като това нещо е толкова популярно е лесно да гледаш на епическото фентъзи с присмех. Видях, че е и същият преводач като на Малазана. Тая книга определено му влиза по-добре, тъй като е пълна със селяния, нещо което напълно липсва при Ериксън, и може да си млати по нашенски без да се спъва.

Но чесну, нямам идея как това е получило популярността си. Твърде е леко и забравамо. А това е отприщило цели 13 книги. Ебаа го.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Wed Oct 02, 2019 9:58 pm

Картинката в спойлера е изчезнала.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19286
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Moridin » Wed Oct 02, 2019 10:10 pm

Не прочетох всичко, за да не си спойля забравената втора половина на книгата :mrgreen:
Но като цяло това е единствената, която има общо с Толкин, на теория - нарочно

Иначе деазнам - аз разбира се съм се палил като тийнейджър, сега ми е дървен леко текстът (бтв на български е легитимно по-добре по няква причина, т.е. добрата работа на @Interpreter явно), но мащабът доста скача нататъка... и има други проблеми :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Matrim » Fri Oct 04, 2019 2:59 pm

Прочетох Blindsight на Peter Watts. Бях я зарязал за месеци някъде около седма глава и почнах да си мисля, че май няма и да я дочета, но реших все пак да я пробвам пак, даже и на моменти с помощта на българския превод, защото експедициите в извънземната структура ме дезориентираха значително. Много се радвам, че го сторих, защото отдавна не бях чел твърда научна фантастика, а още по-отдавна така, която да заслужава безапелационно 5 от 5. Интересни герои, много оригинални извънземни и толкова много яки идеи. Мисля, че някой ден ще трябва и да я препрочета, за да осмисля всичко пак.

Продължението нещо не го обичат много на Goodreads обаче. Може би първо ще пробвам другата поредица на Уотс, защото синопсисът изглежда интригуващо.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Claymore » Fri Oct 04, 2019 10:18 pm

Matrim wrote:
Fri Oct 04, 2019 2:59 pm
Прочетох Blindsight на Peter Watts. Бях я зарязал за месеци някъде около седма глава и почнах да си мисля, че май няма и да я дочета, но реших все пак да я пробвам пак, даже и на моменти с помощта на българския превод, защото експедициите в извънземната структура ме дезориентираха значително. Много се радвам, че го сторих, защото отдавна не бях чел твърда научна фантастика, а още по-отдавна така, която да заслужава безапелационно 5 от 5. Интересни герои, много оригинални извънземни и толкова много яки идеи. Мисля, че някой ден ще трябва и да я препрочета, за да осмисля всичко пак.

Продължението нещо не го обичат много на Goodreads обаче. Може би първо ще пробвам другата поредица на Уотс, защото синопсисът изглежда интригуващо.
Другата май е доста хейтен финала, включително от самия Уотс, но първата в трилогията беше яка, главната героиня ми напомни на биолога от Annihilation по добър начин. Иначе препоръчвам да прочетеш разказите в Beyond the Rift, има много яки такива, ОСОБЕНО Mayfly с Дерил Мърфи. Има и посредственяж, но като е от цялата му кариера сбирано, е очаквано. Ехопраксия реално не беше лоша иначе, но и мен наистина ме беше объркала, просто наистина не разбирах нито на най-първично или тематично ниво какво се случва доста от времето. Той си беше направил постмортем след това в блога и беше писал че явно си е взел поука какво трябва да си ошлайфа в писането. И все пак с голям кеф ще хвана продължението на Blindsight и Echopraxia ако излезе някога. Иначе ти беше фен на Person of Interest, той беше нает да напише книга, ама нещо не се получи работата, но МАЙ качи някаква груба чернова в блога си или нещо такова, може да ти е интересно.

Edit: Мда, няма чернова, само блог поста, останал ми е някакъв грешен спомен https://www.rifters.com/crawl/?p=6409
Last edited by Claymore on Wed Oct 09, 2019 8:55 pm, edited 1 time in total.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Sat Oct 05, 2019 12:47 am

Demandred wrote:
Tue Oct 01, 2019 3:09 pm
Но ако искате да прочетете най-добрата новела на 2012 г., препоръчвам On a Red Station, Drifting на Алиет де Бодар, която е доста по-качествена IMO.
Прочетох я и всъщност не съм съгласен, че е по-добра от Душата на императора. Стилът е по-добър, характеризацията е по-сложна, но сюжетно е доста очевидно, че е част от по-голяма вселена и това я прави да стои недовършена. С което не искам да кажа, че не ми хареса, напротив - страхотна е. Но ако аз трябваше да отсъждам, и аз щях да дам Хюгото на Сандерсън в тоя случай.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Wed Oct 09, 2019 8:33 pm

Свърших най-сетне, след сто години отлагане, How to Write Science Fiction and Fantasy на Орсън Скот Кард. При все, че се постарах да я купя на старо и не от книжарница, за да съм сигурен, че той няма да получи пари от мен, пак ми беше неприятно и некомфортно да я чета, и може би си въобразявам, но в маниера му на изказване се усеща някакъв тип презумптивно налагане на мнение, което ми идваше доста дразнещо на моменти. Да не говорим колко токсични са някои от примерите му (буквално има такъв за жена, която иска да бъде бита от съпруга си...).

Но, уви, чичката също така си знае работата или поне си я е знаел преди няколко десетилетия, защото съветите и анализите в тая книга са страшно интересни и добре осмислени (неща като MICE, което вече го знаех, но не и в такава дълбочина и с примери) и колкото и да ми е противно да го призная, мисля, че научих доста от четенето на книгата. Сега трябва да реша дали да мина през същия процес с Characters and Viewpoint.

@Trip @Random @Demandred @Matrim някой от вас чел ли я е? Мнения?
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests