Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Fri Feb 08, 2019 9:45 pm

Прочетох Ancillary Justice на Ан Леки. Книгата има брутални идеи и светостроене, но сюжетът е доста по-елементарен, отколкото дава заявки първоначално. Малко ми е тъпо като ми даваш ЕДНА случка от миналото, ЕДНА бекграунд ситуация и ЕДНА контекстова ситуация, и трите да се окажат част от основния сюжет.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Thu Feb 14, 2019 3:03 pm

Бърнард Корнуел - "Harlequin". Започва доста яко. Човекът определено умее да описва сцени с кръв и ужас, доста реалистично и скоростно, направо хвърля читателя в хаоса. Дано продължи добре.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Томек
Scholar
Posts: 104
Joined: Tue Feb 15, 2011 6:07 pm
Location: Sofia

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Томек » Wed Feb 20, 2019 10:16 am

Човекът определено умее да описва сцени с кръв и ужас, доста реалистично и скоростно,
Битки да искаш при Корнуел, това си му е специалитетът и затова го обичаме.

Аз чета "War music" от Christopher Logue - Илиадата преразказана в стихове. Супер добро. Image
Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем, ни в ясно време, ни в буря. Идем да убиваме под слънце и луна. Какво зората?

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by penzata » Fri Feb 22, 2019 3:22 pm

@Ghibli , @Moridin , Емаус на Барико е сърцераздирателно бижу. Прочетете пролога (който е от една страничка) и, ако ви грабне, продължете. :mrgreen:
Обожавам подобни "миниатюрни" книги, които в привидно малкия си пресован обем крият вселени. :heart:
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Ghibli » Mon Feb 25, 2019 3:07 pm

:shock: Ако знаех, че е издаден, досега да съм го прочела, мерси за насочването, дано да има останали бройки по книжарниците.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Mon Mar 25, 2019 3:23 am

Деца от Кръв и Кости се оказа слабичка. С уговорката, че е YA може да мине за ок книга, но в никакъв случай не е нещо особено. Авторката има талант и може би след няколко равизии, децата щеше да стане прилична книга, но просто явно много се е бързало да хванем премиерата на Black Panther.

+бързо се чете, прозата цели точния баланс за YA да не е нито прекалено простовата и пренебрегната, нито твърде пурпорна.
+авторката много се е постарала да представи реалистично институционалното насилие над малцинствата, книгата не е автоцензурирана ни най-малко и въпреки, че героите са тийнейджъри, света около тях не е Хогуортс. Същевременно, книгата не е torture porn и е представена и оптимистичната гледна точка, че дори в такъв ужасен свят човек може да намери щастие в малките неща, любов и тн.
+вместо коне всички яздят големи хищни котки, лъвове, леопарди, и тн. :metal:

=авторката се е опитала да вкара някаква брандън сандърсова магическа система, но резултатът е не съвсем успешен (преди 10-тина години бях започнал да правя една warcraft 3 кампания, чиито магически пантеон прилича на пантеона в тази книга... ще съдя за авторски права)

