Дюд, лекцията я прочетох още миналото лято, като я постна. Джийз.

Дюд, лекцията я прочетох още миналото лято, като я постна. Джийз.
Same here!
Да не говорим, че това е и ужасно лицемерно, защото същите тези критикарчета въобще не възразяват ако жена напише история от гледна точка на мъж или китаец от гледна точка на европеец. Да протестираш когато някой напише нещо пълно с фактологични неточности или гадни стереотипи е разбираемо и похвално, но да скачаш срещу самата идея, че групата X може да пише от гледна точка на групата Y е в пълен разрез с цялата идея за недокументално изкуство...Иначе, ще подхвана да гледам наградените филми в някакъв миг, но минавам да кажа, че вече ми писна до болка от това с "да оставим еди кои си лилави хора да ни разкажат техните лилави истории" (което всъщност мутира напоследък до "само лилави хора могат да разказват лилави истории, всичко останало е продукт на непоносим социален гнет"), най-малкото щото това убива изкуството като израз на фантазия и способност да си представиш и пресъздадеш чужд за тебе свят и го вкарва в някви тесни полу-документални граници.
Не знам правиш ли се, че не разбираш, или наистина не разбираш в момента. Сериозно го казвам, щото имам чувството, че циклиш на някакви "принципи", които отсрещната страна изобщо не ги вижда.Matrim wrote: ↑Wed Feb 27, 2019 2:17 pmДа не говорим, че това е и ужасно лицемерно, защото същите тези критикарчета въобще не възразяват ако жена напише история от гледна точка на мъж или китаец от гледна точка на европеец. Да протестираш когато някой напише нещо пълно с фактологични неточности или гадни стереотипи е разбираемо и похвално, но да скачаш срещу самата идея, че групата X може да пише от гледна точка на групата Y е в пълен разрез с цялата идея за недокументално изкуство...
Не, равноправието за мен е всеки да си прави каквото иска. Като произведението, каквото и да е то, се появи на пазара, искам то да се критикува или хвали на база на съдържанието му, а не на база на това авторът дали принадлежи или не принадлежи към дадена група, малцинствена или не. И това за спирането е абсолютно безумие, особено след като вчера точно ти защитаваше тезата, че имало достатъчно място за всички в киноиндустрията. Ако страната X прави нещото Y толкова зле - нека публиката да каже тежката си дума и да я отсвири. И да, наясно съм с ролята на маркетинга, гейткийпинга и т.н., но затова тия кампании трябва да са насочени към продуцентите и обществеността като цяло, не към творците за това, че са се осмелили да творят истории не на база само и единствено на личния си опит като членове на групата X. Амелия го каза много добре:Roland wrote: ↑Wed Feb 27, 2019 7:59 pmПак, групите са случайни, замени жени с "афроамериканци" и темата с "каквото и да е". Не твърдя, че аргументът непременно трябва да те убеди, вероятно има доста статистика, нужна за да видим каква е разликата наистина, но искам поне да сме наясно на каква база се води спорът, щото ми се струва, че за теб нещата продължават да се базират на някакво "равноправие", където ако страната Х не бива да прави нещо, същото важи и за страната У. Докато от противоположния лагер се говори за зловещ дисбаланс, който може да се поправи САМО ако страната Х спре да прави нещо, а станата У прави ПОВЕЧЕ от него.
Искам да живея в свят, в който токсичните злобни и преекспонирани критики на SJWs към всяко заглавие, което не отговаря на тесните им критерии за PC социална окейност са заменени със celebration на добрите и PC социално окейни заглавия. Струва ми се като по-адекватен начин за постигане на социален напредък, да не говорим, че и от научна гледна точка има някви индикации, че ще е по-добрата оферта за човечеството ни като цяло.
Извинявай, ама тая абоминацийка точно е продукт на криворазбран прогресивизъм и понастоящем се влошава от все по-неврастеничните врясъци във вашия лагер, че само майноритис трябва да правят продукти за майноритис, щото иначе се случва ОМФГ престъплението срещу човечеството.
Е как е станало това като "всички останали се борят за трохите по пода и им се обяснява, че унищожават изкуството като такова."Но пак - литературата не е толова проблемна, защото там не играят такива огромни суми пари, както в киното, и редакторите са по-склонни на рискове, плюс че огромна част както от тях, така и от агентите, са жени.
Никой няма нищо против тази концепция, а против нейното извращение, а именно отричането априори на всички, позволили си да пишат за култура/група различна от собствената им.На мен това ми е безкрайно интересно и убий ме, не виждам причина да си играя на полово/расово сляп и да се правя, че всичкото е заради някаква аморфна, безполова, безрасова тотално абстрактна концепция за "качество". Не, някои от тия хора са интересни ЗАЩОТО са жени. ЗАЩОТО са азиатци или чернокожи. ЗАЩОТО идват от различна култура. Те са И талантливи, но уникалният им глас не идва от доброто владеене на език или стил, а от различната перспектива, която носят.
Защо това е толкова застрашаваща концепция тук? Наистина не разбирам...
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests