Гледано напоследък, част V

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Гледано напоследък, част V

Post by трубадур » Tue Apr 09, 2019 10:09 am

Бтв на първо гледане и жената не хареса скот пилигрима, ама после прецапа през други неща на тупанина. За съжаление започна с бейби драйвър, което е клоака, но шон със зомбетата и най-вече хот фъз я конвертираха и след това оцени подобаващо скот пилигрим. Плюс че и аз не млъкнах за тоя филм.

Мъж от стомата е бетонен филм, дека може да се защитава до края на дните. Ся, ако на човек наистина му е скучно, нема спасение, просто не е за него, ама бътхърта, който се изля по наистина стабилно нещо беше плачевен и проблемите с филмето се редуцираха основно до лично усещане за героя и колко неправилен бил, въпреки ясното становище на филма защо са така нещата, подхождайки с идеята кво може да се случи ако богове тръгнат да се кечат наистина и колко пагубно ще е за нас, ако сме посредата. Още повече, ако единият е неопитен и неуверен, добавено с конфликтните му емоции към човечеството и какво означава такова като него да съществува сред порстосмъртни, а другите са първосигнални, праволинейни пичаги с ясна мисия и безкомпромисни в изпълнението й (голям минус бе, че са силни колкото нашия, бидейки облъчени от слънцето само за 12 секунди, ма поне имаше някакъв жалък опит да го извинят това, а и речта на мацката за съчувствието и колко е лейм да си мекушав като супермен беше криндж и далеч не пасваше на тяхната мисия, тва са си минуси).

Но филмът не беше фън, не беше шарен, а по-сериозен и то в свят, където всички са видели реални разрушения и количеството жертви, които влачат със себе си. Разбирам защо това може да не допадне на мнозина, още повече че баш супермен го ръководи клането донякъде, но на мен си ми беше идеално. А и дойде освежаващо след на емсию лиготиите и на майкъл бей кретениите.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Ambartanen » Tue Apr 09, 2019 10:59 am

трубадур wrote:
Tue Apr 09, 2019 10:09 am
въпреки ясното становище на филма
Хахахахахаха.

Ох, мерси, не бях чувал толкова добър виц отдавна :lol:

Ся радвам се, че си видял нещо интересно във филма, ама това е лично твое постижение. Хората с желание могат да четат бъдещето в утайки от кафе все пак, което много добре работи с подхода на Снайдър- throw everything at the wall and see what sticks. Не може да изкараш кохерентно послание или тематична свързаност от този филм без да си затвориш очите за 80% от съдържанието му.

Ако Снайдър всъщност е искал да предаде видяното от теб послание, обективно се е справил ужасно. Дори малцинството хора, които го харесват, не могат да се съгласят какво всъщност го прави добър.

Иначе не отричам, че Снайдър е много добър в създаването на визуални моменти, просто е тотално неспособен да ги подплати с реална емоция. Добър занаятчия за адаптиране на съществуващи творби без да изменя посланието им (поне не и нарочно), но тотално се провалява при всеки опит да създаде нещо свое. Туй вече е лично мнение, но според мен човекът просто няма грам какво да каже, просто има страхотни идеи за готини визуални моменти.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Гледано напоследък, част V

Post by трубадур » Tue Apr 09, 2019 11:30 am

Е не мога да се съглася. Първо Снайдер доста ясно показва, че не се кефи на супергерои. Затова и уочмена му се получи, а тук му дадоха супермена, което може би не беше най-добрата идея, но какво да се прави. Живеем в свят след атаките срещу двете кули и като цяло в такъв, където големи трошения на градове не се приемат с такава лекота. И го правиш или като авенджърите, които копираха от-до самоцелната простотия на трансформърите, където всичко мяза на евтин декор и няма тежест и мащаб или като при Снайдер, където подобен сблъсък обрича нормалните хорица. То сигурно и от там му дойдоха безумните коментари за това, че при него батман ще бъде изнасилен в затвора и пр. Просто пичът е доста R-рейтед режисьор, дето се набута в пеге тринайсе изгъзици, ама там е кешът. Но реално като си е в елемента няма лабаво. Даже навремето скипна първия уолвърин щото искаше да прави касапница, а Хю Джакмън и ко. сакаха детско филме и видяхме резултата. Отне им още един филм, който имаше и ънрейтед версия да тестват водите и още години, докато стигнат до Логан.

И мъж от стомана (като подход и идея) пасна на Снайди идеално. Ако сграда тръгне да пада в населен район ей така от нищото, сума народ ще пострада. Ако се развихрят некви богоподобни същества из мегаполис, няма да има само бягащи статисти от избухващи коли, ми ще си вземат с кофите. Задали са си въпроса какво ще стане в действителност, ако такива идиоти се сблъскът насред центъра и си отговориха. Ся, пак казвам, разбирам, че на хората тази трактовка на супермен не им допадна, ама да се вика, че са хвърлили какво ли не по стената при положение, че нещата са систематизирани и едно произлиза от друго - омаловажава труда на хората.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Roland » Tue Apr 09, 2019 12:30 pm

Аз искам само да се включа с най-горещия тейк тук и да споделя, че хората, които не се кефят на супергерои, никога няма да произведат наистина качествен филм за емблематични такива.

Иначе “Мъж от стомана” се срива още га Кевин Костнър му забрани да го спаси на магистралата.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Martix » Tue Apr 09, 2019 4:01 pm

Оф, не знам как да го тълкувам тва. Уж форум с интелигентни и не задръстени хора, а като почнат да хейтят Зак Снайдер... :spite:
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Гледано напоследък, част V

Post by tigermaster » Tue Apr 09, 2019 5:04 pm

Dr. Horrible wrote:
Tue Apr 09, 2019 7:14 am
Първо, категорията „комиксови” е някаква безумна, щото нещата в нея са изключително разнообразни, все едно „филми по книги”. Аз предпочитам да говорим за „супергеройски”, щото иначе сравняваме „Властелинът на пръстените” с „Ана Каренина”.
+1024
И аз щях да напиша нещо такова. Няма как да сравним адекватно неща, които са от различни жанрове и с различни цели.

Аз "Мъж от стомана" го харесвам доста, прочее, обаче това не му пречи да е безумна тъпня, която се крепи горе-долу изцяло върху твърде готиния актьор в главната роля. Донейде е постижение PG-13 филм да ме накара да се чувствам неудобно от количеството насилие на екрана, а и това, че разрушенията имат реално значение, т.е., хора мрат на поразия, е хубаво, всъщност, обаче мотивацията на злодеите е някаква никаква (защо изобщо ще тераформират планетата, при положение, че могат да поизчакат малко и да си живеят като богове там?), огромна част от диалозите са тотален криндж, продуктовото позициониране е прекалено забележимо, а героят на Кевин Костнър печели награда за най-нелепа смърт в историята на блокбастъровото кино.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Ambartanen » Wed Apr 10, 2019 9:29 am

трубадур wrote:
Tue Apr 09, 2019 11:30 am
...
Еми не мисля, че ще постигнем разбиране тук. За мен Снайдър си е в същия ранг като Нолан и Шаямалан на режисьори, чиито филми се представят за много дълбоки ама всъщност са също толкова плитки колкото средностатистическия безмозъчен блокбъстър. Всеки от тях има по един-два добри филма в началото на кариерата си, заради които избухват и на чиято слава се крепят, но като цяло нямат нищо интересно или кохерентно за казване в повечето си филми. Това обаче е голяма тема и сигурно може да го говорим десет страници и пак да не се разберем :)

От моя гледна точка се бях отказал да гледам филми на Снайдър след Sucker Punch. Направих изключение за Man of Steel и съжалих много за това. Сега след Шазам имам реален интерес към тая вселена и може би ще започна да ги гледам отново.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Demandred » Wed Apr 10, 2019 3:21 pm

Кой смята филмите на Зак Снайдър за много дълбоки? Не съм видял такива изцепки дори и от най-големите му фенове...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Claymore » Wed Apr 10, 2019 3:29 pm

Щото нямаш активно присъствие във ФБ в разни групи или не зяпаш разни филмови дискусии в гейм форуми :mrgreen: Всеки път като се отвори дума за auteur-ите Нолан и Снайдер има доста качествена комедия, къде от хора които иронично ги защитават, къде някакви които насериозно.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Moridin » Wed Apr 10, 2019 4:22 pm

Думата "дълбоки" не е уместна. Правилната е "експериментаторски".
Точно това прави 300 и Син Сити далеч по-грандиозни филми от останалите, защото са изкуство, което е сложило нещо ново на масата като подход, кинематография, импакт. Може би Спайдървърсът има нещо от това, ама кат не съм го гледал, не мога да кажа.

