Academy Awards 2019

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Re: Academy Awards 2019

Post by Alexis » Tue Feb 26, 2019 1:55 pm

Да се търси реалистичност във fiction e пълно безумие, който иска реализъм, отива да гледа/чете non-fiction. Че не е коректно да се гледа една гледна точка, вероятно не е. Но ако филмът беше разказан от гл. точка на цветнокожия герой, щеше ли някой да посмее в сегашната полит-коректна истерична тълпа да надигне глас и да попита защо. Аз нямам проблем да се търси справедливост и честност, стига да са еднакви за двете страни.

Аз бах супер израдвана от Фаворитката, защото не гледах "исторически" филм. Гледах една възможна история между едни персонажи, някои от които евентуално са съществували в даден исторически момент. Като човек, който обича да чете биографии, мога да кажа, че романизираните се четат леко, а базираните на достоверни и доказуеми факти често са доста тромави, ако и неизкривяващи реалността.

Холивуд продава приказки, често романтизирани и клиширани до болка, да се търси нещо друго е чиста проба лудост.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Academy Awards 2019

Post by Litz » Tue Feb 26, 2019 2:04 pm

@penzata Ромата го гледах у Нетфликс по препоръка на мексиканци. И го смятам за МНОГО по-добър от Книгата. И къв снобизъм от моя страна човек. Академията не награждава Рома, щото КАК така ще дадат награда на филм на Нетфликс, който УБИВА ТЕАТРИТЕ ТМ.

Иначе то, че книгата е проблемна, проблемна е, ма ако почнем така можем да изкараме и Звездата като филм, който величае и нормализира расистката кънтри култура, чиите последователи ежедневно убиват черни. Че Лейди Гага и Купър са направили филм, с който искат да се харесат на почитателите на Тръмп. Можем да кажем, че е грозно 2018 да правиш аполитичен музикален филм, просто щото те страх, че иначе филма ти ще фейлне. Както и че единствените роли играни от чернкожи в тоя филм са стереотипи и почти ирелевантни. *

*Тва не са мои думи, а извадки от разни статии :Р

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Academy Awards 2019

Post by трубадур » Tue Feb 26, 2019 2:20 pm

Отново, рома е филм с 3 оскара :lol:
и много ясно, че няма да му дадата и двата оскара за най-добър филм, чак такъв прецедент няма да позволят да се случи, все пак политически награди са тва, а не за умения.

Как да е от една страна холивуд продава тия блудкави биографични филми с идеята, че е "истинско, брат" и поради някаква причина простолюдието отива да ги гледа донейде с идеята, че ще научи нещо... колкото и малко да е то. Боли като хора почнат да говоря за Салиери например, като единственият им досег с него е от Амадеус.

И от тая гледна точка ебаването на реалната история в гъза винаги е била шит. Щото ако не ставаше дума за популярни донейде личности или такива, за които все пак можеш да прочетеш в уикипедия на никой немаше да му дреме и за зелени книги, вайсове, блаксмани, мексиканци, бохемски монтажистки излагации, поп звезди, фаворитки и църни пантери, ебаси тая година нищо ли нема, дето да не се осланя на реални събития да ге. От друга стрна first man напълни избуши портрета на Нийл Армостронг, ама като филм е нема такова великолепие. Така че е хем така, хем иначе цялата история с холивуд. От друга страна тия филми като цяло не могат да правят и за кво се палят хорицата толкова много по забравими цървули шси остане една от големите мистерии на модерното общество.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by penzata » Tue Feb 26, 2019 4:49 pm

Както казаха няколко човека по-горе, тези филми са фикция, а не документалистика, въпреки че последно време и при документалните филми се изказват крайни мнения (отново от роднини), относно неточности - пресен пример е филмът за Джако.

Доколкото си спомням персонажът, който изигра Уил Смит в "The Pursuit of Happyness", в действителност е бил огромен гъз и нищо общо с любящия баща, който ни показаха на екран. Самият филм си е поставил други цели - реални събития го вдъхновяват и стават основа за историята, а тя се моделира посредством фикцията, за да се получи произведението, което са искали да разкажат неговите автори.

@Litz , Рома печели две от трите най-важни награди в киното - за режисура и кинематография. Допълнително печели и за най-добър чуждоезичен филм. Ако това не е колосален успех, не знам кое е. :unsure:

Категорията "най-добър филм" е продуцентска награда и като такава е нормално филмът да е бил общодостъпен. И без да омаловажавам продуцентите, какво значение има кой филм отнася тази статуетка.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Academy Awards 2019

Post by tigermaster » Tue Feb 26, 2019 5:08 pm

Конкретно за рапсодията си мисля, че щеше да е много по-добър филм, ако се беше придържал към реалните събития - и това го казвам, без изобщо да съм фен на Queen. Просто самото влизане на Фреди в групата ми счупи фантазията - най-малкото, имам някаква представа как един певец се присъединява към разработена и популярна по клубовете група (преди няколко години един приятел направи именно това) и показаното във филма ми се видя като тотално фентъзи, да не говорим пък какво стана по-натам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Yan » Tue Feb 26, 2019 5:34 pm

tigermaster wrote:
Tue Feb 26, 2019 5:08 pm
Просто самото влизане на Фреди в групата ми счупи фантазията - най-малкото, имам някаква представа как един певец се присъединява към разработена и популярна по клубовете група (преди няколко години един приятел направи именно това) и показаното във филма ми се видя като тотално фентъзи, да не говорим пък какво стана по-натам.
Ммм, е филмът за добро или лошо е до голяма степен художествена измислица. А самият Фреди се присъединява, след като Стафел напуска. И то по доста естествен начин щото е бил фен на Smile и дружка с останалите от групата. Т.е. не съм убеден, че опитът на твоя приятел е релевантен в случая :D
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Tue Feb 26, 2019 6:38 pm

Уф, пак не се разбираме (сефте), и пак се слагат под общ знаменател некви тотално различни неща.

Когато говорех за Кралицата на Шотландия, това беше разговор чисто за художествена тематика. И аз като Алексис се кефих бясно на Фаворитката и не ми пречеше изобщо, че е тотална измишльотина. Защо? Защото това и тогава, и до днес, е доминиращата култура на цивилизацията, към която и ние принадлежим (така де, освен хората от острова, които не са англичани, но това мисля на всички в този форум ни е еднакво чужд проблем). Тези истории са били разказвани достоверно милион пъти, от всички противоположни гледни точки, ако не в големи холивудски филми, то на много други места, документално или в драматизирана версия. ЗНАЕМ ги. Можем да се наслаждаваме на пълни измислици, базирани върху тях, и тези измислици не са единственият ни източник на познание върху дадена епоха, събития, или индивид.

Историята на черния американец е в голямата си част пълна мистерия. И не само защото за тях тази история СПИРА три поколения назад с "майката на баба ми е била роб", но защото и оттогава насам техните истории няма кой да ги разкаже. И когато някой реши да го направи, те не си дават труда да се информират (един от писателите на Green Book изтърси, че не бил знаел, че Дон Шърли имал живо семейство, като писал филма...) и изкривяват събитията не с художествена, а с расова цел - за да се харесат на белия зрител. И докато на вас това не ви е проблем, понеже нито сте чернокожи американци, нито познавате много такива лично, то в Америка не само има милиони чернокожи американци, НО и твърде много хора, които не са такива, искат да научат повече за тяхната история.

И това налага - за мен и явно за достатъчно други, иначе нямаше да водим разговор - необходимостта тези произведения да бъдат разказани по начин, който служи на тези истории, ДОРИ да ги драматизират и да измислят някакви части от тях, а НЕ да служат на това белите хора да се чувстват комфортно и да пречупват всичко през собствените си преживявания. Не знам колко човек трябва да не му пука за чудовищна световна несправедливост като робството и последиците от него до ден днешен, за да слага някакъв derogatory етикет на всичко като "identity politics", което тотално обезчовечава контекста на целия спор. Просто не знам защо в 2019 г. трябва да обяснявам защо филм, наречен "зелена книга" (знаете ли какво е това? Аз научих покрай филма), трябва да фокусира върху черния си герой, вместо белия.

Ок, не съм гледал филма, предложих ви супер интелигентна, не-екстремна, и КРАТКА дискусия между хора, които не само са го гледали, но които са професионални филмови критици, един от които е черна жена. И не са всичките от едната страна на спора. Не знам някой въобще видя ли го, но на мен ми е по-интересно какви са отговорите ви на ТОЗИ разговор, нежели атаките срещу това аз дали съм гледал Зелената книга, и дали ми било консистентно мнението (мнението ми НИКОГА не е консистентно, сефте го забелязахте това :mrgreen: Но поне имам причини).

И бтв "identity politics" ще умре от само себе си с бейби буумър поколението. Когато спрем да се възхищаваме на посредствени бълвочи, правени с ЕДНА публика наум, и те минат в миманса, и видим истинско разнообразие в изкуствата, никой няма да има нужда да се възмущава, че не е представен адекватно в истории, които фокусират върху него. Естествено екстремисти ще има винаги, и естествено разни хора ще се ровят из интернет да ги намират и да ги изтипосват, в стил "Джуси Смолет излъга, значи ВСИЧКИ жертви лъжат!" Но реалните консуматори на изкуство не са представени в интернет. Масовата публика не се изсипа да налива пари в Love, Simon заради "identity politics", а защото това беше история за малцинство, озахарена и разказана през розова призма, която представяше това малцинство по изключение не като многострадална жертва. Черната пантера и Жената чудо не направиха ВСИЧКИ милиони на света заради "identity politics", а защото бяха мега яки супергеройски филми, които за първи път поставиха РАЗЛИЧНИ герои на фокус, които представляваха едни огромни групи от обществото, които никога не бяха виждали толкова добре направени истории с толкова висок профил, посветени на тях.

Не знам, за мен е по-лесно да се кефя на тия произведения с групите, за които са правени, вместо да се гневя на разни дребни "неправди" с групата, която цял живот цялото кино за нея е било правено, и сега три филма на кръст като не са, е някаква бясна драма. Стигнали сме до момента да ги водим тия разговори, айде да не ги водим от позицията на "уф тия психопати развалят изкуството с identity politics"...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Tue Feb 26, 2019 6:47 pm

А Реми Малик успя да демонстрира нагледно на сцената защо е крайно време да спрат хетеро актьори да играят куиър роли...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Academy Awards 2019

Post by Matrim » Tue Feb 26, 2019 7:07 pm

И аз като Алексис се кефих бясно на Фаворитката и не ми пречеше изобщо, че е тотална измишльотина. Защо? Защото това и тогава, и до днес, е доминиращата култура на цивилизацията, към която и ние принадлежим (така де, освен хората от острова, които не са англичани, но това мисля на всички в този форум ни е еднакво чужд проблем). Тези истории са били разказвани достоверно милион пъти, от всички противоположни гледни точки, ако не в големи холивудски филми, то на много други места, документално или в драматизирана версия. ЗНАЕМ ги.
Пак показваш пълно и тотално неразбиране на историята и представянето й в попкултурата. Масовият зрител има съвсем бегла представа за историята на собствения си народ/етнос, камо ли за историята на другите такива. Знаем ги, ама друг път.
Можем да се наслаждаваме на пълни измислици, базирани върху тях, и тези измислици не са единственият ни източник на познание върху дадена епоха, събития, или индивид.
А холивудските филми, викаш са, единственият ни източник на познание за историята на афроамериканците? :lol:
Историята на черния американец е в голямата си част пълна мистерия. И не само защото за тях тази история СПИРА три поколения назад с "майката на баба ми е била роб", но защото и оттогава насам техните истории няма кой да ги разкаже.
Три поколения от 1865 г. до днес?
И докато на вас това не ви е проблем, понеже нито сте чернокожи американци, нито познавате много такива лично, то в Америка не само има милиони чернокожи американци, НО и твърде много хора, които не са такива, искат да научат повече за тяхната история.
Това сериозно ли? Искат да учат история от Холивуд? Като същевременно (според теб поне) смятат, че Холивуд се гаври със същата тази история? Само уикипедия да попрочетат за час-два ще научат повече отколкото от всички холивудски филми взети заедно.
И бтв "identity politics" ще умре от само себе си с бейби буумър поколението.
If only...
Когато спрем да се възхищаваме на посредствени бълвочи, правени с ЕДНА публика наум, и те минат в миманса, и видим истинско разнообразие в изкуствата, никой няма да има нужда да се възмущава, че не е представен адекватно в истории,
Да бе, да. Видеоигрите примерно нямат бейбибумъри за таргет аудитория, но постоянно има identity politics скандали около тях.
Не знам, за мен е по-лесно да се кефя на тия произведения с групите, за които са правени, вместо да се гневя на разни дребни "неправди" с групата, която цял живот цялото кино за нея е било правено, и сега три филма на кръст като не са, е някаква бясна драма.
Да, точно така е, гневим се ужасно само защото три филма не насочени към НАС. Добре, че си ти да ни разконспирираш.
Стигнали сме до момента да ги водим тия разговори, айде да не ги водим от позицията на "уф тия психопати развалят изкуството с identity politics"...
Кой ги нарича психопати, вместо, да речем, дебили? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Tue Feb 26, 2019 7:16 pm

О уау! Малки цитатчета + по едно изречение отговор! Определено ме затапи и победи в тази битка! Поздравления!

Ако искаш да водиш сериозен разговор, добре си дошъл, естествено, но цитатната война мисля и двамата сме твърде стари за нея вече.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Tue Feb 26, 2019 7:25 pm

"We don't need another movie about white dude learning to be less racist. If you want to learn to be less racist, watch stories about black people BY BLACK PEOPLE."
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Academy Awards 2019

Post by tigermaster » Tue Feb 26, 2019 7:31 pm

Yan wrote:
Tue Feb 26, 2019 5:34 pm
Ммм, е филмът за добро или лошо е до голяма степен художествена измислица. А самият Фреди се присъединява, след като Стафел напуска. И то по доста естествен начин щото е бил фен на Smile и дружка с останалите от групата. Т.е. не съм убеден, че опитът на твоя приятел е релевантен в случая :D
Моя човек въпросната група го знаеше какво е като изпълнител, преди да влезе в нея. Като за нашите мащаби беше сравнително известен, всъщност.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Academy Awards 2019

Post by Matrim » Tue Feb 26, 2019 7:45 pm

Недей да преувеличаваш, има средно поне две изречения на цитат. :)

Честно казано, докато продължаваш да се държиш във всички такива теми като мисионер, просвещаващ невежи туземци, няма как да стане каквато и да е сериозна дискусия. То не че оскарите заслужават такава дискусия.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Tue Feb 26, 2019 7:50 pm

Matrim wrote:
Tue Feb 26, 2019 7:45 pm
Недей да преувеличаваш, има средно поне две изречения на цитат. :)

Честно казано, докато продължаваш да се държиш във всички такива теми като мисионер, просвещаващ невежи туземци, няма как да стане каквато и да е сериозна дискусия. То не че оскарите заслужават такава дискусия.
Да, лесно е да игнорираш стена от текст защото някви пет реплики в нея са те засегнали лично...

И пак казвам - предложих дискусия от ДРУГИ хора, по-умни и по-информирани от мен. Като не те кефя аз, виж нея. Темата е важна, колкото и да ти е неприятен мисионерът.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by penzata » Tue Feb 26, 2019 8:06 pm

Roland wrote:
Tue Feb 26, 2019 6:38 pm
Ок, не съм гледал филма, предложих ви супер интелигентна, не-екстремна, и КРАТКА дискусия между хора, които не само са го гледали, но които са професионални филмови критици, един от които е черна жена. И не са всичките от едната страна на спора. Не знам някой въобще видя ли го, но на мен ми е по-интересно какви са отговорите ви на ТОЗИ разговор, нежели атаките срещу това аз дали съм гледал Зелената книга, и дали ми било консистентно мнението (мнението ми НИКОГА не е консистентно, сефте го забелязахте това :mrgreen: Но поне имам причини).
Гледах го, дюд, и честно казано можеше и да ни го спестиш, защото почти всички негативи, които те изкaзват по повод филма, ти вече си изложил тук дословно като коментари. Не виждам особен смисъл да слушам отново абсолютно същите тези. Ако мислиш, че защото получавам вербално информацията (отново), вместо да я чета, някак ще "промие" мозъка ми и ще се съглася с критиката им, хубаво. :unsure:

Този филм само печели от това, че персонажът, за който се отнася "зелената книга", е второстепенен, защото още повече засилва чувството на безпомощност, отхвърленост и сегрегация, поставяйки георя в периферията на история, в която трябва да е централен персонаж. Една сцена във филма показва много повече, отколкото се изговори досега за него: сцената, в която закъсват с колата, насред поле от бачкатори афроамериканци, които не могат да възприемат гледката на изключително спретнат и стилно облечен афроамериканец, чиято кола се поправя от човек от бялата раса, и цялата тъга, немощ и отчуждение в очите на Дон Шърли.

Всичко това за мен е много по-въздействащо и сърцераздирателно, отколкото ако гледах поредната история, разказана в първо лице.

Dr. Don Shirley: Yes, I live in a castle! Tony. Alone! And rich white people pay me to play piano for them, because it makes them feel cultured. But as soon as I step off that stage, I go right back to being just another n****r to them. Because that is their true culture. And I suffer that slight alone, because I’m not accepted by my own people, because I’m not like them either! So if I’m not black enough, and if I’m not white enough, and if I’m not man enough, then tell me Tony, what am I?!
Last edited by penzata on Tue Feb 26, 2019 8:10 pm, edited 1 time in total.
The hardest battles are fought in the mind.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 20 guests