Светът е лудница и всички сме пациенти

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amikae » Thu Aug 29, 2019 9:17 pm

Killua wrote:
Thu Aug 29, 2019 8:07 pm
Като изключим моралната гледна точка за месото, която трубадура финално изтъкна, не е ли ок това с консумация на месо от проверени местни източници, където се гледа хуманно, както спомена и Амелия? Тоест защо решението да е непременно минаването към веганство/вегетарианство, както беше призовано по-горе и от разочарования от форумци Амикае примерно, а не преминаване към цялостна икономика на самодостатъчност? Което да важи на практика и за растителните, и за животинските продукти?
Наистина не си представям как 7,5 милиарда хора спират да ядат нещо, което са яли от хилядолетия (освен ако не ги накараш по някакъв начин отгоре).

Аз спрях тотално месото за няколко месеца иначе, от (горе-долу) октомври миналата година до март тази година. Но не ми се получи добре, мисля, че защото не си следях какво поемам и с какво замествам протеините и т.н. от месото и нещо се поскапах.
Какво точно означава хуманно? Всички крави отиват на една поточна линия, без значение къде са отгледани. Метален прът в главата, имаш един опит и 50/50 да уцелят защото животното се бори. Ако уцелят добре изкарват кравата извън строя, ако не уцелят добре остава в съзнание и продължава напред, където я закачат на една кука, отрязват и краката, одират и кожата, и и прерязват гърлото. Трябва да е жива за да може да изпомпва кръвта, не могат просто да ги убиват. И ако преди това не са уцелили главата и добре, то тя е напълно в съзнание за цялото преживяване. Какво значение има дали е отглеждана на полето, което впрочем е най-неекологично, или в някоя клетка? Кое до тук е хуманно?

И всичката тая гадост за к'во? Щото някои хора им се пие мляко за бебета от чужд животински вид и им се яде месо. Къде поставяме чертата на това кое е окей? Окей ли е мъжките пиленца да се изсипват с чували в месомелачки, щото нямат никаква стойност сами по себе си? Окей ли са газовите камери? Окей ли е кравите да ги импрегнират насилствено и след това да им отнемат бебетата часове/дни след раждането? Или това че мъжките телета са безполезни за индустрията и директно отиват или на заколение, или в veal кафезите да страдат в тъмнина до края на живота си? Всичко това си е стандартна практика в тези индустрии.

Над 50 милярда наземни животни биват избивани годишно. Трилиони, ако броим рибата. Над една трета от всичката вода на планетата се използва за отглеждането на животни, както и хиляди тонове храна, и над 50% от свободната земна маса. Няма крава на тоя свят, която да не е изгълтала хиляди литри вода и тонове храна, преди да се превърне в няколкото десетки кила месо, които отиват на масата ви или в храната на животните ви, ако е била болна и хвърлена като отпадък. Като една фуния, в която влизат тонове ресурси и излизат 2-3 чинии "щастие".

АмА аЗ нИкОгА нЯмА дА сЪм ВеГаН!!!!11! К'во беше ще купувате само "local, humanely killed(lol), free range, organic" и какви още интересни думички, които нито означават, нито променят нещо. А какво пречи вместо да сте част от всичката тая гадост, просто да си хапвате от алтернативите на месо, които предстои да залеят пазара? Няма да са по-полезни от истинското нещо, като изключим липсата на холестерол, но пък на вкус ще го докарват. Пък и има голям напредък с лабораторното месо, ако толкова държите да ядете тая гадост.

Овесеното мляко е на вкус почти същото, като кравето и струва в пъти по-евтино да се направи. И не е хормонален коктейл от бременна крава. Сега са по 4-5 лева, но цените падат. Аз не можех да живея без сирене и кашкавал, но просто бях пристрастен към касоморфина в него. Сега от време на време си купувам и си правя пици с разните Violife сирена и е вкусно, но не генерира в мен същото желание, като животинската слуз.

В края на краищата нещата са елементарни и стават все по-елементарни. Аз съм с две леви ръце в кухнята и 27 години не бях пипал тиган преди да започна да си правя някакви елементарни вкусотийки. Не знам как хора от западния свят с толкова много избор и неща буквално на готово, могат да се оплакват че им е трудно. Не, сладурчета, на вас не ви е трудно, на животните им е трудно, вие живеете като крале и кралици. You can do better than this!

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amelia » Thu Aug 29, 2019 10:15 pm

@Amikae Ще предложиш ли адекватни източници, доказващи, че гледането на крави на полето е "най-неекологично" или ще продължиш да ми вадиш опорни точки от манипулативните вегански документалки, с които си попребозал?

"Хуманните" начини да се гледат и убиват тези животни са точно да се предотвратят нещата, които се случват в момента с месомелачките и полуубитите животни. Докато чакаме да се появят реални алтернативни източници на месо (наличните в момента са шит като вкус и съдържание), които да могат реалистично да произведат нужните количества за изхранването на целокупното ни невеганско население (успех с лабораторните хамбургери в тоя ред на мисли - carbon footprint-a им е колкото на истинското месо), ще е добре да се направят спешни промени, за да се облекчат максимално страданията на селскостопанските животни. Които промени ще струват пари и ще оскъпят и месото като краен продукт. Което пък автоматично ще доведе до по-малко потребление на месо. Уин-уин ситуация в реалния свят, в който НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕМ ВЕГАНИ МАСОВО, защото веганството е нереалистичен хранителен режим за твърде много хора по най-различни причини.

И бтв, ако те притесняват хормоните в млякото, те съветвам да внимаваш със соевото такова, щото е пълно с фитоестрогени и ефектът им върху мъжете все още не е напълно изяснен.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Moridin » Thu Aug 29, 2019 10:22 pm

Независимо от разговора за веганството, по който си оставям само един лек послепис*, идеята че хората ще спрат да ядат месо генерално и по принцип е порядъци по-невероятна от на практика всеки друг подход за ограничаване на човешкия батак. Това е реалността. И да се обвиняваме в наивност в случая е.... много наивно :)

Проблемът Е в произвеждането. Проблемът е в произвеждането за всичко, не само за месото. Проблемът е в система на социални отношения, която се е изместил от "произвеждам си каквото мога за себе си и се опитвам с търговия да си набавя каквото ми липсва" както е било безкрай много години в историята, към "произвеждам основно неща, от които някой друг има нужда и си набавям всичко с търговия". Разбира се, това дава възможност на мен и вас да пишем по форуми и да не копаме на нивата и да не ловуваме глигани, но ултимативно погледнато е генерален клъстърфък, който неминуемо води до свръхпроизводство на безкрайно много неща от не-чак-толкова безкрайно много суровини, само част от които са възстановими. Защото някой може би ще ги купи.

Връщаме се на месото, пластмасата и петрола. РАЗБИРА СЕ че ако всички внезапно осъзнаят тежестта на ситуацията (която бтв никой от нас не може от първа ръка практически да оцени колко точно е тежка, но да кажем сме вярващи) и на всички внезапно им пука и всички внезапно са в ситуация да имат алтернативи и всички внезапно се откажат от когнитивните си извинения, то ТОГАВА пазарът може да спре производството на тъпотии.

Но понеже това ще стане точно никога, колкото и личен пример да дават 0,0005% от хората на Земята, то единственият, повтарям ЕДИНСТВЕНИЯТ път напред е тези 0,0005% да принудят политици, държави и общности да забранят проблематичните производства. Всичко друго е фантазия и това е истината.

Да убедиш света да не яде месо, е на практика невъзможно или като минимум сме много далеч от там. Но да въведеш изключително строги санкции върху всяко изсичане на гори, затрудниш производствените вериги, баннеш моментално всички индустриални животновъдски ферми с безобразните им практики, и в резултат месото стане 200 пъти по-скъпо, то нека да видим дали няма да му падне консумацията доста по-бързо, отколкото да чакаме Х% да се просветят във веганството.

И това е с всичко. Направи пластмасата безкрайно скъпа с регулации и банове и ще почне да се използва само където няма как. Ама да, бедните няма да могат да си позволят нещо си там - най-вероятно ще поевтинеят рязко алтернативите доста бързо, поради отворени пазарни ниши. Ама някои хора ще останат без работа и прехрана, цели села ще умрат от глад - апокалиптично, но да, все някой ще пострада по веригата. Но този някой - принуден от обстоятелства или не - се прехранва от нещо, което В КРАЙНА СМЕТКА е престъпление и унищожава планетата и вреди на други хора, в колкото и малък мащаб тоя някой да участва. Та принципно не е ОК да му пазим работата.

Регулации, банове и пъблик шейминг. Личната отговорност е супер, но дори ние тук минаваме покрай нея и махаме с ръка (сори ама отчитането с веганството не е равнозначно на абдикация от консуматорство), а какво остава да чакаме да се манифестира магически в цялото човечество. Това само с някакъв будистки генетичен експеримент може да стане, иначе няма как.

----------------------
* послеписа за вегантството: последно и малко по-сериозно разписано мнение, понеже темата е емоционално натегната - човек е еволюирал, ядейки месо, плодове и морска храна. Както всяко друго животно в природата, храненето с органична материя причинява нечие убийство - ако не е крава, ще е пиле, ако не е пиле, ще е риба, ако не е риба, ще е мида, ако не е мида, ще е домат (който също живее), ако не е домат, ще са гъби. Всички тия неща са живи. Така работи животът - живи неща се убиват едно друго и материята минава между тях, за да не се губи в природата. Човешката склонност да не може да приеме тая проста реалност, е част от богатството и красотата на нашия вид - когнитивните дисонанси и морал ни правят това, което сме, в крайна сметка. И това е важно. Вярвам със сигурност, че в бъдеще човек ще намери начини да продължава съществуването си без нечия смърт или страдание да са намесени - но не сме там. Биологията ни не е там, и технологията ни не е там. За това за мен и на базата на всичко, което знам за света, смятайки, че не е малко, веганството не е начин за по-добро хранене и съответно по-добро здраве, а е начин да следваме съвестта си и да се опитваме да се превърнем преждевременно в друг вид същества. Което няма да стане така лесно за съжаление. Ако работи за някои - супер. За мен къде се тегли чертата между усещанията на животно и растение, е произволно решение и самозаблуда, но не отричам правото на никой да яде както реши за добре. Разбира се, съвсем друг въпрос е че всички ядящи месо в наши дни - дори роднините ми на село, които си отглеждат животните като собствени деца и се грижат за тях повече, отколкото за хората - в крайна сметка са принудени да убиват по Х% жесток начин. Може да не е безобразието на индустриалните ферми, описано от Амикае, но не е и лов в гората от каменната епоха. А дори ловът в гората не е кой знае колко справедлив откъм равни условия човек-животно. И пак разбира се, козата също не е на равни условия с тигъра. Така работи природата. Добре е обаче да сме като тигри - да ядем когато сме гладни и по възможност да влагаме усилие в сдобиването с храна, а не да ни идва от дядо мраз наготово. Понеже целият тоя ентайтълмънт и отдалеченост от реалното производство на храната е това, което води до свръхконсумация, безчувственост към индустриалните практики, и в крайна сметка проблемите на планетата.


п.п. гледам че @Amelia ме е изпреварила за оскъпяването на месото с подобна теза. И да - ако можем да синтезираме месо, супер, разбира се и тогава нечии клетки ще страдат в голямата картинка, нали...

п.п.п. саденето на дървета и залесяването на обезлесени територии е най-непротиворечивото, евтиното и лесно нещо, което ВСИЧКИ могат да правят. Поне за въздуха и за климатичните промени ще свърши немалка работа, макар че няма да реши тъпотиите на капитализма и свръхконсумацията.
This is it. Ground zero.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4068
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Litz » Fri Aug 30, 2019 12:13 am

Тва с картофите, боба и лещата е интересен аргумент, ама все пак не всеки има времето и нервите да вари, кисне и мие тоя боб и да го готви като може да сложи две пържоли в тигана и да е готов. И тва го казвам като човек дето ги прави тея хамалогии. Не всеки има времето за тва.

Овесеното мляко е готино нещо, но е пълно със захар и е бая по-скъпо от нормалното. 70 цента срещу 2 евро.500 грама пилешко е 2.50. Толкова е и 500 грама телешко. Растителните протеини-са по-скъпи и по-трудоемки. И тва го казвам като човек дето не купува месо, а го яде навън.

Тея неща трябва да се вземат предвид и позицията, че е супер лесно да си веган е супер привилигировона. Щото аз вегани познавам бол и всичките са средна класа и нагоре, от студентите дето познавах, мама и тате ги издържаха с 1300 евро месечно. В същото време тия хора през ден поръчват от амазон.


В същото време политики от рода на тва да забраниш найлоэвите торбички и да наложиш само хартиени работят и хората почват да си носят техни. Да забраниш чашите за еднократна употреба също работи. Или да наложиш такса 20 цента и 10 цента отстъпка при твоя си чаша. Хората в тоя форум може да ги правим тия неща без финансови стимули, но на средния човек му е през оня и да обвиняваме Джаки от Кьонихсвустерхаузен, задето некой е запалил амазония, щото е изяла два къривурста ми е бая безумно.

User avatar
tiffany aching
Misting
Posts: 254
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by tiffany aching » Fri Aug 30, 2019 2:26 am

Живеем в информационно поле. Светлината е информация, както и звукът, водата също е носител на информация. ДНК се състои от информация… Никола Тесла е казал: 'If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.' Като последните три са нейни форми/елементи.

Храната и отношението към нея – това е начинът, по който човек се отнася към информацията. И е много красноречив, апропо. Когато някой се храни с мъртва плът/храна, на всичкото отгоре приготвена от друг, това означава, че той поема мъртва/ненужна/вредна/деструктивна енергия, че проявява леност и склонност да следва авторитети слепешката. Като цяло – не се различава особено от един компютър с вървящи определени програми/софтуер, които изпълнява подсъзнателно и като резултат има поведение на био-робот. Колкото до програмите, 'имплементирани' в месото на убитите животни, които набиващия ;) си инсталира доброволно – то това са тези на страх, ужас, борба за оцеляване, агресивност, страдание, накратко – огромен стрес и в случаите, когато животното е отглеждано „с любов”, за да бъде 'хуманно' убито и изядено най-накрая – болка от предателство. И понеже в Мирозданието я има онази „поетична справедливост”, той самият накрая се превръща в едно точно такова животно, а в т.нар. му живот се изпълнява всичко, онова, което е „погълнал”. Т.е. е одобрил по някакъв начин.

Защото човекът е единствения вид, който може съзнателно да избира храната си и има тази свободна воля, ето защо е хубаво да я упражнява отговорно.

Плодовете на растенията и дърветата не причиняват ужас на разхождащия се в градината (за разлика от обиколка из произволна касапница). Дори само това е показателно. Самите те са носители на идеята за изобилие и свежест – във всеки има поне едно семе/ядка, гарантиращо, че природата се е погрижила за себе си и човекът (в частност), като активен участник в този процес. Едно дърво не страда, когато плодовете му бъдат откъснати. Нито зеленчукът. Напротив – те ‘целят’ именно това. Win-win.

Никой да не се чувства длъжен да ми вярва, защото доказателствени линкове от научни изследвания няма да има.
Не искам да звуча проповеднически/високомерно, да обиждам когото и да било, противно е, още повече, че през голяма част от живота си не съм била особено изключение от картинката по-горе. :(

Дъъълго време приемах веганството/вегетарианството като нищо повече от булшит ню-ейдж пропаганда, тип «бялото братство», от които и без това ми се драйфа. А рационализацията ми за бягство от отговорност бе «така и така са мъртви, все някой трябва да ги изяде». После просто си признах, че ми харесва прекалено много вкусът на месото и не съм склонна да се лиша от него. Отказвах дори пред себе си да се замисля за връзката между онова в тарелката и онова в обора (евентуално там). Никога не съм мислела селскостопанските животни за особено интелигенстни и да си призная, въобще не ми пукаше за тях. Някак ги съжалявах, да, но не особено.

Само че оттогава изтече много вода, не спрях да се информирам И по тази тема, да разсъждавам (колкото-толкова :)), да се интересувам от т.нар. езотерика и те «доказателствата», че съм в голяма грешка започнаха да стават твърде много, виждах част от проявленията им и в живота си. Не ми бе леко да променя не само храненето, а и него. Провалях се често. Позволявах си някакви неща. Но не се отказах... и дори още се мисля за безсмъртна. :lol:

Трябваше да се справя и със собственото си невежество по толкова много теми, нямам и претенции да съм успяла напълно. Може и да е клише, но в последните години разбирам само колко малко зная, парадоксално с количетсвата информация, които са ми минали през главата, до степен ram паметта често да дава „накъсо” и да забравям толкова много от нея.

((Хм, дори днес си дадох сметка колко нелепо звучи езотерик (т.е. някой с претенции за духовност), ядящ месо. Почти толкова колкото еколог-месоядец. И че с години съм била откровен оксиморон. На мен лично не ми е смешно, но така или иначе, ако на някого му е забавно – смехът е здраве, а чувството за хумор – безценно. :)))

... Когато се спрат животинските продукти, започват да се отключват болежки и нерешени проблеми от всякакво естество. И много хора се отказват, смятайки, че причината е в диетата (не са изключени и грешки в нея). На ниво тяло организмът започва да се чисти от складираните в него отрови и боклуци… които рано или късно ще отключат „ефекта на доминото”… по-скоро късно, но гарантирано. Ето защо резките промени не са препоръчителни. Всеки със своето си темпо, но да не се бави излишно.

При мен бе умора. Постоянна. Не че не се хранех що-годе прилично, дори не мога да кажа, че я изпитвах с тялото си. Огромна психическа умора и особено безволие. Сякаш в съществото ми не бе останало грам желание за живот, почти нищо не ме радваше истински. Нищо не ми се правеше. Почти всичко ме дразнеше. Разбира се – аз се чувствах така отдавна (депресивни състояния и anger issues), но тогава всичко ескалира в едно сякаш безкрайно изтощение, сякаш бях на милион години... И ща-не ща се изправих пред една купчина 'предизвикателства'… останалото са извинения и оправдания. И когато човек се заеме сериозно и искрено, всеотдайно с проблемите си, всичко му помага. Убедих се в това. :)

Към днешна дата месото ми е противно на вкус – тествах се с една свинска пържола и я изплюх/повърнах полусдъвкана. Млечните продукти спрях учудващо лесно. Разкарала съм отдавна бялата захар и газираното (не им се кефех и без това), бялата сол, алкохола, бялото брашно, белия ориз (брей че бяло стана), маята… една купчина химия в препарати и козметика. С цигарите още се боря и съм на приливи и отливи (те са ми най-голямата зависимост, но ги намалих значително), кафето ще си заминава, и както казах, на този етап другите ми намерения са да огранича домакинския боклук, ненужната употреба на найлони и пластмаси...

Открих (и продължавам) най-различни алтернативи, нямам тежест в стомаха, възвърнах си много от загубеното по Пътя. Приготвям си сама храната и така е – понякога е досадно, но е за предпочитане (за съжаление не я отглеждам на този етап, но плодове и зеленчуци се старая да са пресни и от доверени/близки хора с градини), търся рецепти, храня се вкъщи – в уютна обстановка, с приятна компания, с добро настроение и в тишина (това е важно, понякога доста трудно в градска среда)… открих нови възможности и все пак някаква надежда, съвестта ми е по-чиста и сякаш изострена, тялото си чувствам по-ефирно (защото наднормени килограми нямах) и дори се радвам, че още ще ‘дерзая’… Нервите укрепнаха значително. Невротичните състояния с редуващи се пасивност/агресивност намаляха (почти отсъстват), стресът си отиде от живота ми, кожата е супер, косата започна да се възстановява... Стига толкова за мен сега. :)

Разбрах, че на Amelia, нехранейки се с месо й е било студено. За това има един куп обективни причини, излишно е да се коментира(т). Но с риск да навляза публично в едно по-лично пространство, ще си позволя да кажа, че „топлината” като усещане се свързва с уюта (чувството за принадлежност), способността да се изпитва емоционална близост, въобще с емоциите и чувствата, със страстта, с творческата искра. Дали тогава интензитетът на тази липса се е повишил, само тя си знае и не я провокирам за какъвто и да било отговор, защото това си е в нейната лична сфера, но по принцип при по-менталния тип хора, съществува тази опасност…

Иначе ние тук си пишем и следователно на всеки един от малко или много му пука, но за съжаление болшинството хора хич не ги е еня. Поне такива са ми впечатленията. Ето защо на този етап всеки, който се чувства ангажиран може да прави каквото му е по-силите – лично, а по възможност - и да влияе на държавната политика, на общественото мнение, все пак е по-добре от нищо. Започва се със самостоятелната отговорност и морал, а не че обществената трябва да се изключи априори. В България държавата е гола-вода и аз не разчитам на нищо (хубаво) по тази линия, но има и по-адекватни такива, където политиците все пак имат или поне демонстрират срам пред хората. И ако на някого трябва свише да му бъде забранено нещо вредно като навици и поведение, то нека, но без лично осъзнаване от страна на всеки безотговорен/неморален индивид, това са едни външни и следователно половинчати мерки, които въпросният ще нарушава при всяка една възможност и/или ограничението до толкова ще го потисне (наред с другите неща), че не са изключени никакви девиации…

И (ще) е чудесно, ако се садят дръвчета, определено. Дано и океаните се пречистят! Дали има време или няма, когато наистина няма - тогава ще се разбере. :)

Ама че ферман стана. Обаче съм си точно по темата. :lol:

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amelia » Fri Aug 30, 2019 3:49 am

Душа, пий си лития ако не ти пречи на оргона, нещо, и спри да дрънкаш псевдо-спиритуалните си глупости тук. Абсолютно никой не ги взима насериозно. В интернет ще намериш много по-гостоприемни места от тоя форум, включително в групите, посветени на Бялото братство, с което така или иначе изливате абсолютно идентични ню-ейдж излияния, така че ненам кво не им харесваш.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Moridin » Fri Aug 30, 2019 7:54 am

Аргументът с това че растенията печелят от яденето на плодовете им бтв е точен, но сме наясно (надявам се), че не се пренася върху картофи, моркови, марули, подправки, .... ? Понеже на тия растения им ядем частите, с които те се хранят.

Не че съм тръгнал да рисърчвам веганските аргументи де. За мен еволюционната и природно-цикълната гледна точка е безкрайно по-силно доказателство в полза на месото, отколкото вибрационната срещу него (между другото аз не обичам особено месо и доста хора ме мислят за вегетарианец).

Както и да е, основната теза тук не е дали е добре или зле да си вегетарианец а че спирането на месото е напълно нереалистично в срок за графика на бедствия пред нас. И съсредоточаване на енергия там е неефективно.
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by трубадур » Fri Aug 30, 2019 9:58 am

Наш ли кво, тифани, вярвай в квито дивотии искаш, фактът, че не ядеш животни и то от никакъв тип те прави пич от воле. Демек, евала.

бтв, соята е растение - некак си има разлика между растителни и животински хормони, ама карай.

Се тая, болката на вегетарианците и веганите е една и е доста голяма. Докато всеки против това си дава аргументите и алабалато, за назе е видно само едно, и то е, че ни се отговаря с убийство. Както казах, за мен няма голямо значение какъв е трупът. Буквално е все едно да ми се изрепчи насечен човек по средата на магазина. То хубаво може да ми се отвърне това са мои си отклонения, ама като сме наясно колко ни е умен добитъкът и през каква болка минава, само заради единия кеф на скапания ни стомах да причиняваме толкова страдание е безумие. И то в количеството дето го правим. А кретените, които отглеждат на село си едно-две прасета и им теглят ножа по коледа е все едно да си затриеш котката или кучето. Които са по-тъпи даже от свинята.

пп. яжте насекоми, далеч по-богати са на протеин спрямо размера, като толкова е важно месото. Овкусява се по същия начин и пудрата от скакалци е със сходна хранителна стойност. Затва също могат да се натискат правителства. Постепенно да се намали нуждата от милиони говеда и пилета да бъдат раждани и експлоатирани и просто да се пренастроим. Не е като половината планета да не нагъва насекоми и паякообразни и без тва. На запад трябва да се пакетира правилно и да няма снимки на кво е било преди да се смели, че да мине номерът.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amikae » Fri Aug 30, 2019 10:16 am

Amelia wrote:
Thu Aug 29, 2019 10:15 pm
@Amikae Ще предложиш ли адекватни източници, доказващи, че гледането на крави на полето е "най-неекологично" или ще продължиш да ми вадиш опорни точки от манипулативните вегански документалки, с които си попребозал?

"Хуманните" начини да се гледат и убиват тези животни са точно да се предотвратят нещата, които се случват в момента с месомелачките и полуубитите животни. Докато чакаме да се появят реални алтернативни източници на месо (наличните в момента са шит като вкус и съдържание), които да могат реалистично да произведат нужните количества за изхранването на целокупното ни невеганско население (успех с лабораторните хамбургери в тоя ред на мисли - carbon footprint-a им е колкото на истинското месо), ще е добре да се направят спешни промени, за да се облекчат максимално страданията на селскостопанските животни. Които промени ще струват пари и ще оскъпят и месото като краен продукт. Което пък автоматично ще доведе до по-малко потребление на месо. Уин-уин ситуация в реалния свят, в който НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕМ ВЕГАНИ МАСОВО, защото веганството е нереалистичен хранителен режим за твърде много хора по най-различни причини.

И бтв, ако те притесняват хормоните в млякото, те съветвам да внимаваш със соевото такова, щото е пълно с фитоестрогени и ефектът им върху мъжете все още не е напълно изяснен.
Тежестта изобщо не я чувствам на мен, да ти доказвам каквото и да е било, на този етап. Няма линк или усилия, които ти да не можеш да дисмиснеш като пропаганда на веганската империя на злото. Най-екологичният начин на отглеждане на животни е и най-нехуманния. Земята свършва, разбираш ли? Когато натикаш животното в една малка клетка(виж Dominion) заемаш много по-малко земя, която вече е кът. Освен това от прекомерната паша деградира почвата и след това става неизползваема. В края на краищата животното влиза в същата касапница и умира по същия начин. Няма хуманен метод да убиеш нещо, което не иска да умре. И нови методи за това няма. Използват се същите методи от нацистка германия насам.

И си го вкарай в главицата. Храна за изхранване на целокупното веганско население има и сега, ако не ни се налагаше да изхранваме 50-60 милярда животни всяка година, щяхме да имаме повече от достатъчно ресурси за всяка наша нужда.

Алтернативи на месото има и в момента, даже са със същите хранителни стойности. Не че имаш нужда от него за да живееш. Аз още не съм умрял, кръвните ми изследвания бяха скоро и бяха окей. Пуснах си и за тестостерон, щот нали съм сой бой, и ми беше нещо от порядъка на 650-700 на 31 години. Не съм кусвал животински продукт от 4 години, използвам само B12 спрей. Ям предимно елементарни неща, които стават бързо и лесно. Ориз, паста, картофи, боб, леща, нахут, тофу, овес са някои от основните ми храни. Най-бавното от тях е боба/лещата 30-40 минути в тенджера под налягане плюс-минус. Най-скъпото в диетата ми е спрея веднъж на 2 месеца и растителните млека, предимно оризово и овесено, но и там цените падат.

И бтв, соята е растителен продукт и естрогена в нея е растителен, и не влияе на човешките хормони. Естрогена и прогестерона в кравето мляко виж са си баш бозайнически, сметни 2 и 2. Аз ям блок от 200 грама тофу изпечен на тиган със СОЕВ сос почти всеки ден и тестостерона ми е в небесата. Впрочем, ако толкова много ви е грижа за растителния естроген, то всеки мъж, който пие бира трябва до сега да му е изчезнала пишката и да е започнал прехода към жена... Аз съм тоя, който борави с пропаганда обаче, нали? :lol:

Edit: @трубадур разбира болката ми... :(

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Moridin » Fri Aug 30, 2019 10:25 am

@Amikae Използването на Б12 спрей не те ли навежда на мисълта, че това което правиш, е спиритуално, ама не и биологично издържано?

@трубадур убийството на насекоми не е ли убийство? късането на листата на марулята не е ли убийство? къде е границата точно?
This is it. Ground zero.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amikae » Fri Aug 30, 2019 10:27 am

Moridin wrote:
Fri Aug 30, 2019 10:25 am
Използването на Б12 спрей не те ли навежда на мисълта, че това което правиш, е спиритуално, ама не и биологично издържано?
А ти какво мислиш, че използваш? Твоето също не е биологично издържано. В месото B12 няма, хранителна добавка е. В твоя случай спрея е минал през кравата или прасето преди да ти влезе в устата.

Не ми казвай, че мислеше, че си набавяш B12 по естествен начин. Изобщо тези аргументи в стерилизираното общество, в което живеем, са едни от най-слабите, до които можеш да прибегнеш.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Moridin » Fri Aug 30, 2019 10:42 am

Не говори дивотии, плз
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12#Sources
This is it. Ground zero.

mailsteg
Smallfolk
Posts: 15
Joined: Fri Aug 02, 2019 11:51 am

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by mailsteg » Fri Aug 30, 2019 10:43 am

как беше - Чукча е писател а не читател.
И тука като гледам хората предпочитат да пишат постове без да четат.
:)
Един прост въпрос към веганите.
Произвеждам царевица, какво правя с силажа (ако знаете какво е това) ?

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amelia » Fri Aug 30, 2019 10:59 am

@трубадур Далеч не е само заради кефа на стомаха ни - метаболизмът ни е еволюирал така че най-лесно да вади някои нутриенти от месо, тъй като въпросното е било част от менюто ни в продължение на над 2 милиона години. Отделно, в супер заетото ни битие е по-лесно да изядеш едно сварено яйце (там има и Б12, без спрей), отколкото да седнеш и да сипваш от 9 растителни кладенеца вода, докато си докараш нужните количества протеини и микроелементи с тях. С веганската диета, ако щеш и на фльонга да се вържеш, пък си обречен да живееш на синтетични добавки.

Някои растителни хормони се явяват структурни аналози на човешките и съответно могат да взаимодействат с техните рецептори в организма ни. На мен като цяло spiel-a на веганите за хормоните в кравето мляко ми е леко скучен, щото не ме е страх особено много от тях, както не ме е страх и от фитоестрогените. А синтетичните growth homones, с които тъпчат говедата в САЩ са забранени в Канада и ЕС, така че остава да се тревожим само за нормалните животински хормони, с които живеем от хилядолетия и които заради непоносимост към лактозата така или иначе не приемаме в големи количества.

@Amikae , ясно, прерията е тръгнала да свършва. Не бях забелязала. Дали ще успееш да стоплиш някога, че планетата ни е разделена на различни географски и геополитически части и че това дали едно нещо е "екологично" или не зависи от спецификата на района и културата на населението в него? Иначе, аз аргументи приемам, но имам претенции към качеството им.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Светът е лудница и всички сме пациенти

Post by Amikae » Fri Aug 30, 2019 11:19 am

Moridin wrote:
Fri Aug 30, 2019 10:42 am
Не говори дивотии, плз
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12#Sources
Ти не говори дивотии. Не четеш. В месото има B12, но е там в 99.9% от случаите, като хранителна добавка, защото повечето месо идва от животни, които не са стъпвали извън клетката. Тъй като ти е трудно да разбереш, това е все едно сега мен да ме заколиш, както съм наквасен с B12 и да ме изядеш. B12 пак е дошло не от мен, а от добавката, която съм взел.

Даже те съветвам, ако си купуваш само месо, което знаеш със сигурност, че е дошло от тревопасно животно, да си направиш едни изследвания за B12. Много пасища са дефицитни на кобалт поради една или друга причина и ако във фабриката е почти сигурно, че са им слагали добавки в храната, то не е ясно дали е така при тревопасните животни. При всички положения не е лошо да знаеш какви са ти нивата. Много хора са дефицитни без дори да го знаят.

И отново ще ти кажа, тези агументи са безпредметни. Хората много отдавна не живеем по "естествен" начин, каквото и да означава това. Всъщност кога е било естествено да причиняваме на животните, това което им причиняваме в момента, в мащабите, в които го правим в момента? Цялата тази методика е на 70-80 години, произтекла от най-болните мозъци на нацистка Германия. Същата методика от концентрационните лагери приспособена за животни. Абсолютния пик на натуралния естествен начин на живот за хората, според теб де.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 58 guests