-събитията са предвидими до безобразие. Нали знаете онова усещане, когато играеш видео игра, и както си ходил из разни тесни коридори, изведнъж се озовеш на широко поле, арена, или нещо такова. И разбира се, неизбежно следва бос битка. Същото усещане го имах в тази книга отново и отново, сякаш четох не роман, а DnD кампания.
-книгата има цели 3 главни героя, и е написана от първо лице, от това следват няколко от следващите минуси
-характерите на 3-мата главни герои не се различават, защото авторката не е имала достатъчно въобръжение да ги измисли, и 3-мата си мислят едни и същи неща, или си преразказват събитията от деня наум, или си спомнят колко тежко е било детството им.
-тъй като всички герои ходят малко или много в пакет, те честичко се повтарят, тъй като авторката е намерила за нужно да ни каже мислите и на 3-мата за едно и също съитие, а тези мисли не са нещо ужасно интересно.
-романсът е под всякаква критика. Не стига, че е ясен от 10-тата страница и всичко се развива, точно както очакваш, ами и героите страдат от хроничен Twilight синдром, и докато хормоните им видимо вилнеят, пощипват се и тн, в мислите им се въртят умотворения от типа на "О не, какви са тези мистериозни чувства, които изпитвам към X. Какво се случва, не разбирам, защо не спирам да мисля за X и тн, и тн". Напомням, че историята е поставена в реалистичен, при това уж африкански сеттинг, а не в английски викториански роман. Не еднократно е казано и показано, че героите много добре знаят за птичките и пчеличките, дори темата за изнасилвянията не е табу.
-3-те племена, населяващи Ориша, са много тънка метафора за днешното разделение на богати, средна класа, и опресирани миноритита, без авторов коментар, просто сякаш е измислила сетинга за 5 минути.
-героите уж са представители на различни племена, израснали в различна среда и тн, но всичките без никакво изключение са високи, красиви, силни, страхотни войни до степен да могат да натръшкат по 10-тина войника сами (напомням че става въпрос за тийнейджъри, не за бойци).
-ще се прави трилогия, и разбира се, книгата завърши на брутален cliffhanger.

Сега, видно е (с помощта на послеслова от авторката, в който в прав текст си казва, че книгата има за цел да нахули полицейското насилие в САЩ), че книгата е писана с цел малките черни тийнейджъри да имат role model, техен си Хари Потър, с който да се отъждествяват, и съответно боят между уж реалистичния свят, и идеалистичния сюжет е напълно нарочен. С това на ум, мисля, че целта е постигната, дори аз за момент се почувствах като малка черна тийнейджърка която върти тоягата с хъс и щипка магия.
Това обаче не извинява слабото и клиширано сюжетостроене, множеството скучни пасажи и повторения, и най-лошото, липсата на онази автентична африканска атмосфера, която туристите толкова обичат.
5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Mon Apr 08, 2019 4:16 pm

Игрите на Немезида (the expanse #5) ме изненада приятно. Предната (Сибола Гори) беше още от същото, но без готини идеи и свали леко качеството на поредицата, но Немезидата го качва обратно, че и отгоре. Първата книга от expanse, за която мога спокойно да кажа, че няма никакви кусури, а плюсове мога да изреждам и изреждам.
9/10 (минус едното е щото няма Милър)
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
tiffany aching
Misting
Posts: 254
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tiffany aching » Sun Apr 21, 2019 3:11 pm

"Другият" - Стивън Кинг
Проблемът е, че винаги когато чета нещо от Краля, очаквам върхове. Е, този път бродих някъде в подножието на планината, но поне заобиколих долината. :) Умело съчетание на криминален сюжет и свръхестествени елементи, добре разказана история, лесно се чете. Но... и лесно се забравя. :? 5/10

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Sun Apr 21, 2019 5:16 pm

Uprooted на Наоми Новик се оказа много приятна. Във втората половина има известна доза бързане да приключим сюжета в определеното количество страници, а и магическата система е малко handwave-ната и прави каквото е нужно за сюжета. Като изключим това, книгата е успешен експеримент и показва, че на пазара има място за славянско приказно фентъзи.

+ книгата е YA Jonathan Strange and Mister Norel с щипка Вещиците на Пратчет развиваща се отчасти в зоната от Annihilation, ако това не ви зариби да я прочетете какво изобщо правите в този форум
+ плътна приказна атмосфера с хорър елементи.
+ правдоподобен свят, представен от гледната точка на малките хора, живеещи в него, а не на велики герои и епични разказвачи
+ напълно самостоятелна и със завършена история
- накрая на книгата сюжета се resolve-на малко прекалено лесничко
- героите не са особено интересни и притежават този така досаден YA angst и интензитет, който с удоволствие бих си спестил
- съседната държава, с която нашето кралство е във война се казва Росия. Е бива ли такива правописни грешки...
8.5/10