И точно затова неекспериментаторските филми на Снайдър са драстична боза.

Нито един MCU филм не притежава оригиналност и punch в този смисъл. Най-доброто, коет може да се каже за тях, е "all-rounders". Да, цялата идея за споделена вселена е добре реализирана, но практически всяка поредица от филми в историята на киното е реализирала тая идея в една или друга степен.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Roland » Wed Apr 10, 2019 5:16 pm

Мне, всъщност Снайдър има много силен инстинкт за визуални моменти. И дотам. Няма никаква идея как да навърже тези моменти в реални сцени или сцените в история с какъвто и да е емоционален заряд. Поради което и никой никога не говори за 300 или кой да е негов филм като опре до важните моменти в комиксовото кино.

Също така Син Сити не е негов...

А това да омаловажаваш сериализацията в MCU демонстрира някакви доста липсващи критически кости. Няма друга филмова поредица, която да е постигнала нещо подобно, и определено няма такава, в която отделните филми са базирани на различни герои. Не знам, може би настроенията в тоя форум са те подвели, но на тоя етап в световен план груповите MCU филми са по-обичани и очаквани от Star Wars.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Claymore » Wed Apr 10, 2019 5:33 pm

На мен ми е по-интересно как точно са експериментални. В блокбъстър контекст, може би са необичайни, 300 популяризира ramping-а повече, ако нещо, но пак не съм убеден че са особено експериментални. В по-широк контекст няма как да мине за експериментатор.

Иначе и в Спайдървърса нема нищо особено еспериментално и иновативно, просто някой най-накрая е дал пари за добра АНИМАЦИЯ, където да се използва на макс медиума във всеки момент, а не да служи главно за някакви визуални гегове и комедия като в болшинството пиксар и прочие неща. Абсолютна радост за окото е, както примерно наистина експерименталния за времето си Маргаритки на Вера Хитилова.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Moridin » Wed Apr 10, 2019 5:48 pm

Roland wrote:
Wed Apr 10, 2019 5:16 pm
Също така Син Сити не е негов...
Никъде не съм казвал, че е, за Бога :mrgreen: просто е подобен случай.

Иначе стига, нямало филми за отделни герои. Ориджин сторита и спин-офи се правят за конкретни герои от десетилетия, ако не и от началото на киното. Т.нар. "филмови вселени" са просто разработка над това и чисто кинематографично, нищо ново не слагат. Отделно от това, аз в поста си по-горе го признах това така или инак - то обаче не се пренася на конкретните филми, а просто на рамката. Филмите са си все така... стандартни.

И стига с тия "кости", кат повториш един израз три пъти, се изчерпва ;р

Иначе Владо, нз, може и да си прав и на мен да ми липсва контекст, ама аз не знам да има други примери на този тип over-the-top, slow motion/page turning, panel narration техники, които именно защото доближават усещането на комиксовия медиум до кино-преживяването са оригинални и експериментаторски. Марвел няма нищо такова, с какво се хвалят филмите от MCU в новаторско отношение? Те са стандартен наратив и стандартна кинематография, ако имат сила, тя е в история, персонажи и CGI - във всички от които имат предостатъчно конкуренция. Именно затова стейтмънтът на Симеон "те са по-обичани" е тотално non-sensical, това пък какво значение има :D
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Roland » Wed Apr 10, 2019 5:55 pm

Еми ако ще нит-пикваш елементи, 300 има някаква визия там, и буквално нищо друго. И бтв на въпроса ти кой друг филм правел това - всеки Снайдеров. Буквално. Те са едни и същи и това още повече се набива на очи когато всичко друго липсва.

И не съм сигурен, че достатъчно backpedal-на за споделените вселени, та я раздуй за другите ориджин истории, дето са съпоставими с десетките герои в 20+ филма на MCU. Нещо повече - точно ти като Сандерсънов фен да ми се правиш, че този тип връзки са ти маловажни, си е направо обидно.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Гледано напоследък, част V

Post by Roland » Wed Apr 10, 2019 5:56 pm

Апропо - Спайдър-върс Е доста уникален в трактовката си на комиксови панели и артистични решения, базирани на персонажи.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 16 guests