Social Justice in Speculative Fiction

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Sep 17, 2019 7:38 am

Btw, "анекдотични доказателства" is a thing, включително на български:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B2%D0%B0

Напоследък този термин започна да се използва по-често, особено в разни групи, насочени към наука и критично мислене и т.н., където се дискутират всякакви логически фаласита, защото все повече хора идентифицират масовата дезинформацията в интернет като голям проблем и съответно се обсъжда все по-често къде се дънят аргументите на тея, дето причиняват дезинформацията. Този тип анекдоти, например, са един от основните методи, с които антиваксерите си разпространяват помията (на леля ми на братовчедката на съседката на брата на един колега детето му умря след ваксинация, а на моето дете му изгасна светлината в погледа и стана едно такова с голяма глава и отпуснато като го повдигнеш, а пък аз сега имам халитоза и това абсолютно е заради ДифТетКок ваксината дето ми я биха в 8ми клас). Антиваксерите тази година бяха отчетени от World Health Organization в списъка им с threats to global health for 2019, така че тея наглед безобидни неща, хич не са безобидни:
https://www.who.int/emergencies/ten-thr ... th-in-2019

Съвременното значение на "анекдот" според българската Уикипедия, където се казва черно на бяло следното:
"Първоначално под „анекдот“ се разбира единствено занимателна, куриозна (дори не задължително смешна) случка от живота на известна личност или от живота на разказвача. Дори в съвремието употребата на думата „анекдот“ не съвпада напълно с тази на „виц“ (от немското Witz, „остроумие“, „шега“), защото, за разлика от измисления да забавлява виц, анекдотът е реално събитие."
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%BE%D1%82

В тълковния речник се говори за "анекдотичен случай", което не е употреба, сравнима с виц, по простата причина, че думата анекдот не е равнопоставена на виц, въпреки че може да се използва и в смисъла на виц.
http://rechnik.info/%D0%B0%D0%BD%D0%B5% ... 0%BE%D1%82

Вократце, особено предвид това, че дори да не съществуваше на български, разбирате прекрасно значението на израза на английски, нямате абсолютно никаква обективна причина да ритате срещу думата "анекдот", по начина, по който я ползвам аз в смисъла на "анекдотични доказателства" и това, че сте butthurt от това, че безценният ви (според вас) персонален експириънс е отсвирен като незначителен на фона на някакви по-глобални тенденции (особено като се вземе предвид, че анекдотът и тенденциите са за различни държави, с различни проблеми и това прави анекдотът ирелевантен), си е лично ваш проблем. Нямате обективна причина да ритате и срещу думата "анекдот" по начина, по който Симеон я ползва (персонална реална история, с известна тежест в дискусия, но като цяло показваща субективизъм). Да, Симеон ви троли с капса, ама то цялата тая семейна мелодрама, дето се реализира тука си е за подигравка. Донякъде разбирам защо @Dr. Horrible измрънка срещу "персоналния анекдот" - все пак неговият анекдот беше насран, но включването на @Ghibli ми е по-трудно за разбиране и в момента го отдавам на незнание. Заразения с внезапна непоносимост към "анекдота" до степен на активация dormant админ @Yan обаче вече избива на трагикомедия.

И прочее. Аз ще продължа да ползвам думата анекдот, когато преценя, че е уместна, защото в смисъла, в който я ползвам е изразът с най-адекватна конотация. И защото нямам намерение да се самоцензурирам, за да удовлетворя хора, които уж са критични към прекомерната политкоректност и налаганата от нея цензура.

In other words, let's move on to more interesting topics.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Moridin » Tue Sep 17, 2019 8:00 am

Всъщност първият линк от уикипедия е лош превод, а вторият, както и тълковният речник, не предават конотацията, която носи "anecdotal evidence". На български. Същевременно и Марто за мен лично прекалява с това, че използването на "анкекдот" вместо "личен опит" е някак си несериозно към неговия аргумент - в крайна сметка е тотално ясно какво са имали предвид и Амелия, и Симеон оригинално. Функцията на езика е в крайна сметка преди всичко комуникационна - ако ползваните изразни средства са достатъчно ясни за реципиента, значи са окей, независимо дали има по-добра дума на български, или не.

Извън сичко това, малко да поспрем с детинското държание викам :)

Обратно на темата - не знам за толерантността на милениалите, ама критичното четене и логическото мислене определено не им е сред силните страни ;р Никъде не съм казал, че репрезентацията не работи и че попкултурата не е важна, даже напротив - изрично казах, че работи и вярвам в нея. Но че се прави зле и некадърно, което води до обратните ефекти. (между другото за статистическа коректност е критично да не забравяме, че обществото не е само милениали и genZ или както там им викат, нито пък е само САЩ, и че реакциите на по-консервативни и стари поколения в много случаи определят политическия цайтгайст с далеч по-голяма тежест).
This is it. Ground zero.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Litz » Tue Sep 17, 2019 8:18 am

С две ръце се подписвам под поста на Амелиа, плюс че не е като тва думите да придобиват нови значения да е нещо ново.

Аз не мисля, че тва да искаш да видиш етноса, сексуалността и проблемите си е възход на егото. Моя милост не иска да гледа само себе си, а иска да гледа всякакви хора. Писнало ми е от алегорична дискриминация във фентъзита, които се развиват в нашия свят.

Някой умря ли като кастнаха полинезиеца Джейсън Момоа като Аквамен? Не. Филмът е ултра успешен. И в контекста на Аквамен тва той да е полинезиец работи. Ако бяха кастнали Момоа за Тор щеше да е по-нелепо. Ся примерно с Фантастичната четворка е по-тегаво, щото там си мирише на tokenism. Вместо да кастнат Рийд като черен или и Сю и Джони, като такива, имаме нещо безумно, в което ни е страх да кастнем главния и главната като небели, ама Джони ще го кастнем като такъв, щото.. така. То тоя филм има безброй други проблеми де, ама тва също дразни.

Аз не съм на мнение, че омг на белите хетеро мъже трябва да им се забрани да пишат квото и да е, ама ги призовавам да рисърчват нещата по-добре, щото иначе изпадаме в страшни малоумия. Ама не, то ако трябвало да рисърчваш тва ти спирало креативността и намсикво там.

Не смятам, че някой твърди, как трябва само черни да гледат черни, латиноси да гледат латиноси и тн, а е по-скоро дайте да покажем нещо по-различно от белия хетеро мъж. Щото нали плочките на Крис Хемсуърт са нещо великолепно, така е, ама такива са и тея на Момоа. :mrgreen:

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Dr. Horrible » Tue Sep 17, 2019 8:35 am

Amelia wrote:
Tue Sep 17, 2019 7:38 am
Донякъде разбирам защо @Dr. Horrible измрънка срещу "персоналния анекдот" - все пак неговият анекдот беше насран
Амелиа, не знам какъв е животът ти извън този форум. Но в последно време показваш висока агресия, демонстрираш силното желание да нараниш опонента си, да го унижиш. И това ми подсказва, че явно си имаш други неща на главата, които те мъчат доста. Защото знам, че не си такъв човек. На живо съм те виждал само два пъти - единият път бяхме голяма компания на маса, ти ми подари много сладко коледно чорапче за стена, много красиво, още си го пазя. Вторият път беше само за десетина минути, засякохме се на партера НДК, тогава също беше много мила, покани мен и Калина да ви гостуваме в Канада, каза, че винаги сме добри дошли у вас. Във форума винаги си обичала да спориш, при това по забавен и остроумен начин, понякога леко надменен, но по-рано никога не си демонстрирала такова желание да унижаваш опонентите си, както в последно време. Не знам какво не е наред. Но ти прощавам за обидите. Надявам се всичко да се нареди.

Иначе всички знаем, че уикипедия може да я едитва всеки и не е сериозен източник.

Жоро, функцията на езика е комуникационна, разбира се, но освен значение, думите предават и отношение, то също е част от комуникацията. Едно е да кажеш "чернокож", друго "негър", едно е "ром", друго "мангал". Ясно показах не само, че изразът е неточен на български, но че ми стана обидно, че тази дума се използва. Вариант 1 е оттук нататък просто да се преосмисли употребата ѝ, щом наранява. Вариант 2 е да кажем "много важно, ясно е какво съм имал предвид, не ми пука как го възприемат другите, ще си говоря както аз искам" и да я използвам още по-често, даже с главни букви. И според мен вариант 2 е директно свързан с високите нива на нарцисизъм, за които говорех на миналата страница. Нека се постараем повече. Аз изобщо не съм идеалният пример за комуникация, казвал съм доста злобни неща тук, хапливи и нападателни. Но ако някой ми каже "не наричай историята ми с тази дума, неприятно и омаловажаващо ми е", няма да ползвам тази дума, камо ли пък да настоявам и да слагам главни букви.

Изобщо, малко хора сме останали в този форум. Или ще се държим по-добре един с друг, или съвсем ще се изпокараме и това място ще остане съвсем пусто. Ясно, че често ще сме несъгласни и ще пускаме шеги и перчене и т.н., ама все пак.

Допълнение: @Litz е права, че Аквамен се получи добре. Не е героят от комиксите, факт, но то и Уолвърийн на Хю Джакман не е героят от комиксите. Но е от редките случаи, когато се получи добре и го използваха хубаво. Така че ме кефи!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Roland » Tue Sep 17, 2019 8:42 am

Понеже заспивам и съм от телефона, ми е трудно да пиша дълъг пост, само исках да споделя, че Wonser Woman е сред най-старите супергерои в света, и един от най-обичаните в комиксите. Нещо, с което @Dr. Horrible е дори по-наясно от мен, поради което ми е чудно защо сравнява с некво мини-феноменче с петгодишен живот (да, преувеличавам, но все пак...) или героиня, която винаги е била част от екип, никога не е имала добра филмова интерпретация и сериозният й фендъл е от началото на 90-те.

Аман от “ма то и други имаше преди”, наистина ли на комиксов фен баш трябва да обяснявам защо първият наистина силен female vehicle комиксов филм, за една от най-известните героини изобщо, има по-силно значение за много хора от други също добри филми? Или спорът за пореден път се базира на това, че теб лично въпросният не ти хареса?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Sep 17, 2019 9:04 am

@Dr. Horrible
Всичко ми е наред, споко. Винаги съм била агресивен, асоциален и неприятен гъз, просто преди не е било насочено към теб, щото не сме се джанкали по някви наболели теми. Отделно, бая теми наболяха напоследък и и без това ниския ми толеранс за досадно шикалкавене и изкривяване на информацията, особено от хора, от които по редица причини очаквам повече, вече съвсем е изчезнал. Между другото, домът ми е отворен за всеки човек в този форум, включително теб, но ако ми кажеш нещо, което би ме възпалило във форума, ще ти реагирам със същата вербална агресия и наживо, чувствай се предупреден. Feel free to respond the same way. :mrgreen:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Yan » Tue Sep 17, 2019 9:23 am

Off-topic
@Dr. Horrible - @Amelia при все целия й интелект е първосигнална колкото си искаш и още толкова и първата й реакция неизменно е лична нападка, така че там изненади няма.
Двамата с @Roland продължиха да ползват АНЕКДОТ, за да дразнят теб и @Ghibli.
Понеже аз и Ghibli сме двойка, моят коментар е трагикомичен и според нея нямам право на него, нищо че в правилата на форума има черно на бяло долното:
Spoiler: show
10) Не се позволяват провокативни постове, особено систематични такива. Няма да толерираме умишлено неверни твърдения с цел спор и умишлено преекспонирано поведение с цел спор. Няма да се толерира дразнещо самоизтъкване с цел спор. Кога един пост е такъв, е трудно да се каже. Както обикновено, определянето остава работа на модераторите, поради липса на по-добро решение. На потребител, нарушил това правило, ще бъдат направени няколко забележки, след което ще последва бан. Най-важното за един форум е добрата му атмосфера.

11) В допълнение към горното правило, модераторският екип няма да толерира тролене. Отново преценката за това остава на модераторите. Всички потребители на форума е добре да прочетат като минимум тази статия за да са наясно с критериите ни.
Та така. Липсата на face-to-face контакт пречи на комуникацията по някога :mrgreen:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
aiva
Misting
Posts: 275
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by aiva » Tue Sep 17, 2019 9:36 am

Litz wrote:
Tue Sep 17, 2019 8:18 am
Ама не, то ако трябвало да рисърчваш тва ти спирало креативността и намсикво там.
Спирането на креативността тръгна от линка, който доктора пусна, където жена мюсюлманка писателка казва, че се очаква от нея да пише главно за жени мюсюлмалки, а не примерно мъж от германия или нещо такова, което тя сама определи като спиране на креативността. Тя си го е обяснила по-хубаво де :oops: Разговора тука тече по няколко направления паралелно, да не ги доомешваме, никой не е твърдял, че това да си осведомен спира креативността, напротив.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Sep 17, 2019 9:42 am

Yan wrote:
Tue Sep 17, 2019 9:23 am
Понеже аз и Ghibli сме двойка, моят коментар е трагикомичен и според нея нямам право на него, нищо че в правилата на форума има черно на бяло долното:
Sure. Бтв, щяхме всички да ти повярваме, ако наистина се появяваше по-често да модерираш троленето и личните нападки из форума, а не само като жена ти е под атака. И ако изобщо някога ѝ правеше забележка за неврастеничните постове, като примерно малоумната ѝ офтопик диатраба в Crazy Ex-Girlfriend темата или онова странно... нещо, насочено срещу Емо от GOT темата. В тоя ред на мисли, бтв, следващия път като я сгънеме словесно тука, се пробвай да я оставиш да се справи сама или привикай @Moridin да ни вкара в ред, както си му е в реда на нещата, когато има конфликт на интерес. С това приключвам тоя разговор, че и без това дерайлирахме тая тема окончателно и безвъзвратно. Няма да е зле някой мод, на когото му е много скучно да изхвърли 60% от нея в прането.

ПП. С другата част на поста ти, особено това за първосигналността, съм съгласна, с малката поправка, че аз не съм писала АНЕКДОТ никъде, освен към теб конкретно, в отговор на заплахата ти и в последните си постове го ползвам като реферънс към поста, от който тръгна тая тъпотия, а не за нови случаи. :mrgreen:
Last edited by Amelia on Tue Sep 17, 2019 9:48 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Killua » Tue Sep 17, 2019 9:44 am

Наистина не разбирам какво толкова пречи да не се използва някаква дума, ако наранява някого. Най-малкото може да не се капслоква, нали.
Аз също не съм запозната с такова значение на думата анекдот на български, но принципно съм ок да се ползва така, стига да се разбираме и стига да не се използва умишлено с цел да дразни. Не е като в този форум да не се ползват всякакви безобразия на ниво български език, че то и в статиите в списанието се прокрадват. Но в един момент ми се струва, че езикът ни почва да изостава и има твърде много феномени, които няма как да се опишат с българска дума. И след това по инерция почваме да използваме и англицизми за щяло и не щяло (като за пръв път влязох в компанията, нямате идея колко се дразнех, помня как хората ей така вкарваха цели шибани изречения на английски... И направо настръхвах вътрешно. Но свикнах с годините и сега самата аз го правя...)

Иначе много забавно е как в книги тече дискусия "нека съживим книжния форум", докато тук, както обикновено - скандали. Понякога си мисля, че ще е далеч по-смислено да се прекратят всякакви политически дискусии тук и да поутихнат нещата, вместо накрая всички да са се скарали с всички и да не искат да си ходят на гости...
В тази връзка, @Amelia, дали сте ъвейлабъл март месец? :д принципно питаме, ще ходим потенциално на гости на Рол и може да пробваме комбо с Канада! Ако е ужасен месец, кажи де...
И също - ако думата анекдот се свръзва с антиваксърство, където често има и всякакви измислици, е малко гадно да се свързва с личното изживяване на някой човек от форума.
Last edited by Killua on Tue Sep 17, 2019 9:46 am, edited 1 time in total.
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Sep 17, 2019 9:46 am

Ъвейлабъл къде?
А, видях едита - Канада не е много яка март месец - препоръчвам юли за посещения тука.
Last edited by Amelia on Tue Sep 17, 2019 9:47 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Killua » Tue Sep 17, 2019 9:47 am

Amelia wrote:
Tue Sep 17, 2019 9:46 am
Ъвейлабъл къде?
Канада!! Вкъщи ли сте си :Д
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Amelia » Tue Sep 17, 2019 9:48 am

Ох, едитнах си горния пост. Иначе, да, в къщи сме си, заповядайте!
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Moridin » Tue Sep 17, 2019 10:26 am

След Conjuration Spell призовавам всички да се държат на висотата на годините си и почвам поетапно да кълцам назад. Щадете ми времето, зает човек съм :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Social Justice in Speculative Fiction

Post by Ghibli » Tue Sep 17, 2019 2:00 pm

@Amelia

"включването на @Ghibli ми е по-трудно за разбиране и в момента го отдавам на незнание"
В това, което написах, си бяха всичките подсказки, нужни за разбиране на включването ми. Такъв израз на български не е коректен. Това е. И аз като @Killua съм се дразнела изключително много на всичките англицизми и все още се дразня, въпреки че вече съм минала на тъмната страна и също говоря с английски включвания. Но го правя не защото го смятам за нормално, а от мързел или неспособност в момента да намеря нужната българска дума. Всъщност искам българският език да се използва възможно най-много и да е максимално чист; приемам, че е неизбежна промяната на езика и навлизането на чуждици в определени случаи, но предпочитам да не измисляме някакъв нов вариант с изкуствено привнесен чуждоезичен израз (който на всичкото отгоре звучи зле и има неправилни конотации), когато вече имаме хубави и добре попадащи в нужното значение български изрази.

Позоваването на уикипедия (още повече българската*) е малко съмнителен начин да докажеш каквото и да било. В по-сериозни научни източници, на каквито обикновено обичаш да се позоваваш, като например речници на българския език, анекдот в значението на "просто някакъв отделен, не-забавен и не-смешен случай" не успях да открия. Да, съществува устойчив израз "анекдотични доказателства", вероятно навлязъл като директен превод от английски, който е ограничен по употреба до един конкретен и не особено често срещан пример - когато някой използва личен опит като доказателство в спор. Предизвиквам те да намериш втори случай на употреба с такъв смисъл в българския език. Дори цитираното от теб "анекдотичен случай" има значение именно на забавен случай, смешна история, която си заслужава да се разкаже (което си е значението на анекдот на български по принцип).

*На който му се занимава, може да отвори статията за автора Иън Пиърс на български и да види на кого е син. Аз много се смях.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 18 guests