Направо започвам Spinning Silver, която не е точно продължение, дори не се развива в същата Вселена, но е написана в същия стил, нямам търпение да видя накъде ще се развие сетинга.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Sun Apr 21, 2019 5:47 pm

Бая хубави работи чух за нея. ^^^

Аз пък чета Provenance на Ан Леки, която се развива в Радч вселената след събитията от трилогията, но на тотално различно място със свои си проблеми. Доста яки политически интриги, но ще зависи от финала дали си струва.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1649
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Mushu » Tue Apr 23, 2019 2:49 pm

На мен много ми харесва как пише Наоми Новик - и Uprooted, и Spinning Silver много ми харесаха, особено както обичам приказки :) Отделно и поредицата за Темерер е много яка, но трябва да взема да я довърша...
За да съм по темата - чета Периферни тела на Уилям Гибсън. На 50-та страница съм и се опитвам да разбера какво точно се случва в тая книга...

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Claymore » Tue Apr 23, 2019 7:40 pm

Mushu wrote:
Tue Apr 23, 2019 2:49 pm
На мен много ми харесва как пише Наоми Новик - и Uprooted, и Spinning Silver много ми харесаха, особено както обичам приказки :) Отделно и поредицата за Темерер е много яка, но трябва да взема да я довърша...
За да съм по темата - чета Периферни тела на Уилям Гибсън. На 50-та страница съм и се опитвам да разбера какво точно се случва в тая книга...
Дръж се, след 100-ната страница върви по-гладко. Не знам преводът точно как е де, но от това което разлистих в книжарницата, сравнително добре се е справил този Иван Атанасов, хареса ми одомашненото звучене примерно на "тактилник" като "редник" за "haptic recon" Иначе книгата я дочетох миналата седмица, доста яка и необичайно (ако плахо) оптимистична във финала си книга е, като за Гибсън.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1649
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Mushu » Thu Apr 25, 2019 4:55 pm

Claymore wrote:
Tue Apr 23, 2019 7:40 pm
Mushu wrote:
Tue Apr 23, 2019 2:49 pm
На мен много ми харесва как пише Наоми Новик - и Uprooted, и Spinning Silver много ми харесаха, особено както обичам приказки :) Отделно и поредицата за Темерер е много яка, но трябва да взема да я довърша...
За да съм по темата - чета Периферни тела на Уилям Гибсън. На 50-та страница съм и се опитвам да разбера какво точно се случва в тая книга...
Дръж се, след 100-ната страница върви по-гладко. Не знам преводът точно как е де, но от това което разлистих в книжарницата, сравнително добре се е справил този Иван Атанасов, хареса ми одомашненото звучене примерно на "тактилник" като "редник" за "haptic recon" Иначе книгата я дочетох миналата седмица, доста яка и необичайно (ако плахо) оптимистична във финала си книга е, като за Гибсън.
Прав беше, минах 100-ната и почнаха да обясняват нещата вече :)

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Killua » Fri Apr 26, 2019 5:28 am

След като гледах мюзикъла "Фантомът на операта" (който беше доста добре като цяло, но "като за България" в крайна сметка), рекох да хвана Маскарад на Пратчет, че не я бях чела досега. Ох, ами не знам, честно казано тоя безумен сюжет се връзва ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ във варианта на Пратчет, отколкото на мюзикъл/филм... гениална книга, а съм още на средата! С глас се смея в някои моменти.
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Tue Apr 30, 2019 10:48 pm

Spinning SIlver - като Uprooted, но по-добра и с 20% повече еврейска магия. Структурата на романа се лее и плете като плитка, а атмосферата е общо взето Witcher 3. Нямам никакви оплаквания, дори директно си я адвам в листа с любими книги. :heart:
9/10
There are no rules! I'm gonna get you!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests