"Стражата" по Пратчет

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Post Reply
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Amelia » Fri Sep 13, 2019 12:23 am

^ Ей това.

Щеше да е яко Сибил да е дебела - толкова малко са яките, ритащи задник дебели жени в поп-културата ни и няколко от тях са в книги на Пратчет. Отделно, системното кастване на млади жени за по-възрастни женски роли също е проблем в Холивуд. Така че и аз не съм във възторг от тоя избор, но точно па цветът на кожата не е никакъв проблем. Ако актрисата може да докара царственото no nonsense поведение на Сибил (от снимките има нужното излъчване май), останалото са козметични промени, дето нямат кой знае кво значение.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by The Dragon » Fri Sep 13, 2019 1:14 am

Amelia wrote:
Fri Sep 13, 2019 12:23 am
^ Ей това.

Щеше да е яко Сибил да е дебела - толкова малко са яките, ритащи задник дебели жени в поп-културата ни и няколко от тях са в книги на Пратчет. Отделно, системното кастване на млади жени за по-възрастни женски роли също е проблем в Холивуд. Така че и аз не съм във възторг от тоя избор, но точно па цветът на кожата не е никакъв проблем. Ако актрисата може да докара царственото no nonsense поведение на Сибил (от снимките има нужното излъчване май), останалото са козметични промени, дето нямат кой знае кво значение.
Трудно е да си яка и ритаща задници като носиш 30-100 кила лой. Сибил в книгите е описана по спомени като тежкоатлетка, не дебела - яка масивна, правена да ражда деца, кости, мускули и сухожилия.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Litz » Fri Sep 13, 2019 1:38 am

Е са никой не иска Ребел Уилсън и Габори Сидибе, нали. Белким нещо по средата.

Според мен Michael Hyatt, @Amelia Dr Akopian, щеше да бъде разкошна в ролята, щото е едра. Пък и актрисата-е от Бирмингам и би докарала акцент

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Amelia » Fri Sep 13, 2019 2:19 am

Др. Акопиян щеше да ги реже като кисели краставички верно. И има дълбокия глас, който винаги съм асоциирала със Сибил. :heart:

Драгъне, ритането на задници става и по метафорични начини (примерно с интелект), но може да се случи и по буквалния с помощта на оръжия. Например, в първи сезон на Фарго Allison Tolman беше великолепнa.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Ghibli » Fri Sep 13, 2019 12:21 pm

Amelia wrote:
Thu Sep 12, 2019 9:53 pm
През другите стандартни опорки съм минала и не виждам никаква логика в тях за това конкретно произведение. За което и чакам обяснение от тея, дето изпитват интензивни чувства по темите, щото явно не мога сама да измисля къде аджеба се корени толкова големия им непреодолим проблем.
Видно е, че с това отношение и да получиш някакво обяснение, няма да го разбереш, защото не проявяваш никакво желание да го разбереш. Или да "измислиш сама" някакво възможно обяснение, въпреки че си способна, както вече отбеляза Доктора. Вижда се колко наистина имаш желание да вникнеш в нечия гледна точка, когато я наречеш "опорки".
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by трубадур » Fri Sep 13, 2019 2:28 pm

бтв, ся от една страна разбирам защо кастинга тука не е никакъв проблем. Една от по-добрите, стабилни и верни адаптации е пътеводителят на космическио стопаджията и там мос деф беше перфектен като форд. И тогава имаше негодувание, ама в крайна сметка се оказа страшно на място. С мацката тука като нищо може да са изтрепали и наистина да е пасвала най-добре на ролята, докато са прецапвали през кандидатките, а не да е политическо решение, на каквото реално изглежда. Напълно възможно е един вид.

Ама филмовите адаптации са ми нещо като историческите филми - поне една да е вярна на оригинала няма да е лошо. Филм позволява по-стегната и лишена от пълнеж разигравка на историята, където е и силата на медията. Вместо това масово адаптациите са разглеждани като "дай да видим къв фен фикшън може да извадим от тва". Другият вид адаптации също са проблемни, тия които са едва ли не страница по страница пренасяне на материала и там освен може би "Война и мир" на целото съветски съюз, другите често се провалят. Пратчет също е страдал от твърде буквално пренасяне на текста.

