Абсурдистан: Възраждането

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
tiffany aching
Misting
Posts: 254
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Mon Jun 03, 2019 11:38 pm

Мила родна картинка:

https://offnews.bg/razsledvane/edno-kaf ... 04603.html
Бяхме свикнали, че основно ромите продават гласа си. На тези избори купените ромски гласове са по-малко от друг път, за сметка на това многократно повече етнически българи са продали гласа си.

Цинично е, но е факт - обяснението е в много по-голямата изборна култура на ромите. Първо, те са си знаели цената - никъде не са падали под 50 лева на глас. Второ - на някои места са продали гласа си 2 пъти.

А българите... Българите обикновено са стрували 20 или 30 лева. Само тези, които живеят в смесени с роми села, са взели по 50 лева.

И едно обяснение за ниската активност, което чухме в Борован: Никой не вярва, че си гласувал без пари. Самият факт, че си гласувал, означава, че си дал гласа си за ДПС или ГЕРБ. Тези, които не искаха това петно, решиха изобщо да не гласуват.

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 133
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Nameless_onee » Tue Jun 04, 2019 1:30 am

Смешното си че ти си част от тази картинка и дори допринасяш за инфлацията на гласовете. С твоя отказ да си дадеш гласа, купените гласове придобиват по-голяма тежест и се получава така, че те управляват и вземат решение вместо теб най-неподходящите.

Със задължително гласуване купените гласове ще са капка в морето, просто никой няма сметка да постигне това...

П.П. това горе малко на заяждане прилича, но не е. И дори да е, е без лоши чувства. Глас народен, глас божи са написали хората. Ама от вкъщи няма кой да го чуе...
Фанатизма е другата страна на ограничението

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Martix » Tue Jun 04, 2019 2:04 am

Чакай чакай, гласуването не е ли вече задължително? Спомням си, че имаше някви дискусии преди години.
В тоя ред на мисли, истина е, че едно работещо задължително гласуване ще реши доста проблеми на изорната ни система, най-вече купуването на гласове, но такова нещо е бая трудно да се постигне в държава с над милион население. Подръжниците на идеята осъзнават ли колко пари ще струва такова начинание. Секциите и преброителите и сега са пълни до пръсване и работят до не знам колко си часа, както остава ако активността беше няколко пъти по-голяма. Да не говорим колко пари ще изгуби икономиката ни годишно ако се приемат закони, че са длъжни да ти предоставят безвъзмезден отпуск, за да участваш в изборите. За глобите и спазването на цялото нещо и откриването на секции в чужбино дори няма да коментирам.

Не, не е тва начина и умните държави го знаят. Бъдещето е в онлайн гласуването. Единствения начин да се вдигне активността, без да се правят антиконституционни изцепки, е да се направи гласуването супер лесно и удобно. То така и ще стане, но както обикновено в БГ тичаме последни във всяко състезание. След 20-30 години тва ще е решено като проблем и ще си имаме други по-интересни проблеми за решаване като например пренаселване поради високата раждаемост у ромите и намалянето на живущата площ заради покачването на океаните. Добре, че са норвежците да ни вземат децата, колкото по-малко гърла за хранене, толкова по-добре.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
tiffany aching
Misting
Posts: 254
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Tue Jun 04, 2019 2:23 am

Nameless_onee wrote:
Tue Jun 04, 2019 1:30 am
Смешното си че ти си част от тази картинка и дори допринасяш за инфлацията на гласовете.
Нима? :lol:
Nameless_onee wrote:
Tue Jun 04, 2019 1:30 am
Със задължително гласуване купените гласове ще са капка в морето, просто никой няма сметка да постигне това...
Всъщност точно задължителното гласуване би довело до тотална "инфлация на гласовете" (изразът е култов), разбирай ме както искаш.
Nameless_onee wrote:
Tue Jun 04, 2019 1:30 am
П.П. това горе малко на заяждане прилича, но не е. И дори да е, е без лоши чувства.
Без лоши чувства и от мен. :)

п.п.: Марк Твен е казал: "Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят." И е прав.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Amelia » Tue Jun 04, 2019 6:12 am

I see your Mark Twaine and I raise you an Abraham Lincoln:

"The ballot is stronger than the bullet."

Терминът bullet между другото идва от френското boulette, което е всъщност грешна американска транслитерация на думата poulette. Poulette в директен превод означава кокошчица или ярка, което е термин, употребяван в двора на Луи XIV, за да опише царедворците-протестанти, позволили отхвърлянето на Едикта от Нант и подновяването на гоненията срещу хугенотите, прострелвайки се по този начин в стъпалото. Една фраза, която се ползва и до ден днешен във Франция е "Lа poulette a des pieds puants", която в общи линии се превежда като "На кокошката ѝ смърдят краката". Тази френска фраза в тази конкретно форма се приписва на Робеспиер, който често черпи материал за ораториите си от годините на Абсолютната монархия във френска история. Според легендата, Робеспиер ползва тази фраза в някои от речите си, за да емпауърне френското простолюдие и да започне Френската революция. Когато френската революцията избухва, английският крал George III, прясно загубил The American War of Independence няколко години по-рано, възкликва ужасено "Today doom befalls all who wear a crown and our death hastens on the foul feet of fowls". От там фразата в оригиналната ѝ френска форма става известна и в Америка, където обаче американците, отказващи да научат друг език освен английския, я осакатяват докато oт нея не остава само едно "bullet", с двоякия смисъл на куршум от една страна и това, което Abe е имал предвид от друга.

Вярвам, че с тези цитати на авторитети и задълбочени и безспорно верни етимологии, аргументацията ми за важността на гласуването в демократичното ни общество става непробиваема, така че няма смисъл да се пъна и да формулирам собственото си мнение по въпроса.

A, момент, забравих да пусна и линк към писмен източник, който се предполага да говори сам не само за себе си, а и за мен:
https://www.snopes.com/fact-check/mark- ... ing-quote/
Last edited by Amelia on Tue Jun 04, 2019 9:07 am, edited 2 times in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by AlDim » Tue Jun 04, 2019 8:17 am

Съгласен съм с повечето неща, казани от Амелия, но държа да отбележа, че тя пропусна най-важното - пулетите ги оплождат галските петли (Coq Gaulois), с които са украсявали френските флагове по време на революцията. Това е директно свързано с "cocking (coqing) the hammer" на револвер, след като изстреляш пулет от дулото му. Един вид галските петли са отговорни за края на линията на Луи XIV, когато Луи XVI e екзекутиран в началото на 1793 г. и всичко това води до безкрайно мъдрия цитат на Линкълн от 1856 г., който той е снесъл (пак свързано с пулетите) преди да бъде избран за президент. Уви, в края на краищата цитатът се оказва по-силен от самия него и 1865 г. той почива от пулет в главата, което е същинско пророчество.

п.п. Всичко това е директно свързано със световния рали шампионат, в който вече 15 години подред заради Coq Gaulois никоя друга нация не може да вземе титлата:
https://twitter.com/Citroen/status/1135468255215312897
Last edited by AlDim on Tue Jun 04, 2019 8:46 am, edited 1 time in total.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Amelia » Tue Jun 04, 2019 8:26 am

Това, което казваш е често срещан мисконсепшън. Да, булетът (айде да си му викаме както трябва все пак) е убил Линкълн, но не е убил резултатите от делото му. Нека не забравяме все пак, че американците си правят цяла война с много булети (оттам и думата bully между другото), но в крайна сметка еманципацията на робите се случва с гласуване в Конгреса. В този смисъл, репликата на Линкълн наистина може да се разглежда като пророчество.

Също така, Луи XVI не умира от булет, а от отсичане на главата, откъдето тръгват цяла редица фрази за пилета, които тичат насам-натам без глава - отново символично свързано с това, че краката са най-важната част от тялото на пилето, и те, а не главата, задават посоката му.

ПП. Между другото, има и българска следа в цялата тази история. През 1994-а ние бихме le coq gallois при класирането за световното по футбол, което се проведе точно в Америка! Заради това в България не признаваме поговорката за миризливите крака, а вместо това ползваме тази за рибата, дето се вмирисвала откъм главата. Която показва пълна абдикация от гражданските ни отговорности и постепенно доведе до настоящето положение, което в общи линии само се влошава от 94-та насам. Още 96-а на Европейското стана ясно, че ситуацията е по-зле, като дори не стигнахме до четвърт-финалите.
Last edited by Amelia on Tue Jun 04, 2019 9:22 am, edited 3 times in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by AlDim » Tue Jun 04, 2019 8:36 am

Добре че спомена думата bully, защото в момента създателите на играта Bully (които са британци, експлоатиращи американци, за да им правят игри за дивия запад малко след времето на Линкълн) в момента са въвлечени в невероятен скандал за това че bully-ват собствените си девелъпъри. Цялата работа е направо като проклятието на Тутанкамон, но не ме карай да навлизам в подробности, защото главите на потребителите на нашия форум ще експлодират и ще хванат аутизъм, заради висока концентрация на формалдехид, меркурий и алуминий.

п.п. Фактът е, че бог е българин и Костадинов е неговият пророк в 90-тата минута. Само ще те коригирам, че това се случи 93-та, за да можем да стигнем до 94-та. Ще те помоля да си проверяваш фактите малко по-винмателно.
Last edited by AlDim on Tue Jun 04, 2019 8:43 am, edited 2 times in total.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Amelia » Tue Jun 04, 2019 8:40 am

Забрави флуорида.

ПП. Смирено моля за прошка за хронологичната грешка. Посипвам си главата с пепел и чилска селитра.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
tiffany aching
Misting
Posts: 254
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Tue Jun 04, 2019 1:23 pm

А, съпрузите, здравейте! :)

Дори и да не е Марк Твен първоизточник на цитираната мисъл, това не прави самата нея невярна. Аз не стоя зад авторитети, а зад смисъл. :wink:

***

Сетих се вчера за едно от хубавите неща, случващи се в България - инициативата "Когато станем 100 000, ще посадим гора"... като целта вече е цели 1 млн. дървета. :yay:

http://gorata.bg/

Интервю с Никола Рахнев, създател на инициативата:

https://nova.bg/news/view/2019/04/27/24 ... 0%B7%D0%B0
Един мъж, за когото залесяването се е превърнало в начин на живот. Той напуска поста търговски директор в голяма компания, за да засажда хиляди дървета в цялата страна. А в начинанието му помагат и съмишленици.

"Преди да хвана гората, бях хванал корпоративният свят. Последната длъжност, която заемах беше търговски директор, като ръководех 50-тина души в една голяма фирма...

В един момент Рахнев се е осъзнал, че е време да потърси промяната. Тогава е бил на 28 години, но го връхлита лека криза, която му дава дълбочина на живота му. "Когато нещо сериозно се промени, човек губи идентичност, губи посока и цел. Изпада в безтегловност. Някъде там ми дойде идеята да засаждам дървета за България", каза още героят ни.


По думите на Никола животът ни трябва да се мери в това, което ни прави себе си, а не в материалните неща.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Demandred » Tue Jun 04, 2019 2:03 pm

Martix wrote:
Tue Jun 04, 2019 2:04 am
Чакай чакай, гласуването не е ли вече задължително? Спомням си, че имаше някви дискусии преди години.
В тоя ред на мисли, истина е, че едно работещо задължително гласуване ще реши доста проблеми на изорната ни система, най-вече купуването на гласове, но такова нещо е бая трудно да се постигне в държава с над милион население. Подръжниците на идеята осъзнават ли колко пари ще струва такова начинание. Секциите и преброителите и сега са пълни до пръсване и работят до не знам колко си часа, както остава ако активността беше няколко пъти по-голяма.
Секциите далеч не са пълни до пръсване. При 50-55% избирателна активност работата си е доста лежерна в тях, ако не са 2 в 1 избори. Ако дойдат всички, ще стане зор, но с едно 30% повече секции и съответно повече събиращи данните в РИК, което лесно може да се направи без някакви грандиозни разходи, няма да има проблем.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Litz » Tue Jun 04, 2019 7:00 pm

Добре дори да не е важно кой го е казал тоя цитат, имаш ли някакви данни от кредибъл източници, че тва е така. От интерес просто. Ма за кво са се бутали жените и малцинствата да гласуват, кат е толкова гот да не се гласува? Защо в някои държави дори днес пищят за адекватно гласуване. Такива заблудени душици, милите. Толкова е по-готино на диктатура.

Ще дам пример с Великобритания. Тогава старците масово гласуваха ЗА, защото за разлика от младите, всички старци са под строй и винаги гласуват в почти всяка държава. Младите, чиито настроения бяха против, си стояха в къщи, и бум старците решиха бъдещото им. Сигурно голяма част от въпросните старци вече са се гътнали, но животът на тези млади е решен. И тук не става въпрос за това дали ЕС е добро или зло или тн, а за това, че някой друг решава вместо теб и не той, а ти ще носиш последствията.

На парламентерните избори 2017, младите се мобилизираха да гласуват Лейбър(недостатъчно, но все пак) и резултатът е пълното унижение на Тереза Мей, и Корбин, който постоянно я гаври. Нищо, че тя има повече гласове, тоя огромен вот на младите, че управлението й е зле, дава поне някакъв знак на управляващите.

И още нещо демокрацията, не е някаква абстракта съвкуптност от идеали, а колективно действие и е отговорност на всички нас да я поддържаме жива.

User avatar
tiffany aching
Misting
Posts: 254
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Tue Jun 04, 2019 7:37 pm

Litz wrote:
Tue Jun 04, 2019 7:00 pm
Добре дори да не е важно кой го е казал тоя цитат, имаш ли някакви данни от кредибъл източници, че тва е така.
Да? - какво ще кажеш за историята и действителността. 'Щото аз не си правя илюзии, че робството не съществува (с най-различни ъпгрейди, разбира се). И може някъде да не е толкова екстремно (както в Швейцария, например или други по-развити държави), но то за мен поне си е факт, даже аксиома. Какво като в Китай се гласува? Какво като на много места се гласува? Нима което и да било гласуване е спряло "властимащите" да си въртят войните, игрите и парите...

Litz, не ме разбираш. Аз не искам да бъда изобщо управлявана от никого. Сама съм си господар или поне се стремя да бъда.

Добре. Нека за момент забравим тези ми убеждения и се превърна в млад човек, който живее и съответно гласува в България. Може ли някой с чиста съвест да ми препоръча политическа партия? Която да промени нещо. Чакам. :)

Още нещо - когато мнозинството хора изберат да не гласуват, то следва изборите да бъдат нелегитимни. Мнозинството, нали ала-бала. Освен това ми омръзна на всички избори да гледам физиономиите на престъпната шайка навсякъде. Много добре ги знам точно какво представляват и без подобно онагледяване. Хората не садят дървета, за да правят от тях агитационни материали. :(

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Litz » Tue Jun 04, 2019 8:10 pm

Гласуването в повечето държави функционира на база участвали в гласуването, а не на брой на населението. Т.е. дори само 5 човека да гласуват, те определят живота на всички. Ако обаче ти гласуваш с "Не подкрепям никого", това променя нещата.

Общество без управление е възможно, може би в някакви по-малки и не толкова комплексни групи като племена, кланове и тн. Но дори те се водят от някакви обичаи, повели, дори закони. Дори там има някаква форма на управление. Как да очакваме тогава много по-комплексно общество от едно племе, да просъществува без дори едно правило?

Сама си си господар и всичко е точно, но живееш в общество, а специално хората сме социални животни (тва го учихме втори клас мисля) и не знам как е възможно всеки да си е господар, без някой да пострада


#cantrelate

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Amelia » Tue Jun 04, 2019 8:26 pm

tiffany aching wrote:
Tue Jun 04, 2019 1:23 pm
Аз не стоя зад авторитети, а зад смисъл. :wink:
Засега основно стоиш зад непроверена/невярна информация, логически фаласита, безумни лексикални анализи и крилати фрази от велики мислители като Чарлз Буковски, пуснати на балистичен принцип. Ако решиш да споделиш кохерентно мнение по темата в някакъв миг, обади се.


От настоящите партии, аз лично бих гласувала за Демократична България, с пълното убеждение, че не са перфектни (перфектни партии няма, не е имало и никога няма да има), но про-европейската им платформа ги прави единствената реална алтернатива на различните там мутации на БКП-то и разните псевдо-патриотични ракови заболявания.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Who is online

Users browsing this forum: Amazon [Bot], Google [Bot] and 14 guests