Та според мен причините за реакциите са малко по-сложни и за различни хора идват от всякакви места, често самоизключващи се - например хем искам да е по оригинала, хем да е стегнато, хем екипът да има свобода да действа, хем да вземе най-добрите решения, че накрая филм/сериал/кото там да е интересно, хем по-разнообразни люде да получават шанс да покажат умения и т.н.

С тва на ум белите хора са просто по-вървежни :spite:

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Moridin » Fri Sep 13, 2019 3:33 pm

Тука последните ден-два ми се натрупаха неща и изтървах динамиката на разговора, така че едно последно мое мнение по темата:

Аз лично твърдо вярвам, че чернокожите са дискриминирани редовно, и в Америка, и в България (където е повече на абстрактно ниво). И че нямат равен старт. И че това е огромен проблем за света. Също твърдо вярвам, че САМОЦЕЛНОТО т.е. политизирано кастване на чернокожи или всякаквокожи (вкл. белокожи) е едно от НАЙ- ама НАЙ-НАЙ-НАЙ неработещите, безумни и неефективни и контрапродуктивни решения на този проблем.

Също така смятам, че случаят е точно такъв, въпреки че нямам доказателства (както е при КнВ, където е изрично заявено). Това има точно нула общо както с бял страх или квото там, така и с интернализиран расизъм и другите измислици на Амелия.

Оттам нататък има естетически въпрос - аз и в тази, и в други теми съм обяснявал, че за мен интерпретираният кастинг е В ОБЩИЯ случай неуважение към оригинала, дразни, вади, и т.н. Това би било така независимо дали е бял Шака Зулу, черен Орфей, и чернокоса Ариел. И същото би било ако Балу беше зеленокожа мечка, а Кунг-фу панда РАНДЪМЛИ беше червено-син. Ей така, щото може. Понеже @Roland горе ми навира Скарлет, за която го храня постоянно, си направих труда да видя всичките си мнения назад - изразил съм едно единствено мнение по въпроса и то е, че там има ЕВЕНТУАЛНО оневиняващи фактори, а именно това, че героинята е синтетична и идва от медия, в която хората нямат азиатски очи така и така. А извън изразеното във форума - мнението ми беше твърдо против Скарлет и смятах, че е безумен кастинг.

Да, просто съм от тоя тип хора, които смятат, че някаква half-assed интерпретация само през актьорите е мижи да те лажем. Или интерпретирай радикално целия сюжет, направи го "inspired by" или неква такава дивотия и тогава прави каквото искаш, или се съобразявай с оригинала и направи максималното да го пренесеш достоверно в медиума, където работиш.

Всякакви приказки, че в СнД не било ИЗРИЧНО заявено, че Сибил е бяла и че Анкх-Морпорк е мултикултурен, са пълен булшит и изместване на въпроса, чак смях ме напушва. Това и към Тайгъра, и към близнаците, и към всички в тая група. Не отричам теоретичната възможност някои от вас да са толкова невизуални, че да нямат ясен образ за богата благородничка в замък. И също не отричам теоретичната възможност когато сте чели Стражите, да сте били толкова развинтено въображение, че да сте си я представяли не бяла. НО АЙДЕ ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ. Т.е. ще го кажа пак - тук не става дума дали АВТОРЪТ е казал изрично или би имал против Сибил да е чернокожа или зеленокожа. Тук става дума за това, че книгата ВИДИМО създава читателски очаквания към образа на Сибил и шоурънърите ИЗБИРАТ да не се съобразят с тях, което на първо четене звучи да е единствено по политически причини, но дори това да е параноя - пак е зле от артистична гледна точка. Отделно конкретната девойка остави дето е черна, но също така не е възстаричка, якичка и неособено красива. И следователно е лош кастинг ПРЕЗ ПРИЗМАТА на вярна към оригинала интерпретация. На каквото феновете има пълно право да жадуват и да недоволстват ако не я получат. Без това да определя по никой начин качествата на финалния продукт сам по себе си. Той може да е брилянтна интерпретация, а таз мома да е второто актьорско пришествие, това не отменя МАГИЧЕСКИ недоволството на феновете, че получават кастинг, който не пасва на визуалната представа на нещо, с което са емоционално свързани. Те си остават тотално entitled на недоволство.

Сега, за @Roland тоя подход към очаквания към кастинга е "несериозен на хиляда нива". Няма проблем - всеки си има мнението и емоциите. И аз обикновено не ми пука особено. (Апропо, баш Радклиф е идеален кастинг, както и почти целия Хари Потър епос, и си личи че хората са се старали да започнат от начален pool близък до оригинала). Но когато се защитава очевидно политическо решение с артистични аргументи - е нема кво да се правим на ударени. Поне да си го наричаме политическо решение и да го коментираме политически (моят коментар е, че политическите кастинги на неоригинални сценарии са тъпотия, която постига обратни на заложените цели), а не да си вадим артистични аргументи от задните части и да се обвиняваме в произволни неприложими психологически състояния.
This is it. Ground zero.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Yan » Fri Sep 13, 2019 3:44 pm

@Moridin :yay: :yay: :yay:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5260
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Matrim » Fri Sep 13, 2019 4:10 pm

Не отричам теоретичната възможност някои от вас да са толкова невизуални, че да нямат ясен образ за богата благородничка в замък.
Аз бих бил първият, който би протестирал ако това беше адаптация на исторически роман за средновековна или ренесансова Европа. Само, че не е. Не само, че не се гони реализъм ами и Ринсуинд, Коен Варварина и Ордата му минават за ахатяни (китайци) без особен проблем, Колън, Патрицият и Ноби за клачианци и т.н. Освен това Сибил не живее за замък. :P
Или интерпретирай радикално целия сюжет, направи го "inspired by" или неква такава дивотия и тогава прави каквото искаш, или се съобразявай с оригинала и направи максималното да го пренесеш достоверно в медиума, където работиш.
На практика всяка адаптация е "inspired by" ако мерилото ти е, че актьорите ако не приличат в максимална степен на описанията в оригинала, то адаптацията не е "достоверна". Амелия наговори щуротии за white fear и т.н., но е съвсем права, че никой почти не реве когато става въпрос за също толкова радикални различия между актьор и описание, обаче цвета на кожата не се променя. Иначе съм съгласен, че тези кастинг решения са до голяма степен политически, но в Холивуд, че и в BBC е така. Почти никога нещата не опират само до "best person for the role", уви.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Litz » Fri Sep 13, 2019 4:18 pm

Пичовe, нали осъзнавате че Света на Диска се чете от милиони хора по целия свят, включително чернокожи. (Знам радикално е да си представиш, че чернокожите хора четат фентъзи, ама го правят) и тия хора също имат някакви идеи и представи за тва как изглеждат героите. Какво прави вашите представи за тва как изглеждат персонажите-по-верни и правилни от тези на чернокожа жена в от Лондон?

Прочее, предвид че фауната у Ариел е много повече карибска, отколкото датска, и тва че Себастиан винаги се играе от чернокож с карибски акцент викам точно с черната Ариел да няма такъв проблем.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Marfa » Fri Sep 13, 2019 4:35 pm

Евала, Жорка. В заключение и с риск да заглуша великолепното ти мнение, ще кажа следното: Морган Фриймън е любимият ми все още играещ актьор (обожавам и Сидни Поатие, но той отдавна не е на екран). Знам, че би изиграл съвършено Снежанка със все седемте й джуджета и ако има някаква авангардна постановка в този смисъл бих го изгледала с непрестанен душевен оргазъм. Но във филм, вдъхновен от Пратчет той не може да играе Сибил. Не защото е негър и мъж, а защото авторът не е описал Сибил като негър и мъж. Окей, тия ще правят Сибил. Някаква алтернативна Сибил, очевидно. И мен ме боли не защото не са избрали точно такава Сибил, каквато съм си представяла, а защото са турили тотално различен като характеристики човек, когото са нарекли Сибил.

Нямах никакъв проблем Морган Фриймън да е Ред в "Изкуплението Шоушенк", нищо, че не е ирландец. В разказа външният вид и расата на героя нямат точно никакво значение. С нищо от филма нямам проблем - в пъти е по-добър от разказа, впрочем. Доста рядък случай, но факт. Нямах проблем и с екранната Мисандей: възрастта на героите в сериала и без това беше вдигната, а първообразът и без това е от друга раса. Така или иначе кастнатата актриса не противоречеше на литературния си първообраз и беше идеална. Щях обаче да имам силен проблем, ако Джайм беше изигран от Морган Фрийман, Церсей - от Луси Лиу, а Тирион - от Скалата. И не защото не стават, напротив - стават си - а защото нямат нищо общо с първоизточника. Ето например "Elementary" - Луси Лиу е Уотсън, но това не е проблем, защото общо-взето са взети само имената на героите, а сетингът е толкова различен от написаното от Дойл, колкото въобще е възможно това, без действието да тече на друга планета.

Ако в сериала ще правят нещо като "Elementary" - тоест ще използват само имената на Пратчетовите герои и само най-най-най-беглия сетинг като например, че става дума за драмите на някакво полицейско управление, ще си взема обратно думите за нехаресването на избора им за Сибил. Не, че така няма да осерат една чудесна идея - вкарването на Стражите в CSI - напротив. Ще съква. Но поне ще има оправдание.

И последно: всичко е в дозата. Една лъжичка мед е нещо чудесно. Една кофа мед може да те убие. А ние вече сърбаме цял океан мед и на мен това не ми харесва. Не би ми харесало да се направи римейк на "На учителя с любов" с Ким Бейсингър место Сидни Поатие в главната роля, защото това ще скапе целия сюжет. Не ми харесва актрисата, дето ще играе Нинив да е точно тази, която би трябвало да играе Тюон. Не за друго, а защото авторът не е и помислял за такава Нинив. Не ми харесва и тази актриса да играе Сибил, все едно колко смайващо талантлива е. Не би ми харесало Морган Фриймън да е Баба Вихронрав, макар да знам, че може да я изиграе заедно с Леля, не бих искала Лупита Нионго да е Агнес Нит, не бих желала Джеки Чен да е Ветинари. (И кастването на Сам за Двуцветко, както и впрочем както там се казваше оня престарял дедо, дето се превъплъти в Ринсуинд, бяха точно толкова кофти решения, а филмът не успя да просъществува и не остана във филмовите анали).

PS
Лиц, наскоро превеждах приключенски роман, в който главните герои са испанци, пък отиват в Мали, пък после се забиват в Амазония. Без изрично да се описва кой от ква раса е, някак нито за миг не съм си представила малийците като некви викинги, а амазонските индианци - като араби. И ти гарантирам, че никой негър никога не би си представил Хари Потър с черна кожа, така както никой бял не би си представил Отело като някакъв европеид, а ескимосите не биха си представяли Шехеразада като ескимоска. Айде няма нужда от тоя напън да кажеш на черното бяло, а?

Мат, като пратиха Ринсуинд в Хунхун, изрично споменаха, че в тая страна има всякакви хора, така че Ринсуинд лесно би могъл да мине за местен. Предполагам че това оправда и каста на Двуцветко. Е, филмът не ставаше, ама не заради каста, а заради куп кофти решения, ако трябва да сме честни.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Yan » Fri Sep 13, 2019 4:40 pm

Аз горе-доле така си ги представях нещата:
Spoiler: show
Image
My bad, че се влияя от кориците, но подозирам, че и чернокожите хора, чели Пратчет са имали за отправна точка гениалните оригинални корици.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Dr. Horrible » Fri Sep 13, 2019 4:43 pm

Подкрепям напълно Жоро - това е излишно политизиране на изкуството и допълнително лишава филмите от художественост. Намалява функцията им на произведения на изкуството и подсилва функцията им на стоки за бизнес употреба и политическа употреба. Ако на някой му е толкова важно гледането на всеки блокбастър да е политически акт - супер за него.

Освен това, чисто политически, кастването на чернокожи в роли за бели дава една повърхностна и елементарна репрезентация, лишена от дълбочина и автентичност. Ако кастнат черен актьор за Тони Старк ще имаме просто Железен човек с черна кожа, но няма да научим нищо за живота, проблемите и борбата на чернокожите. Затова "Черната пантера" беше така добре приет - защото даде автентична история на черното изживяване, било то и във фентъзи вселена и несъществуваща страна. Или иначе казано - черен Питър Паркър е просто ненужен и тъп, но черен Майлс Моралес е чудесна идея, защото Майлс хем може да е фен на Питър, хем може да каже допълнителни неща за реалността, в която живеят хората с неговия цвят на кожата. Неща, които Питър не може да каже, дори да е кастнат черен, освен ако няма огромни промени в сценария, както каза Жоро. Original content, както казах много пъти. И може би затова всички Спайди-фенове се радват на Майлс и никой няма проблеми с цвета му на кожата. И някак Майлс, който буквално взема ролята на Спайдър-мен, не активирия белия ни страх, че черните ще ни вземат нещата (aka основната причина да не харесваме черни актьори в бели роли) :lol:

Иначе се замислих как американските медии биха се възхитили на родните телевизии - вече все по-рядко купуваме американски, италиански и дори латино-американски (white-passing) сериали. И много повече купуваме сериали с индийци и мюсюлмани, почти по цял ден по националните теливизии само такива дават. Ще каже човек, че наистина сме отдадени на дайвърситито и затова настояваме индийците и турците да получават репрезентация. Пък то просто са по-евтини.
Last edited by Dr. Horrible on Fri Sep 13, 2019 4:57 pm, edited 3 times in total.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5260
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by Matrim » Fri Sep 13, 2019 4:47 pm

Мат, като пратиха Ринсуинд в Хунхун, изрично споменаха, че в тая страна има всякакви хора, така че Ринсуинд лесно би могъл да мине за местен.
То това важи и за Анкх-Морпорк, даже и в по-голяма степен. Някъде да е изрично упоменато, че всички благородници там са бели? И дори да е упоменато, съвсем изрично е казано, че в Света на диска основната дискриминация е видовизъм, не расизъм. Ксенофобията си я има, но обикновено не е на база цвят на кожата. И не на последно място, това я свят управляван от rule of cool и rule of funny. Да се хващаме за такава степен за вътрешната логика ми е много непонятно (това го казвам като човек, който обожава да мрънка на тема "нелогичност").
Ако в сериала ще правят нещо като "Elementary" - тоест ще използват само имената на Пратчетовите герои и само най-най-най-беглия сетинг като например, че става дума за драмите на някакво полицейско управление, ще си взема обратно думите за нехаресването на избора им за Сибил.
Ако съдим по синопсиса, твърде вероятно е точно това да стане.
И ти гарантирам, че никой негър никога не би си представил Хари Потър с черна кожа, така както никой бял не би си представил Отело като някакъв европеид, а ескимосите не биха си представяли Шехеразада като ескимоска. Айде няма нужда от тоя напън да кажеш на черното бяло, а?
Айде да не смесваме истории, развиващи се в нашия свят (пък било то и с фентъзи елементи) с такива, случващи се в измислен свят, а?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: "Стражата" по Пратчет

Post by The Dragon » Fri Sep 13, 2019 5:26 pm

Litz wrote:
Fri Sep 13, 2019 4:18 pm
Какво прави вашите представи за тва как изглеждат персонажите-по-верни и правилни от тези на чернокожа жена в от Лондон?
Кориците на книгите, и всякакви енциклопедии от света на диска, изкуството на света на диска и т.н.

Други въпроси?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests